Emsal Mahkeme Kararı Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/313 E. 2021/492 K. 02.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
KONYA “TÜRK MİLLETİ ADINA”
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO:
KARAR NO:

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :

DAVA : İTİRAZIN İPTALİ
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Davacı tarafından davalı aleyhine açılan davanın yapılan yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı vekili 27/03/2018 tarihli dilekçesiyle; taraflar arasında 02/04/2015 tarihli iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sözleşmesi imzalandığını, sözleşme kapsamında Konya Mahkemelerinin yetkili olduğunu, davacının sözleşme kapsamında davalıya sürekli hizmet verdiğini, takibe konu cari hesap alacağının ödenmemesi üzerine Konya . İcra Müdürlüğü’nün …E. sayılı doyasıyla icra takibi başlatıldığını, davalının haksız ve kötü niyetli olarak icra takibini yapmış olduğu itiraz üzerine takibin durduğunu belirterek, icra dosyasına yapılan itirazın ana para miktarı olan 9.645 TL. için iptaline bu miktara takip tarihinden itibaren işleyecek ticari avans faizi ile birlikte davalıdan tahsiline %20’den aşağı olmamak üzere davalının tazminata mahkum edilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dilekçeler aşaması tamamlanmış, taraflara duruşma gününü bildirir davetiye tebliğ edilerek duruşma açılmıştır.
Davacı vekili Mahkememize sunduğu 13/09/2021 tarihli dilekçesiyle; tarafların anlaştığını ve davadan feragat ettiklerini belirtmiştir.
Davalı vekili 08/09/2021 tarihli dilekçesiyle; şirketler arasında anlaşma sağlandığını, davacı tarafın feragati üzerine yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinin bulunmadığını belirtmiştir.
Dava, “İtirazın İptali” davasıdır.
6100 sayılı HMK’nın 307. Maddesine göre; Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir
6100 sayılı HMK’nın 310. Maddesine göre; (1) Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.(2) Feragat veya kabul, hükmün verilmesinden sonra yapılmışsa, taraflarca kanun yoluna başvurulmuş olsa dahi, dosya kanun yolu incelemesine gönderilmez ve ilk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesince feragat veya kabul doğrultusunda ek karar verilir.(3) Feragat veya kabul, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılmışsa, Yargıtay temyiz incelemesi yapmaksızın dosyayı feragat veya kabul hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye gönderir.
Davadan feragat, kesin hükmün yasal sonuçlarını doğuran ve davayı sonuçlandıran taraf işlemi olup, davacı vekilinin vekaletnamesinde feragat yetkisinin olduğu anlaşılmıştır.
Somut olayda ; feragat, davayı esastan sona erdiren taraf işlemi olup, geçerliliği karşı tarafın veya mahkemenin kabulüne bağlı olmadığından davacının davasının feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçelerle ;
1-Davacının davasının FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Davalı lehine vekalet ücretine hükmedilmesine yer olmadığına,
3-Karar tarihi itibariyle alınması gereken 59,30 TL. nispi karar ve ilam harcının, peşin alınan 110,04 TL harçtan mahsubu bile bakiye 50,70 TL fazla harcın karar kesinleştiğinde talep halinde davacıya iadesine,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın, 6100 s. HMK.nun 333. maddesine göre karar kesinleştiğinde ve re’sen davacıya iadesine,
Dair ; tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 s. HMK’nın 345. maddesi gereğince ( 2 ) hafta içerisinde, ilgili BAM Hukuk Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 02/11/2021

Katip … Hakim …

Bu belge 5070 sayılı kanun uyarınca Elektronik İmza ile imzalanmıştır.