Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/407 E. 2023/387 K. 03.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : …
KARAR NO : …

BAŞKAN : …
ÜYE : …
ÜYE : …
KATİP : …

DAVACI : …
DAVALI : …

DAVA : İhalenin Feshi
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 03/05/2023

Mahkememizde görülmekte olan İhalenin Feshi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı asil dava dilekçesinden özetle; Kayseri … Müdürlüğünce, davacıya ait Kayseri İli, … İlçesi … Mah. …Ada, … Parsel, Kat … , No … adresindeki dairenin … tarihinde birçok ihale bozulma sebeplerinin mevcut iken alacaklı ve davalı …’a ihale edildiğini, evinin gerçek değerinin 3.550,000 TL’den yüksek olduğunu, ancak dairenin 1.750,00 TL’ye satıldığını, evin brüt 274 m2, 4+1 en lüks sayılan daire olduğunu, … dosyası incelendiğinde dosya alacaklılarına … tarihi ile ilgili tebligat yapılmadığını, bunun ihalenin feshinin sebebi olduğunu, bu nedenle ihaleye takılımın az olduğunu, bu nedenle evin bedelinden daha düşük satıldığını belirterek Kayseri İli, … İlçesi, … Mah. …Ada, … parsel, kat … No … …/Kayseri adresinde bulunan dairesinin Kayseri … … Dairesi’nin … esas sayılı dosyası ile yapılan … tarihli ihalenin feshine karar verilmesi ile yargılama giderlerinin davalı tarafa yükletilmesini talep etmiştir.
Dava, ihalenin feshine ilişkindir.
Bir davanın Ticaret Mahkemelerinde görülebilmesi için açılan davanın mutlak veya nispi ticari davalardan olması gerekmektedir. Mutlak ticari davalar 6102 sayılı TTK’nun 4. Maddesi uyarınca TTK’nda düzenlenmiş olan bütün hususlardan doğan davalar ile TTK’nun 4. Maddesinde belirtilen özel kanunlardaki davalardır. Nispi ticari davalar ise her iki tarafın tacir olduğu ve dava konusu uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili olduğu davalardır. Buna göre, bir davanın ticari dava sayılması için uyuşmazlık konusu işin taraflarının her ikisinin birden ticari işletmesiyle ilgili olmalı, ya da tarafların tacir olup olmadıklarına veya işin tarafların ticari işletmesiyle ilgili olup olmamasına bakılmaksızın Türk Ticaret Kanunu veya diğer kanunlarda o davaya Asliye Ticaret Mahkemesi’nin bakacağı yönünde düzenleme olmalıdır.
6100 Sayılı HMK’nun 1. Maddesinde açıkca belirtildiği üzere göreve ilişkin kurallar kamu düzenindendir. Mahkemelerin görevi ancak kanunla belirlenir. Aynı yasanın 114. Maddesinin 1. fıkrasının C bendine göre mahkemenin görevi dava şartlarındandır. HMK. 115. Madde uyarınca mahkeme dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır.
Dosya kapsamına göre uyuşmazlığın ihalenin feshine ilişkin olduğu anlaşılmaktadır. İhalenin feshi davasına bakma görevi icra mahkemesinin görevi kapsamında olduğu mahkememizin görev alanına girmediği sonucuna varılmış ve davanın görev yönünden reddine karar vermek gerekmiştir.

Mahkememizce açıklanan nedenlerle Mahkememizin görevsizliği ve davaya bakmakla görevli mahkemenin İcra Hukuk Mahkemesi olması sebebiyle HMK’nın 114/1-c ve 115/2. maddeleri uyarınca davanın usulden reddine, HMK’nun 20. Maddesi uyarınca kararın kesinleştiği tarihten itibaren iki hafta içerisinde mahkememize başvurulması halinde dava dosyasının görevli İcra Hukuk Mahkemelerine gönderilmesine hükmedilmiş, HMK’nun 331/2 maddesi uyarınca görevsizlik kararından sonra İcra Hukuk mahkemelerinde davaya devam edilmesi halinde yargılama giderlerine İcra Hukuk Mahkemelerince hükmedileceğinden bu aşamada yargılama harç ve giderlerine hükmedilmemiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
1-Mahkememizin görevsizliği ve davaya bakmakla görevli mahkemenin İcra Hukuk Mahkemesi olması sebebiyle HMK’nın 114/1-c ve 115/2. maddeleri uyarınca davanın USULDEN REDDİNE
2-6100 sayılı HMK nın 20. Maddesi gereği kararın kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşmesi halinde kesinleşme tarihinden itibaren, kanun yoluna başvurulması halinde bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık süre içerisinde mahkememize başvurulurak dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesi talep edilmesi halinde dosyanın görevli KAYSERİ İCRA HUKUK MAHKEMESİNE gönderilmek üzere Kayseri Hukuk Tevzi Bürosuna gönderilmesine,
3-Kararın kesinleşmesinden itibaren iki haftalık süre içinde görevli mahkemeye gönderme talebinde bulunulmaması durumunda HMK. 20. maddesi gereğince davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğine,
4-6100 sayılı HMK. 331/2. maddesi uyarınca harç, yargılama gideri ve vekalet ücretinin görevli mahkemede değerlendirilmesine,
Dair, tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. …

Başkan …
¸E-imzalıdır
Üye …
¸E-imzalıdır
Üye …
¸E-imzalıdır
Katip …
¸E-imzalıdır