Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/270 E. 2023/292 K. 10.04.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ TÜRK MİLLETİ ADINA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO :
KARAR NO :

BAŞKAN :
ÜYE : .
ÜYE :
KATİP : .

DAVACI : .
VEKİLİ :
DAVALI :
DAVA : Şirket Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına İzin
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
KARAR YAZIM TARİHİ :
KARAR SONUCU : KABUL

Mahkememizde görülmekte olan Şirket Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına İzin davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin … Plan Seyahat İnş. Turz. Proje Yönetim ve Danışmanlık San. Ve Tic. Ltd. Şti’nin %50 pay ile ortağı olduğunu, şirket kurulundan münferiden atacağı imza ile şirketi temsil ve ilzam yetkisi ile şirkete 10 yıl süre ile müdür tayin edildiği, aynı şekilde şirketin %50 pay sahibi olan diğer ortağı …’ın da şirket kuruluşunda münferiden atacağı imza ile şirketi temsil ve ilzam yetkisi ile şirkete 10 yıl süre için müdür tayin edildiğini, şirketin her iki müdürünün de görev süresinin …. tarihinde dolduğunu, bu tarihten sonra yeni bir müdür tayin edilemediğini, yetkili tayini için genel kurulun bir kez toplandığını, o toplantıya da diğer ortak …’a vekaleten katılan …’ın katıldığını ve temsilci seçildiğini, ancak genel kurula diğer ortak …’a vekaleten katılan …’ın da, …’ı genel kurul toplantısında temsil etme yetkisi olmadığı gerekçesi ile Ticaret sicil müdürlüğünün alınan genel kurul kararının tescili talebini reddettiğini, müvekkilinin %50 hisse ile ortağı olduğu ve bir süredir yönetim organı/müdürü bulunmayan … Plan Seyahat İnşaat Turizm Proje Yönetim Ve Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi(Vergi No:…) nin olağanüstü genel kurul toplantısı için çağrı yapılması konusunda, 6102 Sayılı Türk ticaret Kanunun 410/II maddesi düzenlemesi gereğince, şirket ortağı müvekkili …’a izin verilmesine; şirket ortağı müvekkili …’a, olağanüstü genel kurul gündemini 6102 sayılı TTK 409-411-412-413 md. ne göre hazırlamak toplantı zamanını belirlemek ana sözleşmedeki çağrı usulleri ve TTK 414 md. de gözeterek ortakları toplantıya davet etmek, bu konuda gerekli ilanları yapmak, alınan toplantı kararlarını ve toplantı tutanağının ticaret siciline tescil ve ilanı için gerekli işlemleri yapmak konusunda yetki verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davanın mahiyeti gereği davalıya dava dilekçesi tebliğ edilmeksizin dosya üzerinden karar vermek gerekmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, şirket genel kurulunun toplantıya çağrılması talebine ilişkindir.
TTK.nın 410/2. Maddesi gereğince; “Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.”
TTK.nın 411. Maddesine göre; “Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir.Gündeme madde konulması istemi, çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olmalıdır.Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır.Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği takdirde, genel kurul en geç kırkbeş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi hâlde çağrı istem sahiplerince yapılır.”
TTK.nın 412. Maddesine göre; “Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.” Somut uyuşmazlıkta … Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden gelen yazı cevabı da dikkate alındığında; şirketin 28/03/2011 tarihinde kurulduğu, şirketin %50 pay ile ortağının davacı … ile %50 pay ile diğer ortağının ise … olduğu ve şirket ortaklarının 10 yıl süre ile şirketi müdürü olarak tayin edildikleri, 10 yıllık sürenin ….tarihinde dolduğu ve şirkete yeniden müdür seçilebilmesi amacıyla genel kurul toplantısı yapılmadığı anlaşılmakla, bir süredir yönetim organı/müdürü bulunmayan … Plan Seyahat İnşaat Turizm Proje Yönetim Ve Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi(Vergi No:…) nin olağanüstü genel kurul toplantısı için çağrı yapılması konusunda, şirket ortağı olan davacı …’a TTK 410/2 maddesi gereğince izin verilmesine;…davacı …’a, olağanüstü genel kurul gündemini 6102 sayılı TTK 409-411-412-413 md. ne göre hazırlamak, toplantı zamanını belirlemek ana sözleşmedeki çağrı usulleri ve TTK 414 md. de gözeterek ortakları toplantıya davet etmek, bu konuda gerekli ilanları yapmak, alınan toplantı kararlarını ve toplantı tutanağının ticaret siciline tescil ve ilanı için gerekli işlemleri yapmak konusunda yetki verilmesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
Davanın KABULÜ ile,
1-Davacı …’a (T.C. No:…) davalı … Plan Seyahat İnşaat Turizm Proje Yönetim Ve Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi(Vergi No:…)’nin Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak üzere TTK 410/2 maddesi gereğince izin verilmesine ve olağanüstü genel kurul gündemini 6102 sayılı TTK 409-411-412-413 md. ne göre hazırlamak, toplantı zamanını belirlemek ana sözleşmedeki çağrı usulleri ve TTK 414 md. de gözeterek ortakları toplantıya davet etmek, bu konuda gerekli ilanları yapmak, alınan toplantı kararlarını ve toplantı tutanağının ticaret siciline tescil ve ilanı için gerekli işlemleri yapmak konusunda yetki verilmesine,
2-Mahkememizce verilen gerekçeli kararın bilgi mahiyetinde Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gönderilmesine,
3-Harç peşin alındığından ayrıca alınmasına yer olmadığına,
4-Davanın niteliği gereği yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Davanın mahiyeti gereği davacı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın davacıya iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu TTK’nın 410/2-son cümlesi uyarınca KESİN olarak oy birliği ile karar verildi.

Başkan …
¸E-imzalıdır
Üye …
¸E-imzalıdır
Üye …
¸E-imzalıdır
Katip …
¸E-imzalıdır