Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/130 E. 2023/1010 K. 15.11.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI :
DAVALI : HASIMSIZ
TEMSİLCİ : … – Mithatpaşa Mah. Beydoğan Sk. No: 17 İç Kapı No: 3 – Kocasinan/KAYSERİ

DAVA : Kooperatifin Dağılması İstemli
DAVA TARİHİ :

Mahkememizde görülmekte olan Kooperatifin Dağılması İstemli davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı…dava dilekçesinden özetle; S.S. … Toptancıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifinin … sicil numarası ile kurulduğunu, ancak hedefine ulaşamadığından üye sayısı yedi üyenin altına düştüğünü, çoğunluğun sağlanamadığını beyan etmiş, kooperatifin feshinin yapılmasını talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, 1163 sayılı kooperatifler Kanunu 81. Maddesi gereğince açılmış kooperatifin dağılması istemine ilişkindir.
Kayseri 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin …/… esas – … karar sayılı dosyası görevsizlikle Mahkememize gelmekle, Mahkememizin … sırasına kaydı yapılarak işbu dosya üzerinden yargılamaya devam olunmuştur.
Kayseri Ticaret Sicili Müdürlüğün’den kooperatif ana sözleşmesi, genel kurul kararları ve yetkilisine ilişkin bilgi ve belgeler, Kayseri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden kooperatif ana sözleşmesi ve tüm genel kurul toplantı tutanak suretleri, Gevher Nesibe Vergi Dairesi Müdürlüğü’nden SS … Toptancıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifinin vergi borcunun olmadığına ilişkin belgeler, SGK Kayseri İl Müdürlüğü’nden ilgi bilgi ve belgeler dosyamız arasına alınmıştır.
Davacı…kooperatifin üye sayısının yedi rakamının altına düştüğünü, kooperatifin kuruluş amacını gerçekleştirme imkanı kalmadığını, iddia etmektedir.
Vergi dairesi yazısı cevabi yazısı ile SS … Toptancıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’nin vergi borcu bulunmadığı tespit edilmiştir.
1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 81. Maddesine göre;
“Kooperatif:
1. Anasözleşme gereğince,
2. Genel Kurul kararı ile,
3. İflasın açılmasıyla,
4. Kanunlarda öngörülen diğer hallerde, ilgili bakanlığın mahkemeden alacağı karar üze-rine,
5. Diğer bir kooperatifle birleşmesi veya devralınması suretiyle,
6. Üç yıl olağan genel kurulunu yapmaması halinde,
7. Amacına ulaşma imkanının bulunmadığının ilgili Bakanlıkça tespiti halinde mahkeme-den alacağı kararla,
Dağılır.
Mahkemece veya genel kurulca tasfiye memurları seçilmediği takdirde tasfiye işlerini yönetim kurulu yapar, Tasfiye kurulu üyelerine, atamayı yapan merci tarafından tespit edilecek miktarda ücret ödenir.
Anasözleşme ile özel bir nisap belirlenmemiş ise, tasfiye halinde kooperatiflerin genel ku-rul toplantılarında nisap aranmaz. Kararlar oy çokluğu ile verilir.
Tasfiye kurulunun görevleri anasözleşmede gösterilir,
Tasfiye kurulu üyeleri, tasfiye işlerinin biran önce bitirilmesi için çalışmakla yükümlüdür.
56 ncı maddenin 1 inci fıkrasının 3 üncü bendi ile 62 nci madde hükümleri tasfiye kurulu üyeleri hakkında da uygulanır.”
Aynı Kanunun 82. Maddesine göre ise;
“İflastan gayrı hallerde kooperatifin dağılması, yetkili organlar tarafından Ti-caret Siciline tescil ile ilan ettirilir. Yetkili organların kimler olacağı Anasözleşmede gösterilir.”
Ayrıca anılan kanununun 98. Maddesinde yapılan atıf gereğince 6102 sayılı TTK’nun 529. Maddesinin ilgili fıkraları ile 530. Maddelerinin kooperatifler hakkında da uygulanması sonucu kooperatifin yahut kooperatif yönetim kurulunun yahut kooperatif ortaklarından birinin kooperatifin dağıldığının tespitinin istemesini engel bir durum yoktur.
TTK m 529/1-b bendi hükmüne göre işletme konusunun gerçekleşmesinin imkansız hale gelmesi ile kooperatifin kendiliğinden sona ereceği açıktır.
Anılan kanun maddeleri çerçevesinde dava dilekçesine ekli belgeler, alınan yönetim kurulu kararı incelendiğinde kooperatifin feshine karar verildiği, kooperatif ortak sayısının kanun ve esas sözleşmede öngörülen sayının altına düştüğü, bu şartlar altında davacı…kooperatifin kooperatifin kendiliğinden sona erdiğinin, diğer bir deyimle infisah ettiğinin tespitini istemekte hukuki yararı bulunduğu anlaşılmakla davanın kabulü ile davacı…kooperatifin kendiliğinden sona erdiğinin (infisah ettiğinin) tespitine karar verilmiş olup, karar kesinleştiğinde ve tasfiye memuru tarafından tüm tasfiye işlemleri tamamlandıktan sonra gerekçeli karardan bir suret ile birlikte Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvurarak terkin işlemlerini tamamlayacağı gözetilerek davacı…kooperatifin yönetim kurulu başkanı …’in tasfiye memuru olarak atanması suretiyle aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
1-DAVANIN KABULÜ ile; Davacı…kooperatifin kendiliğinden sona erdiğinin (infisah ettiğinin) TESPİTİNE,
2- Karar kesinleştiğinde kooperatifin kayıtlı olduğu Ticaret Sicil Müdürlüğünden terkini maksadıyla gerekçeli karardan bir suretin Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğüne gönderilmesine,
3- Davacı…kooperatif temsilcisi TC NO … …’in tasfiye ve Terkin işlemleri ile sınırlı olmak üzere tasfiye memuru olarak atanmasına,
4-Tasfiye memuruna bu aşamada ücret takdirine yer olmadığına,
5-Alınması gereken 269,85-TL karar ve ilam harcı dava açılırken peşin olarak yatırılan 80,70-TL’nin mahsubu ile bakiye 189,15-TL’nin davacıdan alınarak Hazineye Gelir Kaydına,
6- Davacı…tarafından yapılan yargılama, harç ve giderlerin kendi üzerinde bırakılmasına,
7-HMK’nun 333/1. maddesi gereğince varsa artan gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleştikten sonra yatıran ilgili tarafa iadesine,
Dair davacı…kooperatif temsilcisinin yüzüne karşı, karşı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 14/11/2023

Başkan …
¸E-imzalıdır
Üye …
¸E-imzalıdır
Üye …
¸E-imzalıdır
Katip …
¸E-imzalıdır