Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/129 E. 2023/505 K. 06.06.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No:…
T.C.
KAYSERİ
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :.
KARAR NO :.

HAKİM :.
KATİP :.

DAVACI : …
VEKİLLERİ :.
DAVALI : .

DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : .
KARAR TARİHİ :.
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : .

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA: Davacı vekili dava dilekçesinden özetle; Müvekkili ile besicilik ve sütçülük davalının müvekkilinden hayvan yemi satın aldığını ve bu alma işlemine ilişkin olarak hayvan yemlerinini bedelini ödemediğini, bu işleme ilişkin düzenlenen faturaların mevcut olduğunu, davalı ile ilgili yem ve işlem konusu ürünlerin teslim alındığına ilişkin imzalı sipariş teslim formları ve müvekkilinden satın aldığı yem ile ilgili ürünler ile alakalı olarak fatura bulunmasına rağmen ilgili icra dosyasında borcunun bulunmadığını iddia ederek kötü niyetli olarak icra takibine itiraz ettiğini belirterek davalı borçlunun itirazının iptaline karar verilmesini, %50’den az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesin, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA: Davalı vekili cevap dilekçesinden özetle; Görevli Mahkemenin … Asliye Hukuk Mahkemesi olduğunu, dava ve takibe konu edilen ancak tebliğ edilmeyen faturadan kaynaklı ve başkacı bir sebeple bağlı olarak davacıya herhangi bir borcunun bulunmadığını, davacıdan daha önce almış olduğu yem bedellerine ilişkin …. düzenleme, … ödeme tarihli, 34.085,60-TL bedelli ve … düzenleme,… ödeme tarihli, 21.729,00 TL bedelli iki adet bonoyu davacıya verildiğini, bu bono bedellerini ödedikten sonra bonoların teslim edildiğini, işbu bonolara dayalı işlemlere haricinde herhangi bir işlem gerçekleşmediğini, davacıya borcunun bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava ve uyuşmazlığın konusu, faturaya konu mallara ilişkin alım satım işinin olup olmadığı işbu fatura nedeniyle davacının davalıdan alacak talep edip edemeyeceği ve fatura nedeniyle başlatılan itirazın iptali istemine ilişkindir.
… Asliye Hukuk Mahkemesi’nin… esas – … karar sayılı ilamı ile Görevsizlik kararı verildiği, Mahkememizin … esas sırasına kaydı yapılarak işbu dosya üzerinden yargılamaya devam edilmiştir.
… Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak davalının tacir olup olmadığı sorulmuş, yazı cevabı dosyamız arasına alınmıştır.
… Asliye Hukuk Mahkemesi’nin görevsizlik kararında gerekçe olarak, Her ne kadar dava Asliye Ticaret Mahkemesi sıfatıyla mahkememizde açılmış ise de Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulunun… tarihli asliye ticaret mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine ilişkin kararında … ilinin mülki sınırları bakımından görevli mahkemenin… Asliye Ticaret Mahkemesi olarak belirlendiği, kararın…. tarihinden itibaren uygulanacağının belirtildiği, görevli mahkemenin asliye ticaret mahkemesi olduğu, alacağın niteliği, tarafların sıfat ve konumu göz önüne alındığında, uyuşmazlığın ticarî dava niteliğinde olmadığı anlaşılmaktadır.
TTK’nın 4. maddesine göre; ticarî davaların iki grup altında incelenmesi mümkündür. Bunlar; tarafların sıfatına ve işin ticarî işletmeyle ilgili olup olmadığına bakılmaksızın ticarî sayılan davalar (mutlak ticari davalar) ile her iki taraf için de ticari sayılan hususlardan doğan davalar (nispi ticari davalar)dır.
Mutlak Ticari Dava; tarafların tacir olup olmadıklarına ve dava konusu edilen işin ticari nitelikte olup olmadığına bakılmaksızın ticari dava olarak sayılan davalar olup, TTK’nın 4/1. maddesinde a ve f bentlerinde 6 bent halinde sayılan dava türleri mutlak ticari davadır.
Nisbi ticari dava ise; her iki tarafı tacir olan ve tarafların ticari işletmesi ile ilgili olan uyuşmazlıklar nisbi ticari dava olarak adlandırılmaktadır.
TTK’nın gerekçesinde; ticari davalar ile ticari olmayan hukuk davalarını ayırmada kullanılan kıstasın “bir yandan her iki tarafın tacir sıfatı ve uyuşmazlığın konusunu teşkil eden işin bu sebepten dolayı ticari sayılması keyfiyeti, diğer yandan tarafların sıfatına bakılmaksızın sadece işin ticari mahiyeti” olduğu açıklanmıştır.
Bu anlamda bir davanın nisbi ticari dava sayılabilmesi için; uyuşmazlığın her iki tarafının tacir olması ve uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili olması gerekli ve zorunludur.
… Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün…tarihli cevabi yazısından, davalı ….’in mükellefiyetinin bulunmadığı, tacir olduğuna ilişkin bir ibarenin bulunmadığı anlaşılmıştır.
Davalının tacir olmaması nedeni ile eldeki davanın nispi ticari dava olmadığı görülmüştür. Bu nedenle somut uyuşmazlığın genel hükümler uyarınca HMK 2. maddesi gereği genel görevli mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle; davaya bakma görevi Asliye Ticaret Mahkemesine ait olmayıp, görevli mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi olduğu görülmekle; HMK 114/1-c ve 115. maddeleri uyarınca dava şartı dikkate alındığında davanın, görev yönünden usulden reddine, görevli mahkemenin … Asliye Hukuk Mahkemesi olduğuna, olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü için dosyanın yasa yolu kullanılmaksızın kesinleşmesi halinde mercii tayini ile görevli Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk dairesine gönderilmesine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
1-Davanın HMK madde 114/1-c gereğince mahkememizin GÖREVSİZLİĞİ nedeniyle dava şartı yokluğundan HMK madde 115/2 gereğince USULDEN REDDİNE,
2-Mahkememize … Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görevsizlikle geldiğinden ve mahkemesi tarafından karşı görevsizlik verildiğinden Görevli Mahkemenin tespiti için dosyanını … BAM 1. Hukuk Dairesine gönderilmesine,
3-H.M.K.’nun 20. maddesi gereği iş bu kararın kesinleştiği tarihten veya kanun yoluna başvurulursa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde taraflardan birinin mahkememize başvurarak dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesini talep etmemesi halinde, mahkememizce dosyanın resen ele alınarak davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesine,
4-Davaya görevli mahkemede devam edilmesi halinde yargılama harçları, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin görevli mahkemede hüküm altına alınmasına,
Dair, davacı vekilinin ve davalı ….’in yüzüne karşı verilen gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. …

Katip .
¸E-imzalıdır

Hakim .
¸E-imzalıdır