Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/347 E. 2022/526 K. 17.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/347
KARAR NO : 2022/526

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – … …
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 20/04/2022
KARAR TARİHİ : 17/06/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 06/07/2022

Mahkememizde görülmekte olan zayi belgesi verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı…dava dilekçesinden özetle; Şirketlerinin gıda sektöründe faaliyet göstermekte iken 1998 yılında tasfiye haline girdiğini ve fili olarak faaliyetine son verildiğini, 1998 yılından itibaren şirketin aktif faaliyet göstermediğini, şirkete ait bir kısım ticari belgeler ve karar defteri zayi olduğunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “Belgelerin saklanması, saklama süresi” başlıklı 82. Maddesinde “Bir tacirin saklarnakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya haırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” şeklinde bir düzenleme yer almaktadır. Tüm bu nedenlerle yasal süresi içinde şirket karar karar defteri hususunda zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, 6102 sayılı TTK m. 82/7 hükmüne uyarınca zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
TTK’nın 82/1. maddesi gereğince, “Tacir, ticari defterlerini, envanterleri, finansal tablo, bilanço ve faaliyet raporlarını, aldığı mektupları (bir ticari işe ait yazışmaları), gönderdiği mektup suretlerini, kayıtlara esas olan belgeleri, sınıflandırılmış şekilde saklamakla yükümlüdür.”
TTK’nın 82/5 maddesi gereğince,saklama süresi on yıl olup sürenin başlangıcı da kanunda belirtilmiştir.
TTK’nın 82/7 maddesine göre, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır.
Davacı…şirket yetkilisinin 17/06/2022 tarihli duruşmada alınan beyanından 1998 yılı öncesine ilişkin ticari defter ve belgelerin iptalini talep ettiği anlaşılmış olup TTK’nın 82/5 maddesi gereğince defterlerin saklama süresi on yıl olduğundan ve davacının zayi belgesi verilmesini talep ettiği defter ve belgelerin artık saklanma zorunluluğunun bulunmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
1-Açılan davanın REDDİNE,
2-Alınması gerekli 80,70-TL maktu karar ve ilam harcının davacıdan peşin olarak alındığından, yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı…tarafça yargılama boyunca yapılan yargılama giderlerinin davacı…taraf üzerinde bırakılmasına,
4-Davacının yatırdığı gider avansından artan kısmının karar kesinleştiğinde davacı…tarafa iadesine,
Dair, davacı…şirket yetkilisinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 17/06/2022

Katip …
¸E-imzalıdır

Hakim …
¸E-imzalıdır