Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/289 E. 2022/385 K. 16.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … Esas – …
T.C.
KAYSERİ TÜRK MİLLETİ ADINA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : …
KARAR NO : …
BAŞKAN :…
ÜYE : …
ÜYE : …
KATİP : …
DAVACI : ..
DAVALI : …
DAVA : Kooperatif (Genel Kurulun Olağanüstü Toplantıya Çağrılması İstemli)
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
KARAR YAZIM TARİHİ : 17/05/2022
KARAR SONUCU : RED
Mahkememizde görülmekte olan Kooperatif (Genel Kurulun Olağanüstü Toplantıya Çağrılması İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı dava dilekçesinde özetle; davalı S.S … Konut Yapı Kooperatifinin … Talas Ticaret Sicil Numarası ile üyesi olduğunu, kooperatifin 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre ve Ana Sözleşmeye göre 2000 yılında kurulmuş kurulduğu günden beri her yıl olağan genel kurul toplantısını kanunda öngörülen süre içerisinde yapıldığını, söz konusu kooperatif ve en son görevde bulunan davalı yönetim kurulu üyeleri 2017 yılından bugüne kadar kooperatifin genel kurul çağrısı yapmadığını, kooperatifin … Asliye Hukuk Mahkemesi … Esas sayılı dosyada davası bulunduğunu, üyelerin o davada taraf olduklarını, bu nedenlerle kooperatifin genel kurul toplantısına çağrılması ve gündemin hazırlanması için üyelerden üç kişinin görevlendirilmesine karar verilmesini veya resen SMMM atanmasını, kooperatifin faaliyetlerinin sürdüğüne dair karar verilmesini talep ettiği anlaşılmıştır.
Davalı kooperatifin cevap dilekçesi sunmadığı ve böylece HMK madde 128 gereği bütün vakaları inkar etmiş sayılacağı anlaşılmıştır.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrılması ve kayyım atanması talebine ilişkindir.
Mahkememizce taraf teşkili sağlanmış davanın taraflarına delillerini ibraz etme olanağı tanınmış uyuşmazlığın çözümü için gereken bütün deliller toplanmıştır.
TTK.nın 411. Maddesine göre; “Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir.Gündeme madde konulması istemi, çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olmalıdır.Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır.Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği takdirde, genel kurul en geç kırkbeş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi hâlde çağrı istem sahiplerince yapılır.”
TTK.nın 412. Maddesine göre; Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.
Kayseri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden davalı kooperatifin ana sözleşme örneği, genel kurul tutanakları, hazirun listeleri celbedilerek incelenmiş olup, davacıların davalı kooperatif üyesi oldukları, davalı kooperatifin ise tasfiye halinde olduğu, en son 2017 yılında genel kurul toplantısının yapıldığı, dolayısıyla uzun süredir genel kurulun toplanmadığı anlaşılmıştır.
Kooperatifler Kanunu’nun 44. Maddesine göre; “Dört ortaktan az olmamak kaydıyle ortak sayısının en az onda birinin isteği üzerine Genel Kurul toplantıya çağrılır. Yönetim Kurulu bu isteği en az on gün içinde yerine getirmediği takdirde, istek sahiplerinin müracaatı üzerine veya doğrudan doğruya Ticaret Bakanlığı tarafından, yapı kooperatiflerinde de İmar ve İskan Bakanlığı tarafından Genel Kurul toplantıya çağrılabilir. Çağrılmadığı takdirde istek sahipleri mahalli mahkemeye başvurarak Genel Kurulu bizzat toplantıya çağırma müsaadesini alabilirler.”
Somut davada davacı tarafın kooperatifin genel kurul toplantısına çağrılması ve gündemin hazırlanmasını talep ettiği, yukarıda bahsedilen TTK.nın 411 maddesine göre gündem maddelerinin belirterek davanın açılması gerektiği, ancak davacının gündem maddelerini belirtmeden iş bu davayı açtığı anlaşılmakla, davacının davasının reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken 80,70-TL maktu karar ve ilam harcının dava başında davacı tarafından peşin olarak alındığından yeniden harç olmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yapılmış olan herhangi bir yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-HMK’nun 333/1. maddesi gereğince varsa artan gider avansından kullanılmayan kısmın avansı yatıran ilgili tarafa iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. …
Başkan …
¸E-imzalıdır
Üye …
¸E-imzalıdır
Üye …
¸E-imzalıdır
Katip …
¸E-imzalıdır