Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1254 E. 2022/931 K. 26.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ TÜRK MİLLETİ ADINA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : …
KARAR NO : …

BAŞKAN : …
Ü Y E :…
Ü Y E : …
KATİP : …

DAVACILAR : 1- …
2- …
3- …
4- …
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Öz Sermaye Tespiti
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
KARAR YAZIM TARİHİ : …
KARAR SONUCU : 26/12/2022
Mahkememizde görülmekte olan Öz Sermaye Tespiti davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacılar dava dilekçesinde özetle; sahibi oldukları … ortaklık işletmesinin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte kuracakları … şirketine ayni sermaye olarak devretmek istediklerinden sahibi oldukları işletmenin aktif ve pasifleri ile birlikte öz sermayesinin tespitinin yapılmasını talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, öz sermaye tespitine ilişkindir.
Davacılar işletmelerinin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte kurulma aşamasında olan … şirket’ne öz sermaye olarak koymak istediklerini iddia ederek bu aktif ve pasiflerinin öz sermaye tespitini istemektedir. Talepte ilk olarak incelenmesi gereken husus “hukukî yarar” hususudur. Zira dava tespit davası mahiyetindedir. Tespit davalarında ise hukukî yarar olduğundan söz edebilmek için konusunun hukukî ilişkiler olması, hukukî ilişkinin derhal belirlenmesinin gerekli olması şarttır. Talep edenin bir hakkı veya hukukî durumu hali hazır bir tehlike ile tehdit edilmiş ise, bu tehdit nedeniyle davacının hukukî durum tereddüt içinde ise ve de kesin hüküm etkisine sahip cebr-i icraya imkân vermeyen tespit hükmü bu tehlikeyi ortadan kaldırmaya elverişli ise tespit davası açılmasında hukukî yarar olduğu kabul edilir. Konu ile ilgili HMK’nun 106. maddesinde; “tespit davası açanın kanunlarda belirtilen istisnaî durumlar dışında, bu davayı açmakta hukuken korunmaya değer güncel bir yararı bulunmalıdır.” düzenlemesine yer verilmiştir. Bu genel açıklamalar çerçevesinde somut talep irdelendiğinde; Kurulacak olan … şirketi’ne ayni sermaye olarak devredilmek üzere … ortaklık ünvanı altında ticari faaliyet gösteren işletmenin öz sermayesinin tespitini istediği görülmektedir. Açıklanan nedenle davacıların dava açmakta hukukî yararı olduğu anlaşılmıştır.
Mahkememizce talebin değerlendirilebilmesi için davaya konu … ortaklık’ın tüm aktif ve pasiflerinin mali müşavir bilirkişi marifetiyle tespit yapılmış ve bilirkişi raporu aldırılmıştır.
Mahkememizce alınan … tarihli bilirkişi raporuna göre; Davacıların tüm aktif ve pasiflerinin tespit tarihi olan … tarihi itibarı ile değerinin 2.220.539,82-TL olduğu belirlenmiştir.
Bilirkişi raporu dosya kapsamı ile uyumlu, denetime elverişli nitelikte bulunduğu için hükme esas alınmış ve öz sermaye tespitine konu davacıların aktif ve pasiflerinin değerinin 2.220.539,82-TL olarak tespitine karar vermek gerekmiştir.
Yukarıda yapılan tüm bu açıklamaların ışığı altında mahkememizde oluşan tam ve bağımsız vicdanî kanaate göre aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
TALEBİN KABULÜNE,
1-Davaya konu … ortaklığının öz sermayesinin toplam değerinin tespit tarihi olan … tarihi itibariyle; (2.220.539,82-TL) olduğunun TESPİTİNE,
2-Alınması gereken 80,70-TL maktu karar ve ilam harcı davacılardan peşin olarak alınmakla yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davanın mahiyeti gereği yapılan yargılama giderlerinin davacılar üzerinde bırakılmasına,
4-Davacılar tarafından yatırılan gider avansından artan miktarın karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda kurucular ve menfaat sahipleri tarafından rapora itiraz yolu açık olmak üzere oy birliği karar verildi….

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır