Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/442 E. 2021/670 K. 15.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ TÜRK MİLLETİ ADINA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/442 Esas
KARAR NO : 2021/670
HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI :… – … …
VEKİLİ : Av. … -….
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ : 15/09/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 01/10/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekilinin dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin hazır Beton sektöründe faaliyet gösterdiğini, …. tarihinde sunucu sistemine siber saldırı yapıldığını, bunun üzerine şirket yetkilisi mali müşavir ….’ın fail veya failler hakkında kolluğa suç duyurusunda bulunduğu, müvekkilinin o tarihte saldırıdan nelerin etkilendiğini bilmediğini, müvekkilinin teftişi için Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı …. Küçük ve Orta Ölçekli Mükelleflşer Grup Başkanlığının… tarih ve … – E……. sayılı yazısı ile müvekkilinin ticari defterlerinin istendiğini, yazının sonrasında yapılan araştırmada siber saldırı sonucu istenilen defterlerin zayi olduğunun anlaşıldığını, bu nedenle defterler teftiş için sunulamadığını, zayi belgesinin sunulmadığı takdirde müvekkilinin idari ve cezayi müeyyideler ile karşılaşma durumu ortaya çıktığını, bu nedenle taraflarına zayi belgesini verilmesine talep etmiştir.
YARGILAMA VE GEREKÇE:
Dava,…. tarihinde sunucu sistemine siber saldırı sonucu davacının ticari defterlerinin zayi olduğuna ilişkin TTK md. 82/7 gereğince zayi belgesinin verilmesi davasıdır.
…. Cumhuriyet Başsavcılığı’na, …. İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazılan müzekkerelere cevap verildiği ve ilgili tüm evrakların dosya arasına alındığı anlaşılmıştır.
…. Ticaret Sicil Müdürlüğünden davacı şirketin sicil dosyası celbedilmiştir.
Mahkememizce Mali Müşavir ve Bilgisayar Mühendisinden oluşan bilirkişi heyetinden alınan raporda; davacı tarafça sunular belgeler ve siber saldırı sonucu oluşmuş örnek dosyalarda inceleme yapıldığı, inceleme sonucu, davacının sistemine siber saldırı meydana geldiği ve CryptoLocker olarak bilinen virüslerin Ransomware olarak tanımlanan türünün “JNEC” varyantındaki virüs türüne maruz kaldığı, yukarıda belirtilen siber saldırır sunucunda, sistemde saldırıya maruz kalmış dosya oluşmuş olması, saldırıyı engelleyen sistemlerin atlatılmış olduğunun gösterildiği, böyle durumlarda parçalı kayıp olmayıp, sisteme girdiği andan itibaren tüm sistemin kullanılmaz olacağı bilindiği, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, davacının sistemine siber saldırı olduğu ve dosyalarının şifrelendiği, bu nedenle çalışan tüm sisteminin ve sisteme bağlı yedeklerinin kullanılamaz duruma geldiği kabul edildiği, incelenen tüm kayıtlarda, daha önce kullanılan bilgisayar dosyalarının isimlerinin görülebildiği, ancak içeriklerinin görülemediği, aynı zamanda isimleri ile içeriklerinin aynı olup olmadığının tespitinin mümkün olmadığının anlaşıldığı, ancak çevrim dışı olarak tabir edilen, sisteme bağlı olmayan yedekler saldırıdan kurtulmakta olduğundan ve davacının bu şekilde bir yedeklemesinin bulunmadığı belirtildiğinden, o tarihteki verilere erişme imkanı ve sunucularında bulunan tüm verinin ne olduğunun tespit imkanı bulunmadığı, davacı tarafından sunucularında 2018-2019 yılı e-defterlerinin bulunduğu beyan edilmekle birlikte iş yerinde bulunan sunucularda siber saldırıdan kaynaklı silinme meydana gelmesi birlikte iş yerinde bulunan sunucularda siber saldırıdan kaynaklı silinme meydana gelmesi nedeniyle defterlerin zayi olduğu kanaati hasıl olduğu şeklinde bildirildiği anlaşılmıştır.
Davanın yasal dayanağı 6102 Sayılı TTK’nun 82. maddesidir. TTK’nun 82/1 maddesine göre; “Defter tutmak mecburiyetinde bulunan kimse ve işletmeye devam eden halefleri defterleri son kayıt tarihinden ve saklanması mecburi olan diğer hesap ve kağıtları tarihlerinden itibaren on yıl geçinceye kadar saklamaya mecburdurlar.”
TTK’nun 82/7 maddesine göre; “Bir tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve kağıtlar; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet sebebiyle ve kanuni müddet içinde ziyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yerin salahiyetli mahkemesinden kendisine bir vesika verilmesini istiyebilir. Mahkeme lüzumlu gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. Böyle bir vesika almamış olan tacir defterlerini ibrazdan kaçınmış sayılır.”
Davada ilk incelenmesi gereken husus; davanın süresinde açılıp açılmadığı hususudur. Dosya kapsamındaki belgelerden, ifade tutanaklarından ve raporlardan davacıya ait sunucu sisteme siber saldırı yapıldığı, bunun davacının zayi talep ettiği defterlere zarar verdiğinin Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın …. tarihli yazısı sonrasında anlaşıldığı ve bu şekilde davanın …… tarihinde açılmakla 15 günlük yasal süre içerinde açıldığı tespit edilmiştir.
6102 Sayılı TTK’nun 64/1. maddesinde; “Her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri, bu Kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makûl bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulur. İşletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izlenebilmelidir.” denilmek suretiyle ticari defter ve belgelerin tutulma amacı açıklanmıştır. Üçüncü kişilere karşı bilgi vermenin yanı sıra devlete karşı sorumlulukların takibi, denetimi ve vergi güvenliğini de sağlamak amacını taşımaktadır. Ticari defterlerin son kaydın yapıldığı takvim yılının bitiminden itibaren 10 yıl süreyle saklanması gerekmektedir. Bu defterlerin ziyaı halinde mahkemeden zayi belgesi alınması gerekmektedir. Ayrıca bu defterler HMK’nun 222. maddesi hükmüne göre “takdiri delil” niteliğini haizdir.
6102 Sayılı TTK’nun 82/1 maddesi kapsamında zayî belgesi verilmesi davasına konu edilebilecek ticari defter ve belgeler açıkça belirtilmiştir. Davacı tarafın davaya konu ettiği defterler TTK’nun 82/7 maddesinde düzenlene ve bir tacirin tutmakla mükellef olduğu defterler kapsamındadır.
Somut uyuşmazlıkta davacıya ait defterlerin …. tarihinde sunucu sisteme yapılan siber saldırı sonucunda zayi olduğu tutanaklar, soruşturma dosyası ve bilirkişi heyet raporu ile anlaşılmış olup, davacı vekilinin ….. tarihli açıklama dilekçesi ile…. tarihli bilirkişi raporu dikkate alınarak davanın kabulü ile, davacının 2018 yılı 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12.’inci aylarına ait defteri kebirleri, 2019 yılı 1,2,3,4,5,6,7,8,9.’uncu aylarına ait defteri kebirleri, 2018 yılı 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12.’inci aylarına ait yevmiye defterleri ile 2019 yılı 1,2,3,4,5,6,7,8,9.’uncu aylarına ait yevmiye defterleri hakkında zayi olduğu anlaşılmakla TTK madde 87 gereğince ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
1-Davanın KABULÜ ile, davacının 2018 yılı 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12.’inci aylarına ait defteri kebirleri, 2019 yılı 1,2,3,4,5,6,7,8,9.’uncu aylarına ait defteri kebirleri, 2018 yılı 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12.’inci aylarına ait yevmiye defterleri ile 2019 yılı 1,2,3,4,5,6,7,8,9.’uncu aylarına ait yevmiye defterleri hakkında zayi olduğu anlaşılmakla TTK madde 87 gereğince ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE,
2-Alınması gerekli 59,30-TL maktu harcın dava başında peşin yatırılan 54,40-TL harçtan mahsubu ile eksik kalan 4,9 TL ilam harcının davacıdan alınarak HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
3-Davacı tarafça yargılama boyunca yapılan yargılama harç ve giderlerinin davacı taraf üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve istek halinde davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık süre içerisinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı.15/09/2021

Katip …
(e imzalıdır)

Hakim …
(e imzalıdır)