Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/893 E. 2023/835 K. 03.10.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … Esas – …
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA GEREKÇELİ KARAR
(GÖREVSİZLİK)

ESAS NO : …
KARAR NO : …

HAKİM : …
KATİP : …

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : 1- …
2- …
DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
KARAR YAZIM TARİHİ : 10/10/2023

Mahkememize açılan davasının yapılan yargılaması sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; İş bu davanın tarafları ve konusu aynı olan ve halen Kayseri … Asliye Ticaret Mahkemesi … esasında kayıtlı olan derdest dava ile birleştirilmesine karar verilmesini, müvekkilinin 40.837,08-TL maddi tazminatının da kaza tarihi olan …tarihinden itibaren işleyecek yüksek faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin de karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
CEVAP : Dosya üzerinden yapılan inceleme ile karar verildiğinden davalılara henüz tebligat çıkarılmamıştır.
YARGILAMA VE GEREKÇE:
TTK’nın 4. maddesine göre; ticarî davaların iki grup altında incelenmesi mümkündür. Bunlar; tarafların sıfatına ve işin ticarî işletmeyle ilgili olup olmadığına bakılmaksızın ticarî sayılan davalar (mutlak ticari davalar) ile her iki taraf için de ticari sayılan hususlardan doğan davalar (nispi ticari davalar)dır.
Mutlak Ticari Dava; tarafların tacir olup olmadıklarına ve dava konusu edilen işin ticari nitelikte olup olmadığına bakılmaksızın ticari dava olarak sayılan davalar olup, TTK’nın 4/1. maddesinde a ve f bentlerinde 6 bent halinde sayılan dava türleri mutlak ticari davadır.
Nisbi ticari dava ise; her iki tarafı tacir olan ve tarafların ticari işletmesi ile ilgili olan uyuşmazlıklar nisbi ticari dava olarak adlandırılmaktadır.
HMK’nın 114. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendine göre, görev dava şartıdır. Aynı Kanunun 115/1. maddesi gereği mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. HMK’nın 138. maddesine göre, mahkeme dava şartları ve ilk itirazlar hakkında dosya üzerinden karar verebilir.
Dosya kapsamına göre, davacının mahkememizin … Esas sayılı dava dosyasında ıslah dilekçesi verildiğinden ve ikinci kez ıslah hakkı söz konusu olmadığı için hesaplanan maddi tazminat alacağının bakiyesi için iş bu ek dava ile bakiye tazminat talebinde bulunduğu, ancak her ne kadar dava mahkememizde açılmış ise de davalılar arasında sigorta şirketi bulunmadığı, davada sigorta hukuku uygulanmayacağından ve trafik kazasından kaynaklı tazminat davalarının asliye ticaret mahkemesinde görüleceğine dair TTK 4/1 maddesinde bir hüküm bulunmadığından mutlak ticari bir davanın söz konusu olmadığı, tarafların tacir olması da söz konusu olmadığından davanın nispi ticari davalardan da olmadığı;
Asıl davanın sigorta şirketi de taraf olmasından dolayı sigorta hukuku uygulanacağından TTK 4/1 maddesi gereği mutlak ticari davalardan oluşu sebebiyle mahkememiz önünde görülmekte olduğu, ancak asıl davanın mahkememizde görülüyor olmasının açılan ek davanın da mahkememizde görülmesini gerektireceği şeklinde yorumlanamayacağı, aksi yönde bir görüşün kamu düzenine ilişkin olan görev konusundaki düzenlemelere aykırılık oluşturacağı, dava konusu edilen uyuşmazlığın az yukarıda açıklandığı üzere mahkememizin görevi alanına girmediği, Asliye Hukuk Mahkemelerinin bu uyuşmazlığı çözmekte görevli olduğu, göreve ilişkin usul hükümlerinin uygulanmasının gerektiği, görevin kamu düzeniyle ilgili olduğu, HMK’nın 115. ve 138. maddeleri gereği mahkemenin görev hususunu kendiliğinden araştırmakla yükümlü olduğu ve davanın her aşamasında görev ile ilgili karar verilebileceği dikkate alındığında, mahkememizin görevsizliği nedeni ile, HMK.’nun 114/1-c ve 115/2 maddeleri gereğince göreve ilişkin dava şartı yokluğu nedeni ile davanın usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-H.M.K.’nun 114/1-c ve 115/2 maddeleri gereğince göreve ilişkin dava şartı yokluğu nedeniyle davanın USULDEN REDDİNE,
2-Hüküm kesinleştiğinde ve istek halinde dava dosyasının görevli KAYSERİ NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE gönderilmesine,
3-HMK.’nun 20. maddesi gereği kararın kesinleştiği tarihten veya kanun yoluna başvurulursa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde taraflardan birinin mahkememize başvurarak, dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesini talep etmemesi halinde, HMK’ nın 331/2. maddesi gereğince, talep halinde dava dosyanın mahkememizce ele alınarak davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesine,
4-Davaya görevli mahkemede devam edilmesi halinde, harç, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin görevli mahkemede hüküm altına alınmasına,
Dair, dosya üzerinden, tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren yasal iki haftalık süresi içerisinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı….

Katip…
e-imzalı

Hakim …
e-imzalı