Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/885 E. 2023/885 K. 12.10.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : …
KARAR NO : …

HAKİM : …
KATİP : …

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : …
DAVA : İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 12/10/2023

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan almış olduğu … tarihli tedarik lisansı kapsamında … tarihinden itibaren elektrik enerjisinin tedariki alanında faaliyet gösterdiğini, davalı ile müvekkili şirket arasında … tarihinde elektrik enerjisinin satışına ilişkin Perakende Satış Sözleşmesi imzalandığını, davalı müvekkili şirketin … referans ve … sözleşme numaralı ticarethane tüketicisi olduğunu, … çalışanlarınca davalının dönemsel olarak tüketimlerinin tespit edilmesi amacıyla … – … … – … – … – … – … – … – …- … – … – … – … – … – … -… -… -… – -… – … – … – … – … tarihinde aboneliğe gidildiğini ancak sayacın kapalı olması nedeniyle tüketimi tespit edilemediğini ve kapalı olarak geçildiğini, sayacının okunamadığını ve tüketimlerinin tespit edilemediğini, … nolu telefona kısa mesaj gönderildiğini, davalının … sözleşme numaralı aboneliğinin … tarihinde sona erdiğini, … saha personeli ile … tarihinde ilgili adrese gidildiğini, saha personeli tarafından davalının tüketimlerinin tespit edilmesi sonucu … tarihli KP… fatura numaralı 31.725,73 TL bedelli fatura düzenlenerek tebliğ edildiği, davalıya fatura içeriği hakkında … tarihinde bilgilendirme mesajı gönderildiğini, müvekkil şirket tarafından davalı hakkında başlatılan Merkezi Takip Sisteminin … sayılı ilamsız icra takibine davalı tarafından itiraz dilekçesi sunulmuş olduğundan ilamsız icra takibinin durdurulduğunu, belirterek Merkezi Takip Sisteminin … sayılı dosyasına … tarihinde davalı tarafından haksız ve mesnetsiz olarak yapılan itirazın iptaline , icra takibinin devamına, İcra İflas Kanunun 67. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince %20’den aşağı olmamak üzere davalı aleyhine icra inkar tazminatına hükmedilmesine yargılamaya sebebiyet vermesinden ötürü vekalet ücreti ve yargılama giderinin karşı taraftan alınmasına karar verilmesini arz ve talep etmiştir.
CEVAP: Dava dilekçesi davalı tarafa tebliğ edilmemiş ve davalı cevap dilekçesi sunmamıştır.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE: Dava, itirazın iptali talebine ilişkindir.
TTK’nın 4. maddesine göre; ticarî davaların iki grup altında incelenmesi mümkündür. Bunlar; tarafların sıfatına ve işin ticarî işletmeyle ilgili olup olmadığına bakılmaksızın ticarî sayılan davalar (mutlak ticari davalar) ile her iki taraf için de ticari sayılan hususlardan doğan davalar (nispi ticari davalar)dır.
Mutlak Ticari Dava; tarafların tacir olup olmadıklarına ve dava konusu edilen işin ticari nitelikte olup olmadığına bakılmaksızın ticari dava olarak sayılan davalar olup, TTK’nın 4/1. maddesinde a ve f bentlerinde 6 bent halinde sayılan dava türleri mutlak ticari davadır. Taraflar arasındaki var olduğu iddia edilen ilişkinin satım sözleşmesinden kaynaklanması ve satım sözleşmesinin TTK’ nın 4/1 maddesinde düzenlenmemesi, Borçlar Kanunu’nda düzenlenmesi nedeni ile davanın mutlak ticari dava olmadığı anlaşılmıştır.
Nisbi ticari dava ise; her iki tarafı tacir olan ve tarafların ticari işletmesi ile ilgili olan uyuşmazlıklar nisbi ticari dava olarak adlandırılmaktadır.
TTK’nın gerekçesinde; ticari davalar ile ticari olmayan hukuk davalarını ayırmada kullanılan kıstasın “bir yandan her iki tarafın tacir sıfatı ve uyuşmazlığın konusunu teşkil eden işin bu sebepten dolayı ticari sayılması keyfiyeti, diğer yandan tarafların sıfatına bakılmaksızın sadece işin ticari mahiyeti” olduğu açıklanmıştır.
Bu anlamda bir davanın nisbi ticari dava sayılabilmesi için; davaya uyuşmazlığın her iki tarafının tacir olması ve uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili olması gerekli ve zorunludur.
Kayseri Mimarsinan Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından mahkememize sunulan … tarihli müzekkere cevabında Davalı …’nun 2.sınıf tüccar olduğu ve işletme hesabı esasına göre defter tuttuğu hususu mahkememize bildirilmiştir.
… tarihinde yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu ile Türk Ticaret Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair 6335 Sayılı Kanunun 2. Maddesi ile değişik TTK’nın 5. maddesinin 3. fıkrası ile Asliye Ticaret Mahkemesi ile Asliye Hukuk Mahkemesi ve diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki iş bölümü itirazından çıkarılmış, görev ilişkisine dönüştürülmüştür.
HMK’nın 114. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendine göre, görev dava şartıdır. Aynı Kanunun 115/1. maddesi gereği mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. HMK’nın 138. maddesine göre, mahkeme dava şartları ve ilk itirazlar hakkında dosya üzerinden karar verebilir.
Dosya kapsamına göre, dava konusu edilen uyuşmazlığın TTK’nın 4. maddesine göre, ticari dava olmadığı, bu nedenle de mahkememizin görevi alanına girmediği, Asliye Hukuk Mahkemelerinin bu uyuşmazlığı çözmekte görevli olduğu, 6335 Sayılı Kanun ile yapılan değişiklikten sonra mahkememiz ile Asliye Hukuk Mahkemeleri arasındaki ilişkinin görev ilişkisi haline getirildiği, görev ilişkin usul hükümlerinin uygulanmasının gerektiği, görevin kamu düzeniyle ilgili olduğu, HMK’nın 115. ve 138. maddeleri gereği mahkemenin görev hususunu kendiliğinden araştırmakla yükümlü olduğu ve davanın her aşamasında görevsizlik kararı verilebileceği dikkate alındığında, mahkememizin görevsizliğine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle:
1-H.M.K’nın 114/1-c ve 115/2 maddeleri gereğince göreve ilişkin dava şartı yokluğu nedeni ile davanın USULDEN REDDİNE,
2-Hüküm kesinleştiğinde ve istek halinde dava dosyasının görevli KAYSERİ NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE gönderilmesine,
3-HMK.’nun 20. maddesi gereği kararın kesinleştiği tarihten veya kanun yoluna başvurulursa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde taraflardan birinin mahkememize başvurarak, dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesini talep etmemesi halinde, HMK’nın 331/2. maddesi gereğince dava dosyanın re’sen mahkememizce ele alınarak davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesine,
4-Davaya görevli mahkemede devam edilmesi halinde, harç, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin görevli mahkemede hüküm altına alınmasına,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi’ nde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. …

Katip …
¸e-imzalı

Hakim …
¸e-imzalı

*5070 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak elektronik imza ile imzalanmıştır.*