Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/381 E. 2023/866 K. 09.10.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … Esas – …
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : …
KARAR NO : …

BAŞKAN : …
ÜYE : …
ÜYE : …
KATİP : …

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : …

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 16/10/2023

Mahkememizde görülmekte olan şirketin ihyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin terkin edilen ve ihyasını talep ettikleri … Kapı ve Mobilya San. Tic. Ltd Şti. isimli şirkette pay sahibi ve aynı zamanda müdür olduğunu, ihyasını talep ettikleri şirketin Kayseri Ticaret Müdürlüğü’nün … nolu sicilinde kayıtlı bir limited şirket olduğunu, söz konusu şirketin … tarihinde ticaret sicilinden resen silindiğini, ancak şirket adına kayıtlı olan … plaka sayılı ancak zayi olan araca ait motorlu taşıtlar vergisi işlemeye devam ettiğini, söz konusu zayi olan araca ait trafik vergi cezalarının müvekkiline bildirildiğini, araçtan kaynaklı tüm vergi borçlarının müvekkili tarafından ödendiğini, bu durumdan kaynaklı müvekkilinin mağdur olduğunu, bununla birlikte aracın zayi olmasına rağmen motorlu taşıtlar vergisi işlemekte ve zayi olan aracın trafikten kaydının silinmesi için müvekkili tarafından müracaat edildiğinde yenilenmiş imza sirküsü gerektiğinin kendisine bildirildiğini, bu nedenlerle aracın kayıtlı olduğu ve temsilcisi olduğu şirketin resen terkin edildiği, söz konusu araçla ilgili işlem yapılabilmesi için şirket tüzel kişiliğinin TTK’nun 547. maddesi gereğince ihyası gerektiğini anılan kanun maddesi gereğince şirketin ek tasfiye işlemlerinin yapılabilmesi için ek tasfiye ile sınırlı olmak kaydıyla şirket tüzel kişiliğini ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı tarafa usulüne uygun meşruhatlı davetiye tebliğ edilmiş olmasına rağmen davalılarca davaya karşı herhangi bir cevap dilekçesi sunmamıştır.
DELİLLER : Mahkememizce taraf teşkili sağlanmış davanın taraflarına delillerini ibraz etme olanağı tanınmış uyuşmazlığın çözümü için gereken bütün deliller toplanmıştır.
Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak … sicil numarası re’sen terkin edildiği iddia olunan “… Kapı Ve Mobilya San. Tic. Ltd. Şti.’nin” ticaret sicilinden terkin edilip edilmediğinin, terkin edilmişse terkin edilme tarihinin ve terkin edilme sebebinin bildirilmesinin, resen terkin edilmişse, re’sen terkin işleminin TTK’nun geçici 7. maddesinin 1. fıkrasındaki a, b, c, d, e, bendlerinden hangisine dayalı olarak başlatıldığı, şirketin re’sen terkin sebeplerinin adı geçen kanunun bu bendlerinde açıklanan nedenlerden hangisinin olduğu, bu kapsam dahilinde TTK’nun geçici 7. maddesinin 4. fıkrası gereği şirketin ticaret sicilinde kayıtlı son adresine ve sicil kayıtlarına göre şirketi temsile ve izama yetkili kişilere ihtar yollanıp yollanmadığı, bu fıkra hükmüne göre ihtarın ticaret sicil gazetesinde ilan edilip edilmediği, ticaret ve sanayi odasının internet sitesinde yayınlatılıp yayınlatılmadığı, şirket tarafından ihtara uygun işlemler yapılıp yapılmadığı, TTK’nun yürürlüğünden önce terkin öncesinde şirketin tasfiyesine başlanıp başlanmadığı, başlanmışsa tasfiye işlemlerine hangi tarihte başlandığı ve akıbetinin ne olduğu, TTK’nun geçici 7. maddesinin 10. fıkrasına dayalı olarak ticaret sicil müdürlüğünce işlem yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa ne gibi işlemlerin yapıldığı, bu şirket tasfiye kapanışı ile terkin edilmişse tasfiye memurlarının açık kimlik bilgilerinin, T.C. kimlik numaralarının ve açık adreslerinin bildirilmesinin, ayrı bir tasfiye memuru atanmışsa son yönetim kurulu üyelerinin, şirket yasal temsilcilerinin, ayrıca terkin sebebine ve terkinin yapılış sebep ve aşamalarına ilişkin tüm kayıtların ve ticaret sicil dosyası örneğinin gönderilmesi istenilmiştir. … tarihli yazı ile bu müzekkeremize cevap verilmiştir.
Türkiye Noterler Birliği’ne müzekkere yazılarak … plakalı aracın kayıt malikinin kim olduğunu gösterir sahiplik belgesi örneğinin gönderilmesinin istenilmiştir. Bu müzekkeremize … tarihli yazı ile cevap verilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ, YARGILAMA VE GEREKÇE: Dava; tasfiye sonucu ticaret sicilinden terkin edildiği iddia edilen … Kapı Ve Mobilya San. Tic. Ltd. Şti.’nin adına kayıtlı adına tirafikte kayıtlı araç bulunması nedeniyle ek tasfiye işlemlerinin yapılması amacıyla tüzel kişiliğinin ihyası istemine ilişkindir.
6545 sayılı Yasa’nın 45/3. maddesi uyarınca davanın niteliği itibarı ile mahkememiz heyeti tarafından basit yargılama usulüne göre yargılama yapılarak dava sonuçlandırılmıştır.
Uyuşmazlık; şirket ihya şartlarının oluşup oluşmadığı noktasında toplanmaktadır.
İhyası istenen şirketin ticaret sicil kayıtlarının incelenmesinde; … Kapı Ve Mobilya San. Tic. Ltd. Şti.’nin … sicil numarası ile ticaret siciline kayıtlı olduğu, şirketin … tarihinde TTK’nun geçici 7. maddesi gereğince ticaret sicilinden resen silindiği anlaşılmıştır.
Şirketlerin ve kooperatiflerin tüzel kişiliği ticaret sicilinden terkin ile sona ermektedir. Ancak tüzel kişiliğin sona erebilmesi için şirketin veya kooperatifin tasfiye işlemlerinin eksiksiz ve tam olarak yapılmış olması gerekmektedir. Tüzel kişiliğin son bulmasını ifade eden fesih ve tasfiye işlemi aynı zamanda hukuki bir işlemdir. Bu işlemin veya kararın hatalı veya eksik olması halinde gerçek anlamda tasfiyeden söz etmek mümkün değildir. Eksik veya hatalı işlem sonucu şirketin veya kooperatifin sicilden tasfiye sonucu terkinine karar verilmiş ise, bundan zarar görenler veya o işlemi gerçekleştirenler tasfiyenin kaldırılmasını ve şirketin ihyasını talep etme hakkına sahiptir.
6102 sayılı TTK’nun “Şirket Davalarında Yargılama Usulü” başlıklı 1521. maddesinde ise; ticaret şirketlerinde, ortakların veya pay sahiplerinin şirketle veya birbirleriyle şirket ortaklığından veya pay sahipliğinden kaynaklanan davalarda veya şirketin yönetim kurulu üyeleri, yöneticileri, müdürleri, tasfiye memurları ya da denetçilerine karşı açılacak davalarda basit yargılama usulünün uygulanacağı düzenlemeleri yer almaktadır.
6102 sayılı TTK’nun “Ek Tasfiye” başlıklı 547. maddesinde; tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklıların, şirketin veya kooperatifin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilecekleri, mahkemenin istemin yerinde olduğuna kanaat getirmesi halinde şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verileceği ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirileceği düzenlenmiştir.6102 sayılı TTK’nun geçici 7. maddesinin 15. fıkrası son cümlesi uyarınca, şirket alacaklıları ve hukuki menfaati bulunanlar haklı sebeplere dayalı olarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde, şirkete ait tasfiye edilmemiş malvarlığının bulunması halinde ise 10 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak şirketin ihyasını isteyebileceğinden (Aynı yöndeki içtihat için bknz. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 19/04/2022 tarihli, 2022/2187 Esas ve 2022/3135 Karar sayılı ilamı) şirkete ait taşınmazın tasfiyesi talep edildiğine ve şirketin … tarihli terkininden itibaren 10 yıllık süre dolmadığına göre, yasal sürede dava açmış olan davacının şirket malvarlığının (şirket adına kayıtlı aracın) tasfiyesi amacıyla sınırlı olarak ihya istemekte hukuki yararının bulunmasına göre 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 547/2. maddesi de gözetilmek suretiyle karar verilmesi gerekmiştir.
Dosya kapsamına göre, TTK’nun 547. maddesi hükmü ve tüm beyan ve deliller birlikte dikkate alındığında, Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı … Kapı Ve Mobilya Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin, bu şirket adına kayıtlı … plakalı aracın trafikten çektirilmesi ve trafik kaydının sildirilmesine ilişkin ek tasfiye işlemleri ile sınırlı olmak üzere ihyasına, 6102 sayılı TTK’nun 547/2. maddesi uyarınca ek tasfiye işlemleri için ticaret siciline tesciline, 6102 sayılı TTK’nun 547/2. maddesi uyarınca … plakalı araç ile ilgili ek tasfiye işlemlerinin yapılması için davacı Mehmet Şahin (T.C. No: … )’in tasfiye memuru olarak atanmasına, davacı tarafından tasfiye memuru için ücret istenilmediği de dikkate alınarak tasfiye memuruna ücret taktirine yer olmadığına, kararın kesinleşmesine müteakip Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce tescil ve ilanına karar verilmiştir. Yargıtay … Hukuk Dairesi’nin … Esas ve … Karar sayılı emsal içtihadı da dikkate alındığında Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün işbu davada yasal hasım olması nedeniyle aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücreti verilemeyeceğinden aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı … Kapı Ve Mobilya Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin, bu şirket adına kayıtlı … plakalı aracın trafikten çektirilmesi ve trafik kaydının sildirilmesine ilişkin ek tasfiye işlemleri ile sınırlı olmak üzere İHYASINA, 6102 sayılı TTK’nun 547/2. maddesi uyarınca ek tasfiye işlemleri için TİCARET SİCİLİNE TESCİLİNE,
2-6102 sayılı TTK’nun. 547/2. maddesi uyarınca … plakalı araç ile ilgili ek tasfiye işlemlerinin yapılması için davacı Mehmet Şahin (T.C. No: … )’in tasfiye memuru olarak atanmasına,
3-Tasfiye memuruna ücret taktirine yer olmadığına,
4-Kararın kesinleşmesine müteakip Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce tescil ve ilanına,
5-492 sayılı Harçlar Kanunu’na ekli (1) sayılı tarife gereğince alınması gereken 269,85-TL maktu karar ve ilam harcından dava açılırken peşin olarak 80,70-TL harcın mahsubu ile bakiye 89,95-TL’nın davacıdan tahsili ile Hazine’ye gelir kaydına,
6-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davacının üzerinde bırakılmasına,
7-Davalı Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
8-6100 sayılı HMK’nun 120 ve 333. maddeleri gereğince davacı tarafça yatırılan gider avansının kalan kısmının kararın kesinleşmesi halinde davacı tarafça numarası bildirilen veya bildirilecek hesaba, hesap numarası bildirilmediği takdirde adreslerine ödemeli olarak re’sen gönderilmesine,
9-Davalı tarafça yatırılan gider avansı bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
10-Taraflar lehine vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
11-Bölge Adliye ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari ve Yazı İşlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin 203. maddesi uyarınca dosyanın tarih ve işlem sırasına düzenlenip dizi listesine bağlanmasına, Yazı İşleri Müdürü tarafından kontrolü yapıldıktan sonra istinaf incelemesine gönderilmesine veya mahkememiz arşivine kaldırılmasına,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı….

Başkan …
E-imzalıdır
Üye …
E-imzalıdır
Üye …
E-imzalıdır
Katip …
E-imzalıdır