Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/280 E. 2023/200 K. 23.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : …
KARAR NO : …

BAŞKAN : …
ÜYE : …
ÜYE : …
KATİP : …

BORÇLU : (İFLAS NEDENİYLE) TASFİYE HALİNDE …
VERGİ NO : …
SİCİL NO : …
MERSİS NO : …

TALEP EDEN : … MÜDÜRLÜĞÜ … İFLAS SAYILI DOSYASI

DAVA : İflas (İflasın Kapanması (İİK 254))
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 27/03/2023

Mahkememize tevzi edilen iflas (iflasın kapanması (İİK 254)) davasında dosya incelenmekle;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: …’nin … İflas sayılı ve … tarihli yazısı ile; “Mahkemenizin … tarihli, … Esas ve … Karar sayılı ilamı gereğince; iflasına karar verilen Kayseri Ticaret Sicili Memurluğu’nun … sicil numarasında kayıtlı … İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi’nin iflası, İcra İflas Kanunu’nun166. maddesi uyarınca … Gazetesi’nin (yurt düzeyinde) … tarihli, Kayseri … Gazetesi’nin (yerel düzeyde) … tarihli ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nin … tarihli nüshalarında ilan edilmiş, yapılan uyap sorguları ve yazışmalar sonucunda müflis Şirkete ait herhangi bir malvarlığı bulunamamıştır. … tarihli Taşınır Mal varlığı ve Defter Tanzimi Tespit Tutağı’nda da belertildiği üzere müflis şirketin adreste bulunmadığı tespit edilmiştir. müflis şirket yetkilileri …’ün İcra İflas Kanunu Nizamnamesi’nin 39. maddesi uyarınca …günü iflas dairesinde sorgulaması yapılmıştır. İflas kararı … tarihinde kesinleşmiştir. Müflis şirketin malvarlığı tespit edilemediğinden … tarihli tensip kararı ile İcra ve İflas Kanunu’nun 217. maddesi uyarınca tasfiyenin tatiline karar verilmiş, tatil kararı … Gazetesi’nin … tarihli, Kayseri … Gazetesi’nin (yerel düzeyde) … tarihli, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin … tarihli nüshalarında ilan edilmiş 30 günlük süre içinde alacaklılarca masraf avansı yatırılmamış ve müflis şirketin malvarlığı bildirilmemiş ve tasfiyenin devamı talep edilmemiştir. Müflis şirkete ait mal varlığı tespit edilemediğinden, hakkındaki tasfiyenin İcra İflas Kanunu’nun 217. maddesi uyarınca tatiline karar verilmiş, tatil kararı gazetelerde ilan edilmesine rağmen son ilan tarihinden itibaren süresi içinde de tasfiyenin devamı talep edilmemiş olup iflas tasfiye işleminde yapılacak başkaca işlem kalmamıştır. İflas dosyamız yazımız ekinde sunulmuştur. Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … ticaret sicil numarasında kayıtlı …’nin hakkındaki iflasın İcra İflas Kanunu’nun 254. maddesi uyarınca borçlu olarak kapatılmasına karar verilmesi” hususlarına dair talep yazısı ile birlikte ilgili dosya ve ekleri de birlikte uyap sistemi üzerinden gönderilmiş ve mahkememizce incelenmiştir.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE: Talep İİK’nun 254. maddesi gereğince müflis …’nin iflasının kapatılması talebidir.
Kayseri … Asliye Ticaret Mahkemesi’nce … tarihli, … Esas ve … Karar sayılı ilamı ile; … mersis nolu … İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi’nin iflasına, iflasın aynı tarih ve saat 13:49’da açılmasına karar verildiği, …’nin … İflas sırasına kaydedildiği, tasfiyeye başlanıldığı anlaşılmıştır.
…’nin … İflas sayılı ve … tarihli yazısındaki talep İİK’nun 254. maddesi ve devamı hükümlerine göre iflasın kapatılması istemi olduğundan İİK’nun 250. ve devamı maddelerine göre masadaki paraların kesin dağıtılması ve alacağını tamamen alamamış olan alacaklılara aciz belgesi verilmesi ile iflasın tasfiyesinin biteceğinin hüküm altına alındığı, bunun için iflasın açılmasına karar vermiş olan Asliye Ticaret Mahkemesi’nin iflasın kapanmasına da karar vermesi gerektiği ve iflasın kapanmasına karar verilmesinin ilgili iflas müdürlüğü tarafından Asliye Ticaret Mahkemesi’nden isteneceği, iflas müdürlüğünce işbu talebine son bir raporun da eklenmesi gerektiği, eldeki dosyanın incelenmesinde İflas Müdürlüğü’nün dosyaya son raporunu sunduğu görülmüştür. İflas müdürlüğünce yasal ilanlar yapılmıştır. Bu nedenlerle tasfiyenin daha fazla sürüncemede kalmaması için İİK’nun 255. maddesi baki kalmak kaydıyla İİK’nun 254. maddesi gereğince iflasın kapatılmasının talep edildiği görülmüştür.
İflasın kapatılmasına karar verilebilmesi için iflas tasfiyesinin bitmiş olması yani masaya giren bütün mal ve hakların paraya çevrilmiş olması ve elde edilen paraların alacaklılarına kesin olarak dağıtılmış ve alacağını tamamen alamamış olan alacaklılara da aciz belgelerinin verilmiş olmasının gerektiği, ayrıca iflasın kapanması için iflas masasının taraf olduğu bütün davaların sonuçlanmış ve kararlarının da kesinleşmiş olması gerekir.
İflasın kapatılması hakkındaki talep HMK’nun 382/4. maddesine göre çekişmesiz yargı işidir. Çekişmesiz yargı işleri ise basit yargılama üsulü kurallarına göre incelenir. HMK’nun 320. maddesine göre basit yargılama usulünde mahkeme mümkün olan hallerde tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar verebilir. Ayrıca HMK’nun 103/1-e. maddesi uyarınca iflasa ilişkin davalar adli tatil süresi içerisinde görülebilecek dava ve işlerdendir.
Asliye Ticaret Mahkemesi son rapor üzerinde yapacağı inceleme sonucunda iflas tasfiyesinin yasa hükümlerine uygun olarak yapılıp bitirildiğini tespit ederse iflasın kapatılmasına ve bu kararın iflas idaresi tarafından İİK’nun 166. ve 254. maddeleri gereğince de ilan edilmesine karar verir. İflasın kapanması kararının kesinleşmesi halinde iflas dairesinin iflasın kapandığını iflasın açılmış olduğunu bildirdiği yerlere bildirir, böylelikle iflasın kapanması kararıyla iflas hali son bulur.
Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri, müflis şirket hakkındaki iflas müdürlüğünce gönderilen tüm dosya ve ekleri birlikte irdelendiğinde; satılıp bedeli rehinli ve ipotekli alacaklılara verilenlerin dışında iflas dairesince yapılan mal varlığı araştırmalarına göre iflasına karar verilen şirketin adına kayıtlı herhangi bir taşınmazının, bankada vadeli vadesiz hesap bakiyesinin, taşınır malvarlığının tespit edilemediği, alacaklıların talebi halinde kendilerine aciz vesikası düzenlenip verilebileceği, yine iflas masasının taraf olduğu bir davanın da bulunduğuna dair bir beyan ve bilginin de dosyasında olmadığı, iflas müdürlüğünce usulüne uygun olarak ilanlarının yapıldığı, alacaklılar tarafından müflisin herhangi bir malı olduğuna dair beyan ve müracaatlarının olmadığı, şirket temsilcisinin ifadesinin alındığı, İİK’nun 254. ve devamı maddelerindeki koşulların oluştuğu, iflas dosyasının daha fazla sürüncemede kalması ve iflasın devamında tarafları açısından hukuki bir yararın bulunmadığı, müflis şirketin iflasının kapanmasından sonra tasfiyeden hariç herhangi bir malvarlığının bulunduğunun haber alınması halinde iflas dairesinin İİK’nun 255. maddesine göre yasal işlemleri başlatıp takibinin de mümkün olduğu dikkate alınarak mahkememizce iflasın kapatılmasına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Talebin KABULÜ ile, …’nin … İflas sayılı dosyasında işlem gören Müflis … hakkındaki iflas yönünden İİK’nun 255. maddesi baki kalmak kaydı ile İİK’nun 254. maddesi gereğince borçlu olarak İFLASIN KAPATILMASINA,
2-İflasın kapatılması kararının İİK’nun 254/son maddesi gereğince ilgili iflas müdürlüğünce ilanına,
Dair, tarafların yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğ ve ilanından itibaren İİK’nun 164. ve 364. maddesi gereğince 10 gün içerisinde Kayseri Bölge Adliyesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu oy birliğiyle karar verildi. …

Başkan …
E-imzalıdır
Üye …
E-imzalıdır
Üye …
E-imzalıdır
Katip …
E-imzalıdır