Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/89 E. 2022/546 K. 28.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : …
KARAR NO : …

HAKİM : …
KATİP : …

DAVACI :…
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … – TC NO:…
VEKİLİ : Av. …
Av. …
Av. …

DAVA : Tazminat (Kooperatif Üyeliğinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
KARAR YAZIM TARİHİ : 06/07/2022
Mahkememize açılan Tazminat (Kooperatif Üyeliğinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilin Kooperatif …Mah. … Sok. …Bulv. …Apt. No:… …ada … de yer alan … blok … kat D no:;… ‘un maliki olduğu, davalının müvekkile ait bu taşınmazı hiçbir hukuki sebebe dayanmaksızın haksız olarak işgal ettiği ve el attığı, taşınmazın kendisine ait olduğunu iddia ettiği ancak tapu kayıtlarından anlaşılacağı üzere davalının bu taşınmazın maliki olmadığı açıklanan nedenlerle davanın kabulü ile davalı tarafın taşınmaz üzerindeki haksız ve kötü niyetli işgalinin önlenmesine işgal tarihinden itibaren ecrimisil talebinin kabulü ve tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davalı …’in … tarihinden bugüne kadar davacı kooperatifin … numaralı üyesi olduğu, üyelikten kaynaklı bütün sorumluluklarını üye olduğu andan bugüne kadar eksiksiz bir şekilde yerine getirdiği, müvekkilin davacı kooperatif yönetiminin kimi uygulamalarına karşı çıktığı için hakkında hukuka aykırı bir şekilde ihraç prosedürü başlatıldığı, bu kapsamda Kayseri … Noterliğinin …tarih ve … yevmiye nolu ihtarnamesi ile müvekkile üyelikten çıkarıldığı bilgisi verildiği, ihraç işleminin usulüne uygun bir şekilde gerçekleşmediği, yasal süre içerisinde ihtarnameye itiraz edildiği, ihraç kararına itiraz edildiği gibi Kayseri … Asliye Ticaret Mahkemesinin …esas sayılı dosyası ile davacı kooperatifin üyesi olup olmadığı kooperatife herhangi bir borcu bulunup bulunmadığı ve daha önce noter kurası ile kendi altına tahsis edilen dairenin bir başkası adına tahsis edilmesi halinde tahsisin iptali ile yeniden müvekkil adına tahsis edilmesi talepli dava açıldığı, yapılan yargılama neticesinde Kayseri … Asliye Ticaret Mahkemesinin …esas … karar sayılı kararı ile müvekkilin davacı kooperatifin hali hazırda üyesi olduğunun tespitine karar verildiği, ve Kayseri Bölge Adliye Mahkemesinin … tarih … esas … karar sayılı kararı ile kararın esastan reddine karar verildiği, müvekkilin kullandığı dairenin haksız yere işgal ettiğini ileri sürse de noter kurası ile isabet eden daire olduğu, davacı tarafça haksız işgalin önlenmesi yanında bundan kaynaklı ecri misil talebinde bulunulduğunun açıkça belirtilmediği, bu yönüyle davanın reddi gerektiği, bununla birlikte ifade edildiği gibi herhangi bir şekilde haksız kullanım söz konusu olmadığı açıklanan tüm nedenlerle davanın reddini talep etmiştir.
DELİLLER: Mahkememizce taraf teşkili sağlanmış davanın taraflarına delillerini ibraz etme olanağı tanınmış uyuşmazlığın çözümü için gereken bütün deliller toplanmıştır.
İşbu dava Kayseri … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … Esas … Karar sayılı görevsizlik kararının kesinleşmesi üzerine Mahkememize tevzii edilmiştir.
Kayseri Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden davacı kooperatifin tadilatlarıyla birlikte ana sözleşmesi, tüm genel kurul kararları, hazirun cetvelleri celp edilmiştir.
Mahkememizin …tarihli duruşmasının 1 nolu ara kararı ile;”dava dilekçesinin verildiği … tarihinden önce ara buluculuk son tutanağının düzenlendiğine ilişkin dosyada belge ve açıklama olmadığı görülmekle, davacı vekiline, dava tarihi olan … tarihinden önce ara bulucuya başvurup başvurmadığını, başvurmuş ise … tarihinden önce düzenlenmiş bir son tutanak var ise tutanağın aslını veya ara bulucu tarafından onaylanmış bir örneğini sunması için bugünden itibaren bir hafta kesin süre verilmesine, aksi taktirde davanın TTK’nun 5/A, 6325 Sayılı Kanun’un 18/A, HMK’nun 114/2 ve 115/2 maddeleri uyarınca dava şartı yokluğu nedeni ile red edileceğinin ihtarına” şeklinde ihtarat yapıldığı, davacı vekilinin verilen süre içerisinde ara buluculuk tutanağının onaylanmış bir örneğini sunmadığı görülmüştür.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE
Dava, ihraç edilen kooperatif üyesinin, kooperatife ait olduğu iddia edilen taşınmaza haksız olarak yaptığı el atmanın önlenmesi ve ecrimisil istemine ilişkindir.
Dava şartı medeni usul hukukuna ait bir kurumdur. Bunun amacı bir davanın esası hakkında incelemeye geçilebilmesi için gerekli bütün şartları ve bunların incelenmesi usulünü tespit etmek; böylece davaların daha çabuk, basit ve ekonomik bir şekilde sonuçlanmasına yardımcı olmaktır. Dava şartları dava açılabilmesi için değil mahkemenin davanın esası hakkında inceleme yapabilmesi (davanın esasına girebilmesi) için gerekli olan şartlardır. Buna davanın dinlenebilmesi şartları da denir. Mahkeme dava şartlarından birinin bulunmadığını tespit ederse davanın esası hakkında inceleme yapamaz; davayı dava şartı yokluğundan (usulden) red etmekle yükümlüdür. Dava şartlarının bulunup bulunmadığı davada hâkim tarafından re’sen gözetilir.
6100 sayılı HMK’nun 114/1. maddesinde, dava şartları açıkça sayılmış ve yine HMK’nın 114/2. maddesi gereğince diğer kanunlarda sayılan dava şartlarına da atıfta bulunmuştur.
6102 sayılı TTK’nun 5/A maddesinde (Ek:6/12/2018-7155/20 maddesi):”(1) Bu Kanunun 4 üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır…” şeklinde getirilen düzenleme ile arabuluculuk müessesesine başvurunun bir dava şartı olduğunu benimsenmiştir.
7155 Sayılı Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun’un 23. maddesi ile 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nda dördüncü bölümden sonra gelmek üzere “Dava Şartı Olarak Arabuluculuk” başlığıyla beşinci bölüm eklenmiş ve eklenen 18/A maddesi ile;
(1) İlgili kanunlarda arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak kabul edilmiş ise arabuluculuk sürecine aşağıdaki hükümler uygulanır.
(2) Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın,dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir…” düzenlenmiştir.
Dosyadaki arabulucuk faaliyeti bulunmadığından 6102 sayılı TTK’nun 5/A. maddesi ile 6325 sayılı kanunun 18/A. maddesi uyarınca davanın dava şartı yokluğu sebebiyle usulden karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
1-Davacının davasının usulden reddine,
2-Alınması gerekli 80,70 TL harçtan davacı tarafça peşin yatırılan 59,30 TL’nin mahsubu ile bakiye 21,40 TL harcın davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama harç ve giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafça yatırılan herhangi bir harç ve yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu hususta bir karar verilmesine yer olmadığına,
5-Davalı kendisini bir vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca 100,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya ödenmesine,
6-Taraflarca yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve istek halinde ilgili tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yokluğunda ve davalı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren HMK’nın 341/1. maddesi uyarınca 2 haftalık yasal süre içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı….

Katip … Hakim …
e-imzalıdır e-imzalıdır

Bu belge 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanununa göre güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.