Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/376 E. 2022/550 K. 30.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … Esas – …
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : …
KARAR NO : …

HAKİM : …
KATİP : …

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI :…

DAVA : Mülkiyetin Tespiti (İş Makinesi)
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 04/07/2022

Mahkememizde görülmekte olan Mülkiyet davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Mülkiyeti müvekkiline ait olan … marka … model seri no: … motor no: … iş makinesinin davalı firmadan … tarihinde 115.000,00 TL bedelle satın aldığını, araç … model olup odaya hiç kaydı olmadığını, 2008 yılında tescil zorunluluğu gelmiş olup iş makinesi adına gerek müvekkili gerekse eski malikleri adına düzenlenmiş sahiplik belgesi bulunmadığını, müvekkili tarafça Kayseri Ticaret Odası’na fatura ile başvuru yapılarak aracın tescilinin talep edildiğini ancak başvurunun reddedildiğini ileri sürerek; … marka … model seri no: … motor no: … iş makinesinin müvekkiline ait olduğunun tespitine karar verilmesini talep verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı şirket yetkilisi mahkememize sunmuş olduğu cevap dilekçesi ile … marka … model seri no: … motor no: … iş makinesinin davacı tarafa 115.000,00 TL bedelle satıldığını, iş makinesinin satış tarihi itibariyle davacı tarafa teslim edildiğini, davayı kabul ettiklerini mahkememize bildirmiştir.
DELİLLER: Mahkememizce taraf teşkili sağlanmış davanın taraflarına delillerini ibraz etme olanağı tanınmış uyuşmazlığın çözümü için gereken bütün deliller toplanmıştır.

HMK’nun 266/1. maddesi gereği bilirkişi incelemesi yaptırılmasına dair … tarihli celsede karar verilmiş, bilirkişi Harun Karakaya’nın mahkememize sunmuş olduğu … tarihli bilirkişi raporunda özetle; davalı tarafından davacı tarafa 115.000,00 TL bedelle satıldığı görülen lastik tekerlekli yükleyicinin özelliklerinin aşağıdaki tablodaki gibi olduğunu mahkememize bildirmiştir.

MARKASI

SİLİNDİR SAYISI

ŞASİ NO

GÜÇ SİSTEMİ
HİDROLİK
MODELİ

YAKIT CİNSİ
DİZEL
TİPİ

MAX. AĞIRLIĞI

CİNSİ
YÜKLEYİCİ
YÜRÜYÜŞ SİSTEMİ
TEKERLEKLİ
RENGİ

TEKERLEK ADEDİ
4
MOTOR NO
OKUNAMADI
LATİKLER

MOTOR GÜCÜ

KOVA KAPASİTESİ

DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE:
Davacı dava dilekçesi ile, … Marka, … şasi numaralı, … model, … tipli, Turuncu renkli yükleyicinin davalı tarafından kendilerine satıldığını belirterek mülkiyetin kendilerine ait olduğunun tespitini dilemiştir.
Davalı ise davayı kabul etmiştir.
Mahkememizce keşif icra edilmiş keşif sonucu alınan rapor ile davalı tarafından dava konusu yükleyicinin satışına dair davalıya düzenlemiş olduğu faturadaki aracın keşif mahallinde tespit edilen araç olduğu, yükleyicinin davalı tarafından davalıya satılmış olduğu, yükleyicinin ticaret müdürlüğü bünyesinde herhangi bir kaydı olmadı anlaşılmıştır.
Hemen belirtilmelidir ki davaya son veren taraf işlemleri olan feragat, kabul ve sulh, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 307 ilâ 315’inci maddeleri arasında düzenlenmiştir. Tasarruf ilkesinin bir sonucu olarak taraflar, davaya son veren taraf işlemleri hüküm kesinleşinceye yapılabilir. Bir başka ifade ile taraflar davayı kabul ederek ya da davadan feragat ederek veya sulh olarak yargılamanın her aşamasında ve hatta kanun yollarında davayı sona erdirebilirler.
Bilindiği üzere 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Davayı Kabul ” başlıklı 308. maddesinde “Davayı kabul, davanın talep sonucuna, davalının kısmen veya tamamen muvafakat etmesidir” düzenlemesine yer verilmiştir. Davayı kabul ile taraflar arasında davaya konu edilen uyuşmazlık son bulur. Feragat gibi davayı kabul de maddi anlamda kesin hüküm sonuçlarını doğurur (HMK 303. madde). Aynı Kanun’un 310. maddesinde ”Feragat ve kabul, hüküm kesinleşince kadar her zaman yapılabilir.” düzenlemesi yer almıştır.
Davalı firma davayı kabul ettiğinden kabul beyanı mahkememizi bağlayacağından ilgili yönünden davanın kabulüne karar verilmiştir.
6100 sayılı HMK’nın 312/2. maddesinde; “Davalı, davanın açılmasına kendi hâl ve davranışıyla sebebiyet vermemiş ve yargılamanın ilk duruşmasında da davacının talep sonucunu kabul etmiş ise, yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilmez.” hükmü uyarınca davalı cevap dilekçesi ile davayı kabul ettiğinden ve kendi hâl ve davranışıyla sebebiyet vermediğinden yargılama giderleri davacı üzerinde bırakılmıştır.
HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle:
1-Davacının davasının kabulü ile; … Marka, … şasi numaralı, … model, … tipli, … renkli yükleyicinin MÜLKİYETİNİN DAVACIYA AİT OLDUĞUNUN TESPİTİNE,
2-492 sayılı Harçlar Kanunu’na ekli (1) sayılı tarife gereğince; alınması gereken 7,855,65 TL harçtan davacı tarafından peşin yatırılan 1.963,92 TL harcın mahsubu ile bakiye 5,891,73 TL harcın davacıdan alınarak HAZİNE’YE GELİR KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı taraf üzerinde bırakılmasına, lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
4-Davalı tarafından yapılan herhangi bir yargılama gideri tespit edilemediğinden bu konuda mahkememizce herhangi bir karar verilmesine yer olmadığına,
5-HMK’nun 333/1. maddesi gereğince varsa artan gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleşmesinden sonra yatıran ilgili tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren HMK’nın 341/1. maddesi uyarınca 2 haftalık yasal süre içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. …

Katip …
¸e-imzalı

Hakim …
¸e-imzalı

*5070 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak elektronik imza ile imzalanmıştır.*