Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/159 E. 2022/644 K. 19.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: … Esas – …
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : …
KARAR NO : …

BAŞKAN : …
ÜYE : …
ÜYE : …
KATİP : …

… ESAS SAYILI ASIL DAVA DOSYASINDA :
DAVACI : T.C. …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : 1- …
2- …
VEKİLLERİ : Av. …
Av. …
Av. …
2- …
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : …

BİRLEŞEN İSTANBUL … ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNİN … ESAS SAYILI
DOSYASINDA:
DAVACI : T.C. …
VEKİLİ : Av. …

DAVALILAR : 1- …
2- …

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 11/10/2022

Mahkememizde görülmekte olan şirketin ihyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
… Esas sayılı asıl dava dosyasında :
DAVA : Davacı vekili tarafından verilen … tarihli dilekçesinde özetle; Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan …Devlet Hastanesi için, Kamu İhale Kanunu kapsamında hizmet alım sözleşmesi imzalandığını, bu sözleşmelerin Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından istihdam edilen işçilerin işyeri devri suretiyle başka şirketlerce de istihdam olunduğunu, nihayetinde sözleşmelerinin feshi esnasında doğan işçilik alacaklarının üst işveren sıfatıyla müvekkili kurumdan talep edildiğini, anılan ödemelerin müvekkili kurum tarafından yapılmasından itibaren yasal süreler içerisinde işçilik alacaklarını alan işçilerin çalışma süreleri boyunca işyeri devri gerçekleştiren tüm şirketleri davalı olarak göstermek suretiyle rücu davaları açıldığını, söz konusu davalardan birinin Adana … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası olduğunu, bu dava dosyada Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.’ne tebligat yapılamadığını, ilgili şirketin TTK’nun geçici 7. maddesi kapsamında terkin edilmiş olduğunu mahkemece kendilerine bildirilmiş olduğunu, bu nedenle bildirilen dava dosyasının ilgili celselerinde verilen ara kararı gereğince işbu şirket için ihya davası açma zorunluluğu oluştuğunu belirterek müvekkili kurumun davacısı olduğu Adana … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … E. Nolu dosyalarının davalısı olan Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.’nin bu davalarda taraf teşkilinin sağlanması ve bu davalardan elde edilecek ilamın icrası bakımından ihyasına; yargılama gideri ve vekâlet ücretinin davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.

CEVAP : Davalı Adana Ticaret Sicil Müdürlüğü vekilince verilen cevap dilekçesinde özetle; davalı şirketin Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı olduğunu, öncelikle bu nedenle husumet yokluğu nedeniyle olmak üzere davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Diğer davalılar davaya karşı yasal süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş, duruşmalara katılmamışlardır.
Birleşen İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas … Karar sayılı dosyasında:
DAVA :Davacı vekili tarafından verilen …. tarihli dilekçesinde özetle; Adana … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası üzerinden açtıkları Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti. hakkında devam eden bir davaları olduğunu, bu dava dosyada Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.’ne tebligat yapılamadığını, adı geçen şirketin ticaret sicilinden terkin edilmiş olduğunun kendilerine bildirilmesi üzerine şirketin ihyası için dava açtıklarını, bu davanın görüldüğü Kayseri … Aşliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyasıyla görülen dava konusu ve tarafları aynı olan dosyada, her ne kadar dava dilekçesinde davalı olarak Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’nin tasfiye memurlarını taraf olarak göstermiş ise de … tarihli tensip zaptının 15. nolu ara kararı gereğince ihyası istenen şirketin tasfiye memurları olan … ve … hakkında da birleştirme talepli dava açmak üzere iki haftalık süre verildiğini, verilen ara karar gereğince her iki dava arasında sıkı bir bağlantı bulunduğundan davaların birleştirilmesini ve Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti’nin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılara usulünce tebligat yapılmasına rağmen yasal süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş, duruşmalara katılmamışlardır.

DELİLLER : Mahkememizce taraf teşkili sağlanmış davanın taraflarına delillerini ibraz etme olanağı tanınmış uyuşmazlığın çözümü için gereken bütün deliller toplanmıştır.

Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak … sicil numarasında kayıtlı iken … tarihinde ticaret sicili kaydı kapatılan sicilden terkin edildiği iddia olunanTasfiye Halinde …Yazılım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ticaret sicilinden terkin edilip edilmediğinin, terkin edilmişse terkin edilme tarihinin ve terkin edilme sebebinin bildirilmesinin, tasfiye kapanışı ile terkin edilmişse tasfiye memurlarının (… ve …) açık kimlik bilgilerinin, T.C. kimlik numaralarının ve açık adreslerinin bildirilmesinin, ayrı bir tasfiye memuru atanmışsa son yönetim kurulu üyelerinin, şirket yasal temsilcilerinin, ayrıca terkin sebebine ve terkinin yapılış sebep ve aşamalarına ilişkin tüm kayıtların ve ticaret sicil dosyası örneğinin istenilmiştir. Bu müzekkeremize Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce … tarihli yazı ile müzekkeremize cevap verilmiştir.
Yetkisizlik kararı veren Adana … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyası üzerinden Adana … Asliye Hukuk Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasının Uyap üzerinden çıkarılarak mahkememize gönderilmesi istenilmiştir. Bu müzekkereye … tarihli yazı ile cevap verilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ, YARGILAMA VE GEREKÇE: Asıl ve birleşen dava dosyalarında dava; tasfiye sonucu ticaret sicilinden terkin edildiği iddia edilen Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin derdest dava dosyasından kaynaklı davası nedeniyle tüzel kişiliğinin ihyası istemine ilişkindir.
Davacı tarafından bu dava ilk olarak Adana … Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılmış, Adana … Asliye Ticaret Mahkemesinin … tarihli, … Esas ve …Karar sayılı ilamı ile davanın kesin yetkili Kayseri Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülmesi gerektiğinden bahisle davanın usulden reddine karar verilmiş ve dava dosyası kül halinde mahkememize gönderilmiştir. Dava, mahkememizin … Esas sırasına kaydı yapılmşıtır.
Uyuşmazlık; şirket ihya şartlarının oluşup oluşmadığı, tasfiye memuru olarak kimin seçilmesi gerektiği hususlarının olduğu noktalarında toplanmaktadır.
İhyası istenen şirketin ticaret sicil kayıtlarının incelenmesinde; Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarası ile ticaret siciline kayıtlı olduğu, şirketin … tarihli tescil ile tasfiye kapanışı yapılan ticaret sicili kaydı ticaret sicili kaydının terkin edildiği anlaşılmıştır.
Mahkememizin … Esas sırasına kaydı yapılan dosyadaki dava dilekçesinin incelenmesinde Adana Ticaret Sicil Müdürlüğü ve isim zikredilmeksizin ihyası istenilen Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tasfiye memuru/yönetim kuruluna husumetin yöneltildiği görülmüştür.
Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanun’un 119/1-b maddesi uyarınca davacı, dava dilekçesinde davacı ile davalının adı, soyadı ve adreslerinin dava dilekçesinde bulunmasının dava dilekçesinin zorunlu unsurlarındandır. Davacı tarafından dava dilekçesinde ihyası istenilen Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tasfiye memuru/yönetim kurulu davalı olarak gösterilmişse de ihyası istenilen şirketin tasfiye memurlarının adı ve soyadı, açık kimlik ve adres bilgileri bildirilmemiş, sonraki süreçlerde dahi bu eksiklik giderilmemiştir.
Dosya kapsamına göre davanın Adana Ticaret Sicil Müdürlüğü ve ihyası istenilen şirketin tasfiye memuru/yönetim kurulu davalı gösterilerek açıldığı ancak tasfiye memuru/yönetim kurulunun kimler olduğu, adı, soyadı ve adreslerinin dava dilekçesinde bildirilmediği, aksine dava dilekçesinde “mahkemece tespit olunacak” şeklinde ifade yazıldığı, HMK’nun 119/1-b maddesine göre davalının adı, soyadı ve adresinin yazılmasının dava dilekçesinin zorunlu unsurlarından olduğu, kamu yararı bulunmadığından eldeki davada davalının adının, soyadının ve adresinin mahkemece araştırılıp tespit edilmesi şeklindeki talebe itibar edilemeyeceği, süreç içinde de davacı tarafından bu eksiklerin ikmal edilmediği, dava dosyasına Adana … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyasının Uyap kayıtlarının yetkisizlik kararı veren mahkeme tarafından celbedildiği, bu mahkemenin dava dosyasının Uyap kayıtları incelendiğinde ihyası istenilen şirkete ait Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … tarihli cevabi yazısı ile birlikte ihyası istenen şirketin ticaret sicil kayıtlarının gönderildiği, şirketin tasfiye kapanışı ile ticaret sicilinden terkin edildiğinin, tasfiye memurlarının ise … ve … olduğu bildirildiği görülmekle, ihyası istenilen şirketin son tasfiye memurları hakkında bu dava ile birleştirme talepli dava açmak üzere ve HMK’nun 124. maddesi uyarınca ihyası istenilen şirketin kayıtlı olduğu ticaret sicil müdürlüğüne husumetin yöneltilmesi davacı vekiline süre verilmiştir.
Davacı vekilince bu ara kararı doğrultusunda ihyası istenilen şirketin tasfiye memurları … ve … hakkında İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyası üzerinden birleştirme talepli ihya davası açıldığı ve bu mahkemenin … tarihli, … Esas ve … Karar sayılı gerekçeli kararı ile açılan davanın mahkememiz dosyası ile birleştirilmesine karar verildiği anlaşılmıştır.
İhyası istenen şirketin ticaret sicil kayıtlarının incelenmesinde; Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarası ile ticaret siciline kayıtlı olduğu, şirketin … tarihli tescil ile tasfiye kapanışı yapılan ticaret sicili kaydı ticaret sicili kaydının terkin edildiği, ancak asıl dava dosyasında davanın Adana Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne husumet yöneltilerek açıldığı görülmektedir.
Ticaret sicil Yönetmeliğinin 5/3. maddesi uyarınca Ticaret Sicil Müdürlüğünün görev alanı odaların kuruldukları il veya ilçeler ile sınırlıdır.
Tarafta iradi değişiklik başlığı taşıyan HMK’nun 124. maddesinde maddi hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebinin hakim tarafından kabul edileceği, dava dilekçesinde tarafın yanlış veya eksik gösterilmesi kabul edilebilir bir yanılgıya dayanıyor ise hakimin karşı tarafın rızasını aramadan taraf değişikliği talebini kabul edebileceği düzenlenmiştir. Somut olayda ihyası istenen şirket merkezinin adresi itibariyle Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü yasal ve zorunlu hasım bulunduğundan dava dilekçesinin Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne tebliği sureti ile yargılamaya devam olunması gerekir. Yasal hasma doğrudan tebligat yapılarak davaya devam edilmesi gerektiği göz önüne alınarak bu davalının savunmalarında belirtildiği gibi davanın pasif husumet yokluğundan reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir (İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi’nin 24/03/2022 tarihli, 2022/34 Esas ve 2022/453 Karar sayılı emsal kararı). Bu doğrultuda mahkememizce zorunlu hasım olduğundan dolayı dava dilekçesinin Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne re’sen tebligat yapılmak suretiyle taraf teşkili tamamlanarak yargılamaya devam olunmuştur.
Şirketlerin tüzel kişiliği ticaret sicilinden terkin ile sona ermektedir. Ancak tüzel kişiliğin sona erebilmesi için şirketin tasfiye işlemlerinin eksiksiz ve tam olarak yapılmış olması gerekmektedir. Tüzel kişiliğin son bulmasını ifade eden fesih ve tasfiye işlemi aynı zamanda hukuki bir işlemdir. Bu işlemin veya kararın hatalı veya eksik olması halinde gerçek anlamda tasfiyeden söz etmek mümkün değildir. Eksik veya hatalı işlem sonucu şirketin sicilden tasfiye sonucu terkinine karar verilmiş ise, bundan zarar görenler veya o işlemi gerçekleştirenler tasfiyenin kaldırılmasını ve şirketin ihyasını talep etme hakkına sahiptir.
6102 sayılı TTK’nun “Ek Tasfiye” başlıklı 547. maddesinde; tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklıların, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilecekleri, mahkemenin istemin yerinde olduğuna kanaat getirmesi halinde şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verileceği ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirileceği,
6102 sayılı TTK’nun “Şirket Davalarında Yargılama Usulü” başlıklı 1521. maddesinde ise; ticaret şirketlerinde, ortakların veya pay sahiplerinin şirketle veya birbirleriyle şirket ortaklığından veya pay sahipliğinden kaynaklanan davalarda veya şirketin yönetim kurulu üyeleri, yöneticileri, müdürleri, tasfiye memurları ya da denetçilerine karşı açılacak davalarda basit yargılama usulünün uygulanacağı düzenlemeleri yer almaktadır.
Düzenlemeler ile birlikte somut olaya gelince; ihyası istenen şirketin tasfiyeye girdiği, şirkete tasfiye memuru olarak şirket ortaklarından olan birleşen dosyada davalı … ve …’in tasfiye memuru olarak atandıkları ve Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin … tarihinde ticaret sicilinden terkin edildiği, ancak ihyası istenilen şirket hakkında davacı tarafından Adana … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ile rücuen tazminat davası açıldığı, açılan davanın halen derdest olduğu ve karar verilmediği, anlaşılmıştır. Eldeki asıl ve birleşen davada ihyası istenen şirketin tasfiye sonucu terkin edilmiş olmasından ötürü şirketin tasfiye memurlarına ve ticaret sicil müdürlüğüne husumet yöneltilerek TTK’nun 547. maddesine dayalı olarak şirketin ihyasına yönelik dava açıldığı görülmektedir.
6102 sayılı TTK’nun 1521. maddesine göre ana tasfiye davası basit usulde görülürken eldeki açılan ek tasfiye davasının yazılı yargılama usulüne tabi davalardan olamayacağından, açılan davanın niteliği gereği HMK’nun 316. maddesi gereğince basit yargılama usulüne tabi olmasından ötürü mahkememizce açılan davada basit yargılama usulü uygulanmak suretiyle yargılama yapılıp karar verilmiştir. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 13/12/2018 tarih ve 2017/11-2924 Esas 2018/1935 Karar sayılı emsal içtihatı).
Dosya kapsamına göre, TTK’nun 547. maddesi hükmü ve tüm beyan ve deliller birlikte dikkate alındığında; … tarihinde şirketin yapılan genel kurulunda şirketin tasfiyesine ve tasfiye işlerini yürütmesi için … ve …’in tasfiye memuru olarak seçilmelerine karar verildiği, ticaret sicil müdürlüğü nezdinde …. tarihinde tasfiye girişinin yapıldığı ve … tarihinde tasfiye kapanış tescilli ile de ticaret sicili kaydının kapatıldığı, davacı tarafından terkin edilen şirket aleyhine Adana … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ile rücuen tazminat davasının ise … tarihinde açıldığı, bu dava dosyasının halen derdest olduğu ve yargılamasının devam ediyor olmasından ötürü davacının, şirketin ihyasını istemekte hukuki yararı bulunmakta olup, açılmış bulunan işbu ihya davasının kabulü için yasaca aranan koşulların oluştuğu, eksik tasfiye işlemlerinin tamamlanabilmesi için yasal işlemlerin yapılıp tamamlanması gerektiği, bu işlemlerin yapılabilmesi için de kaydı silinmiş olan şirketin ihyasına karar verilmesi gerektiği kanaatına varılmış olmakla; asıl ve birleşen dava dosyasında dava dilekçesinin “Davalılar” bölümünün 2. sırasında “Tasfiye Memuru/yönetim kurulu üyesi (mahkemece tespit olunacak)” şeklinde yazılmışsa da HMK’nun 119/1-b. maddesine uygun olarak bu yönde açılmış bir dava bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına, ihyası istenen şirketin en son Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü nezdinde kayıtlı olduğu, asıl davada ise Adana Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne yönelik olarak dava açıldığı, ihyası istenilen şirketin adresi itibari ile Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün yasal hasım olması nedeni ile HMK’nun 124. maddesi uyarınca asıl dava dosyasında davalı olarak gösterilen Adana Ticaret Sicil Müdürlüğü hakkında karar verilmesine yer olmadığına, asıl ve birleşen dava dosyasında davalı Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü, … ve … hakkında açılan davanın kabulü ile Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı iken … tarihinde tasfiye kapanışı tescil edilen Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketinin Adana … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyası üzerinden devam eden davanın görülüp sonuçlandırılması ve infazı ile ilgili ek tasfiye işlemleri ile sınırlı olmak üzere ticaret siciline yeniden tescili ile ihyasına, 6102 sayılı TTK’nun 547/2. maddesi uyarınca ek tasfiye işlemlerinin yapılması için son tasfiye memuru ve ihyası istenen şirketin ortaklarından olan birleşen dosyada davalı …’in ve davalı …’ın ek tasfiye memuru olarak atanmaktan kaçınamayacağı değerlendirilerek tasfiye memuru olarak atanmalarına, Adana … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ile rücuen tazminat davasının şirketin ticaret sicilinden terkin edilmesinden sonra açıldığı dikkate alındığında tasfiye memurlarının kusuru bulunmadığından tasfiye memurlarına emek ve mesaileri karşılığında her birine 750,00’şer TL ücret takdirine, bu ücretlerin ihyasına karar verilen şirketin mamelekinden karşılanarak tasfiye memurlarına verilmesine, kararın kesinleşmesini müteakip Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce tescil ve ilanına karar vermek gerekmiştir.
Öte yandan, tasfiye sürecinde yetki ve sorumluluğun şirket tasfiye memurunda olduğundan dolayı, tasfiye süreci sona ermeden tasfiye toplantısı yaparak şirketin sicilden terkinin sağlayan davalı tasfiye memurunun vekalet ücreti ve yargılama giderlerinden sorumlu tutulması gereklidir (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 03/06/2014 tarihli, 2014/7827 Esas ve 2014/10350 Karar sayılı emsal içtihadı, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Hukuk Dairesi’nin 11/12/2019 günlü, 2019/1184 Esas ve 2019/1548 Karar sayılı emsal kararı). Bu nedenle yargılama giderinin ve vekalet ücretinin davalı tasfiye memuru üzerinde bırakılmasına, ihyası istenilen şirketin adresi itibari ile Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün yasal hasım olması nedeni ile HMK’nun 124. maddesi uyarınca asıl dava dosyasında davalı olarak gösterilen Adana Ticaret Sicil Müdürlüğü lehine vekalet ücreti hükmedilmesine yer olmadığına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Asıl ve birleşen dava dosyasında dava dilekçesinin “Davalılar” bölümünün 2. sırasında “Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Tasfiye Memuru/Yönetim Kurulu üyesi (mahkemece tespit olunacak)” şeklinde yazılmışsa da HMK’nun 119/1-b maddesine uygun olarak bu yönde açılmış bir dava bulunmadığından bu konuda KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2-İhyası istenen şirketin en son Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü nezdinde kayıtlı olduğu, asıl davada ise Adana Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne yönelik olarak dava açıldığı, ihyası istenilen şirketin adresi itibari ile Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün yasal hasım olması nedeni ile HMK’nun 124.maddesi uyarınca asıl dava dosyasında davalı olarak gösterilen Adana Ticaret Sicil Müdürlüğü hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
3-Asıl ve birleşen dava dosyasında davalı Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü, … ve … hakkında açılan davanın KABULÜ ile Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı iken … tarihinde tasfiye kapanışı tescil edilen Tasfiye Halinde …Yazılım Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketinin Adana … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyası üzerinden devam eden davanın görülüp sonuçlandırılması ve infazı ile ilgili ek tasfiye işlemleri ile sınırlı olmak üzere ticaret siciline yeniden tescili ile İHYASINA,
4-6102 sayılı TTK’nun 547/2. maddesi uyarınca ek tasfiye işlemlerinin yapılması için birleşen dosyada davalı … (T.C. No:…)’in ve davalı … (T.C. No: …)’ın tasfiye memuru olarak atanmalarına,
5-Tasfiye memurlarına emek ve mesaileri karşılığında her birine 750,00’şer TL ücret takdirine, bu ücretlerin ihyasına karar verilen şirketin mamelekinden karşılanarak tasfiye memurlarına verilmesine,
6-Kararın kesinleşmesine müteakip Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescil ve ilanına,
7-492 sayılı Harçlar Kanunu’na ekli (1) sayılı tarife gereğince alınması gereken 80,70-TL maktu harcın birleşen dosyada davalı … ve … ‘den tahsili ile Hazine’ye gelir kaydına,
8-Davacı tarafça yapılan 12,00-TL e-tebligat gideri, 1,35-TL KEP masrafı, 52,00-TL posta ve 321,00-TL tebligat masrafı olmak üzere toplam 386,35-TL yargılama giderinin birleşen dosyada davalı … ve … ‘den alınarak davacılara verilmesine,
9-Asıl ve birleşen dosyada davalılar tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
10-6100 sayılı HMK’nun 333/1. maddesi gereğince davacılar tarafından yatırılan gider avansından varsa kullanılmayarak artan kısmın kararın kesinleşmesinden sonra yatıran davacı tarafa iadesine,
11-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiklerinden karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T. uyarınca hesap ve taktir olunan 9.200,00-TL maktu vekalet ücretinin davalı … ve …’den alınarak davacılara verilmesine,
12- İhyası istenilen şirketin adresi itibari ile Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün yasal hasım olması nedeni ile HMK’nun 124. maddesi uyarınca asıl dava dosyasında davalı olarak gösterilen Adana Ticaret Sicil Müdürlüğü lehine vekalet ücreti hükmedilmesine yer olmadığına,
13-Asıl ve birleşen dava dosyasında Adana Ticaret Sicil Müdürlüğü dışındaki diğer davalılar kendilerini vekil ile temsil ettirmediğinden lehine vekalet ücreti hükmedilmesine yer olmadığına,
Dair, asıl ve birleşen dosyada davacı vekilinin yüzüne karşı, davalıların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 1…

Başkan…
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır