Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/946 E. 2021/1195 K. 28.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. KAYSERİ ***. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ
***. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : ***
KARAR NO : ***

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

TALEP EDEN : ***
MÜFLİS ŞİRKET : ***

DAVA : ***
DAVA TARİHİ : ***
KARAR TARİHİ : ***
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : ***

Mahkememizde görülmekte olan iflasın kapanması (İİK’nun 254. maddesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: …’nin *** İflas sayılı ve *** tarihli yazısı ile “Kayseri *** . Asliye Ticaret Mahkemesi’nce *** tarihli, *** Esas ve *** Karar sayılı ilamın gönderildiği, kararın *** tarihinde kesinleştiğinin bildirildiği, kesinleşme şerhinin gönderildiği görüldüğü, Kayseri *** . Asliye Ticaret Mahkemesi’nin *** tarihli, *** Esas ve *** Karar sayılı kararları ile *** mersis nolu *** iflasına, iflasın aynı tarih ve saat *** ‘da açılmasına karar verildiği, dairelerince iflasın sırasına kaydedildiği ve tasfiyeye başlanıldığı, iflasın açıldığının İİK’nun 166. maddesi gereği ilgili kurumlara bildirildiği, aynı şekilde iflasın açıldığının *** Ticaret Sicil Gazetesi’nde *** tarihinde, Gazete *** *** tarihinde ve *** Gazetesi’nde *** tarihinde ilan edildiği, iflasın açıldığı tarihinden itibaren bugüne kadar dosyaya alacak kaydı talebinde bulunulmadığı, (iflas başvuru harcı ve masraf yatırılarak talep eden olmadığı) sadece *** Belediyesi’nce *** tarihli yazı cevabında müflis şirketin 321,68-TL borcu bulunduğunun bildirildiği, ancak bu alacak için usulüne uygun olarak alacak kaydı talebinde bulunulmadığı (iflas başvuru harcının yatırılmadığı, iflas giderinin yatırılmadığı) yazılan yazılara, uyaptan yapılan tüm araştırmalara rağmen müflis kooperatifin taşınır, taşınmaz malvarlığına rastlanılmadığı, müflis kooperatifin mal varlığı bulunmadığından dairelerince *** tarihinde “İcra ve İflas Kanunu’nun 208/II ve 217. madde hükümleri uyarınca tasfiyenin tatiline, iflas kararı kesinleştikten sonra tasfiyenin tatili kararının Kayseri *** Gazetesi’nde *** tarihinde, *** Gazetesi’nde *** tarihinde ve *** Gazetesi’nde *** tarihinde ilan edildiği, ilan tarihinden itibaren yasal sürenin geçtiği, bugüne kadar tasfiyenin devamını talep eden olmadığı, dosyada alacağını hiç alamayan veya tam alamayan tüm alacaklılara İİK’nun 251. maddesi gereği aciz vesikası tanzim edileceği, dosyada tasfiye edilecek herhangi bir menkul veya gayrimenkul mal bulunmadığı beyan edilerek müflis hakkındaki iflas tasfiyesinin İİK’nun 254. maddesi gereğince kapatılmasına dair talep yazısı ile birlikte ilgili dosya ve ekleri de birlikte gönderilmiş ve mahkememizce incelenmiştir.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE: Talep İİK’nun 254. maddesi gereğince müflis … ‘nin iflasının kapatılması talebidir.
…’nin *** tarihli ve *** İflas sayılı yazıları ve ekinde gönderilen tüm dosya ile Kayseri *** . Asliye Ticaret Mahkemesi’nin *** tarihli, *** Esas ve *** Karar sayılı ilamı birlikte incelendiğinde; “*** Müdürlüğü’nün *** sicil numarasında kayıtlı davacı …’nin iflasına, iflasın *** günü saat *** itibariyle açılmasına karar verildiği anlaşılmıştır. Verilen iflas kararına müteakip ilgili …’nin *** İflas sayılı dosya üzerinden iflas tasfiyesine başlanıldığı, Kayseri *** . Asliye Ticaret Mahkemesi’nin *** tarihli *** Esas ve *** Karar sayılı iflas ilamının da *** tarihinde kesinleştiği anlaşılmıştır.
İş bu talep İİK’nun 254. maddesi ve devamı hükümlerine göre iflasın kapatılması istemli olduğundan İİK’nun 250. ve devamı maddelerine göre masadaki paraların kesin dağıtılması ve alacağını tamamen alamamış olan alacaklılara aciz belgesi verilmesi ile iflasın tasfiyesinin biteceğinin hüküm altına alındığı, bunun için iflasın açılmasına karar vermiş olan Asliye Ticaret Mahkemesi’nin iflasın kapanmasına da karar vermesi gerektiği ve iflasın kapanmasına karar verilmesinin ilgili iflas müdürlüğü tarafından Asliye Ticaret Mahkemesi’nden isteneceği, iflas müdürlüğünce işbu talebine son bir raporun da eklenmesi gerektiği, eldeki dosyanın incelenmesinde İflas Dairesi’nin dosyaya son raporunu sunduğu görülmüştür. İflas Dairesince yasal ilanlar yapılmıştır.
İflasın kapatılmasına karar verilebilmesi için iflas tasfiyesinin bitmiş olması yani masaya giren bütün mal ve hakların paraya çevrilmiş olması ve elde edilen paraların alacaklılarına kesin olarak dağıtılmış ve alacağını tamamen alamamış olan alacaklılara da aciz belgelerinin verilmiş olmasının gerektiği, ayrıca iflasın kapanması için iflas masasının taraf olduğu bütün davaların sonuçlanmış ve kararlarının da kesinleşmiş olması gerekir.
İflas Dairesi tarafından yapılan mal varlığı araştırmalarına göre müflis kooperatife ait taşınır ve taşınmaz mal bulunmadığından dolayı İİK’nun 217. ve devamı maddeleri gereği tasfiyenin tatiline karar verildiği ve bu konuda ilan yaptırıldığı, süresi içinde iflas dairesine müracaat edilmediğinden tasfiyenin daha fazla sürüncemede kalmaması için İİK’nun 255. maddesi baki kalmak kaydıyla İİK’nun 254. maddesi gereğince iflasın kapatılmasının talep edildiği görülmüştür.
İflasın kapatılması hakkındaki talep HMK’nun 382/4. bendine göre çekişmesiz yargı işidir. Çekişmesiz yargı işleri ise basit yargılama üsulü kurallarına göre incelenir. HMK’nun 320. maddesine göre basit yargılama usulünde mahkeme mümkün olan hallerde tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar verebilir. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce duruşma yapılması gerektiğine karar verilmesi halinde müflis ve alacaklıları dinlendikten ve gönderilen son rapor ile eklerini inceledikten sonra iflasın idaresi ve tasfiyesinde hata ve noksanlık görürse durumu İcra Mahkemesine bildirerek gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebilir. Bu durumda hata ve noksanların giderildiğine dair icra mahkemesinin karar ve yazısına kadar iflasın kapanması kararı ertelenir. Ticaret Mahkemesi son rapor üzerinde yapacağı inceleme sonucunda iflas tasfiyesinin yasa hükümlerine uygun olarak yapılıp bitirildiğini tespit ederse iflasın kapatılmasına ve bu kararın iflas idaresi tarafından İİK’nun 166. ve 254. maddeleri gereğince de ilan edilmesine karar verir. İflasın kapanması kararının kesinleşmesi halinde iflas dairesinin iflasın kapandığını iflasın açılmış olduğunu bildirdiği yerlere bildirir, böylelikle iflasın kapanması kararıyla iflas hali son bulur.
Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri, müflis şirket hakkındaki iflas dairesince gönderilen dosya, rapor ve ekleri birlikte irdelendiğinde; müflis kooperatif hakkındaki iflasın kapatılması talebi ile ilgili olarak yasal ilanların yapıldığı, malvarlığı araştırmalarının yapıldığı, müflis kooperatifin temsilcisinin beyanlarının alındığı, İİK’nun 254. ve devamı maddelerindeki koşulların oluştuğu, iflas dosyasının daha fazla sürüncemede kalması gerektiği ve iflasın devamında tarafları açısından hukuki bir yararın bulunmadığı anlaşıldığından, müflis kooperatifin iflasının kapanmasından sonra tasfiyeden hariç herhangi bir malvarlığının bulunduğunun haber alınması halinde iflas dairesinin İİK’nun 255. maddesine göre yasal işlemleri başlatıp takibinin de mümkün olduğu dikkate alınarak mahkememizce iflasın kapatılmasına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Talebin KABULÜ ile,
…’nin *** İflas sayılı dosyasında işlem gören MÜFLİS … hakkındaki iflas yönünden İİK’nun 255. maddesi baki kalmak kaydı ile İİK’nun 254. maddesi gereğince İFLASIN KAPATILMASINA,
2-İflasın kapatılması kararının İİK’nun 254/son maddesi gereğince ilgili iflas müdürlüğünce ilanına,
Dair, tarafların yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğ ve ilanından itibaren İİK’nun 164. ve 364. maddesi gereğince 10 günlük süre içerisinde *** Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. ***

Başkan …
E-imzalıdır
Üye …
E-imzalıdır
Üye …
E-imzalıdır
Katip …
E-imzalıdır