Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/855 E. 2022/256 K. 04.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : …
KARAR NO : …

BAŞKAN : …
ÜYE : …
ÜYE : …
KATİP : …

DAVACILAR : 1- …
2- …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : …

DAVA : Ticari Şirket (Fesih İstemli)
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 18/04/2022

Mahkememizde görülmekte olan ticari şirket (fesih istemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; … tarihinden bu yana … Gıda İhtiyaç Maddeleri Elektronik Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi’nde davacı …’ … ‘in %40, davacı …’nun % 20; davalı …’un ise %40 hisseli ortağı olduklarını, dava konusu şirketin 3 ortaklı bir şirket olduğunu ve … tarihli en son ortak kurulu toplantısında müvekkilinden …’in müdür olarak seçildiğini, 2004 yılında ortaklar arasında meydana gelen anlaşmazlıklar nedeniyle şirketin faaliyetlerini sonlandırdığını ve vergi dairesince resen terk ettirilmiş olduğunu, o tarihten bu yana da hiçbir faaliyette bulunmadığını, şirketi şu anda vergi kaydının da olmadığını, şirketin şuan sadece ticaret sicilinde kayıt üzerinde olduğunu, şirketin devamı ve amacının gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını, bu durumun şirketin haklı nedenle feshine sebep oluşturduğunu, şirketin tüm borcunun ödenmiş hiçbir menkul, gayrimenkul ve nakdi sermayesi bulunmadığını, şirketin tasfiyeye tabi herhangi bir malı ve borcu bulunmadığını, ancak ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle geçen zaman içerisinde tasfiye kararı alınamadığını ve bugüne kadar Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde kaydi olarak varlığını sürdürdüğünü, ortakların tekrar bir araya gelip şirket faaliyetlerini sürdürme iradesi ve güvenin kalmadığını, 17 yıldır şirketin zorunlu organlarının mevcut olmadığını ve ortaklar kurulunun da toparlanamadığını belirterek … Gıda İhtiyaç Maddeleri Elektronik Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi’nin (mersis no:… vergi n0:… Kayseri Ticaret Sicil no:… ) haklı nedenlerle feshine, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA : Davalıya tebligat yapılmış olmasına rağmen süresi içinde davacı tarafça cevap dilekçesi sunulmamıştır. Davayı mahkememizde yapılan duruşmaya da katılmamıştır.
DELİLLER : Mahkememizce taraf teşkili sağlanmış davanın taraflarına delillerini ibraz etme olanağı tanınmış uyuşmazlığın çözümü için gereken bütün deliller toplanmıştır.
Davacılar, ticaret sicili kayıtlarına, SGK ve vergi dairesi kayıtlarına, şirket ana sözleşmesi ve kayıtlarına delil olarak dayanmıştır. Davalı ise yasal süresi içinde delil bildirmemiştir.
Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … Sicil numarasında kayıtlı … Gıda İhtiyaç Maddeleri Elektronik Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi’nin kayıtlı güncel adresi, ortaklarının kim ve hisselerinin ne olduğu, şirket müdürünün ve yetkili temsilcisinin kim veya kimler olduğu, temsil şeklinin nasıl olduğu sorulmuş, şirket esas sözleşmesinin, genel kurul ve yönetim kararlarının en son tarih itibari ile hazirun cetveli örneğinin ve sorulan sorulara ilişkin kayıt, karar ve belge örneğinin gönderilmesi istenilmiştir. Bu müzekkeremize … tarihli yazı ile cevap verilmiştir.
Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … Sicil numarasında kayıtlı … Gıda İhtiyaç Maddeleri Elektronik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nin sicil kaydının halen açık olup olmadığı, re’sen veya tasfiye nedeni ile sicil kaydının silinip silinmediğinin bildirilmesi istenilmiştir. Bu müzekkeremize … tarihli yazı ile cevap verilmiştir.
SGK Kayseri İl Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak, Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … Sicil numarasında kayıtlı, … vergi numaralı, … mersis numaralı … Gıda İhtiyaç Maddeleri Elektronik Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi’nin kuruluşundan bugüne kadar kayıtlı çalışan sayısının kaç olduğu, en son tarih itibari ile güncel kayıtlı çalışanının bulunup bulunmadığı ve borcu olup olmadığı, varsa miktarının sorularak, ilgili kayıt ve belge örneklerinin gönderilmesi istenilmiştir. … tarihli yazı ile bu müzekkeremize cevap verilmiştir.
Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı’na müzekkere yazılarak Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … Sicil numarasında kayıtlı,… vergi numaralı, … mersis numaralı … Gıda İhtiyaç Maddeleri Elektronik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nin vergi kaydının olup olmadığı, şirketin faal olup olmadığı, vergi kaydının resen terkin edilip edilmediği ve borcu olup olmadığı, varsa miktarının ne olduğu sorulmuş ve sorulan hususlara ilişkin, özellikle terkin işlemine ilişkin tutanak, karar ve belgelerin okunaklı bir suretinin gönderilmesi istenilmiştir. Müzekkeremize … tarihli yazı ile cevap verilmiştir.
… , … , … , … ve … Tapu Müdürlüklerine müzekkere yazılarak Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı, …. vergi numaralı, … mersis numaralı … Gıda İhtiyaç Maddeleri Elektronik Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi’nin üzerine kayıtlı taşınmazların olup olmadığı sorularak, varsa ilgili belgelerin okunaklı bir suretinin gönderilmesi istenilmiştir. Bu müzekkerelerimize ilgili tapu müdürlükleri tarafından ayrı ayrı cevap verilmiştir.
Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı, … vergi numaralı, … mersis numaralı … Gıda İhtiyaç Maddeleri Elektronik Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi’nin üzerine kayıtlı araç veya araçlar olup olmadığı sorulmuş ilgili belgelerin gönderilmesi istenilmiştir. … tarihli yazı ile müzekkeremize cevap verilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ, YARGILAMA VE GEREKÇE: Dava, hukuki niteliği itibari ile; 6102 sayılı TTK’nun 636/3. maddesi uyarınca açılmış limited şirketin haklı sebeple tasfiyesiz feshi istemine ilişkindir.
Uyuşmazlık, … Gıda İhtiyaç Maddeleri Elektronik Ticaret Ve San. Ltd. Şti.’nin haklı nedenlerle fesih ve tasfiyesinin gerekip gerekmediği noktasında toplanmaktadır.
Şirketin feshi istemiyle açılan davada kural olarak husumet feshi istenen şirkete yönetilmesi gerekir. Bununla birlikte, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin emsal niteliğindeki 14/01/2014 tarih ve 2012/9121 Esas-2014/728 Karar sayılı kararında somut olayda olduğu üzere iki ortaklı olan dava konusu limited şirketin tüm ortaklarının yer aldığı davada, husumet yöneltilen ortağın, feshi istenen şirketi temsil ettiği kabul edilmektedir. Eldeki davada taraf teşkili sorunu bulunmamaktadır.
Davacılar vekili dava konusu edilen şirketin uzun zamandan bu yana gayri faal olduğunu, genel kurul kararı ile kendilerinin fesih kararı alamadıklarını ileri sürerek eldeki davayı açmıştır. Öte yandan tasfiyesiz fesih amaçlanıyorsa da davacıların belirttiği şekilde bir tasfiyesiz fesih sistemi TTK’da bulunmamaktadır. Bunun aksine olan davacıların beyan ve talepleri yasaya uygun görülmemiştir.
Davacılar vekili … tarihli ön inceleme duruşmasında “Dava dilekçemizi tekrar ederiz. Bizim davamız dava dilekçemizde belirttiğimiz hususlar nedeniyle … Gıda İhtiyaç Maddeleri Elektronik Ticaret Ve San. Ltd. Şti.’nin feshi ve tasfiye istemine ilişkindir. Davaya konu olan iddialarımız, dava dilekçemizde belirttiğimiz iddia ve beyanlar olup, dayanaklarımız da yine dava dilekçemiz ve eklerinde belirttiğimiz tüm delil, belge ve beyanlardır. Aynen tekrar ederiz. Müvekkillerimin her ikisi de mahkemece fesih ve tasfiyeye karar verilirse tasfiye memurluğu yapabilirler. Mahkemeniz tarafından herhangi birinin tasfiye memuru olarak atanmasını talep ederiz.” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Kayseri Gevher Nesibe Vergi Dairesi’nin … tarihli cevabi yazısına göre; şirketin … tarihi itibarı ile adresinde bulunamadığından ve başka bir adreste faaliyetine devam ettiğine dair bilgi edinilemediğinden dolayı mükellefiyet kaydının resen terkin edildiği, cevabi yazı tarihi itibarıyla şirketin herhangi bir vergi borcunun bulunmadığı bildirilmiştir.
Kayseri Melikgazi Sosyal Güvenlik Merkezi’nin … tarihli cevabi yazısında şirketin … tarihi itibarı ile kanun kapsamına alındığı ve gayri faal olması nedeniyle … tarihinde kanun kapsamından çıkarıldığı bildirilmiştir.
Davalı, şirketin SGK borcu ve vergi borcu bulunmadığı, şirket adına kayıtlı taşınmaz ve araç olmadığı gelen yazı cevaplarından görülmüştür.
6102 sayılı TTK’nun 636/3. maddesi uyarınca haklı sebeplerin varlığında, her ortak mahkemeden şirketin feshini isteyebilir. Haklı sebeple fesih davasında haklı sebebin gerçekleşmesinde davacı ortakların kusurlu olması dahi tek başına açtığı davanın reddini gerektirmez. Mahkeme, istem yerine, davacı ortağa payının gerçek değerinin ödenmesine ve davacı ortağın şirketten çıkarılmasına veya duruma uygun düşen ve kabul edilebilir diğer bir çözüme hükmedebilir.
Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … tarihli cevabi yazı ve eklerine göre dava konusu şirketin Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı bir limited şirket olduğu, davacılar ile davalının bu şirketin ortakları olduğu ve şirket merkezinin mahkememiz yetki sınırları içinde kaldığı, bu nedenle mahkememizin bu davaya bakmaya yetkili olduğu görülmüştür.
Dosya kapsamında toplanan delillere göre davacıların davalı şirket ortaklarından olduğu, dava konusu şirketin 2004 yılından bu yana faaliyetlerine devam edilemediği, şirketin faaliyetlerinin uzun zamandan beri durduğu ve şirketin gayri faal olduğu, bir ticari faaliyetinin bulunmadığı, hiç bir ticari faaliyet göstermediği, bu durumda şirketin ana sözleşmesinde yazılı amaçlarını gerçekleştirme imkanın olmadığı, şirketin kayden varlığını devam ettirmesinde beklenebilir bir yarar bulunmadığı, davacı şirket ortaklarının TTK’nun 636/3. maddesi gereğince açmış olduğu bu davada şirket yönünden haklı sebebin gerçekleştiğinin anlaşılmaktadır. Mevcut delillere göre haklı sebeplerin meydana gelmesinde tüm kusurun davacılarda olduğunu gösterir delil de bulunmamaktadır.
Haklı sebeple fesih yerine alternatif çözüme hükmedilebilmesi için bu çözümün ilgililerin menfaatlerini gözetmesi yani davacı ortak ile dava dışı ortağın menfaatlerinin aynı ağırlıkta dikkate alınması gerekir. Ayrıca alternatif çözüm haklı sebebi yaratan durumu sürekli olarak ortadan kaldıracak nitelikte olmalıdır. Şirketin yaşatılmasının ekonomik ve rasyonel açıdan daha doğru olması da bir diğer şarttır. Tek kişilik limited şirket kurulmasının mümkün olması ve şirketin tek ortakla devam edebilmesi mümkün olduğundan iki veya daha çok ortaklı şirketlerde ortaklardan birinin çıkarılmasına karar verilebilecektir. Şayet davacı ortaklar olmaksızın şirket devam edebilecek ise haklı sebeple fesih yerine çıkarma kararı verilmesi uygun bir çözüm olabilir. Limited şirket sermaye şirketi olduğundan ekonomik menfaatler kişisel menfaatlere göre öncelik taşımalıdır. Ancak, limited şirketler aynı zamanda şahıs şirketi özelliğini de taşıdığından kişisel menfaatlerin de dikkate alınması gerekir. Aynı zamanda şirketin devamında hem genel ekonomik menfaatler için yarar olmalı hem de çıkarılan ortağın ayrılma payını talep etmeye ilişkin menfaati aşırı şekilde zarar görmemelidir. Bu nedenle ekonomik yönden kötü durumda olan bir şirkette diğer pay sahibinin şirketin devamına ilişkin menfaati önemli görülmemelidir. İç işleyişi bozulan uzun zamandır faaliyetleri durmuş olan bir şirketin devamında genel ekonomik menfaatler açısından bir fayda bulunmayacağı açıktır.
Elde davalı şirketin feshi yerine yaşatılmasını gerektirecek ekonomik ve rasyonel veriler mevcut değildir. Dava konusu şirketin ticari faaliyetinin olmadığı, şirketin devamında genel ekonomik menfaatler için yarar bulunduğunun tesbit edilemediği, uzun zamandır faaliyeti olmayan bir şirkette diğer pay sahibinin şirketin devamına ilişkin menfaatinin önemli görülemeyeceği sonucuna varılmaktadır. Ekonomik faaliyeti durmuş bulunan şirketin devamında genel ekonomik menfaatler açısından bir fayda bulunmadığı kabulüyle şirketin fesih ve tasfiyesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sırasında kayıtlı … Gıda İhtiyaç Maddeleri Elektronik Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi’nin fESİH VE TASFİYESİNE,
2-TTK’nun 533/2. maddesi uyarınca fesih ve tasfiyesine karar verilen şirketin ünvanına ” Tasfiye Halinde” ibaresinin eklenmesine,
3-Tasfiyesine karar verilen şirketin tasfiye işlemlerini yapması için davacı … (T.C. No:…)’in tasfiyesine karar verilen şirkete TASFİYE MEMURU OLARAK ATANMASINA,
4-Emek ve mesaisine karşılık tasfiye memuruna aylık 750,00-TL ücret takdirine, tasfiye memurunun ücretinin tasfiyesine karar verilen şirketin mali bünyesinden karşılanmasına,
5-492 sayılı Harçlar Kanunu’na ekli (1) sayılı tarife gereğince alınması gereken 80,70-TL maktu karar ve ilam harcından davacılardan peşin olarak alınan 59,30-TL harcın mahsubu ile bakiye eksik kalan 21,40-TL ilam harcının davalıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
6-Davacılar tarafından yatırılan 59,30-TL başvurma harcı ve 59,30-TL peşin harcının davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
7-Davacılar tarafından yapılan 57,00-TL posta gideri, 4,35-TL KEP gideri, 11,00-TL e-tebligat gideri olmak üzere toplam 72,35-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
8-Davalı tarafça yapılan yargılama giderleri olmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
9-HMK’nun 333/1. maddesi gereğince varsa artan gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleşmesinden sonra yatıran ilgili tarafa iadesine,
10-Davacılar kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T. gereğince hesap ve taktir olunan 5.100,00-TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
11-Davalı lehine vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
Dair, davacılar vekilinin yüzüne karşı, davalıların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. …

Başkan …
E-imzalıdır
Üye …
E-imzalıdır
Üye …
E-imzalıdır
Katip …
E-imzalıdır