Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/829 E. 2021/1091 K. 03.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/829
KARAR NO : 2021/1091

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : HASIMSIZ

DAVA : Limited Şirket Genel Kurulunun Toplantıya Çağrılmasına İzin
DAVA TARİHİ : 24/11/2021
KARAR TARİHİ : 03/12/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 04/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan limited şirket genel kurulunun toplantıya çağrılmasına izin davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı…vekili, hasımsız olarak açtığı davanın dava dilekçesinde özetle davacı…müvekkilinin …’nin %25 payına sahip hissedarı olduğunu, şirketin %75 payına sahip …’in 27/10/2021 tarihinde vefat ettiğini, …’in şirketin müdürü olduğunu, vefatı nedeniyle şirketin genel kurulunu toplantıya çağıracak yetkilisinin kalmadığını, … ‘in …, …, …, …, … ve … isimli 6 tane mirasçısı olduğunu, TTK’nun 617/1. maddesine göre limited şirketlerde genel kurulu toplantıya çağırma yetkisinin müdüre ait olduğunu, TTK’nun 617/3. maddesinin atfı ile TTK’nun 410/2. maddesine göre yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında mahkemenin izniyle tek bir pay sahibinin genel kurulu toplantıya çağırabileceğini, … Şirketi’nin müdürünün vefatı nedeniyle genel kurulu toplantıya çağırma izni alma zaruretinin oluştuğunu, TTK’nun 413. maddesine göre gündemin genel kurula çağıran tarafından belirleneceğini, genel kurulun gündeminde şirkete müdür tayin edilmesi, şirketin miras sebebiyle sermaye payının geçtiği kişileri oylamayı reddedip reddetmeyeceği ve mirasçıların hisselerini müvekkiline devredip devretmeyecekleri hususunun görüşüleceğini, şirketin müdürü …’in mirasçısı … tarafından Kayseri … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası üzerinden şirketin feshi ve şirkete kayyım tayini istemleriyle açılan davada mahkeme tarafından ara kararı ile şirkete kayyım tayini isteminin reddine karar verildiğini, müvekkili ile mirasçılar arasındaki ihtilafların çözümü için genel kurulu toplantıya çağırmanın zorunlu hale geldiğini beyanla dosya üzerinden inceleme yapılarak …Şirketi’nin genel kurulunun toplanması için müvekkiline izin verilmesini talep ve dava etmiştir.
DAVANIN NİTELİĞİ, DELİLLER ve GEREKÇE :Dava, davacının ortağı olduğu şirketin genel kurulunun toplanamaması nedeniyle davacıya TTK 410. maddesi uyarınca şirketin genel kurul toplantısının yapılması için genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesi istemine ilişkindir.
Kayseri …. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne müzekkere yazılarak … Esas sayılı dosyasının akıbeti sorulmuş ve dosya incelenmek üzere istenilmiştir. Bu müzekkeremize 02/12/2021 tarihli yazı ile cevap verilmiş, dosyanın Uyap kayıt örnekleri gönderilmiştir.
Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak …Şirketi’nin güncel ortaklarının ve hisse durumlarının, şirket yetkilisi ve müdürünün kim olduğunun, şirketin temsil şeklinin nasıl olduğunun ve şirketin kayıtlı güncel adresinin bildirilmesi ile istenilen hususlara ilişkin kayıt ve belge örnekleri, şirket esas sözleşmesini örneğinin ivedi olarak mahkememize gönderilmesi istenilmiştir. Bu müzekkeremize 02/12/2021 tarihli yazı ile cevap verilmiştir.
Mahkememizce yukarıda yazılı müzekkerelere cevap geldikten ve incelendikten sonra TTK’nun 412. maddesi gereğince koşulları varsa dosya üzerinden karar verilmiş olduğundan gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmıştır.
6102 sayılı TTK’nun 617/3. maddesinin atfı ile anonim şirketlerde genel kurulun toplanmasına ilişkin çağrı usulünü düzenleyen TTK’nun 410. maddesinde, genel kurulun, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabileceği, tasfiye memurlarının da görevleri ile ilgili konular için genel kurulu toplantıya çağırabilecekleri, yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında mahkemenin izni ile, tek bir pay sahibinin genel kurulu toplantıya çağırabileceği ve mahkemenin vereceği kararın kesin olacağı düzenlenmiş olup, TTK’nun 412. maddesinde ise, pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemlerinin yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinin karar verebileceği düzenlemeleri yer almaktadır. Bu maddede öngörülmemekle birlikte uygulama bu tür başvuruların, yani davaların şirket aleyhine açılması gerektiği kabul edilmektedir. Anılan maddede bu hususa yer verilmemesine rağmen, uyuşmazlığın çözümünde mahkemenin kesinleşmiş kararı gerektiğinden şirketin hasım gösterilmesinde zorunluluk bulunmaktadır (Gönen Eriş, Ticari İşletme Ve Şirketler, 2. Cilt, sayfa:2765). Nitekim yerleşik yargı uygulaması da bu yöndedir.
Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında mevcut yasal düzenlemeler ile birlikte somut olay değerlendirildiğinde, davacının, davalı…şirketin ortağı olduğunu ve şirket müdürünün vefatı nedeniyle TTK’nun 410. maddesi gereğince davalı…şirketin genel kurulunu toplantıya çağırma yetkisi verilmesi istemiyle işbu davayı hasımsız olarak açtığı görülmektedir.
6100 Sayılı HMK’nun 114. maddesinde dava şartları sayılmıştır. Dava şartları bir davanın esası hakkında incelemeye geçilebilmesi için gerekli olan şartlardır. Dava şartlarının bulunup bulunmadığı Hâkim tarafından re’sen gözetilir. Taraflar bir dava şartının noksan olduğu davanın, esastan karara bağlanmasına muvafakat etseler bile hâkim davayı usulden reddetmekle yükümlüdür.
Dava şartları, mahkemeye, taraflara ve dava konusuna ilişkin olmak üzere üçe ayrılarak incelenebilir. Taraflara ilişkin dava şartlarından birisi de davada iki tarafın bulunmasıdır. Her davada, davacı…ve davalı…olmak üzere daima iki taraf vardır. Bir davada birbiri ile uyuşmazlık halinde olan iki kişi (taraf) yoksa o zaman çekişmesiz yargı işi söz konusu olur ve çekişmesiz yargıya buna ilişkin kurallar uygulanır.
Talep TTK’nun 410. maddesi gereğince davalı…şirketin genel kurulunu toplantıya çağırma izni verilmesi olduğuna göre husumetin de şirkete yöneltilmesi gerekir. Hasımsız açılan dava yoluya davalı…şirketin genel kurulunu toplantıya çağırma izni verilmesine karar verilemez. Bu durumda karşı tarafın hukuki dinlenilme hakkı ihlal edilmiş olur.
Bu nedenlerle davanın dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.
HÜKÜM :Yukarıda açıklanan sebep ve gerekçelerle;
1-Açılan davanın 6100 Sayılı HMK’nun 114 ve 115/2. maddeleri uyarınca dava şartı yokluğundan USULDEN REDDİNE,
2-492 sayılı Harçlar Kanunu’na ekli (1) sayılı tarife gereğince alınması gereken 59,30-TL karar ve ilam harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı…tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerlerinde bırakılmasına,
4-Davacı…taraflarca yatırılan gider avanslarından kullanılmayan kısmının 6100 sayılı HMK’nun 333. maddesi uyarınca yatıran davacı tarafa iadesine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda 6102 sayılı TTK’nun 410. maddesi uyarınca KESİN olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 03/12/2021

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır