Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/739 E. 2023/719 K. 17.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: *** Esas – ***
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : ***
KARAR NO : ***

HAKİM : ***
KATİP : ***

DAVACI : ***
VEKİLİ : Av.
DAVALI : ***
VEKİLİ : Av.

İHBAR OLUNAN : 1- ***
VEKİLİ : Av.
Av.
İHBAR OLUNANLAR :2- ***
3- ***

DAVA : Tazminat (Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : ***
KARAR TARİHİ : ***
KARAR YAZIM TARİHİ : ***

Mahkememize açılan tazminat (cismani zarar sebebiyle açılan tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının *** tarihinde meydana gelen trafik kazası sonucu basit tıbbi müdahale ile giderilemez şekilde yaralandığını, davacının kazanın meydana gelmesinde tam kusurlu olan 38 … plakalı araçta yolcu konumunda olduğunu ve yaralanarak bedeninin hasara uğradığını, kaza neticesinde davacının aylarca hastanede kaldığını, bu dönemin büyük kısmını komada geçirdiğini, hastaneden taburcu olduktan sonra da tedavi ve ameliyatlarının devam ettiğini, tüm süreçte davacının geçici iş göremezlik gideri, geçici bakıcı gideri ve tedavi giderleri adı altında büyük zararlarının olduğunu, zarara avans faizi işletilmesi gerektiğini belirterek geçici iş göremezlik giderinin şimdilik 50,00-TL, tedavi giderlerinin şimdilik 50,00-TL ve sürekli iş gücü kaybının şimdilik 50,00-TL yönünden fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik toplam 150,00-TL’nın bilirkişi raporundan sonra ıslah edilmek üzere kaza tarihinden itibaren bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiz ile davalıdan tahsiline karar verilmesini ve yargılama giderleri ile vekâlet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davanın … A.Ş’ne ve 38 … plakalı otobüs sürücüsü ile 38 … plakalı motosiklet sürücüsüne ihbar edilmesi gerektiğini, davacının gerekli başvuruları tamamlamadan dava yoluna başvurduğunu, 38 … plakalı motosikletin poliçesi incelendiğinde motosikletin … A.Ş.’de trafik sigortası bulunduğunu, kaza tarihinin *** olduğunu, ZMMS Genel Şartları’nın C.4 maddesi uyarınca iptal edilen sigorta sözleşmesinin 15 gün boyunca geçerli olduğunu, bu nedenle sigorta sözleşmesinin geçerliliğini sürdürdüğünü, bu nedenle davanın husumet yokluğu nedeniyle reddi gerektiğini, KTK 87 gereği kusurlu araç içerisinde hatır taşıması halinde olan yolcunun zararının güvence hesabından istenemeyeceğini, davacının, arkadaş oldukları sürücü …’dan şikayetçi olmadığını, bu halde davacının kusurlu sürücüyü veya işleteni ibra edip etmediği veya zararının karşılanıp karşılanmadığı hususunun önem arz ettiğini, bu nedenle davanın, sürücüye ve işletene ihbarı ile “davacının zararını karşılayıp karşılamadıkları veya davacı tarafından ibra edilip edilmedikleri” yönünde isticvabını talep ettiklerini, geçici iş göremezlik süresine ilişkin gider ve tazminatlar SGK’nın sorumluluğunda olduğunu, avans faizinin talep edilemeyeceğini, destek, iş göremezlik veya beden gücü kaybı tazminatına ticari avans veya banka faizi istenemeyeceğini belirtmekle davanın … A.Ş., ***’e işbu dilekçe ile ihbarını, davanın esastan reddini ve yargılama gideri ile vekalet ücretine davacıya yüklenilmesine karar verilmesini, davacının haksız dava açtığının anlaşılması halinde ayrıca vekalet ücretine ve idari para cezasına mahkum edilmesini talep etmiştir.
DELİLLER:Mahkememizce taraf teşkili sağlanmış davanın taraflarına delillerini ibraz etme olanağı tanınmış uyuşmazlığın çözümü için gereken bütün deliller toplanmıştır.
Davacı taraf,… sıra nolu trafik kazası tespit tutanağına, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın *** Soruşturma nolu dosyasına, genel adli muayene raporu’na, hastane kayıtlarına, Adli Tıp Kurumu raporuna delil olarak dayanmıştır.
Davalı taraf, trafik kaza tutanağına, ifade tutanakları, …’nın … numaralı hasar dosyasına ve bilirkişine delil olarak dayanmıştır.
…’na müzekkere yazılarak 38 … plaka sayılı aracın *** tarihinde karıştığı kaza nedeni ile açılan hasar dosyasının, alınmış ise ekspertiz raporunun, davacının dava açmadan önce KTK’nın 97. maddesi uyarınca başvuru yapımış olması halinde başvuru dilekçesinin ve dilekçenin evrak kayıt tarihinin, davacıya ödeme yapılmış ise ödeme belgesinin ve varsa ibraname örneğinin gönderilmesi istenilmiştir. *** tarihli yazı cevabı ile müzekkeremize cevap verilmiştir.
Türkiye Noterler Birliği’ne müzekkere yazılarak 38 … plaka sayılı aracın kaza tarihi olan *** tarihli kaza tarihinden bu güne kadarki tüm kayıtların çıkarılarak mahkememize gönderilmesi istenilmiştir. *** tarihli yazı ile müzekkeremize cevap verilmiş, araç tescil özet raporu gönderilmiştir.
Davacının T.C. kimlik numarası ve açık kimlik bilgilerinin belirtilmesi suretiyle, Kayseri Devlet Hastanesi’ne, Kayseri Şehir Hastanesi’ne, Erciyes Üniversitesi’ne, Özel Dünyam Hastanesi’ne, Medical Palace Hastanesi’ne ve Ankara Liv Hopital Hastanesi’ne ayrı ayrı müzekkere yazılarak davacının … tarihinde trafik kazası nedeniyle yaralanmasından dolayı, a) Bu hastanede gördüğü muayene ve tedavilere ilişkin hasta tabela, müşahade kağıtları, epikriz raporları, her türlü tıbbi tahlil, reçete rapor, hasta dosyası, kayıt ve evrakların okunaklı birer suretinin film ve grafilerin ise CD formatında suretlerinin, b) Yukarıda yazılı kazada yaralanması nedeniyle davacının tedavi amacıyla kaç defa hastaneye giriş çıkış yaptığının sorulmasına, buna ilişkin kayıt ve belge örneklerinin, c) Yukarıda yazılı kazada yaralanması nedeniyle davacının tedavisi sırasında SGK tarafından karşılanmayan bizzat davacı tarafından yapılan tedavi giderleri olup olmadığının, varsa hangi tedavi için kaç TL gider sarfedildiğinin sorulmasına, ilgili tedavilere ilişkin reçete, rapor, vs. Tıbbi belge, fatura ve ödeme makbuzlarının, d) Davacının tedavisinin tamamlanıp tamamlanmadığının, e) Davacı hakkında bu hastanede düzenlenen bir engelli sağlık kurulu raporu var ise gönderilmesi istenilmiştir. Bu müzekkeremize her bir kurumdan ayrı ayrı cevap verilmiştir.
Davacının T.C. kimlik numarası ve açık kimlik bilgilerinin belirtilmesi suretiyle SGK Kayseri İl Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak davacının … tarihinde trafik kazası geçirmesi nedeniyle yaralanmasından dolayı SGK tarafından davacıya rücua tabi maaş veya gelir bağlanıp bağlanmadığının, ödeme yapılıp yapılmadığının sorulmasına, varsa maaş veya gelir bağlama ya da ödeme yapma kararının, peşin sermaye değerinin hesaplanmasına ilişkin hesap çizelgelerinin, bunlara dayanak kayıt ve belge örneklerinin istenilmesine, ayrıca bu kaza nedeniyle yaralanmasından dolayı davacının tedavi giderlerinin SGK tarafından karşılanıp karşılanmadığının ve buna ilişkin kayıtların dökümünün gönderilmesi istenilmiştir. 18/11/2021 tarihli yazı ile müzekkeremize cevap verilmiştir.
Kayseri Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak … tarihinde meydana gelen ***kaza numaralı kaza tespit tutanağının ve bu tutanağa konu olan trafik kazasına ilişkin kamera kaydı olması halinde CD halinde gönderilmesi istenilmiştir. 03/11/2021 tarihli yazı ile müzekkeremize cevap verilmiştir.
Davacının nüfus kayıt tablosunun uyap sisteminden çıkarılarak dosyamız arasına alınmıştır.
Sigorta Bilgi Gözetim Merkezi’ne müzekkere yazılarak 38 … plaka sayılı aracın kaza tarihi olan … tarihinde ZMMS poliçesinin olup olmadığı sorulmuştur. Müzekkeremize cevap verildiği, kayıt bulunamadığı bildirilmiştir.
Dava dışı … A.Ş.’ne müzekkere yazılarak 38 … plakalı motosikletin 06/08/2019 tarihinde satışından dolayı iptal edilen bir ZMMS poliçesi olması halinde poliçenin ve ilgili tüm belgelerin gönderilmesi istenilmiştir. 25/03/2022 tarihli yazı ile müzekkeremize cevap verilmiştir.
Türkiye Noterler Birliği’ne müzekkere yazılarak 38 … plakalı motosikletin 06/08/2019 tarihinde satıldığı iddia edildiğinden bu tarihte satış var ise buna ilişkin belgelerin gönderilmesinin istenilmiştir. 03/01/2022 tarihli yazı ile müzekkeremize cevap verilmiş, aracın kayıtlarında 06/08/2019 tarihli satış işlemi olmadığının bildirildiği görülmüştür.
Kayseri Cumhuriyet Savcılığı’na müzekkere yazılarak*** Karar numaralı dosya aslının mahkememize gönderilmesi istenilmiştir. 27/12/2021 tarihli yazı ile dosya aslı mahkememize gönderilmiştir.
Dosyadaki tedavi evrakları vs SGK’dan gelen 18/11/2021 tarihli yazı cevabı yazı ekine eklenmek kaydı ile davacı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalına sevk edilerek Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde; davaya konu … tarihli trafik kazası nedeniyle; a. Kaç gün iş ve güçten kaldığı, b. Kaç günde iyileşeceği, c. Sürekli iş görmezlik durumu ve oranı, d. Yaralanmasının bu kaza ile illiyet bağı olup olmadığı, e.SGK tarafından mahkememiz gönderilen 18/11/2021 tarihli yazı cevabında belirtilen tedavi giderleri gözetilerek davacının karşılanmayan tedavi gideri bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa faturalandırılmayan giderlerin ne kadar olacağı, f.Davacının kaza esnasında motosiklette arkada yolcu konumunda olması ve kaza tespit tutanağına göre davacının kask, dizlik gibi koruyucu ekipmanlarının olup olmadığı kısmının işaretlenmemesi nedeni ile bilinmeyen bu durum nedeni ile davacının yaralanmasının ve varsa kalıcı maluliyetinin niteliğinden davacının kask, dizlik gibi koruyucu ekipmanlarını takıp takmadığının tespitinin mümkün olup olmadığı, eğer tespiti mümkün değil ise davacı söz konusu koruyucu ekipmanları taksın veya takmasın aynı yaralanma veya maluliyetin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konularında rapor alınmasına karar verilerek sevk işlemleri yapılmıştır.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı’nca düzenlenen 16/12/2022 tarihli raporda özetle; “Tıbbi evrak tetkiki ile muayenesinden elde edilerek yukarıda kaydedilen bilgi ve bulgular Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirildiğinde; Ahmet Kağan Dilci’nin *** tarihli trafik kazası sonucu meydana gelen pnömotoraks, pnömomediastinum, safen ven trombüsü, yağ embolisi ile kemik (femur, L1 vertebra transvers proçes) kırıkları, kafa içi (mikrohemoraji, diffüz aksonal hasar) patolojileri ve nöbet geçirme riski nedeniyle; 1-Altı (6) ay süreyle göremezlik halinde kaldığı (tıbbi şifa süresinin 6 (altı) ay olduğu), 2-Tüm vücut fonksiyon kaybı oranının ve/veya engel oranının V 13 (yüzdeonüç) olduğu, 3-Yaralanmanın genel ağırlığı ve lokalizasyonu dikkate alındığında kask, dizlik kullanılmamasının iş göremezlik süresi ya da maluliyete etkisi bulunmadığı, 4-Mevcut evrak içeriğine göre belirlenen toplam 4.658 (dörtbinaltıyüzellisekiz) TL ödemenin adı geçenin trafik kazasına bağlı tedavisi ile uyumlu olduğu ve SGK kapsamında olmadığı” bildirilmiştir. Maluliyet raporunun taraflara tebliğ edildiği, rapora karşı taraf vekillerince beyan ve itiraz dilekçesi sunulduğu görülmüştür.
Ankara Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi’ne müzekkere yazılmış, müzekkere ile birlikte dava dosyası ve eklerinin Adli Tıp Kurumu’na gönderilmiş, tarafların iddia ve savunmaları, trafik kaza tespit tutanağı, tüm dava dosyamızın içeriği incelenmek suretiyle … tarihli trafik kazasının oluşumunda kim veya kimlerin ne oranda kusurlu olduğu hususunda açıklamalı oransal rapor düzenlenmesinihn, kusur oranları belirlenirken yalnız kazanın gerçekleşmesine etki eden kural ihlalleri üzerinden oransal değerlendirme yapılması, emniyet kemeri, kask ve koruyucu ekipman takılmaması gibi bir durum var ise bu husus kazanın gerçekleşmesine etki etmeyip, kaza sonucu oluşan zararın artmasına etki eden bir husus olacağından bu gibi kural ihlallerinin dikkate alınmaması istenilmiştir.
Adli Tıp Kurumu Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı Ankara Trafik İhtisas Dairesi’nce düzenlenen *** tarihli raporda özetle;” Sürücü …’ın %100 (yüzde yüz) oranında kusurlu olduğu, Sürücü …’in kusursuz olduğu kanaatini bildirir müşterek rapordur.” şeklinde rapor sunulmuştur. Kusur raporunun taraflara tebliğ edildiği, ATK raporuna karşı ihbar olunan … vekilinin itiraz dilekçesi sunduğu görülmüştür.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ, YARGILAMA VE GEREKÇE:
Dava, trafik kazası nedeniyle maddi tazminat istemlerine ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 4/1-a maddesine göre davaya bakmaya mahkememiz görevlidir. Zira dava ZMMS poliçesini düzenleyen sigorta şirketi ile birlikte araç sürücüsüne ve işletenine karşı açılmıştır.
Dava değeri dikkate alınarak 6545 sayılı yasanın 45/3. maddesi uyarınca basit yargılama usulüne göre yargılama tek hakim tarafından yürütülmüştür.
Taraflar arasında uyuşmazlık; … tarihinde meydana gelen trafik kazasında kusurun kimde olduğu, kusur oranının ne olduğu, söz konusu kaza nedeni ile davacının davalıdan talep edebileceği geçici ve kalıcı iş göremezlik tazminatı ile tedavi gideri tazminat alacağının olup olmadığı, var ise miktarının ne olduğu, davacının dava öncesi KTK’nun 97. maddesine uygun başvurusunun olup olmadığı, davanın dava şartı yokluğu nedeni ile reddinin gerekip gerekmediği, davalıya husumet düşüp düşmediği, hatır taşımasının uygulanıp uygulanmayacağı noktalarında toplanmaktadır.
Davalının husumet yokluğu itirazının incelenmesinde;
Davalı vekili savunmalarında 38 … plakalı motosikletin … A.Ş. nezdinde trafik sigortası ile sigortalı bulunduğunu belirterek husumet yokluğu itirazında bulunmuştur.
Zorunlu sorumluluk sigortası (ZMMS) yaptırılmaksızın trafiğe katılan aracın neden olduğu kazada zarar görenler, uğramış oldukları bedeni zararların tazminini …’ndan talep edebilir (5684 sayılı SK m.14 f.2/b ve G.H.Yön. m.9 f.1/b) .
Bu noktada uyuşmazlık, kazaya karışan aracın dava tarihinde davalı tarafından sigortalı olup olmadığına ilişkindir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 94. maddesinde, sigortalı aracı işletenlerin değişmesi halinde, devreden kişinin 15 gün içinde sigortacıya durumu bildirmek zorunda olduğu, sigortacının sigorta sözleşmesini durumun kendisine tebliği tarihinden itibaren onbeş gün içinde feshedebileceği ve fesih halinde sigortanın fesih tarihinden onbeş gün sonrasına kadar geçerli olduğu düzenlenmiştir. Ayrıca ZMMS Genel Şartlarında C.4 maddesinde “(1)Sigorta sözleşmesi, sözleşmeye taraf olan sigortalıyı takip eder. (2) Sigortalının değiştiği her durumda mevcut sözleşme değişim tarihi itibarıyla kendiliğinden sona erer ve ilgiliye gün esasına göre prim iadesi yapılır. Ancak, mevcut sözleşme sigortalının değiştiği tarihten itibaren onbeş gün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni işleten için sözleşme yapılana kadar geçerlidir.” hükmüne yer verilmiştir.
Dosya içine celp olunan araç sahiplik belgesi ve … A.Ş.’nin cevabi yazılarının ekindeki belgelerin incelenmesinde; … tarihinde 38 … plakalı motosikletin 38 … plakalı halk otobüsüne çarpması ile meydana gelen trafik kazasında 38 … plakalı motosikletin arkasında yolcu olarak bulunan davacının yaralandığı, 38 … plakalı motosikletin *** tarihleri arasında dava dışı … A.Ş. nezdinde ZMMS poliçesi ile sigortalı olduğu, bu motosikletin …’e ait iken, …’in 29/07/20219 tarihinde Muhammet ***’a sattığı, dava dışı … A.Ş. tarafından 38 … plakalı motosikletin satışı nedeniyle ZMMS poliçesinin 13/08/2019 tarihinde iptal edildiği, trafik kaza tarihinin … olduğu dikkate alındığında ZMMS poliçesinin iptalinden 6 gün sonra trafik kazasının meydana geldiği, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 94. maddesinde, sigortalı aracı işletenlerin değişmesi halinde, devreden kişinin 15 gün içinde sigortacıya durumu bildirmek zorunda olduğu, sigortacının sigorta sözleşmesini durumun kendisine tebliği tarihinden itibaren onbeş gün içinde feshedebileceği ve fesih halinde sigortanın fesih tarihinden onbeş gün sonrasına kadar geçerli olduğunun düzenlendiği, ayrıca ZMMS Genel Şartlarında C.4 maddesinde “(1)Sigorta sözleşmesi, sözleşmeye taraf olan sigortalıyı takip eder. (2) Sigortalının değiştiği her durumda mevcut sözleşme değişim tarihi itibarıyla kendiliğinden sona erer ve ilgiliye gün esasına göre prim iadesi yapılır. Ancak, mevcut sözleşme sigortalının değiştiği tarihten itibaren onbeş gün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni işleten için sözleşme yapılana kadar geçerlidir.” hükmüne yer verildiği, buna göre 2918 Sayılı Yasanın 94. maddesi ve kaza tarihindeki Genel Şartlar C.4 maddesi değerlendirildiğinde, ZMMS sigortasının fesih tarihinden onbeş gün sonrasına kadar geçerli olduğundan ve eldeki davaya konu trafik kazasının bu onbeş günlük yasal süre içinde gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Bu durumda trafik kaza tarihi itibarı ile kazaya karışan 38 … plakalı motosikletin dava dışı … A.Ş. nezdinde ZMMS poliçesi ile sigortalı olduğu, kaza tarihinde ZMMS poliçesi bulunduğundan …’nın davalı sıfatının olmadığı, bu nedenle davanın pasif husumet yokluğundan reddine karar vermek gerekmiştir (Emsal nitelikteki Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’nin *** Karar sayılı karar ilamı).
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
1)Davanın PASİF HUSUMET YOKLUĞUNDAN REDDİNE,
2)492 sayılı Harçlar Kanunu’na ekli (1) sayılı tarife gereğince; alınması gereken 269,85 TL harcın davacı tarafından peşin yatırılan 59,30-TL harcın mahsubu ile bakiye 210,55-TL harcın davacıdan tahsili ile Hazine’ye gelir kaydına,
3)Davacı tarafından yapılan tüm yargılama giderlerinin kararın mahiyeti gereği davacı taraf üzerinde bırakılmasına,
4)Davalı tarafından yapılan ve yatırılan herhangi bir yargılama gideri bulunmadığından bu konuda herhangi bir karar verilmesine yer olmadığına,
5)6100 sayılı HMK 120 ve 333. maddeleri gereğince yatıran tarafça yatırılan gider avansının kalan kısmının kararın kesinleşmesi halinde davacı tarafça numarası bildirilen veya bildirilecek hesaba, hesap numarası bildirilmediği takdirde adresine ödemeli olarak re’sen gönderilmesine,
6)Davalı tarafından yapılan posta gideri 72,25-TL, e-tebligat gideri 27,00-TL ve 0,75 KEP ücreti gideri olmak üzere toplam 100,00-TL yargılama giderinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
7)Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T.’nin 7. maddesi gereğince hesap ve taktir olunan 150,00-TL nispi vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
8)Kararın mahiyeti gereği davacı lehine vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
9)Bölge Adliye ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari ve Yazı İşlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin 203. maddesi uyarınca dosyanın tarih ve işlem sırasına düzenlenip dizi listesine bağlanmasına, Yazı İşleri Müdürü tarafından kontrolü yapıldıktan sonra istinaf incelemesine gönderilmesine veya mahkememiz arşivine kaldırılmasına,
Dair, davacı vekili Av. *** ve ihbar olunan … AŞ vekili Av. ***, davalı … vekili Av. ***’in yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.17/07/2023

Katip *** Hakim ***
E-imzalıdır E-imzalıdır