Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/250 E. 2021/943 K. 25.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : ***
KARAR NO : ***

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – …
DAVALILAR : 1- … – …
2- … -…
3- … -…
4- … – …
5- … – …
6- … – …
7- … – …
8- ***
9- … –

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : ***
KARAR TARİHİ :***
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 16/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan şirketin ihyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı asıl dava dilekçesinde özetle; mahkememizin … Esas sayılı dava dosyası ile … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Teknoloji Ürünleri Taşımacılık Mobilya Taahhüt Tic. Ve San. A.Ş. aleyhine şirketin feshi ve şirketten alacaklarım konulu dava açıldığını ve yargılamanın halen devam ettiğini, Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Teknoloji Ürünleri Taşımacılık Mobilya Taahhüt Tic. Ve San. A.Ş.’nin …tarihinde 6102 sayılı TTK’nun geçici 7. maddesi uyarınca resen terkin edilmiş ve ilan edilmiş olduğunu, şirketin ticaret sicil müdürlüğünden resen silinmesi sebebiyle şirket hakkında açmış olduğu dava dosyasındaki bilirkişi tarafından tespit edilen rapordaki alacakları ve halen devam eden dava için yapmış olduğu masrafların ve şirket sermaye pay alacaklarının engellendiğini ve borcun tahsilinin imkansız hale geldiğini belirterek Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …tarihinde şirketin resen silinmesi kararının iptal edilerek … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Teknoloji Ürünleri Taşımacılık Mobilya Taahhüt Tic. Ve San. A.Ş.’nin ticaret sicil müdürlüğüne yeniden tesciline (ihyasına) ve tasfiye memurunun olmaması durumunda tasfiye memuru atanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı … cevap dilekçesinde özetle; 6102 sayılı Yasa’nın geçici 7. maddesinin 15. fıkrasında öngörülen ticaret sicilden silinmesinden itibaren 5 yıl içinde açılmadığı anlaşılan davanın süre aşımı nedeniyle reddi gerektiğini, her ne kadar davacının sicilden silinmesi ve tescil tarihi olarak …tarihini göstermişse de bu tarihin zamanaşımını bertaraf etmek için kasıtlı olarak bildirildiğini belirterek haksız açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı … cevap dilekçesinde özetle; davacının şirketin ihyası talebinin yasal süresi içinde ileri sürülmediğini, beş yıllık zaman aşımı süresinin dolduğunu belirterek haksız açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Diğer davalılara usulüne uygun tebligat çıkarıldığı halde yasal süresi içinde cevap dilekçesi vermedikleri gibi duruşmalara da katılmamışlardır.
DELİLLER: Mahkememizce taraf teşkili sağlanmış davanın taraflarına delillerini ibraz etme olanağı tanınmış uyuşmazlığın çözümü için gereken bütün deliller toplanmıştır.
Davacı delil olarak Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtlarına, mahkememizin … Esas sayılı dava dosyasına delil olarak dayanmıştır.
Dosyada tarafların bildirdiği belgeler, Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün yazı cevapları ile mahkememizin … Esas sayılı dava dosyası delil olarak değerlendirilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE: Dava, TTK’nun geçici 7. maddesi gereğince Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce ticaret sicilden kaydı silinen şirketin kaydının ihyasına ilişkindir.
Tarafların uyuşmazlık konuları, … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Teknolojik Ürünler Taşımacılık Mobilya Taahhüt Tic. Ve San. A.Ş.’nin ihya koşullarının bulunup bulunmadığı, bu davada husumetin kime yöneltileceği hususlarında toplanmaktadır.
Mahkememizde evvelce yapılan yargılamalar sonunda *** tarihli, … Esas ve … Karar sayılı gerekçeli karar ile “ihyası istenen şirket, fesih ve tasfiye nedeniyle sicilden terkin edilmediğinden şirketin kendisinin, yönetim kurulunun ya da şirket ortaklarının da işbu davada hasım gösterilmesine gerek yoktur. Bu nedenlerle ticaret sicil müdürlüğü ile beraber her ne kadar davacı tarafça ihyası istenen şirket ve tasfiye memuru dışındaki ortaklar de davalı olarak gösterilmiş ise de davacının davalılar …, …, …, …, …, … mirasçıları …, …, … ile Tasfiye Halinde … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Teknolojik Ürünler Taşımacılık Mobilya Taahhüt Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi aleyhine açtığı davalarının pasif husumet yokluğundan ayrı ayrı reddine karar verilmiştir. Davacının, ihyası istenen şirket ile ilgili tazminat davasının halen derdest olduğu, ancak borçlu şirketin kaydının Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce TTK’nun geçici 7. maddesi gereğince resen silindiği ve ilan edildiği, talep ve davanın niteliğine göre taraf teşkilinin tamamlandığı, şirketin kaydının ticaret sicilinden resen silindiği ancak davacının haklarının yani hukuki menfaatlerinin bundan dolayı olumsuz etkilendiği, davacının bu sebeplere dayalı olarak şirketin ihyasını istemekte hukuki menfaatlerinin bulunduğu, bahsi geçen sebeplerinin haklı sebeplerden sayıldığı, TTK’nun geçici 7/15. maddesi gereğince kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaati bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebileceklerinden toplanan delillere göre yasal süre içinde açılan işbu davanın kabulü için yasaca aranan koşulların oluştuğu” gerekçesiyle ihyası istenen şirketin terkin edilme tarihinde tasfiye memurunun bulunması nedeniyle bu tasfiye memuru … ve Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü hakkındaki davaların kabulü ile Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …/Merkez sicil numarasında kayıtlı iken 6102 sayılı TTK ‘nun geçici 7. maddesine istinaden 21/07/2014 tarihinde resen ticaret sicilinden kaydı terkin edilen “Tasfiye Halinde … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Teknolojik Ürünler Taşımacılık Mobilya Taahhüt Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi”nin Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ve bu dosyada verilecek kararın infazıyla sınırlı olarak ihyasına, TTK’nun 547/2. maddesine göre …’ın ek tasfiye memuru olarak atanmasına, davalılar …, …, …, …, …, … mirasçıları …, …, … ile Tasfiye Halinde … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Teknolojik Ürünler Taşımacılık Mobilya Taahhüt Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi aleyhine açılan davanın pasif husumet yokluğundan ayrı ayrı reddine karar verilmiştir.
İş bu karar davalı … tarafından süresinde istinaf etmiştir.
Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi’nce icra kılınan istinaf incelemesi sonucu 24/03/2021 tarihli, 2021/427 Esas ve 2021/599 Karar sayılı ilam ile ” Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden gelen kayıtlar incelendiğinde ihyası istenen şirketin tasfiye işlemlerine başlanılmış bir şirket olduğu yani tasfiye halinde iken TTK’nun geçici 7. maddesine göre resen terkin edildiği görülmüştür. Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen şirketin resen terkin işleminin TTK’nun geçici 7. maddesinin hangi bendine göre ve usulle yapıldığının, ihyası istenen şirketin resen terkin öncesi tasfiye işlemlerine başlanılmış yani tasfiye halinde bir şirket olduğundan TTK’nun geçici 7. maddesinin (1)/e bendi ile (10). fıkra gereğince şirketin tasfiyesine tam olarak ne zaman başlandığının, işbu kanunun yani TTK’nun geçici 7. maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten önce mi yoksa sonra mı tasfiye işlemlerine başlandığının ticaret sicilden sorulup açıklığa kavuşturulmadığı, buna ilişkin evrakların istenmediği, dosyaya celbedilmediği, TTK’nun geçici 7. maddesinin (1)/e bendi ile (10). fıkra koşullarının ihyası istenen şirket yönünden gerçekleşip gerçekleşmediğinin tespit edilmediği görülmekle, bu hususlar sorularak gelen yazı cevapları doğrultusunda TTK’nun geçici 7. maddesi kapsamında şirketin resen terkin şartlarının oluşup oluşmadığı, ihyası istenen şirketin genel kurulunun toplanamaması nedeniyle ara bilançoları veya son ve kati bilançosu genel kurula tevdi edilemediği için ticaret sicilinden terkin işlemi yapılamayan bir şirket durumunda olup olmadığı, dolayısıyla resen terkin işleminin usule ve yasaya uygun yerine getirilip getirilmediği, terkin işleminin hukuka uygun olup olmadığı hususları öncelikle değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmesi, ardından işbu ihya davasının açıldığı tarih itibariyle TTK’nun geçici 7. maddesinin 15. bendindeki 5 yıllık hak düşürücü süre hususunun göz önüne alınması gerekmişken eksik inceleme ile karar verildiği anlaşılmakla davalının istinaf talebi yerinde görülmüştür.Ticaret Sicil Müdürlüğü yasada gösterilen usule uymadan şirketin kaydını sicilden terkin ettiği takdirde ticaret sicilinden silinme işleminin iptali ile şirketin ihyasına karar verilebilir.
Yukarıda belirtilen gerekçeler ışığında davalı …’in istinaf başvurusunun kabulüne, 6100 sayılı HMK’nın 353/(1)-a.6. maddesi gereğince, Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … tarih, … Esas ve … Karar sayılı kararın kaldırılmasına, 6100 sayılı HMK’nun 353/(1)-a.6. maddesi gereğince mahkemece, uyuşmazlığın çözümünde etkili olabilecek ölçüde önemli delillerin toplanmamış ve değerlendirilmemiş olması nedeniyle belirtilen eksiklikler giderildikten sonra sonucuna göre bir karar verilmek üzere davanın yeniden görülmesi için dosyanın kararı veren mahkemeye geri gönderilmesine karar vermek gerekmiştir.” gerekçeleri ile mahkememizin … tarihli, … Esas ve … Karar sayılı gerekçeli kararı kaldırılmış ve dava dosyası mahkememize iade edilmiştir.
İade edilen dava dosyası mahkememizin … Esas sırasına kaydedilmiştir.
Yeniden yapılan duruşmada Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak Tasfiye Halinde … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Teknolojik Ürünler Taşımacılık Mobilya Taahhüt Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’nin (sicil no: …) Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğünce … tarihinde gerçekleştirilen re’sen terkin işleminin TTK’nun geçici 7. maddesinin hangi bent ve fıkrasına göre ve hangi usule göre yapıldığının, bu şirketin re’sen terkin öncesi tasfiye işlemine başlanmış yani tasfiye halinde bir şirket olduğundan TTK’nun geçici 7. maddesinin 1-e bendi ile 10. fıkrası gereğince şirketin tasfiyesine tam olarak ne zaman başlandığının, TTK’nun geçici 7.maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten önce mi, yoksa sonra mı tasfiye işlemlerine başlandığının, re’sen tasfiye sürecinin başlangıcından itibaren terkin aşamasına kadar geçen her safha ile ilgili bilgi verilmesinin, süreçle ilgili tüm aşamaları gösterir kayıt, belge, tebligat evrakları, beyan, ihbar, tutanak, son ve kati bilanço, terkin kararı ve terkinin ilanı ile ilgili sair diğer tüm kayıt ve belgelerin tamamının eksiksiz olarak gönderilmesi, bu müzekkere ile sorulan sorular ve istenilen hususlarda eksiksiz bilgi ve belge verilmesi istenilmiştir. Bu müzekkeremize 11/06/20021 tarihli yazı ile verilen cevapta Tasfiye Halinde … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Teknolojik Ürünler Taşımacılık Mobilya Taahhüt Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’nin *** tarihli tasfiye giriş tesciline rastlandığını, 6102 sayılı Kanun’un geçici 7. Maddesinin uygunluğu ile yürürlükteki Ticaret Sicil Yönetmeliği gereğince müdürlüklerindeki kaydın … tarihinde resen terkin edildiği bildirilmiş, ancak müzekkeremizde istenilen tüm kayıt ve evrakların örneği gönderilmemiştir.
*** tarihli müzekkeremize ticaret sicil müdürlüğünün verdiği 11/06/2021 tarihli cevabının müzekkeremizdeki istekleri tam olarak kapsamadığı anlaşıldığından, Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne bu yazı ve önceki yazılarımız ile cevabi yazıları ilgi tutulmak sureti ile yeniden müzekkere yazılmıştır. Tasfiye halinde … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Tenkolojik Ürünler Taşımacılık Mobilya Taahhüt Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi (Sicil No: …)’nin … tarihinde gerçekleştirilen re’sen terkin işleminin TTK’nun geçici 7. maddesinin 1. fıkrasındaki a,b,c,d,e, bendlerinden hangisine dayalı olarak başlatıldığı, şirketin re’sen terkin sebeplerinin adı geçen kanunun bu bendlerinde açıklanan nedenlerden hangisinin olduğu, bu kapsam dahilinde TTK’nun geçici 7. maddesinin 4. fıkrası gereği şirketin ticaret sicilinde kayıtlı son adresine ve sicil kayıtlarına göre şirketi temsile ve izama yetkili kişilere ihtar yollanıp yollanmadığı, bu fıkra hükmüne göre ihtarın ticaret sicil gazetesinde ilan edilip edilmediği, ticaret ve sanayi odasının internet sitesinde yayınlatılıp yayınlatılmadığı, şirket tarafından ihtara uygun işlemler yapılıp yapılmadığı, TTK’nun yürürlüğünden önce terkin öncesinde şirketin tasfiyesine başlanıp başlanmadığı, başlanmışsa tasfiye işlemlerine hangi tarihte başlandığı ve akıbetinin ne olduğu, TTK’nun geçici 7. maddesinin 10. fıkrasına dayalı olarak ticaret sicil müdürlüğünce işlem yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa ne gibi işlemlerin yapıldığı, mahkememize daha önce gönderilen cevabi yazılar ve ekindeki belgelerin davanın sonuçlandırılması için yeterli olmadığı, müzekkerelerimizin tam olarak cevaplandırılmadığı, istenilen bilgi ve belgelerin tam olarak gönderilmediği görülmekle Ticaret Sicil Müdürlüğünce re’sen tasfiye sürecinin başlatıldığı tarihten itibaren terkin aşamasına kadar geçen her safha ile ilgili neden ve yasal dayanaklarının da açıklanması sureti ile bilgi verilmesi, yine süreçle ilgili tüm aşamaları gösterir kayıt, belge, tebligat evrakı, beyan, ihbar, tutanak, ilan, kati bilanço gibi tüm kayıt ve belge örneklerinin de tamamının gönderilmesi hususunda müzekkereye ihtarat yazılmıştır. Bu müzekkeremize 15/09/2021 tarihli yazı ile cevap verilmiştir.
Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün cevabi yazısında Tasfiye Halinde … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Tenkolojik Ürünler Taşımacılık Mobilya Taahhüt Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’nin sicil kayıtlarında yapılan incelemede 6102 sayılı TTK’nun geçici 7. maddesi ile “Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim Ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine Ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ” hükümleri gereğince, son genel kurulunun 05/12/2006 tarihinde tescil edildiği anlaşılması nedeniyle geçici 7. maddesinin 1. fıkrasın (d) bendi “Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler” kapsamında işlem yapıldığı, sicil kayıtlarında yapılan incelemede; şirketin kaydının TTK’nun geçici 7. maddesinin 4. fıkrasına göre değil 5. fıkrasının (a) bendi gereği “Tasfiye memuru olarak; şirket veya kooperatifin ortaklarından herhangi biri, ticaret siciline kayıtlı en son yetkilileri ya da bunların belirleyecekleri üçüncü şahıslar bildirilebilir…” kapsamında şirket ortağı tarafından müdürlüklerine yapılan başvuru sonucu … tarihli resen tescil ile tasfiyeye girdiği, müzekkeremizde sorulan ” şirketi temsile ve izama yetkili kişilere ihtar yollanıp yollanmadığı, bu fıkra hükmüne göre ihtarın ticaret sicil gazetesinde ilan edilip edilmediği, ticaret ve sanayi odasının internet sitesinde yayınlatılıp yayınlatılmadığı” hususlarında şirketin geçici 7. maddenin 3. fıkrası kapsamında işlem yapıldığı, şirketin TTK’nun yürürlüğünden önce tasfiyesinin bulunmadığı, TTK’nun geçici 7. maddesi sonucu şirket ortağının talebi üzerine müdürlüklerine sunulan evraklar üzerine … tarihli re’sen tescil ile tasfiyeye girdiği ve yine şirket ortağının talebi üzerine … tarihli re’sen tescil edilen şirket kaydının silindiği, TTK’nun geçici 7. maddesinin 10. fıkrasına göre şirket ortağı tarafından sunulan evraklar üzerine terkin işleminin gerçekleştirildiği bildirilerek ilgili kayıt ve belge örnekleri gönderilmiştir.
6102 sayılı TTK’nun “Şirket Davalarında Yargılama Usulü” başlıklı 1521. maddesinde ise; ticaret şirketlerinde, ortakların veya pay sahiplerinin şirketle veya birbirleriyle şirket ortaklığından veya pay sahipliğinden kaynaklanan davalarda veya şirketin yönetim kurulu üyeleri, yöneticileri, müdürleri, tasfiye memurları ya da denetçilerine karşı açılacak davalarda basit yargılama usulünün uygulanacağı düzenlemeleri yer almaktadır. Mahkememizde basit yargılama usulüne göre yargılama yapılmıştır.
Ticaret sicilinden terkin edilen şirketlerin ihyasının sağlanması amacıyla 6102 Sayılı TTK kapsamında iki farklı yol öngörülmüştür. Buna göre belirli bir tasfiye sürecine giren şirketlerin tasfiye işlemlerinde eksiklik olması halinde TTK’nun 547. maddesi kapsamında sicilden terkin edilen şirketin tekrar sicile kaydedilmesi mümkündür. Örneğin şirkete ait bir malvarlığının bulunması ya da şirketin taraf olduğu derdest davaların varlığı bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Bir diğer yol ise TTK’nın geçici 7. maddesi uyarınca sicilden terkin edilen şirketlerin yeniden tescili yani ihyasıdır.
Eldeki dava, TTK’nın geçici 7. maddesi gereğince ticaret sicil müdürlüğünce ticaret sicilden resen kaydı silinen şirketin kaydının ihyasına ilişkindir. Davacının TTK’nun geçici 7. maddesinin 15. fıkrasına dayalı olarak eldeki davayı açtığı anlaşılmaktadır. İhyası istenen şirketin … tarihinde TTK’nun geçici 7. maddesi uyarınca sicilden resen terkin edildiği anlaşılmaktadır. 6102 sayılı TTK’nın geçici 7/15. maddesi uyarınca ticaret sicilden kaydı resen silinen şirket alacaklıları ve hukuki menfaati bulunanlar haklı sebeplere dayalı olarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak şirketin ihyasını isteyebilirler. Kanunda belirtilen hak düşürücü süre takdire bağlı olmayıp mahkemece resen dikkate alınması gerekmektedir. Ticaret Sicil Müdürlüğünce … tarihinde yapılan terkin işlemi sırasında şirket hakkında derdest bir dava bulunmadığı için aynı yasanın geçici 7/2. maddesinin uygulanması mümkün değildir. (Nitekim Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 2020/288 Esas ve 2020/1181 Karar sayılı, 2020/2361 Esas ve 2020/4082 Karar sayılı sayılı ilamları bu doğrultudadır.)
6102 Sayılı TTK’nun geçici 7. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 01/07/2015 tarihine kadar kanunda sayılan halleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır. Madde hükmüne göre anonim şirketler 559 Sayılı “Türk Ticaret Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname” gereğince sermayelerini öngörülen tutara çıkarmamış bulunmaları, 6102 Sayılı TTK’nun yürürlük tarihinden önce veya 01/07/2015 tarihine kadar münfesih olmaları, aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantılarının yapılamaması, TTK’nun yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış olmakla birlikte genel kurulun toplanamaması nedeniyle ara bilançoların ve kati bilançonun genel kurula tevdi edilemediği için ticaret sicilinden terkin edilememeleri sebepleriyle resen terkin edilebilirler. Kanunda yapılan düzenleme uyarınca ticaret sicil müdürlüklerince kapsam dahilindeki şirketlere bir ihtar gönderilir. Bu şirketler tasfiye memuru bildirdikleri takdirde maddede gösterilecek usulde tasfiye edilecek olup, ihtara rağmen tasfiye memuru bildirmeyen şirketlerin unvanı ise ticaret sicilinden re’sen silinir. Ancak, devam eden davası bulunan şirketler için bu madde hükmü uygulanmayacağı açıkca kabul edilmiştir. Kanun koyucu aynı maddenin 15. fıkrasında yapılan düzenleme ile ticaret sicilinden bu kanun hükümlerine göre kaydı silinen şirket alacaklıları ile hukuki menfaati bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak, şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilirler. Yüksek Yargıtay yerleşik uygulaması da bu yöndedir. (Yargıtay 11. H.D.’nin 04/12/2014 tarihli, 2014/12860 Esas ve 2014/19016 Karar sayılı ilamı) 6102 sayılı TTK’nun geçici 7. maddesi uyarınca açılacak ihya davalarında davanın sadece ilgili ticaret sicil müdürlüğüne yöneltilmesi zorunlu ve yeterlidir. İhyası istenen şirket TTK’nda öngörülen olağan tasfiye usulüne göre tasfiye edilmemiş olduğundan ve tasfiye memuru bulunmadığından ayrıca başkaca herhangi bir kişiye yönelik dava açılması mümkün değildir.
Somut uyuşmazlıkta, davacının ihyası istenen şirket aleyhine Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası üzerinden alacak istemi ile dava açtığı ve bu dosyanın derdest olduğu, bu nedenle davacı tarafın şirketin ihyasını talep etmekte hukuki menfaati bulunduğu, ancak davacı tarafın 6102 sayılı TTK’nun geçici 7. maddesinin 15. bendinde yapılan düzenlemede öngörülen yasal 5 yıllık hak düşürücü süre içerisinde bu davayı açmadığı anlaşılmıştır.
Dosya içerisinde toplanan tüm deliller, ticaret sicil müdürlüğünden gelen müzekkere cevabı, ticaret sicil kayıt örnekleri, taraf beyanları, dosyaya sunulan diğer belgelere göre, Tasfiye Halinde … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Tenkolojik Ürünler Taşımacılık Mobilya Taahhüt Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi hakkında Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce sicil kayıtlarında yapılan incelemede 6102 sayılı TTK’nun geçici 7. maddesi ile “Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim Ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine Ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ” hükümleri gereğince, son genel kurulunun 05/12/2006 tarihinde tescil edildiği anlaşılması nedeniyle geçici 7. maddesinin 1. fıkrasın (d) bendi “Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler” kapsamında işlem yapıldığı, sicil kayıtlarında yapılan incelemede; şirketin kaydının TTK’nun geçici 7. maddesinin 4. fıkrasına göre değil 5. fıkrasının (a) bendi gereği ” Tasfiye memuru olarak; şirket veya kooperatifin ortaklarından herhangi biri, ticaret siciline kayıtlı en son yetkilileri ya da bunların belirleyecekleri üçüncü şahıslar bildirilebilir…” kapsamında şirket ortağı tarafından ticaret sicil müdürlüğüne yapılan başvuru sonucu … tarihli resen tescil ile tasfiyeye girdiği, anılan şirketin geçici 7. maddenin 3. fıkrası kapsamında işlem yapıldığı, şirketin TTK’nun yürürlüğünden önce tasfiyesinin bulunmadığı, TTK’nun geçici 7. maddesi sonucu şirket ortağının talebi üzerine ticaret sicil müdürlüğüne sunulan evraklar üzerine … tarihli re’sen tescil ile tasfiyeye girdiği, ayrıca şirketin yönetim kurulu üyelerinden her birinin ve denetçilerin, müdür ya da müdürlerinin şirketin malvarlığı ile alacak borçlarını gösterir listeyi belgeleri ile birlikte ilan tarihinden itibaren bir ay içinde sunmaları, şirketin borçlu ve alacaklarının, alacaklarını kanıtları ile birlikte ilan tarihinden itibaren 2 ay içinde bildirmelerine ilişkin ihtarın 09/10/2013 tarihinde Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilmiş olduğu ve yine şirket ortağının talebi üzerine … tarihli re’sen tescil edilen şirket kaydının silindiği, TTK’nun geçici 7. maddesinin 10. fıkrasına göre şirket ortağı tarafından sunulan evraklar üzerine terkin işleminin gerçekleştirildiği, bu durumda 6102 sayılı TTK’nun geçici 7. maddesi uyarınca ticaret sicilinden resen terkin edilen şirketin ihyası için yasal koşulların oluştuğu, davacı tarafın ihya talep etmekte hukuken korunmaya değer haklı menfaatinin bulunduğu ancak 6102 sayılı TTK’nun geçici 7. maddesinin 15. bendinde yapılan düzenlemede öngörülen yasal 5 yıllık hak düşürücü süre içerisinde bu davayı açmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir.

Dava TTK’nun geçici 7. maddesi gereğince kaydı silinen şirketin yine TTK’nun geçici 7. maddesi gereğince ihyası davası olduğundan, TTK’nun geçici madde 7/15. bendi gereğince, “Bu maddede düzenlenmeyen hususlarda ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir….Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatin alacaklıları ile hukuki menfaati bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilirler…” şeklinde düzenlendiğinden ve işbu dava eksik tasfiyeye dayalı açılmış bir ihya davası olmadığından bu tür davalar Ticaret Sicil Müdürlüğü hasım gösterilerek açılmalıdır ve Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün hasım gösterilmesi yeterlidir. Ticaret Sicil Müdürlüğü yasal hasımdır. İhyası istenen şirket, fesih ve tasfiye nedeniyle sicilden terkin edilmediğinden şirketin kendisinin, yönetim kurulunun ya da şirket ortaklarının da işbu davada hasım gösterilmesine gerek yoktur. Bu nedenlerle ticaret sicil müdürlüğü ile beraber her ne kadar davacı tarafça ihyası istenen şirket ve bu şirketin ortakları da davalı olarak gösterilmiş ise de yukarıda açıklanan nedenlerle davacının davalılar …, …, …, …, …, …, … ve … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Teknolojik Ürünler Taşımacılık Mobilya Taahhüt Sanayi ve Anonim Şirketi hakkında açtığı davanın pasif husumet yokluğundan ayrı ayrı reddine karar verilmiştir (Yargıtay 11. H.D.nin 2016/14991 Esas ve 2017/481 Karar sayılı emsal içtihatı).
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davalılar …, …, …, …, …, …, … ve … Petrol Ürünleri Gıda Tekstil Teknolojik Ürünler Taşımacılık Mobilya Taahhüt Sanayi ve Anonim Şirketi hakkında açtığı davanın PASİF HUSUMET YOKLUĞUNDAN AYRI AYRI REDDİNE,
2-Davacının davalı … Sicil Müdürlüğü hakkındaki davasının HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE NEDENİ İLE REDDİNE,
3-492 sayılı Harçlar Kanunu’na ekli (1) sayılı tarife gereğince alınması gereken 59,30-TL maktu karar ve ilam harcından dava açılırken alınan 54,40-TL sının mahsubu ile bakiye 4,90-TL karar ve ilam harcının davacıdan alınarak Hazine’ye gelir kaydına,
4-Davacı tarafından sarf edilen yargılama harç ve giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Davalı … tarafından sarf edilen 162,10-TL istinaf başvuru harcı ve 200,00-TL istinaf tebligat ve posta gideri olmak üzere toplam 362.10-TL yargılama giderinin davacıdan alınarak davalı …’e verilmesine,
6-Davalı … dışındaki diğer davalılar tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
7-6100 sayılı HMK’nun 333/1. maddesi gereğince davacı tarafından yatırılan gider avansından varsa kullanılmayarak artan kısmın kararın kesinleşmesinden sonra yatıran davacı tarafa iadesine,
Dair, davacı … ve davalı …’in yüzüne karşı, diğer davalıların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 25/10/2021

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır