Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/248 E. 2021/761 K. 20.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ …. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: ………. Esas – ……
T.C.
KAYSERİ
.. . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : ………..
KARAR NO : …….

BAŞKAN : …………
ÜYE : ………..
ÜYE : ……….
KATİP : ………

DAVACI : …………..
VEKİLİ : Av. …………..
DAVALI : …………….
VEKİLİ : Av. …………….
DAVALI : 2- …………….

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : ……………
KARAR TARİHİ : ………..
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : ………..

Mahkememizde görülmekte olan şirketin ihyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ………… .’nin hasım gösterilerek .. Tüketici Mahkemesi’nin ….. Esas (Kayseri .. Tüketici Mahkemesi’nin ….. eski Esas ) sayılı dava dosyası üzerinden araç tamirinden kaynaklanan ayıplı hizmet nedeni ile uğranılan zararın tazmini istemiyle dava açıldığını, ancak işbu dava devam ederken ….. .’nin davanın devam ettiğini bildirmesine karşın tasfiye sürecine girdiğini ve şirketin tasfiye edilerek ticaret sicilinden terkin edildiğini, Kayseri .. Tüketici Mahkemesi’nce …. Esas sayılı dava dosyasından açılan davada taraf teşkilinin sağlanması için yerel mahkeme tarafından kendilerine dava açmak üzere süre verildiğini belirterek ……. .’nin ihyasına, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalılara usulüne uygun meşruhatlı davetiye tebliğ edilmiş olmasına rağmen davalı Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü davaya karşı herhangi bir cevap dilekçesi sunmamış ve duruşmaya da katılmamıştır.
Davalı …. vekili cevap dilekçesinde özetle; müvekkilinin bu davanın açılmasına sebebiyet verecek herhangi bir kusurda bulunmadığını belirterek müvekkilinin yargılamanın ilk duruşması gerçekleşmeksizin davayı kabul etmiş olması nedeniyle yargılama gideri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulmamasını talep etmiştir.
DELİLLER : Mahkememizce taraf teşkili sağlanmış davanın taraflarına delillerini ibraz etme olanağı tanınmış uyuşmazlığın çözümü için gereken bütün deliller toplanmıştır.
Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak; …… sicil numarasında kayıtlı iken sicilden terkin edilen Tasfiye Halinde ……….. ticaret sicilinden terkin edilip edilmediğinin, terkin edilmişse terkin edilme tarihinin ve terkin edilme sebebinin bildirilmesi, tasfiye kapanışı ile terkin edilmişse tasfiye memurlarının açık kimlik bilgilerinin, T.C. kimlik numaralarının ve açık adreslerinin bildirilmesi, ayrı bir tasfiye memuru atanmamışsa son yönetim kurulu üyelerinin, şirket yasal temsilcilerinin, ayrıca ticaret sicil dosyası örneğinin gönderilmesi ve ……… ‘nin tasfiye ve terkinine ilişkin tasfiye memuru ve şirket müdürü ………. tarafından verilen beyan ve dilekçelerin birer örneğinin ve şirketin sicil dosyası örneğinin ve şirketin sicil dosyası örneğinin istenmiştir. Bu müzekkeremize ………. ve ……….. tarihli yazılar ile cevap verilmiştir.
Kayseri . . Tüketici Mahkemesi’ ne müzekkere yazılarak bu mahkemenin ………. Esas sayılı dava dosyasının Uyap kayıtlarının örneği istenilmiştir. Bu müzekkeremizde istenilen belgeler uyap sistemi üzerinden …… tarihli müzekkere cevabi yazı ekinde gönderilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ, YARGILAMA VE GEREKÇE: Dava; tasfiye sonucu ticaret sicilinden terkin edildiği iddia edilen şirketin derdest dava dosyasından kaynaklı davası nedeniyle tüzel kişiliğinin ihyası istemine ilişkindir.
İhyası istenen şirketin ticaret sicil kayıtlarının incelenmesinde; ………… .’nin ………. sicil numarası ile ticaret siciline kayıtlı olduğu, şirketin ………. tarihli genel kurul kararı ile tasfiyeye girdiği, tasfiye memurluğuna davalı …………….. atandığı, ………… tarihinde tasfiye kapanışı yapıldığı ve sicilden silindiği görülmüştür.
Kayseri . Tüketici Mahkemesi’nin …….. Esas sayılı dava dosyasının incelenmesinde; davacısının ……… , davalısının …………. ., dava tarihinin ……… , davanın araç tamiri nedeni ile uğranılan maddi zararın tahsiline istemine ilişkin olduğu, davanın halen derdest olduğu, davalı şirketin tasfiye nedeniyle ticaret sicilinden terkin edildiğinin anlaşılması üzerine bu mahkeme tarafından …….. tarihli celsede davacı vekiline davalı şirket hakkında asliye ticaret mahkemesinden ihya kararı almak üzere kesin süre ve yetki verildiği görülmüştür.
6102 sayılı TTK’nun “Ek Tasfiye” başlıklı 547. maddesinde; tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklıların, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilecekleri, mahkemenin istemin yerinde olduğuna kanaat getirmesi halinde şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verileceği ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirileceği,
6102 sayılı TTK’nun “Şirket Davalarında Yargılama Usulü” başlıklı 1521. maddesinde ise; ticaret şirketlerinde, ortakların veya pay sahiplerinin şirketle veya birbirleriyle şirket ortaklığından veya pay sahipliğinden kaynaklanan davalarda veya şirketin yönetim kurulu üyeleri, yöneticileri, müdürleri, tasfiye memurları ya da denetçilerine karşı açılacak davalarda basit yargılama usulünün uygulanacağı düzenlemeleri yer almaktadır.
Düzenlemeler ile birlikte somut olaya gelince; ihyası istenen …………. . aleyhine uğranılan zararın tazmini istemiyle Kayseri . Tüketici Mahkemesi’nin ……….. Esas sayılı dava dosyası üzerinden dava açıldığı, bu davanın halen derdest olduğu, bu davanın yargılaması sırasında davalı olan ………. ‘nin tasfiye nedeniyle ticaret sicilinden terkin edilmiş olmasından ötürü şirketin tasfiye memuruna ve ticaret sicil müdürlüğüne husumet yöneltilerek TTK’nun 547. maddesine dayalı olarak şirketin ihyasına yönelik dava açıldığı görülmektedir. 6102 sayılı TTK’nun 1521. maddesine göre ana tasfiye davası basit usulde görülürken eldeki açılan ek tasfiye davasının yazılı yargılama usulüne tabi davalardan olamayacağından, açılan davanın niteliği gereği HMK’nun 316. maddesi gereğince basit yargılama usulüne tabi olmasından ötürü mahkememizce açılan davada basit yargılama usulü uygulanmak suretiyle yargılama yapılıp karar verilmiştir. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun ……. tarih ve ………… Esas ………… Karar sayılı emsal içtihatı).
Şirketlerin tüzel kişiliği ticaret sicilinden terkin ile sona ermektedir. Ancak tüzel kişiliğin sona erebilmesi için şirketin tasfiye işlemlerinin eksiksiz ve tam olarak yapılmış olması gerekmektedir. Tüzel kişiliğin son bulmasını ifade eden fesih ve tasfiye işlemi aynı zamanda hukuki bir işlemdir. Bu işlemin veya kararın hatalı veya eksik olması halinde gerçek anlamda tasfiyeden söz etmek mümkün değildir. Eksik veya hatalı işlem sonucu şirketin sicilden tasfiye sonucu terkinine karar verilmiş ise, bundan zarar görenler veya o işlemi gerçekleştirenler tasfiyenin kaldırılmasını ve şirketin ihyasını talep etme hakkına sahiptir.
Dosya kapsamına göre, TTK’nun 547. maddesi hükmü ve tüm beyan ve deliller birlikte dikkate alındığında, davalılar aleyhine açılmış işbu ihya davasının kabulü için yasaca aranan koşulların oluştuğu, tasfiye işleminin tam olarak tamamlanabilmesi için Kayseri . Tüketici Mahkemesi’nin …….. Esas sayılı dava dosyası üzerinden görülen davanın sonuçlanıp infazının da yapılması gerekirken davalı tasfiye memurunca bu dosyanın akıbeti beklenilmeden şirketin tasfiyesinin gerçekleştirildiği, eksik tasfiye işlemlerinin tamamlanabilmesi için yasal işlemlerin yapılıp tamamlanması gerektiği, davacının bu nedenlere dayalı ihya talebi yönünden hukuki yararının bulunduğu, bu işlemlerin yapılabilmesi için de kaydı silinmiş olan şirketin ihyasına karar verilmesi gerektiği kanaatına varıldığından davanın kabulü ile Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …… sicil numarasında kayıtlı iken ……….. tarihinde tasfiye sonucu ticaret sicilinden terkin edilen Tasfiye Halinde ……… .’nin Kayseri .Tüketici Mahkemesi’nin ….. Esas sayılı dava dosyasının görülüp sonuçlandırılması ve infaz işlemleri ile ilgili ek tasfiye işlemleri ile sınırlı olmak üzere ticaret siciline yeniden tescili ile ihyasına, 6102 sayılı TTK’nun 547/2. maddesi uyarınca ek tasfiye işlemlerinin yapılması için …….. tasfiye memuru olarak atanmasına, tasfiye memuruna emek ve mesaisi karşılığında 400,00-TL ücret takdirine, bu ücretin ihyasına karar verilen şirketin mamelekinden karşılanarak tasfiye memuruna ödenmesine, kararın kesinleşmesini müteakip Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescil ve ilanına, karar vermek gerekmiştir.
Davalı Ticaret Sicil Müdürlüğü, davada yasal hasım olduğundan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinden sorumlu tutulamamıştır (Yargıtay . H.D.’nin ….. tarih ve ……. E., …….. K. sayılı benzer ilâmı).Ticaret sicili müdürlükleri ihya davalarında yasal hasım konumunda olmakla birlikte, ihyası istenin şirketin tasfiye sonucu terkin edildiği anlaşıldığından, şirketin tasfiye memuru veya varsa tasfiye kurulu yasal hasım olan Ticaret Sicil Memurluğu ile birlikte zorunlu dava arkadaşı durumundadır. “Mecburî dava arkadaşlarının davadaki durumu” başlığını taşıyan HMK’nun 60. maddesinde, maddî bakımdan mecburî dava arkadaşlarına yönelik usul hükümlerine yer verilmiştir. Buna göre, maddî bakımdan mecburî dava arkadaşlığı ancak kanunlarda belirtilen elbirliği ortaklığı ile bölünemeyen hak veya borç üzerinde birden fazla kişinin tasarrufta bulunması hâlinde söz konusu olabilmektedir. Mecburî dava arkadaşlığına yönelik 60. maddedeki düzenleme göz önüne alındığında dava arkadaşlarının ancak birlikte dava açmaları veya aleyhlerine birlikte dava açılması zorunludur. Maddedeki, duruşmaya gelmiş olan dava arkadaşlarının yapmış oldukları usul işlemlerinden kasıt, hem tarafın duruşmaya gelmemesi, hem de duruşma dışında süreye tâbi işlemlerde hareketsiz kalınması durumunda geçerli olacağı kabul edilmelidir. Öte yandan, bu düzenleme, davada usul işlemleri bakımından geçerli olup, sulh, feragat ve kabul gibi maddî hukuk içerikli usul işlemleri açısından geçerli değildir. Zira, bu türlü maddî hukuk içerikli tasarruf işlemlerinde dava arkadaşları, ancak birlikte hareket etmek zorundadır. Yine, dava arkadaşları hakkında tek hüküm verilmesi esası geçerli olduğundan, mahkemece yapılacak tahkikat ve yargılamaya ilişkin işlemlerde dava arkadaşlarının birlikte hareket etmeleri zorunluluğu esası geçerlidir. Bu nedenle davalı Tasfiye Halinde ……….. ‘nin tek başına davayı kabul beyanının hukuki geçerliliği bulunmamaktadır. Öte yandan, tasfiye süreci sona ermeden tasfiye toplantısı yaparak şirketin sicilden terkinin sağlayan tasfiye memurunun açılan dosyada yargılama giderlerinden sorumlu tutulması gereklidir (Ankara Bölge Adliye Mahkemesi . Hukuk Dairesi’nin ….. günlü,….. Esas ve ……… Karar sayılı emsal kararı). Bu nedenle yargılama giderinin ve vekalet ücretinin davalı tasfiye memuru üzerinde bırakılmasına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün ……. sicil numarasında kayıtlı iken ……… tarihinde tasfiye sonucu ticaret sicilinden terkin edilen Tasfiye Halinde ……….. nin Kayseri . Tüketici Mahkemesinin ……….. Esas sayılı dava dosyasının görülüp sonuçlandırılması ve infaz işlemleri ile ilgili ek tasfiye işlemleri ile sınırlı olmak üzere ticaret siciline yeniden tescili ile İHYASINA,
2-6102 sayılı TTK’nun 547/2 maddesi uyarınca ek tasfiye işlemlerinin yapılması için …… (T.C.No: ……… ) ‘ün tasfiye memuru olarak atanmasına,
3-Tasfiye memuruna emek ve mesaisi karşılığında 400,00-TL ücret takdirine, bu ücretin ihyasına karar verilen şirketin mamelekinden karşılanarak tasfiye memuruna ödenmesine,
4-Kararın kesinleşmesine müteakip Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce tescil ve ilanına,
5-Alınması gereken 59,30-TL maktu karar ve ilam harcı dava açılırken peşin harç olarak alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6-Davacı tarafça yapılan 59,30-TL peşin harç, 59,30-TL başvurma harcının davalı ………… alınarak davacıya verilmesine,
7-Davacı tarafça yapılan 95,00-TL tebligat gideri, 16,5-TL e-tebligat gideri, 1,80-TL KEP masrafı olmak üzere toplam 113,30-TL’nın davalı ……….. ‘ten alınarak davacıya verilmesine,
8-Davalı … tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
9-Davalı Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
10-6100 sayılı HMK’nun 333/1. maddesi gereğince davacı tarafından yatırılan gider avansından varsa kullanılmayarak artan kısmın kararın kesinleşmesinden sonra yatıran davacı tarafa iadesine,
11-Davacı kendisini bir vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT gereği hesap ve taktir olunan 4.080,00-TL maktu vekalet ücretinin davalı …….. alınarak davacıya verilmesine,
Dair, davacı vekili ile davalı …….. vekilinin yüzüne karşı, diğer davalının yokluğunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. ………

Başkan …..
E imzalıdır
Üye ……….
E imzalıdır
Üye ………..
E imzalıdır
Katip …….
E imzalıdır