Emsal Mahkeme Kararı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/695 E. 2022/86 K. 27.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No:… Esas – …
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : …
KARAR NO : …

HAKİM : …
KATİP : …

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. ..
DAVALI : …
VEKİLİ : …
DAVA : Tazminat
DAVA TARİHİ : 15/10/2019
KARAR TARİHİ : …
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 21/02/2022
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; … günü saat 01:00 sıralarında sürücü … sevk ve idaresindeki … plakalı aracı ile … kara yolunu takiben … istikametinden Kayseri istikametine seyir halinde iken direksiyon hakimiyetini kaybederek yoldan çıkması neticesinde maddi hasarlı ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldiğini, kaza anında müvekkilinin söz konucu araç içinde olup kazanın şiddeti ile araçtan fırlamak suretiyle yaralandığını, olay yerine gelen trafik görevlilerince tanzim edilen kaza tespit tutanağında işbu trafik kazası sonucu … plakalı aracın komple hasarlı olduğunun ve sürücünün KTK’da belirtilen 52/1b kuralını ihlal ettiği kanaatine varıldığını, kazaya karışan aracın kaza tarihi itibariyle … poliçe nolu ZMMS ile davalı sigorta şirketince sigortalandığını ve sigorta şirketinin maddi sorumluluğunun bulunduğunu, müvekkilinin hak kaybına uğramaması adına … tarihinde davalı sigorta şirketine başvuru yapıldığını ve yine dava şartı olan arabuluculuk başvurusunun … tarihinde yapıldığını ve görüşmenin … tarihinde anlaşamama şeklinde sona erdiğini, müvekkilinin kazada ağır yaralandığını Kayseri … Hastane’sinde ameliyata alındığını, yoğun bakımda tedavi gördüğünü ileri sürerek; ileride bilirkişi raporuna göre hesaplanacak bedele tamamlanmak üzere davalı sigorta şirketine başvuru tarihi olan … tarihinden itibaren işleyecek faizi ile şimdilik 500,00 TL sürekli iş göremezlik tazminatı, 500,00 TL geçici iş göremezlik tazminatının davalıdan alınarak müvekkiline verilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı taraf üzerine bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı tarafa usulüne uygun olarak dava dilekçesi ve duruşma günü tebliğ edilmiş, davalı taraf davaya herhangi bir cevap vermemiş ve mahkememizce yapılan açık duruşmalara da katılmamıştır. Davalı tarafın HMK’nın 128/1. maddesi gereği dava dilekçesinde ileri sürülen vakıaların tamamını inkar etmiş sayılacağı tespit edilmiştir.
GEREKÇE: Dava, trafik kazası nedeniyle sürekli ve geçici iş göremezlik tazminatı istemine ilişkindir.
Davacı vekili mahkememize sunmuş olduğu … tarihli dilekçesinde özetle; dosya davalısı … Sigorta A.Ş.ile sulh olunduğunu, bu sebep ile maluliyet artışına ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla işbu davadan feragat ettiklerini mahkememize bildirmiştir.
Davacı vekilinin dava dilekçesinde sunmuş olduğu, … Noterliği tarafından düzenlenen … tarihli vekaletnamesinin incelenmesinde davadan feragat yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Davaya son veren taraf işlemlerinden biri olan feragat, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 307. ve devamı maddelerinde düzenlenmiş olup, anılan yasa hükmüne göre feragat; davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.
Bilindiği gibi, feragat yalnız mevcut davadan değil, o dava ile istenen haktan da vazgeçme anlamına gelmektedir. Davadan feragat neticesinde feragate konu teşkil eden hak tamamen düşer ve artık bir daha dava konusu yapılamaz.
Hiçbir kimse kendi lehine olan bir davayı açmaya zorlanamayacağı gibi, davacı da açmış olduğu bir davayı sonuna kadar takip etmeye zorlanamaz. Usul hukukumuzda kural olarak hüküm kesinleşinceye kadar her davadan feragat edilebilir (HMK. m.310). Ancak bazı istisnai hallerde feragat davayı sona erdirmez (Örn: Hizmet tespiti davaları).
Bir usul hukuku kavramı olarak davadan feragatin açık, kesin ve koşulsuz olması, yasa gereğidir. 6100 Sayılı HMK’nın 309. maddesi aynen;
“(1) Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır.
(2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
(3) Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir.
(4) Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır” şeklindedir.
Davadan feragatin, kesin hükmün sonuçlarını doğurucu nitelikte olması nedeniyle bütün bu özellikleri içermesi zorunludur.
Aynı yasanın 311. maddesi hükmü uyarınca feragat ve kabul; kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur ve irade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.
Somut olayda sulh sebebiyle davadan feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle:
1-Davanın Feragat nedeniyle reddine,
2-492 sayılı Harçlar Kanunu’na ekli (1) sayılı tarife gereğince; alınması gereken 80,70 TL harcı davacı tarafından peşin yatırılan 44,40 TL peşin harç ve 820,81 TL ıslah harcı olmak üzere toplam 865,21 TL harçtan mahsubu ile artan 784,51 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
3-6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 18/A-13. maddesi uyarınca ve Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği Tarife hükümleri uyarınca Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen 1.320,00 TL arabuluculuk ücretinin (yargılama gideri) davacıdan alınarak HAZİNE’YE GELİR KAYDINA,
4-Davacı tarafından yapılan tüm yargılama giderlerinin kararın mahiyeti gereği davacı taraf üzerinde bırakılmasına,
5-Davalı tarafından yapılan herhangi bir yargılama gideri bulunmadığından bu konuda mahkememizce herhangi bir karar verilmesine yer olmadığına
6-HMK’nun 333/1. maddesi gereğince varsa artan gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleşmesinden sonra yatıran ilgili tarafa iadesine,
7- Davalı lehine sulh nedeniyle vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
Dair, davacı vekili ve davalı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren HMK’nın 341/1. maddesi uyarınca 2 haftalık yasal süre içinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı….

Katip …
¸e-imzalı

Hakim …
¸e-imzalı

*5070 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak elektronik imza ile imzalanmıştır.*