Emsal Mahkeme Kararı Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/793 E. 2022/178 K. 24.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KARŞIYAKA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2021/793 Esas – 2022/178
T.C.
KARŞIYAKA
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/793
KARAR NO : 2022/178

DAVA : İTİRAZIN İPTALİ
DAVA TARİHİ : 17/12/2021
KARAR TARİHİ : 24/03/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 24/03/2022
Davacı vekili tarafından verilen dilekçe ile açılan davanın yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesi ile; müvekkilinin, ticari iş ilişkinden kaynaklı olarak davalıdan alacaklı olduğunu, alacağın ödenmediğini, aleyhine başlatılan ……….. E.s. icra takibinin, davalının haksız ve kötü niyetli itirazı üzerine durduğunu, arabuluculuk aşamasında anlaşma sağlanamadığını ileri sürerek, itirazın iptali ile takibin devamına, takip konusu alacağın % 20 oranından aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP : Davalı vekili cevap dilekçesi ile ; davayı kabul etmediklerini, taraflar arasında cari hesap sözleşmesi bulunmadığını, davacının alacağını cari hesap ilişkisine dayandırdığından cari hesap ilişkisinin varlığı ispat edilmesi gerektiğini, fatura düzenlenmesinin hizmet verildiği anlamına gelmediğini,kanun maddelerine göre davacının sözleşmeye göre hizmeti verdiğini iddia ettiği tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmeyen fatura da hiç düzenlenmemiş sayılacağının açıkca belirtildiğini, faturanın taraflarına tebliğ edilmediğini, savunarak açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE VE HÜKÜM :
Dava hizmet sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili için başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkin olup tahkikat yargılaması sırasında davacı vekili 23.03.2022 tarihli dilekçesinde davadan feragat ettiğini bildirdiği, davalı vekilinin feragata karşı beyanda bulunduğu ve taraftan yargılama gideri ve vekalet ücreti taleplerinin olmadığını 23.03.2022 tarihli dilekçesi ile beyan etmiştir.
Davadan feragat, HMK.nun 307-312. maddelerinde düzenlenmiştir.
Anılan madde hükümlerine göre feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Hüküm kesinleşinceye kadar mümkün olan ve kayıtsız- şartsız şekilde yapılması gereken feragat, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Feragat ile dava sona erer, bu nedenle davanın reddi gerekir.
Olayda, özel yetkiyi haiz davacı vekili, davadan feragat ettiğine göre, feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlere,
Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
Alınması gereken 80,70 -TL peşin karar harcının yatırılan 59,30 TL peşin harçtan mahsubu eksik kalan 21,40TL harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydına.
-1.320,00 TL arabuluculuk ücretinin 6183 sayılı Kanun’a göre davalıdan tahsili için Hazineye müzekkere yazılmasına,
-Taraf vekillerinin beyanları doğrultusunda tarafların sarf ettikleri yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin kendi üzerlerinde bırakılmasına,
-Sarf edilmemiş gider avansının bulunması durumunda kararın kesinleşmesinden sonra talep halinde yatıran taraflara iadesine,
Tarafların yokluğunda kararın tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 24/03/2022
Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim ….
¸e-imzalıdır