Emsal Mahkeme Kararı Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/377 E. 2021/355 K. 23.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. KARŞIYAKA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: …
T.C.
KARŞIYAKA
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

DAVA : TAZMİNAT
DAVA TARİHİ : 05/07/2018
KARAR TARİHİ : 23/06/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 30/06/2021

Davacı vekili tarafından mahkememizin …esas sayılı dosyasına davalı sigorta şirketi yönünden sunulan dava dilekçesi, tefrik işleme yapılarak mahkememiz dosyasına kayıt edilmekle yapılan inceleme sonucunda;
İSTEK :
Davacı vekili mahkememizin …esas sayılı dosyasına davalı sigorta şirketi yönünden sunduğu 10.12.2020 tarihli dava dilekçesi ile; …’nun araç maliki ve sürücüsü davalı sigorta tarafından sigortalanan …plaka sayılı traktör sınıfındaki araç arkasında birbiri ile bağlantılı 2 adet römork (kasa) olduğu haliyle, davacılardan müvekkili …‘in maliki ve sürücüsü olduğu, …plaka sayılı motosiklet sınıfındaki araç ile 29.05.2018 günü sabah saat 09.30 sıralarında trafik kazanının meydana geldiğini, kazada müvekkillerinin yaralandığını ileri sürerek, fazlaya ilişkin talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla, 20.000,00 TL maddi, davacı …için 15.000,00 TL diğer davacı …için 25.000,00 TL manevi zararın, kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte, manevi zararımızın davalı …’ndan, maddi zararımızın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE VE HÜKÜM :
Dava, T.B.K.’nun 49 vd.madde hükümleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun “araç işleten hükümleri”ne ve zorunlu mali mesuliyet sigorta sözleşmesine göre açılmış, trafik kazasında yaralanan davacıların geçici ve sürekli iş göremezlik tazminatın tahsili istemlerine ilişkindir.
TTK’nun – 7155 sayılı Kanun ile değişik – 5/A,1 madde hükmüne göre “Bu Kanunun 4.maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.” Bu bağlamda, 7155 sayılı Kanun ile değişik 6325 sayılı Kanunun 18/A,1,2 madde hükümlerine göre “İlgili kanunlarda arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak kabul edilmiş ise arabuluculuk sürecine aşağıdaki hükümler uygulanır.
…Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.”
Açıklanan hukuki olgular karşısında davanın tazminat talebine yönelik olduğu ve arabuluculuk işlemine tâbi olduğu, dava dilekçesine arabuluculuk faaliyetine ilişkin son tutanak aslı veya örneğinin eklenmediği hususları da gözetilerek; davacı vekili 22.06.2021 tarihli duruşmada sigorta şirketi hakkında arabuluculuk yoluna başvurunun yapılmadığı bildirmiştir.
Yukarıda açıklanan arabuluculuk şartına ilişkin hükümler kamu düzenine ilişkin olup, emredici niteliktedir. Arabuluculuk prosedürünün mutlaka davadan önce tamamlanmış olması zorunlu olup, yargılama sırasında tamamlanabilecek dava şartlarından değildir Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuğa ilişkin yasal hükümlerin ihdas nedeni de bu yöndedir. Şöyle ki, ticari uyuşmazlığın mahkemenin önüne getirilmeden taraflar arasında arabuluculuk yolu ile çözülmesi ve sosyal barışın sağlanması amaçlanmıştır.
Bu açıklamalar ışığında, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslı veya örneği sunulamadığından, dava şartı yokluğu nedeni ile davanın usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM :
Yukarıda açıklanan nedenlere, kararın dayandığı yasal gerekçeye, dosyadaki delillere ve hakimin taktirine göre:
Dava şartı yokluğu sebebi ile davanın usulden REDDİNE,
Alınması gerekli 59,30 TL karar harcının davacıdan alınarak hazineye irat kaydına
Kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi. 25/06/2021
Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır