Emsal Mahkeme Kararı Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/337 E. 2021/379 K. 25.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

……..
T.C.
KARŞIYAKA
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 20……..
KARAR NO : 2……..

HAKİM :……..
KATİP :……..

DAVACI : v
VEKİLİ : Av………
DAVALILAR : 1-……..
3……..
DAVA : TAZMİNAT
DAVA TARİHİ : 02/06/2021
KARAR TARİHİ : 25/06/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 30/06/2021
Davacı vekili tarafından verilen dilekçe ile açılan davanın yapılan açık yargılaması sonunda;
İSTEK :
Davacı vekili dava dilekçesi ile; …….. tarihinde, müvekkilinin sürücülüğünü yaptığı …….. plakalı araç ile …….. yolu üzerinde kendi şeridinde seyir halinde iken Habaş kavşağında …….. plakalı aracın tali yoldan kontrolsüz çıkışı sonucu meydana gelen kazada müvekkilinin yaralandığını, kazada müvekkilinin kusurunun olmadığını, ……..Ticaret Mahkemesinde belirsiz alacak davası açtıklarını dosyada toplam maddi tazminat kusur oranı düştükten sonra…….. TL maddi tazminata karar verildiğini, ıslah dilekçeli ile…….. tarihli dilekçe……..TL olarak ıslah edildiğini, mahkemenin ise ……..TL üzerinden maddi tazminata karar verdiğini ve kararın bozulduğunu yeni esas üzerinden yeniden bilirkişi incelemesinin yapıldığını ve maddi zararın ……..TL olduğunun ortaya çıktığını, ……..TL si bozma öncesi ıslah edildiğinden…….. TL nin aynı dosyada ikinci kez ıslah olmamasından dolayı bu davayı açtıklarının sürerek iş bu dosyanın mahkememizin …….. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …….. E. Sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE VE HÜKÜM :
Dava, T.B.K.’nun 49 vd.madde hükümleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun “araç işleten hükümleri”ne ve zorunlu mali mesuliyet sigorta sözleşmesine göre açılmış, trafik kazasında yaralanan davacının geçici ve sürekli iş göremezlik tazminatın tahsili istemlerine ilişkindir.
TTK’nun – 7155 sayılı Kanun ile değişik – 5/A,1 madde hükmüne göre “Bu Kanunun 4.maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.” Bu bağlamda, 7155 sayılı Kanun ile değişik 6325 sayılı Kanunun 18/A,1,2 madde hükümlerine göre “İlgili kanunlarda arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak kabul edilmiş ise arabuluculuk sürecine aşağıdaki hükümler uygulanır.
…Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.”
Açıklanan hukuki olgular karşısında davanın tazminat talebine yönelik olduğu ve arabuluculuk işlemine tâbi olduğu, dava dilekçesine arabuluculuk faaliyetine ilişkin son tutanak aslı veya örneğinin eklenmediği hususları da gözetilerek; davacı vekiline, “Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemediğinizden, sözü edilen son tutanağın aslını ya da bir örneğini bir haftalık kesin süre içinde mahkememize sunmanız gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddine karar verileceği ihtar olunur.” şerhini içerir davetiyenin e-tebliğ yoluyla tebliğ edilmiş, ancak davacı vekilince süresi içerisinde arabuluculuk tutanağı sunulmuştur.
Yukarıda açıklanan arabuluculuk şartına ilişkin hükümler kamu düzenine ilişkin olup, emredici niteliktedir. Arabuluculuk prosedürünün mutlaka davadan önce tamamlanmış olması zorunlu olup, yargılama sırasında tamamlanabilecek dava şartlarından değildir. Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuğa ilişkin yasal hükümlerin ihdas nedeni de bu yöndedir. Şöyle ki, ticari uyuşmazlığın mahkemenin önüne getirilmeden taraflar arasında arabuluculuk yolu ile çözülmesi ve sosyal barışın sağlanması amaçlanmıştır.
Bu açıklamalar ışığında, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslı veya örneği sunulamadığından, dava şartı yokluğu nedeni ile davanın usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM :
Yukarıda açıklanan nedenlere, kararın dayandığı yasal gerekçeye, dosyadaki delillere ve hakimin taktirine göre:
Dava şartı yokluğu sebebi ile davanın usulden REDDİNE,
Alınması gerekli 59,30 TL karar harcının 101,71 TL peşin harçtan mahsubu ile arta kalan 42,41 TL ilam harcının kararın kesinleşmesinden sonra talep halinde davacıya iadesine,
Davacı tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
Sarf edilmemiş gider avansının bulunması durumunda kararın kesinleşmesinden sonra yatıran tarafa iade edilmesine,
Kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verild……..

Katip ……..
¸e-imzalıdır

Hakim ……..
¸e-imzalıdır