Emsal Mahkeme Kararı Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/400 E. 2021/135 K. 12.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

ESAS NO: 2020/400 Esas
KARAR NO : 2021/135
T.C.
KARŞIYAKA
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ “TÜRK MİLLETİ ADINA”
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/400 Esas
KARAR NO : 2021/135

HAKİM : …
KATİP : …

DAVACI : …
VEKİLİ : …

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 17/07/2020
KARAR TARİHİ: 12/03/2021
KARARIN YAZILDIĞI
TARİH : 18/03/2021

İstekçi vekili tarafından mahkememize verilen dilekçe ile açılan davanın yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İSTEK: Davacı vekili mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinde; müvekkilinin şahıs şirketi sahibi olduğu tır ile … isimli firmanın taşeronu olarak iş yaptığını, 10.07.2020 tarihinde müvekkilinin sahibi olduğu araçta muhafaza ettiği şirkete ait 2020 senesi yevmiye defterinin kaybolduğunu fark ettiğini, yaklaşık bir haftadır yevmiye defterinin bulunmaya çalışıldığını, ancak hiçbir şekilde bulunamadığını, söz konusu durum nedeniyle müvekkiline ait işletmede bulunan 2020 senesi yevmiye defterinin zayi olduğunu, söz konusu yevmiye defterinin kaybolması nedeniyle zayi olduğundan TTK m.82/7 uyarınca mahkemece 2020 yılı şirket yevmiye defterinin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE :
Talep, TTK.’nun 82/7. madde hükmüne göre açılmış zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
…Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün … tarihli müzekkere yanıtında; davacı şirketin … tarihi itibariyle faaliyetini terk ettirdiği ve herhangi bir soruşturmasının bulunmadığı bildirilmiştir.
İzmir ….Noterliği’nin … tarihli müzekkere yanıtında; istekçi …adına 2020 takvim yılında kullanılmak üzere … tarih ve … yevmiye no ile yevmiye, kebir ve envanter nevinde 3 adet defter tasdikinin yapıldığı, kapanış işlemi ile ilgili resmi sürenin gelmemesinden dolayı kapanış işleminin yapılmadığı bildirilmiş ve defter tasdik işlemlerine ait örnekleri sunulmuştur.
TTK.’nun 82/7. madde hükmüne göre, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir”.
Tacirin, anılan yasa maddesinden yararlanabilmesi için: Zayi edilen defter ve belgelerin saklamakla yükümlü olduğu ve kullanılmış ticari defter ve belgeler olması; defter ve belgelerin saklama süresi içerisinde zayi olması; zayi belgesi isteyen tacirin usulüne uygun defter tutmuş olması, başvurunun 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde yapılmış olması, ticari defterlerin ve belgelerin korunması amacıyla gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, ziyaa uğramanın onun iradesi dışında, elinde olmayan bir nedenle, mücbir sebep sonucunda meydana gelmiş olması gerekir.
Yargıtay … H.D’nin yerleşmiş içtihatlarında belirtildiği üzere 6102 sayılı TTK 82/7. maddesinde zayi sebepleri tahdidi olarak sayılmamıştır. Diğer bir deyişle; maddede geçen “yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi” denilmek suretiyle bu gibi olayların benzerlerinin de bu kapsama girebileceği anlatılmaktadır.Tacirin elinde olmayan benzer olaylar da bu maddenin kapsamı içindedir. Ancak, hangi olaya dayandırılırsa dayandırılsın zayi iddiasının samimi ve inandırıcı olması, hayatın mutad cereyanına açıkca aykırı düşmemesi gerekir.(Yargıtay … HD’nin … E, … K). Yine tacirin defterlerini gerekli özen ve dikkatle saklaması da gerekmektedir. Davacı yevmiye defterinin, sahip olduğu araçta muhafaza etmekte iken kaybolduğunu fark ettiğini, muhasebeci değişikliği yaptığını, … isimli muhasebeciden alarak … isimli muhasebeciye götürürken defterin araçta bulunduğunu, …’un defterleri teslim ettiğine dair belge düzenleyip davacıya verdiğini belirterek zayi belgesi verilmesi isteminde bulunmuştur. Tacir olan davacının yevmiye defterini gerekli özen ve dikkatle saklaması gerekirken defterin araçta kaybolduğu, önceki muhasebeciden teslim alınıp alınmadığı yeni muhasebeciye teslim edilip edilmediği somut, inandırıcı ve ciddi delillerle ispatlanamamıştır. Davacı kaybolduğu iddia edilen yevmiye defterinin gerekli özen ve dikkatle saklandığı ve araçta kaybolduğu iddiasını somut, inandırıcı ve ciddi delillerle kanıtlayamadığından davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :
Yukarıda açıklanan nedenlere, kararın dayandığı yasal gerekçeye, dosyadaki delillere ve hakimin taktirine göre:
Davanın REDDİNE,
Alınması gereken 59,30-TL harcın peşin olarak alınan 54,40-TL harçtan mahsubu ile eksik 4,90-TL harcın davacıdan alınarak hazine irat kaydına.
Talep eden tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
Sarfedilmemiş gider avansının bulunması durumunda karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
İstekçi vekilinin yüzüne karşı tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 12/03/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim…
¸e-imzalıdır

Bu döküman 5070 Sayılı Kanun gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.