Emsal Mahkeme Kararı Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/160 E. 2021/177 K. 31.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
KARŞIYAKA
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ “TÜRK MİLLETİ ADINA”
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : ……
KARAR NO : .

BAŞKAN : …………
ÜYE : …………
ÜYE : …………
KATİP :……….

DAVACI : ………… (TC Kimlik No:………….)
……………………/
İZMİR
VEKİLİ : Av. ………
……………./ İZMİR
DAVALI :
…….
……… İZMİR
VEKİLLERİ : Av. ….
Av. …….
……………
…………/ İZMİR
DAVA : Anonim Şirket Genel Kurul Kararının İptali
DAVA TARİHİ : …….
KARAR TARİHİ : …….
KARARIN YAZILDIĞI
TARİH : …………………..

Davacı vekili tarafından verilen dilekçe ile açılan davanın yapılan açık yargılaması sonunda;
İSTEK :
Davacı vekili dava dilekçesi ile; müvekkilinin davalı şirketin %………pay sahibi ve ortağı olduğunu, müvekkilinin gerek sözlü gerek ise yazılı olarak ısrarla talep etmesine rağmen ortaklığa katılım, bilgi alma, inceleme, aydınlanma, denetleme hakları sürekli olarak ihlal edildiğini, bu nedenle, mahkememizin………. E.sayılı şirketin feshi davası açıldığını, bu dosyanın yargılaması sırasında davalı tarafından sunulan……… tarihli ve “………..i” konulu dilekçesinin tarafına tebliği üzerine, ‘……….’a ……… paya karşılık ……..TL sermaye artışına ilişkin tebligat yapıldığı ve rüçhan hakkı kullanımına ilişkin……. tarih ve 671 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi’nde gerekli ilanların yapıldığı, ancak ……….. tarafından yasal süre içinde davalı şirkete konu ile ilgili herhangi bir müracaat ve rüçhan hakkı kullanımına ilişkin ödeme yapılmadığı, bunun üzerine …….tarafından kullanılmayan rüçhan hakkının, şirketin diğer ortağı olan ……..tarafından kullanılmasının önerildiği ve ….. tarafından rüçhan hakkının…….paya karşılık …. TL’sinin kullanıldığı’ iddialarının yer aldığını, oysa müvekkiline usulüne uygun yapılmış tebligatın söz konusu olmadığını, böyle bir çağrı yapılmadan gerçekleştirilen genel kurul kararının iptali gerektiğini, müvekkilinin, davalı şirketin……… yılı ……. Kurul Toplantısı ve ….. tarihinde alınan kararlardan, şirketin feshi davasında, davalının…… tarihli dilekçesinin tarafına tebliği ile …… tarihinde haberdar olduğunu, bu nedenle TTK md. 445 kapsamında üç aylık hak düşürücü sürenin başlangıcında bu tarihin dikkate alınması gerektiğini, zira, müvekkilinin bilgi ve rızası dışında, şirketi borçlandırıcı işlemler yapılmasının, şirket malvarlığını azaltmaya dönük işlemler gerçekleştirilmesinin, davalı şirket azlık pay sahibi ortağı müvekkilinin ortaklığa katılım, bilgi alma, inceleme, aydınlanma ve denetleme haklarının sürekli olarak ihlal edilmesi sebepleri ile zarara uğrayan müvekkilinin, usulüne göre çağrı yapılmadan gerçekleştirilen genel kurul toplantısında alınan kararlar nedeni ile de zarara uğradığını, davalı şirketin mali müşaviri aleyhine…….Mali Müşavirler Odası Başkanlığına şikayette bulunulduğunu, ayrıca, tescile dayanak belge olarak ne sunulduğunu incelemek üzere Ticaret Odasında ve PTT’de yapılan barkod sorgulaması neticesinde ‘arama kriterine uygun sonuç bulunamadı’ yanıtı ile karşılaşıldığını, dolayısıyla, davalının usulüne uygun çağrı yapmadığı ve hatta sermaye değişikliğine ilişkin karar alabilmek amacıyla gerçekte olmayan bir tebligatı varmış gibi göstermek amacıyla hareket ettiğini, bu nedenle …… Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunduğunu ve …… soruşturma sayılı dosyanın devam ettiğini, mahkememizin …..E.sayılı şirketin feshi davası ile işbu genel kurul toplantısında alınan kararlarının iptali amacıyla ikame edilen iki dava arasında sıkı bir bağlantı bulunduğunu, anılan dosya ile birleştirilmesi gerektiğini bildirerek, …….tarihli genel kurul toplantısında alınan kararların iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA :
Davalı vekili cevap dilekçesi ile; … aylık dava açma süresinin başlangıcının genel kurul kararının alındığı tarih olduğu için süresinde açılmayan davanın usulden reddi gerektiğini, zira olağan genel kurul toplantısının mahkememizin ……. K.sayılı kararı uyarınca …….. tarihinde gerçekleştiğini, genel kurul toplantısına davetin ticaret sicil gazetesinde ……. tarihinde ilan edildiğini, davacıya iadeli taahhütlü mektupla toplantı gün saati ve gündem maddelerinin ….. tarihinde tebliğ edildiğini, davacının mazeret bildirmeksizin katılmadığı …. tarihinde gerçekleşen olağan genel kurul toplantısında “….sermeye artışına göre davacı …..’dan …..000 paya karşılık ….000 TL sermaye kendisinden nakden tahsiline ve …..’a ..gün süre verilmesine karar verilmiştir” şeklinde karar alındığını, bu kararların şirket tarafından aynı gün .. tarihinde ….’a tebliğe çıkartıldığını ve sermaye arttırımına ilişkin ….tarihinde alınan genel kurul kararlarının…. tarihinde Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiğini, tüm iddiaların yersiz olduğunu bildirerek, davanın reddini savunmuştur.
GEREKÇE VE HÜKÜM :
Dava, TTK’nun 445 vd.madde hükümlerine göre açılmış, anonim şirket genel kurul kararının iptali istemine ilişkindir.
Davalı şirketin ikametgahının mahkememiz yargı çevresi içerisinde kaldığı, davacının davalı şirketin ortağı olduğu, işbu davanın .. aylık yasal süre içerisinde açıldığı anlaşılmaktadır.
Tahkikat yargılaması aşamasında davacı vekili ……. uyap tanzim tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiğini; bunun üzerine davalı vekili ….. uyap tanzim tarihli dilekçesi ile davacı vekilinin feragat beyanı doğrultusunda karar verilmesini, yargılama gideri ve vekalet ücreti istemediğini bildirmişlerdir.

Davadan feragat, HMK.nun 307-312. maddelerinde düzenlenmiştir.
Anılan madde hükümlerine göre feragat, davacının dava sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Hüküm kesinleşinceye kadar mümkün olan ve kayıtsız- şartsız şekilde yapılması gereken feragat, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Feragat ile dava sona erer, bu nedenle davanın reddi gerekir.
Olayda, özel yetkiyi haiz davacı vekili davadan tamamen feragat ettiğine göre, feragat nedeniyle-anonim şirket genel kurul kararlarının iptaline ilişkin davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM :
Yukarıda açıklanan nedenlere, kararın dayandığı yasal gerekçeye, dosyadaki delillere ve heyetin taktirine göre:
Feragat nedeniyle davanın REDDİNE,
Alınması gerekli 59,30 TL karar harcından 54,40 TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 4,90 TL harcın davacıdan tahsili ile Hazineye gelir kaydına,
Taraf vekillerinin beyanları doğrultusunda tarafların sarf ettikleri yargılama giderlerinin kendi üzerlerinde bırakılmasına ve vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
Sarfedilmemiş gider avansının bulunması durumunda, kararın kesinleşmesinden sonra yatıran tarafa iadesine,
Dair kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yolu açık olmak üzere taraf vekillerinin yokluğunda oybirliği ile verilen bağlı karar açıkça okunup, anlatıldı. 3……….

Başkan …

Üye..

Üye ..

Katip…

Bu döküman 5070 Sayılı Kanun gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.