Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. KARŞIYAKA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: …
T.C.
KARŞIYAKA
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : …
KARAR NO : …
HAKİM : …
KATİP : …
DAVACI : …
VEKİLLERİ : …
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 03/07/2019
KARAR TARİHİ: 15/06/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 18/06/2021
Davacı vekili tarafından verilen dilekçe ile yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
İstekçi vekili tarafından sunulan istek dilekçesinde; müvekkili …. Ltd. Şti.’nin …Mah. …Sk. ….adresinde faaliyette bulunduğunu, şirketin 23/08/2016 tarihinde kurulduğunu, …Ticaret Sicil Müdürlüğünün …sicil no.sunda kayıtlı olduğunu, …Vergi Dairesi Müdürlüğünün …no.lu kurumlar vergi mükellefi olduğunu, müvekkili şirket kurulduğundan bu yana muhasebe ve mali müşavirlik hizmetlerinin …Mahallesi …Cad. No: …adresinde faaliyette bulunan …adlı mali müşavir tarafından sağlandığını, müvekkil şirketin kuruluşundan bu yana tüm ticari defterleri halen …zimmetinde bulunduğunu, müvekkili şirketin ilgili muhasebeci …ile ilişiğini kesme kararı aldığını, elinde bulunan tüm defter ve belgeleri müvekkili şirkete teslim etmesi yönünde …adına Karşıyaka ….Noterliğinin …tarihli, …yevmiye no.lu ihtarnemeyi keşide ettiklerini, ihtarnamenin 19/06/2019 tarihinde teslim edilmiş olmasına rağmen bahsi geçen kişinin müvekkil şirkete ait ticari defterleri bugüne kadar teslim etmediğini, müvekkili şirketin ticari defterlerinin akibetinin belli olmadığını, bu konuda suç duyurusunda bulunduklarını, gerekli şikayetin yapıldığını beyan ederek müvekkili şirkete ait 2016 -2017 -2018 -2019 yıllarına ait yevmiye defteri, kebir, envanter, ortaklar pay defteri, genel kurul karar defteri ile ilgili olarak zayi belgesi tanzimine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE :
İstek; TTK.’nun 82/7. madde hükmüne göre açılmış zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
İstekçi vekili delil olarak, ticaret sicil kayıtları, …Cumhuriyet Başsavcılığına hitaben yazılan şikayet dilekçesi, …Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odasına hitaben yazılan şikayet dilekçesine dayanmış dayanak belge ve kayıtları dosyaya sunmuştur.
Yukarıda anılan madde hükmüne göre, “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir”.
Tacirin, anılan yasa maddesinden yararlanabilmesi için bir taraftan ticari defterlerin ve belgelerin korunması amacıyla gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın onun iradesi dışında, elinde olmayan bir nedenle meydana gelmiş olması zorunludur.
Mücbir nedenlerin ispatı, bunu iddia eden tacire aittir.
İleri sürülen mücbir nedenin dayandığı olayların defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olup olmadığı araştırılmalı ve irade dışında defter ve vesikaların tamamen veya kısmen kaybı yahut yok olması sonucu oluştuğunda mücbir neden kabul edilmelidir.
Somut olaya dönüldüğünde:
Davacı şirkete ait dava konusu zayi belgesi istenen 2016 -2017 -2018 -2019 yıllarına ait yevmiye defteri, kebir, envanter, ortaklar pay defteri, genel kurul karar defterinin şirket muhasebeci …’ın elinde bulunduğu, muhasebeci …’ın 29.08.2019 tarihli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanlığı tarafından tutulan tutanak da teslime hazır şekilde belgelerin kendisinde olduğu ve istenilmesi halinde şirket yetkilisine teslim edileceğine dair tutanağın tutulduğu, istekçinin dilekçesi uyarınca Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanlığı tarafından muhasebeci ile ilgili Uyarma cezası verildiği anlaşılmış olmakla mahkememizce aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM :
Yukarıda açıklanan nedenlere, kararın dayandığı yasal gerekçeye, dosyadaki delillere ve hakimin taktirine göre:
İstemin hukuki yarar yokluğu nedeniyle REDDİNE,
492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30TL karar harcının peşin olarak alınan 44,40 TL harçtan mahsubu ile bakiye 14,90 TL harcın istekçiden alınarak Hazineye gelir kaydına,
İstekçi tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
Sarf edilmemiş gider avansının bulunması durumunda kararın kesinleşmesinden sonra yatıran tarafa iade edilmesine,
İstekçi vekilinin yüzüne karşı tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 15/06/2021
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır