Emsal Mahkeme Kararı Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/302 E. 2021/172 K. 26.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
KARŞIYAKA
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ “TÜRK MİLLETİ ADINA”
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : ..
KARAR NO : ..

HAKİM : …
KATİP : …..

DAVACI : ……..
VEKİLİ : ……….
DAVALI : …
VEKİLİ : …
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : …
KARAR TARİHİ : …
KARARIN YAZILDIĞI
TARİH :…
. Davacı vekili tarafından mahkememize verilen dava dilekçesi mahkememiz esas defterine kaydı yapıldıktan sonra yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA: Davacı vekili tarafından verilen dava dilekçesinde; müvekkili şirket ile davalı borçlu arasında ticari ilişkiden kaynaklı bir borç ilişkisi bulunduğunu, cari hesap ekstresi ve faturalardan da görüleceği üzere davalı borçlu………’nin müvekkili şirkete takip tarihi itibariyle ………-TL borcu bulunduğunu, işbu sebeple müvekkili şirket lehine …….Esas sayılı dosyası ile ……..-TL olan cari hesap alacağının tahsili için, ilamsız icra yolu ile davalı borçlu aleyhine icra takibi başlatıldığını, yapılan bu yasal takibe davalı borçlu tarafından itirazda bulunulduğunu ve bu sebeple takibin durduğunu, fazlaya ilişkin her türlü dava, talep, alacak ve başkaca yasal hakları saklı kalmak kaydıyla; öncelikle haklı davanın kabulüne, haksız şekilde yapılan itirazın iptaline ve takibin kaldığı yerden devamına, kötü niyetli olarak takibe itiraz eden davalı borçlu aleyhine takip çıkış tutarının %20’sinden aşağı olmamak üzere icra-inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama gideri ve avukatlık ücretinin davalı taraf üzerine bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı vekili mahkememize sunmuş olduğu cevap dilekçesi ile; davacı şirket ile müvekkili şirket arasında ticari ilişkisi bulunduğunu, ancak davacı şirket tarafından …Esas sayılı dosyası ile başlatılan icra takibinin haksız ve usulsüz olduğunu, davacı şirketin müvekkili şirket ile herhangi bir hesap mutabakatı sağlamaksızın müvekkili şirketin bilgisi dışında düzenlediği faturaları söz konusu icra takibine konu ettiğini, davacı şirket tarafından icra takibine konu edilen faturalara ilişkin olarak müvekkili şirket ile davacı şirket arasında mutabakat sağlanmadığını, ayrıca taraflar arasında cari hesap hususunda bir mutabakat bulunmadığı gibi muaccel hale gelmiş herhangi bir alacağın da bulunmadığını, buna rağmen davacı şirket tarafından müvekkili şirket ile mutabakatı yapılmayan ve muaccel olmayan alacağa ilişkin olarak icra takibi başlatıldığını, dolayısıyla davacı şirket tarafından ikame olunan icra takibi usulsüz ve mesnetsiz şekilde müvekkili şirketin hiçbir şekilde sorumlu olmadığı bedellere ve müvekkili şirket tarafından kabul edilmeyen fatura muhteviyatlarına dayandırıldığını, davacı şirket tarafından …Esas sayılı dosyası ile başlatılan icra takibine bu sebeplerle itiraz edildiğini, bu nedenlerle davacının borca itirazda haksız ve kötüniyetli olduğu yönündeki iddialarının ve davacı tarafından ikame olunan işbu davanın ve davacının icra inkar tazminatı talebinin maddi mesnedi ve hukuki dayanağı bulunmadığını, açıklanan nedenlerle; davacı tarafından açılan işbu maddi mesnedi ve hukuki dayanağı bulunmayan davanın reddine, müvekkili şirket lehine borcun % 20’sinden aşağı olmamak kaydı ile kötü niyet tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava cari hesap alacağının tahsili için başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.
Harçlandırılan dava değeri; ……TL’dir.
Davacı vekili delil olarak; ……………..Esas sayılı dosyası, …Esas sayılı dosyası, Cari Hesap Ekstresi, e-faturalar, teslim tutanakları, bilirkişi incelemesine dayanmış dayanak belgelerini dosyaya sunmuştur.
Davalı vekili karşı delil olarak; …Esas sayılı dosyası münderecatı, tarafların ticari defter ve kayıtları, bilirkişi incelemesine dayanmıştır.
Davaya konu……..Esas sayılı dosyanın incelenmesinde; alacaklısının davacı, borçlusunun davalı olduğu, takibin toplam……..TL üzerinden yapılan ilamsız icra takibi olduğu, takibin dayanağının …….. tarihli cari hesap alacağı olarak gösterildiği, ödeme emrinin davalı-borçluya ……… tarihinde tebliğ edildiği, takibe davalı-borçlu tarafından …………tarihinde borcu bulunmadığından takibe, borca, faize ve tüm fer’ilerine itiraz edildiği, takibin durduğu tespit edilmiştir.
Taraflar arasında cari hesap ilişkisinin bulunduğu konusunda uyuşmazlık bulunmadığı, uyuşmazlığın icra ve dava konusu olan miktar kadar davacı alacağı bulunup bulunmadığı, davalının icra takibine yapmış olduğu itirazın yerinde olup olmadığı yönünde bulunduğu tespit edildi.
Mahkememizin ……… tarihli celsesinde verilen ara kararı uyarınca; dosyanın SMMM uzmanı bilirkişiye verilerek, taraf defter ve kayıtları üzerinde gerekli görülmesi halinde yerinde inceleme yapma yetkisi de verilerek uyuşmazlık konusunda rapor düzenlenmesi istenmiştir.
Bilirkişi………tarafından mahkememize sunulan……….tarihli bilirkişi raporunda; dava dosyasında davacı yandan ………-TL tutarındaki alacağın takip tarihinden itibaren asıl alacağa işleyecek yıllık %..(ticari değişen oranlarda) tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla faizi, icra gideri, vekalet ücreti ile birlikte tahsili istemi ile, dava konusu edildiğinin görüldüğü, ilgili mevzuat gereği; davalı şirketin …….yılı inceleme döneminde e-defter tuttuğu,……. dönemlerine ait tutulan Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebirin E-Defter Beratlarının incelendiği ve oluşturma tarihlerinin yasal süresi içinde yapıldığı, taraflar arasında………nceleme döneminde ticari bir ilişkinin var olduğu, davalı yanın ….. dönemi Resmi Defter kayıtlarında davacının davalıdan ……tarihi itibariyle………..-TL Alacaklı olduğunun görüldüğü hususunun tespit edildiği bildirilmiştir.
Davacının ticari defter ve kayıtları üzerinde inceleme yapılması için ………..Mahkemesi’ne talimat yazıldığı, bilirkişi ……….tarihli raporunda; davacı şirketin incelenen……….yılına ilişkin ticari defterlerinin, GİB onaylı beratlarının süresinde alınmış olduğu, envanter defterinin açılış tasdiklerin T.T.K.hükümleri gereğince zamanında yapıldığının görüldüğü, takibe konu olan davacı tarafından davalı adına yürütülen cari hesap muavin defterde; davacı tarafından davalı tarafa….adet fatura ile …………. TL tutarlı satış yapıldığı, bu süreçte davalı taraftan herhangi bir ödeme almadığı, …….tarihi itibariyle davalının davacıya …. TL borçlu olduğunun görüldüğü, dava ve takip konusu asıl alacak miktarının…….TL olduğu, taraflar arasında ödeme tarihleri ve temerrütle ilgili herhangi bir sözleşme veya davacı tarafından davalıya gönderilmiş herhangi bir borç ihtarnamesi bulunmadığında, temerrüt faizin icra takip tarihi itibariyle oluştuğu… TL asıl alacağa takip tarihinden itibaren yıllık %…. ve değişen oranlarda kademeli olarak ticari faizi yürütülebileceği bildirilmiştir.
Tüm dosya içeriği ve delillerin özellikle bilirkişi raporlarının değerlendirilmesi sonucunda yasa ve usule uygun tutulan taraflara ait ticari defter kayıtlara göre, davacı tarafından davalı tarafa ….. adet fatura ile ……TL tutarlı satış yapıldığı, bu süreçte davalı taraftan herhangi bir ödeme almadığı, …….. tarihi itibariyle davalının davacıya ……… TL borçlu olduğunun tespit edildiği bu borcun ödendiğinin davalı tarafından ispatlanamadığı, davalı tarafın icra takibine vaki itirazının yersiz olduğu tüm dosya içeriği ve deliller, taraflara ait ticari defter kayıtlar ve belgeler ve bilirkişi raporu ile anlaşılmıştır. Alacağın likit oluşu da dikkate alınarak icra inkar tazminatı hükmedilmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 24/11/2016 tarihli ve 6763 Sayılı Kanun’un 41. maddesi ile değiştirilen 341/2 fıkrasında öngörülen kesinlik sınırı 3.000,00 Türk Lirasıdır. 6100 Sayılı HMK’nın ek 1. maddesi uyarınca 01/01/2021 tarihinden itibaren ise, bu sınır 5.880,00 Türk lirasıdır. Her ne kadar kısa kararda istinaf yargı yolu açık olarak belirtilmiş ise de kararın miktar itibari ile kesin olduğu anlaşıldığından aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :
Yukarıda açıklanan nedenlere, kararın dayandığı yasal gerekçeye, dosyadaki delillere ve hakimin taktirine göre:
Davanın ..,
Davalının Karşıyaka ……… E. sayılı dosyası ile yapılan ……… TL’lik takibe yönelik haksız itirazının İPTALİNE,
Takibin bu miktar üzerinden ve takip tarihinden itibaren avans faizi yürütülerek DEVAMINA,
İİK’nun 67/2 maddesi gereğince, % 20 icra-inkar tazminatı.-TL’nin davalıdan alınarak, davacıya verilmesine,
Alınması gerekli 226,75-TL ilam harcından 56,69 TL peşin ilam harcının ve icra dosyasına yatırılan 16,60 TL harcın mahsubu ile bakiye 153,46 TL ilam harcının davalıdan tahsili ile Hazineye gelir kaydına,
1.320,00TL arabuluculuk ücretinin 6183 sayılı Kanun’a göre davalıdan tahsili için Hazineye müzekkere yazılmasına,
Davacı tarafından sarfedilen: 44,40 TL başvurma harcı, 56,69 TL peşin harç, 6,40 TL vekalet harcı, icra dosyasına yatırılan 16,60-TL peşin harç, 131,40-TL tebliğ ve yazı gideri,1.000,00- TL bilirkişi ücreti olmak üzere toplam 1.255,49-TL yargılama gideri ile A.A.Ü.T.’ne göre belirlenen 3.319,55 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
Davalı tarafından sarfedilen masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
Kullanılmamış gider avansının talep halinde taraflara karar kesinleştiğinde iadesine,
Davalı vekilinin yüzüne karşı, davacı vekilinin yokluğunda kesin olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı..

Katip ..
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

Bu döküman 5070 Sayılı Kanun gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.