Emsal Mahkeme Kararı İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi 2022/2799 E. 2022/463 K. 27.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
23. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2022/2799
KARAR NO : 2022/463

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : İZMİR 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 28/05/2021
NUMARASI : 2020/732 Esas 2021/504 Karar

DAVANIN KONUSU : Sözleşmenin İptali
KARAR TARİHİ : 27/10/2022
KARAR YAZIM TARİHİ : 31/10/2022

İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi ile .İzmir 15. Asliye Hukuk Mahkemesi arasında oluşan görev uyuşmazlığının yargı yeri belirlenmesi yoluyla giderilmesi İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından talep edilmekle dosya kapsamı incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Dava, temliknamenin iptali, olmadığı takdirde bedelinin ödenmesi, bu talebin kabul edilmemesi halinde ise orantısızlığın giderilmesine ilişkindir.
Davanın açıldığı İzmir 15. Asliye Hukuk Mahkemesince, davacının tacir olduğu, temlike konu alacağın davacı şirket ile dava dışı şirket arasındaki cari hesaba ilişkin olup, ticari alacak niteliğinde olduğu, davalıya ticari alacağın temlik edildiği, temlik alanın temlik edenin haklarına halef olduğu, buna göre uyuşmazlığın ticari alacağın temlikinin geçerli olup olmadığı noktasında toplandığı, davanın 6102 sayılı TTK hükümleri çerçevesinde çözümleneceği uyuşmazlığa bakma görevinin asliye ticaret mahkemesine ait olduğu, gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
Dosyanın Gönderildiği İzmir 1.Asliye Ticaret Mahkemesi ise her ne kadar İzmir 15. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından temlik edilen alacağın ticari alacak olduğundan bahisle görevsizlik kararı verilmiş ise de iş bu davada taraflar arasında alacağın niteliğine ilişkin bir çekişme olmadığı gibi, alacağın niteliğinin görev hususuna bir etkisinin bulunmadığı, uyuşmazlığın niteliğine ve tarafların sıfatına göre görev hususunun değerlendirilmesi gerektiği, alacağın devrine konu sözleşmenin iptaline ilişkin uyuşmazlığın Türk Borçlar Kanunu kapsamında kaldığı, mutlak ticari davadan bahsedilemeyeceği, davalı tacir olmayıp, uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesini ilgilendirmediğinden nispi ticari davadan da bahsedilemeyeceği, buna göre sözleşmenin iptal koşullarının oluşup oluşmadığının Türk Borçlar Kanununun genel ve özel hükümlerine göre genel görevli mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından çözümlenip karara bağlanması gerektiği, gerekçesiyle karşı görevsizlik kararı verilmiştir.
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK’nın 5/1. maddesi uyarınca, ticari davalara bakmak görevi, asliye ticaret mahkemesine aittir. Ticari davalar, mutlak ve nispi ticari davalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Nispi ticari davalar, TTK’nın 4/1. maddesinin ilk cümlesinde tarif edilen davalardır. Buna göre, her iki tarafın da “ticari işletmesiyle ilgili hususlardan kaynaklanan” hukuk davaları, ticari dava sayılmıştır. Mutlak ticari davalar ise, tarafların tacir olup olmadıklarına ve uyuşmazlığın tarafların ticari işletmeleri ile ilgili bulunup bulunmadığına bakılmaksızın yasa gereği ticari dava sayılan uyuşmazlıklardır. TTK’nın 4/1-a ve devamı bentlerinde yazılan uyuşmazlıklar ile diğer kanunlarda ticari dava olduğu belirtilen uyuşmazlıklar, mutlak ticari davalardır.
TTK’nın 4/1-a maddesinde, “TTK’da öngörülen” hususlardan kaynaklanan hukuk davaları, mutlak ticari davalar arasında sayılmıştır.
Somut olayda, davacı şirket yetkilisi tarafından dava dışı …. ‘a vekaletname verildiği, adı geçenin bu vekaletnameye istinaden davacı şirketin dava dışı şirketten olan ve İzmir 11. İcra Müdürlüğünün 2016/12641 esas sayılı dosyasında takibe konu edilen alacağını 03/02/2017 tarihinde “Temliknamedir” başlıklı belge ile davalıya devrettiği, davacı tarafça işbu dava ile temlik işleminin geçersiz olduğunun, vekaletnamedeki yetkilerin şirket alacağının devrini içermediğinin, bu sebeple iptalinin gerektiğinin, davalı tarafından temlik karşılığı yapılan bir ödeme bulunmadığından, temlik iptal edilmese dahi temlik bedelinin ödenmesinin gerektiğinin, ödeme yapılmış ise ve ödeme ile temlik edilen alacak arasında orantısızlık söz konusu ise orantısızlığın giderilmesi gerektiğinin iddia ve talep edildiği, davacı tacir olmakla birlikte davalının tacirn olmadığı, buna göre davanın genel hükümlere göre temliknamenin geçersizliğinin tespitine yönelik olduğu anlaşıldığından, mutlak veya nizsbi ticari dava niteliğinde olmayan uyuşmazlığın asliye hukuk mahkemesi tarafından çözümlenmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle İzmir 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yargı yeri olarak belirlenmesine karar verilmiştir.
KARAR : Gerekçesi yukarıda izah edildiği üzere;
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 21 ve 22. maddeleri gereğince İzmir 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
Dosyanın yargı yeri belirlenmesini talep eden mahkemesine iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 362/1-c maddesi uyarınca KESİN olmak üzere 27/10/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.