Emsal Mahkeme Kararı İzmir 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/47 E. 2023/38 K. 24.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İZMİR
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/47
KARAR NO : 2023/38
DAVA TARİH İ : …
KARAR TARİHİ : …
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımlı))

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımlı)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; keşidecisi … olan … Şubesi’nin 50.000-TL, 50.000-TL ve 75.000-TL bedelli …seri numaralı, … keşide tarihli, keşide yeri İzmir olan sıralı çekin hamili ve zilyedi iken çeklerin kaybedildiğini, çekin kaybolduğunun fark edilmesinden sonra keşideciye haber verildiğini, keşidecinin tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının … Sor dosyası ile çeklerin çalındığına ilişkin şikayette bulunduğunu ve de … tarihinde … Şubesine başvurmak suretiyle çeklerin çalınması sebebi ile iptalini ve de …tarihinde… Bankası Çağrı hattı üzerinden çeklerin çalındığını ve bu nedenle iptal edilmesini talep ettiğini, akabinde hamil olarak taraflarınca İzmir Asliye Ticaret Mahkemesinin … Sayılı dosyası ile Çek Zayii davası açıldığını, bu davaya istinaden … tarihinde mahkemece Ödememe Kararı (İhtiyati Tedbir Kararı) verilerek bu kararın ilgili bankaya tebliğ edildiğini, davacının uhdesindeyken çalınan çeklerden …-seri numaralı, … keşide tarihli, keşide yeri İzmir olan 50.000-TL bedelli çekin . … tarafından … tarihinde önce… bankası İstanbul … Şubesine fotokopi vekaletname ile tahsil edilmeye çalışıldığını, banka görevlileri tarafından çek hakkında bilgi verildiği ve çalıntı çek olduğu İzmir Asliye Ticaret mahkemesinin … sayılı dosyası ile hamilin ödeme yasağı getirildiğini belirtildiği halde …’ın çeki en son … tarihinde önce İstanbul Kadıköy şubesine ardından da Altunizade Şubesinden getirerek tahsil etmeye çalıştığını, çeklere savcılık tarafından el konularak Başsavcılığa gönderilmesine ilişkin karar verildiğini ve iş bu davaya konu iki çek de dahil olmak üzere tüm çeklere savcılıkça el konulduğunu, İzmir Asliye Ticaret Mahkemesinin … Sayılı dosyasında dava konusu keşidecisi … olan, …Bankası A.Ş. … Şubesi’ne ait 50.000,00 TL bedelli, … keşide tarihli … seri numaralı çekin dava dışı … (TC No: …) tarafından bankaya ibraz edildiği anlaşıldığından, hamil …’e karşı TTK’nun 758/1. Fıkrası uyarınca taraflarına iade davası açmaları için iş bu ara kararın tebliğinden duruşma tarihi olan … tarihine kadar kesin süre verilmiş olup, kesin süre içerisinde iade davası açıldığına dair dava dosya bilgilerine ait belgelerin sunulmaması veya bildirilmemesi halinde davanın TTK’nun 758/2. Fıkrası uyarınca reddedileceği ve ödeme yasağının kaldırılacağının ihtaren bildirilmiş olması sebebi ile İzmir Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas dosyasında Çek İade davası açıldığını, iş bu davadan sonra … Şubesi’nin 50.000 Tl ve 75.000Tl bedelli -…-…seri numaralı, keşide tarihli diğer iki çekin de yine davalı …’in elinde çıkması ve davalının icrai işleme girişmesi sebebi ile Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas dosyasında çek iade davası ile birleştirilmesi talepli iş bu davanın açılması zaruri olduğunu belirterek kötü niyetli haksız hamil …’te iadesine, dosyanın İzmir Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas dosyasında çek iade davası ile birleştirilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER :
1-İzmir Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası,
2-… Şubesine ait, … keşide tarihli, … seri numaralı, 50.000,00-TL bedelli çek ve… Şubesine ait, … keşide tarihli, … seri numaralı, 75.000,00-TL bedelli çeke ilişkin kayıtlar,
3-Sair deliller.
DAVA KONUSU :
Açılan dava, … Şubesine ait, … keşide tarihli, … seri numaralı, 50.000,00-TL bedelli çek ve… Şubesine ait, … keşide tarihli, … seri numaralı, 75.000,00-TL bedelli çekin davacı tarafından elinde bulundurulduğu sırada kaybolması neticesinde davacı tarafından açılan çek iptali davası yargılaması sırasında çeklerin ortaya çıkması sonucunda, dava konusu çeklerin istirdadı talebine ilişkindir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Davaların birleştirilmesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesinde; ”Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.
Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.
Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.” şeklinde düzenlenmiştir.
Yine 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 168. maddesinde ise; ”Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir. Şu kadar ki, bu husus tek başına, bölge adliye mahkemesinde hükmün kaldırılarak esastan incelenme; Yargıtayda ise bozma sebebi teşkil etmez.” hükmüne yer verilerek, birleştirme kararına karşı ancak esas hakkındaki hükümle birlikte istinaf ve temyiz yasa yollarına başvurulabileceği belirtilmiştir.
Tüm dosya kapsamı, tarafların iddia ve savunmaları, İzmir …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ve sair deliller birlikte değerlendirildiğinde, davaya konu uyuşmazlığın… Şubesine ait, … keşide tarihli, … seri numaralı, 50.000,00-TL bedelli çek ve… Şubesine ait, … keşide tarihli, … seri numaralı, 75.000,00-TL bedelli çekin davacı tarafından elinde bulundurulduğu sırada kaybolması neticesinde davacı tarafından açılan çek iptali davası yargılaması sırasında çeklerin ortaya çıkması sonucunda, dava konusu çeklerin istirdadı talebine ilişkin olduğu, iş bu dosya ile İzmir Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasının davacısı ve davalısı ile dava konusunun ve taleplerin birbiriyle bağlantılı olduğu, buna göre 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166/4. maddesinde belirtilen şekilde davaların aynı nedenlerden doğduğu ve biri hakkında verilecek hükmün diğerini de etkileyecek nitelikte bulunması nedeniyle davalar arasında fiili ve hukuki bağlantı bulunduğu, davaların birlikte görülmesinde gerek usul ekonomisi gerekse delillerin birlikte değerlendirilmesi ve birbiri ile çelişmeyen hükümlere ulaşılması yanında yargılamanın hızı ve bütünlüğü açısından yarar ve zorunluluk bulunduğu anlaşılmakla, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesi uyarınca mahkememizin 2023/47 Esas sayılı dosyasının İzmir Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin 2023/47 Esas sayılı dosyasının 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesi uyarınca aralarında fiili ve hukuki bağlantı bulunan İzmir Asliye Ticaret Mahkemesinin …Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Mahkememizin 2023/47 sayılı Esasının birleştirme nedeniyle kapatılmasına,
3-Yargılamaya İzmir Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası üzerinden devam edilmesine,
4-Yargılama harç ve giderlerinin birleştirilen dosyada hükümle birlikte değerlendirilmesine,
Dair, taraf vekillerinin yokluklarında, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 168. maddesi uyarınca nihai kararla birlikte istinaf yolu açık olmak üzere bu aşamada kesin olmak üzere karar verildi. …

Katip …

Hakim …