Emsal Mahkeme Kararı İzmir 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/437 E. 2023/541 K. 12.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İZMİR
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2023/437 Esas
KARAR NO : 2023/541
DAVA : Alacak (Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 05/06/2023
KARAR TARİHİ : 12/07/2023
Mahkememizde görülmekte olan Alacak davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkil şirket …. … İzmir adresinde faaliyet göstermekte olduğu işletmesine; anahtar teslim foto- voltaik güneş panellerinin kurulması, gerekli malzemelerin tesis edilmesi, proje onayları- nın gerekli kurum ve kuruluşlardan alınması, sistemin kurulması ve devamında müvekkil şirkete devir ve teslimi, TEİAŞ/TEDAŞ/bölgesel dağıtım şirketleri ve Enerji ve Tabii Kay naklar Bakanlığı nezdinde onay – kabul işlemleri gerçekleştirmek ve 25 yıl boyunca kurulan sistem ve proje içerisindeki ürünler ile ilgili %20 indirimli bakım hizmeti kapsamında karşı taraf şirket ile sözleşme tanzim ettiği, süreç içerisinde müvekkil şirket sözleşme kaynaklı, tüm ödeme yükümlülüklerini yerine getirdiği, karşı taraf şirketin tanzim etmiş olduğu 14.3.2022 tarihli fatura – proforma fatura bedellerini ödediği, hatta proforma fatura bedelleri fazla ödendiğinden, fazla ödenen bedeller yönünden icra takibi başlatıldığı, borçlu şirket tarafından yapılan itirazın iptali amacıyla, İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesi … E. Sayılı dava dosyası ikame edildiği, fatura sözleşmeye konu bedeller karşı taraf şirkete ödenmiş olmasına rağmen, mevcutta yapılan iş, sözleşme ile uyumsuz olduğu, yine karşı tarafca müvekkil şirkete taahhüt edilen sözleşmesel yükümlülükler yerine getirilmediği, davaya konu ayıplı iş bedeli, eksik iş bedeli, müvekkil şirketin yasal proje değişiklikleri sebebiyle uğramış olduğu zarar bedellerinin şimdilik 1000 USD’lik kısmının sözleşme tarihinden itibaren 3095 sayılı kanunun 4-a maddesi gereğince devlet bankalarınca USD cinsinden açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği döviz faiz oranı ile birlikte tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Davaların birleştirilmesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesinde; ”Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.
Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.
Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.” şeklinde düzenlenmiştir.
Yine 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 168.maddesinde ise; birleştirme kararına karşı ancak esas hakkındaki hükümle birlikte istinaf ve temyiz yasa yollarına başvurulabileceği belirtilmiştir.
Toplanan delillerin değerlendirilmesi sonucunda; mahkememiz dosyası ile İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyasındaki dava dilekçesinde davaya konu edilen maddi vakıalar ile iddiaların aynı iddia ve maddi vakıalardan kaynaklandığı, aynı nedenlerden doğduğu, her iki dosyada toplanacak delillerin büyük oranda benzer ve aynı olduğu ve delillerin birlikte değerlendirilmesi ile aynı nitelikteki bilirkişi ile aynı nitelikte incelemeler sonucu oluşturulacak raporla hükme varılacağı, böylece birbiri ile çelişmeyen hükümlere ulaşılabileceği, biri hakkında verilecek hükmün diğerini de etkileyecek nitelikte olduğu, dolayısıyla her iki dosya arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu, buna göre 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166/4. maddesinde belirtilen şekilde davaların birlikte görülmesinde gerek usul ekonomisi gerekse yargılamanın hızı ve bütünlüğü açısından yarar ve zorunluluk bulunduğu anlaşılmakla, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesi uyarınca Mahkememizin … Esas sayılı dosyasının İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin… Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M:
Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin … Esas sayılı dosyasının 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesi uyarınca aralarında fiili ve hukuki bağlantı bulunan İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Mahkememizin … sayılı Esasının birleştirme nedeniyle kapatılmasına,
3-Yargılama harç ve giderlerinin birleştirilen dosyada hükümle birlikte değerlendirilmesine,
Dair, taraf vekillerinin yokluklarında, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 168. maddesi uyarınca nihai kararla birlikte istinaf yolu açık olmak üzere bu aşamada kesin olmak üzere karar verildi. 12/07/2023
Katip…
(e-imzalıdır)
Hakim…
(e-imzalıdır)