Emsal Mahkeme Kararı İzmir 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/55 E. 2022/81 K. 25.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İZMİR
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/55
KARAR NO : 2022/81

DAVA : Menfi Tespit (Abone Sözleşmesi)
DAVA TARİHİ : 14/01/2022
KARAR TARİHİ : 25/01/2022

Mahkememizde görülmekte olan Menfi Tespit (Abone Sözleşmesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalı kurumun ” kaçak elektrik kullanımı tespiti” iddiası ile 55.349,00’lik 31.08.2021 son ödeme tarihli fatura düzenleyip, bu faturanın ödenmemesi halinde elektrik kullanımına son vereceği yönünde müvekkile ihtarda bulunduğu, müvekkil bu zamana kadar tüm faturalarını gecikmeksizin ödediği, Davalı kurum daha önce de, “kaçak elektrik kullanımı tespiti” iddiası ile 100.508,51-TL’lik 19.03.2021 son ödeme tarihli …/… nolu fatura düzenleyip, müvekkilin elektrik kullanımına son verdiği, Müvekkil işbu iddiayı ve borcu kabul etmediği için dava açmış olup, davası İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesi …/… Esas sayılı dosyası ile halen derdest olduğu, haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olarak tanzim edilen kaçak elektrik kullanımına ilişkin tanzim edilen tutanağın ve tutanağa istinaden kesilen cezanın iptaline ve borç tahsilinin durdurulmasına, müvekkilin borçlu olmadığının tespitine, müvekkile ait elektriğin bağlanması yönünde ivedilikle tedbir kararı verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Uyuşmazlığın, davacıya kaçak elektrik kullanımına ilişkin tanzim edilen tutanağın ve tutanağa istinaden kesilen cezanın iptaline ve borç tahsilinin durdurulmasına, davacının borçlu olup olmadığının tespitine ilişkin olduğu görülmüştür.
İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …/… Esas sayılı dosyasının incelenmesinde; tarafların aynı olduğu, aynı elektrik tesis işine dayalı sözleşmeden kaynaklı olduğu, dosyanın halen derdest olup, duruşma gününün 01/03/2022 gününe bırakılmasına karar verildiği görülmüştür.
Davaların birleştirilmesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesinde; ”Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.
Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.
Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.” şeklinde düzenlenmiştir.
Yine 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 168.maddesinde ise; birleştirme kararına karşı ancak esas hakkındaki hükümle birlikte istinaf ve temyiz yasa yollarına başvurulabileceği belirtilmiştir.
Toplanan delillerin değerlendirilmesi sonucunda; mahkememiz dosyası ile İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …/… Esas sayılı dosyasının taraflarının aynı olduğu, aynı nedenlerden doğduğu, aynı elektrik aboneliğine dayalı kaçak elektrik kullanım tutanağı ile tahakkuk ettirilen 2 adet faturayla ilgili konuda olduğu, her iki dava dilekçesinde konu edilen maddi vakıalar ile iddiaların aynı olduğu, toplanacak delillerin büyük oranda benzer ve aynı olduğu ve delilleri birlikte değerlendirme ile aynı nitelikte inceleme ile raporla hükme varılacağı, böylece birbiri ile çelişmeyen hükümlere ulaşılabileceği, biri hakkında verilecek hükmün diğerini de etkileyecek nitelikte olduğu, dolayısıyla her iki dosya arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu, buna göre 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166/4. maddesinde belirtilen şekilde davaların birlikte görülmesinde gerek usul ekonomisi gerekse yargılamanın hızı ve bütünlüğü açısından yarar ve zorunluluk bulunduğu anlaşılmakla, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesi uyarınca Mahkememizin 2022/55 Esas sayılı dosyasının İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …/… Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin dosyasının 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesi uyarınca aralarında fiili ve hukuki bağlantı bulunan İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesinin …/… Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Mahkememiz Esasının birleştirme nedeniyle kapatılmasına,
3-Yargılamaya İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesinin …/… Esas sayılı dosyası üzerinden devam edilmesine,
4-Yargılama, harç ve giderlerinin birleştirilen dosyada hükümle birlikte değerlendirilmesine,
Dair, tarafların yokluğunda dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda nihai kararla birlikte istinaf yolu açık olmak üzere bu aşamada kesin olmak üzere karar verildi. 25/01/2022

Katip …
(e-imzalıdır)

Hakim …
(e-imzalıdır)