Emsal Mahkeme Kararı İzmir 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/540 E. 2022/601 K. 04.07.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İZMİR
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/540
KARAR NO : 2022/601

DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 21/06/2022
KARAR TARİHİ : 04/07/2022

Mahkememizin …/… Esas sayılı dosyasından davalılardan … A.Ş. aleyhine açılan dava tefrik edilerek Mahkememizin 2022/540 Esas sırasına kaydı yapılarak incelenmesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkil şirkete ait … plakalı aracın seyir halinde iken davalı şirkete ait … plakalı araç sürücüsü … tarafından, park halinden çıkmak için arkadan geçen araç olup olmadığı kontrol edilmeksizin geri manevra yapılması sonucu müvekkil şirkete ait araca sağ arka kapıdan çarpması ile meydana gelen maddi hasarlı trafik kazasında müvekkile ait otomobilin hasar gördüğü, yapılan inceleme sonucu kusurun tamamının karşı tarafa ait olduğunun belirlendiği, bir yandan hasar gören parçaların değiştirilmesi, diğer yandan tamir edilecek ve boyanacak işlemler dolayısıyla kaza nedeniyle otomobilin 14 gün serviste kaldığı, bu süre boyunca kullanılamadığı, fazlaya ilişkin haklar saklı kalarak müvekkiline ait araçta meydana gelen 100 TL değer kaybının davalılardan, kaza tarihinden itibaren işleyecek faiziyle birlikte müteselsilen tahsiline, 100 TL muadil araç bedelinin davalı … ile davalı … Tarım Ürünleri San Tic Ltd. Şti’nden faizi ile birlikte müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Mahkememizin …/… Esas sayılı dosyası ile davalılardan … A.Ş. aleyhine açılan dava tefrik edilerek Mahkememizin 2022/540 Esas sırasına kaydı yapılmıştır.
Uyuşmazlık konusu; değer kaybı bedeli ile ikame araç bedelinin tahsili talebine ilişkin olup, dosya mahkememize geldikten sonra yapılan incelemede dava tarihinin 21/06/2022 olduğu ve davanın ticari dava olması itibari ile zorunlu arabulucuğa tabi bulunduğu anlaşılmıştır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 5/A. maddesinde; “Bu Kanunun 4 üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.” hükmü düzenlenmiş, arabulucuya başvuru dava şartı olarak nitelendirilmiştir.
6235 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 3/1.maddesinde ise; ”Taraflar, arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda serbesttirler. (Ek cümle:6/12/2018-7155/22 md.) Şu kadar ki dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin 18/A maddesi hükmü saklıdır.” hükmüne yer verilmiş, bu madde kapsamında dava şartı olan arabuluculuğa ilişkin hükümleri düzenleyen aynı Kanun’un 18/A. maddesine atıf yapılmıştır.
6235 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18/A. maddesinde de; ”Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.” şeklindeki hükümler ile arabulucuğa başvurma dava şartının içeriği düzenlenmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/2. maddesinde; ”Diğer kanunlarda yer alan dava şartlarına ilişkin hükümler saklıdır.” hükmüne yer verilmiş olup, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 5/A. maddesinde düzenlenen arabulucuya başvuru dava şartı bu madde kapsamına girmektedir.
Davaların birleştirilmesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesinde; ”Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
Somut olayda, mahkememizin …/… Esas sayılı dava dilekçesi içeriği, hukuki deliller ve ekler’inden zorunlu dava şartı arabuluculuğa başvurulduğuna dair bir açıklamanın bulunmadığı, başvuru dosya numarasına atıf yapılarak sunulacağı yönünde dava şartının yerine getirildiğine dair bir emare de yer almadığı, Uyap sistemi ayrıntılı dosya bilgileri içeriğinde de arabuluculuk başvurusuna dair bir kaydın mevcut olmadığı, bu itibarla dava ikame edilmeden zorunlu arabuluculuk dava şartına başvurulmadan doğrudan dava açıldığı kanaati hasıl olmakla davacı vekilince dosya numarası dahi belirtilmediğinden 1 haftalık kesin süre verme yoluna gidilmediği, nitekim tarafların davanın dayanaklarına ilişkin açıklamayı yapmakla yükümlü oldukları, verilmesi gerekli bilgileri bilmesinin yalnızca hakim ve mahkeme kaleminden beklenemeyeceği, zira Arabuluculuk Bürosu üzerinden ancak dosya numarası girilerek taratma imkanı olabileceği, yalnızca taraf adları üzerinden ulaşma imkanının bulunmadığı, ayrıca bunun her dosya bağlamında düşünüldüğünde ayrı bir efor ve iletişim mesaisi gerektirdiği gözetilerek davalı sigorta şirketi yönünden usulden reddedilmek üzere tefrik kararı verilerek iş bu esasa kaydedildiği, ancak davacı vekili tarafından karar numarası alındıktan sonra 04/07/2022 havale tarihli dilekçe ile Arabuluculuk son tutanağının UYAP üzerinden sunulduğu, böylece dava şartının dava açılışından itibaren varolduğu anlaşılmakla, davaların daha az giderle görülmesi ve usul ekonomisi ilkesi gereği birleştirme talebi uygun görülerek iş bu dosyanın 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. Maddesi uyarınca tefrik edilen ilk dava dosyası ile birleştirilmesine karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin dosyasının 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesi uyarınca aralarında fiili ve hukuki bağlantı bulunan İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesinin …/… Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Mahkememiz Esasının birleştirme nedeniyle kapatılmasına,
3-Yargılamaya İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesinin …/… Esas sayılı dosyası üzerinden devam edilmesine,
4-Yargılama, harç ve giderlerinin birleştirilen dosyada hükümle birlikte değerlendirilmesine,
Dair, tarafların yokluklarında, 6100 sayılı HMK 168.Md uyarınca nihai kararla birlikte istinaf yolu mümkün olmakla birlikte bu aşamada kesin olmak suretiyle dosya üzerinden karar verildi. 04/07/2022

Katip …
(e-imzalıdır)

Hakim …
(e-imzalıdır)