Emsal Mahkeme Kararı İzmir 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/784 E. 2021/1061 K. 23.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/784
KARAR NO : 2021/1061

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 16/11/2021
KARAR TARİHİ : 23/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili bankanın Genel Müdürlüğünce basımı gerçekleştirilen ve İzmir/… Şubesine gönderilen 10 adet çek yaprağını içerir bir adet çek defterinin tüm aramalara rağmen bulunamadığını ve kaybolduğunu, çek defterinin zayi olduğunu belirterek … Anonim Şirketinin … Şubesi müşterisi keşideci … adına düzenlenmiş …,…., …, …, …, …, …, …ve …seri numaralı çeklerin bulunduğu 10 yapraklı 1 adet çek defterinin zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER :
1-… Anonim Şirketinin … Şubesi tarafından düzenlenen, keşideci … adına düzenlenmiş …,…., …, …, …, …, …, … ve …seri numaralı çeklerin bulunduğu 10 yapraklı 1 adet çek defterinin kaybolduğuna ilişkin tutulan 16/11/2021 tarihli tutanak sureti,
2-Sair deliller.
DAVA KONUSU :
Açılan dava, davacı … Anonim Şirketinin … Şubesi müşterisi keşideci … adına düzenlenmiş …,…., …, …, …, …, …, … ve …seri numaralı çeklerin bulunduğu 10 yapraklı 1 adet çek defterinin zayi olması sebebiyle zayi belgesi verilmesi taleplerine ilişkindir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. maddesinde; ”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinde kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” düzenlemesi bulunmaktadır.
Talebin, davacı banka müşterisine ait boş çek defterinin zayi olduğunun tespiti ile çek defteri açısından zayi belgesi verilmesi olduğu, dava konusu çek defterinin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. maddesi düzenlemesi çerçevesinde zayi belgesi verilebilecek defter ve belgelerden olmadığı, kaldı ki bahsi geçen maddede zayi belgesi verilebilmesi için talebe konu defter veya belgenin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle zayi olmuş olması gerektiği, bu kapsamda talep açısından 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. maddesinde düzenlenen koşulların gerçekleşmediği kanaatine varılmıştır.
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesinin 2021/723 Esas 2021/836 Karar sayılı ilamında aynen; ”…Davacı banka tarafından, müşterisi adına düzenlenen çek defterini kaybetmesi nedeniyle, çek defteri için zayi belgesi verilmesi istenmekte ise de, boş çek yapraklarının bulunduğu çek defterleri, TTK’nın 82. maddesinde tanımlanan, ticari defterlerden olmadığı gibi, boş çek yapraklarının kambiyo senedi vasfında kıymetli evrak niteliği de bulunmamaktadır. Bu durumda, mahkemenin gerekçesi hatalı ise de, TTK’nın 82/7. maddesinin şartları, somut olayda oluşmadığından, ilk derece mahkemesince, davanın reddine karar verilmesi doğru olup, davacı vekilinin istinaf itirazları yerinde değildir…” ibarelerine yer verilmiştir.
Tüm dosya kapsamı, tarafların iddiaları, … Anonim Şirketinin … Şubesi tarafından düzenlenen, keşideci … adına düzenlenmiş …,…., …, …, …, …, …, … ve …seri numaralı çeklerin bulunduğu 10 yapraklı 1 adet çek defterinin kaybolduğuna ilişkin tutulan 16/11/2021 tarihli tutanak sureti ve sair deliller birlikte değerlendirildiğinde, açılan davanın davacı … Anonim Şirketinin … Şubesi müşterisi keşideci … adına düzenlenmiş …,…., …, …, …, …, …, … ve …seri numaralı çeklerin bulunduğu 10 yapraklı 1 adet çek defterinin zayi olması sebebiyle zayi belgesi verilmesi taleplerine ilişkin olduğu, dava konusu çek defterinin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. maddesi düzenlemesi çerçevesinde zayi belgesi verilebilecek defter ve belgelerden olmadığı, kaldı ki bahsi geçen maddede zayi belgesi verilebilmesi için talebe konu defter veya belgenin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle zayi olmuş olması gerektiği, bu kapsamda talep açısından 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. maddesinde düzenlenen koşulların gerçekleşmediği anlaşılmakla, açılan davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Açılan davanın REDDİNE,
2-492 sayılı Harçlar Kanunu hükümleri gereğince karar tarihi itibariyle alınması gereken karar ve ilam hacının davanın açılışı sırasında peşin olarak alındığı anlaşılmakla, yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Yargılama giderlerinin davacı taraf üzerinde bırakılmasına,
4-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 333. maddesi gereğince kullanılmayan gider avansının talep halinde ve karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
Dair, davacı tarafın yokluğunda dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 345. maddesi gereğince gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık kesin süre içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer ya da başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İzmir Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.23/11/2021

Katip …
(e-imzalıdır)

Hakim …
(e-imzalıdır)

Bu belge 5070 sayılı kanun kapsamında DYS üzerinde hazırlanmış ve e-imza ile imzalanmıştır.