Emsal Mahkeme Kararı İzmir 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/887 E. 2022/9 K. 06.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/767
KARAR NO : 2022/7

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 10/11/2021
KARAR TARİHİ : 05/01/2022

Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizde yapılan yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize verdiği dava dilekçesi ile ve özetle;Müvekkiline ait … Mah. …/… Sok. No:… E …/… adresindeki … MAKİNE OTO YEDEK PARÇA SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Unvanlı, … ticaret sicil numaralı ticari işletmede ambalaj makinelerine yedek parça imalatı yapıldığını, müvekkili tarafından adres değişikliği yapılması kararı alınması üzerine işbu işletme fiziken …/… Sok. No:… … …/… adresine 06.11.2021 taşındığını, müvekkiline Torbalı Ticaret Odası’na işyeri adres değişikliği bildirimini yapmak üzere başvuru evrakını düzenlediği sırada karar defterini bulamadığını, taşınma işlemleri sırasında kaybolduğunu fark ettiğini, müvekkili şirkete ait karar defteri müvekkili şirket yetkililerinin tüm dikkat ve özenine rağmen söz konusu kayıp nedeniyle zayi olduğundan TTK madde 82, (7) numaralı fıkra uyarınca zayi olan şirket karar defterinin tespitini ve zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili 23/12/2021 tarihli dilekçesiyle; zayi belgesi verilmesi talepli dava dosyasından müvekkili şirkete ait karar defterinin bulunması sebebiyle vazgeçtiklerini beyan etmiştir.
6100 sy HMK’nun 307. maddesi uyarınca “Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.”
309. maddenin 1. ve 2. fıkraları uyarınca “Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.”310. maddesi uyarınca “Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.” 311. maddesi uyarınca “Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur.”
Dosyanın incelenmesinde; davacı vekilinin vekaletnamede feragat yetkisinin bulunduğu anlaşıldı.
Yapılan açıklamalar çerçevesinde, dosyada ekli vekaletnameye göre davacı vekilinin davadan feragat yetkisinin de bulunduğu anlaşıldığından; davacı tarafın davasından feragat etmesi nedeniyle davanın reddine dair aşağıdaki hükmün kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Yukarıda gerekçesi açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davasının FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafın yaptığı tüm yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-HMK.nun 333. maddesi uyarınca sarf edilmeyen gider avansının, karar kesinleştiğinde resen davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde, Mahkememize veya bulunduğu yerde varsa Asliye Ticaret Mahkemesi’ne, yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine verilecek istinaf dilekçesi ile İzmir Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu. 05/01/2022

Katip …
e-imza

Hakim …
e-imza