Emsal Mahkeme Kararı İzmir 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/675 E. 2022/281 K. 30.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/675
KARAR NO : 2022/281

DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 07/12/2020
KARAR TARİHİ : 30/03/2022

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile özetle; 25.01.2020 tarihinde, davalı sigorta şirketinde ZMSS poliçesi bulunan, … plakalı aracın , müvekkilinin idaresindeki … plakalı motosiklete çarparak müvekkilinin ağır yaralanmasına neden olduğu, kaza sonrasında müvekkilinin İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gördüğü, kaza tespit tutanağıma göre kazanın oluşunda … plakalı araç sürücüsünün asli tam kusurlu bulunduğu, davalı sigorta şirketine yapılan 05.02.2020 tarihinde başvuru yapıldığı halde kendilerine bir cevap verilmediği, beyan edilerek fazlaya ilişkin hak saklı kalmak üzere şimdilik 100.-TL kalıcı iş göremezlik tazminatı ile 100,00.-TL geçici iş göremezlik tazminatının başvuru tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalı sigorta şirketinden tahsiline karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
Davalı sigorta şirketi cevap dilekçesinde özetle; geçici iş göremezlik zararından sorumlu olmadıkları, davacı maluliyetinin 20.02.2019 tarihinde yürürlüğe giren “erişkinler için engellilik değerlendirilmesi hakkındaki yönetmelik hükümlerine göre İstanbul ATK ilgili ihtisas dairesinden alınacak raporla belirlenmesi, davacının sürekli maluliyetinin bulunmadığı, maluliyet tazminatı hesabının yürürlükte olan sigorta genel şartlarına göre yapılması beyanla davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkememizce kusur incelemesi ve aktüerya incelemesi yönünden bilirkişilere tevdi edildiği, bilirkişilerin ayrıntılı ve gerekçeli raporlarını mahkememize ibraz ettikleri anlaşılmıştır.
Davacı vekilinin 30/03/2022 havale tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiklerini, davanın reddine karar verilmesini, davalıdan yargılama gideri ve vekalet ücreti talebinin bulunmadığını bildirmiştir.
Davalı sigorta şirketi vekilinin 29/03/2022 havale tarihli dilekçesi ile sulh dilekçesi sundukları ve ekinde ibraname ibraz ettikleri, davacı taraf için yargılama gideri ve vekalet ücreti talepleri bulunmadığını bildirmiştir.
Dava, trafik kazası nedeniyle uğranılan kalıcı ve geçici iş göremezliğe ilişkin zararın tahsili istemine ilişkindir.
Davadan feragat, 6100 Sayılı HMK nun 307. maddesinde düzenlenmiş olup davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.
Feragat, davaya son veren hem usul, hem maddi hukuka ilişkin taraf (davacı) işlemlerinden biri olup, kesin hükmün sonuçlarını doğurur. Feragatin geçerliliği için davalının veya mahkemenin kabul beyanına ihtiyaç yoktur.
Somut olayda, davacı vekilinin davadan 30/03/2022 tarihli dilekçesi ile feragat ettiği, vekaletnamesinde feragate dair özel yetkisinin bulunduğu anlaşıldığından, davanın feragat nedeniyle reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda yazılı bulunan gerekçeye göre;
1-Davacının davasının FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Feragat muhakemenin ilk celsesinden sonra vuku bulduğundan Harçlar Kanunu madde 22 gereğince alınması gerekli harcın 2/3’ü olan 53,8‬ TL’nin dava açılırken peşin olarak yatırılan 54,40 TL ve tamamlama harcı olarak yatırılan 143,00 TL’den mahsubu ile artan 143,6‬ TL’nin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
3-Davacı tarafından iş bu dava sebebiyle yapılan yargılama giderlerinin uhdesinde bırakılmasına,
4-1.320,00 TL arabulucuk ücretinin davacıdan 6183 sayılı kanun hükümleri kapsamında tahsiline,
5-Davacı tarafından yatırılan ancak kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde re’sen davacıya iadesine,
6-Tarafların talepleri dikkate alınarak taraflar lehine yargılama gideri ve vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
Dair karar HMK 341 vd maddeleri gereğince tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize veya aynı nitelikteki başka yer mahkemeye verilecek dilekçe ile istinaf yoluna başvurabileceği belirtilerek tarafların yokluğunda okunup usulden anlatıldı.30/03/2022

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır