Emsal Mahkeme Kararı İzmir 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/505 E. 2021/528 K. 29.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/505 Esas
KARAR NO : 2021/528

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 28/09/2020
KARAR TARİHİ : 29/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket, toptan kontör işiyle uğraşmakta olup 2015 yılı ticari defterlerini (yevmiye, envanter ve defteri kebir) kaybettiğini, bu defterlerin kaybolduğunu, vergi dairesi tarafından incelenmek için istendiği zaman … tarihinde fark edildiğini, müvekkili şirket, kontör kartlarını sisteme girdikten sonra kartları geri dönüşüme göndermek için koliye koymakta ve kolileri depoya indirdiğini, yasal defterlerde yaprak sayısı çok fazla olduğu için bastırıp kolilendiğini, belirli periyotlarla geri dönüşüm için bu kartları almaya gelenler kolileri alıp gittiklerini ve kartlar verilirken yanlışlıkla defterlerin olduğu koliler de araya karıştığını, müvekkili şirketin 2015 yılına ait yevmiye, envanter ve defteri kebir yasal defterlerinin zayi olduğunu, müvekkili şirkete ait 2015 yılı yevmiye, envanter ve defteri kebir yasal defterleri zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, 6102 Sayılı TTK’nun 82/7 maddesi uyarıca zayi nedeniyle zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nun 82/7. maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir” şeklinde yasal düzenleme yer almaktadır.
Mahkememizce yapılan yargılama ve toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde, davacı her ne kadar dava dilekçesinde müvekkili şirketin, kontör kartlarını sisteme girdikten sonra kartları geri dönüşüme göndermek için koliye koyarak bu kolileri depoya indirdiğini, yasal defterleri de yaprak sayısı çok fazla olduğu için bastırıp kolilendiğini, belirli periyotlarla geri dönüşüm için bu kartları almaya gelenler kolileri alıp gittiklerini ve kartlar verilirken yanlışlıkla defterlerin olduğu kolilerin de araya karıştığını bu şekilde müvekkili şirketin 2015 yılına ait yevmiye, envanter ve defteri kebir yasal defterlerinin zayi olduğunu belirterek, bu defterlerin zayi nedeniyle iptalini talep etmiş ise de, TTK’nın 82/7. maddesindeki düzenleme uyarınca ve dosya kapsamına göre davacı vekilinin zayi olduğunu iddia ettiği ticari defterlerin TTK’nın 82/7. maddesinde belirtilen nedenlerle kaybolmadığı, davacının basiretli tacir gibi davranmayarak iptali istenen ticari defterlerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermediği kanaati ile davacının davasının reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda yazılı bulunan gerekçeye göre;
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Alınması gereken 59,30 TL maktu harçtan peşin alınan 54,40 TL harcın mahsubu ile eksik kalan 4,90 TL’nin davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
3-Davacının yapmış olduğu yargılama harç ve giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmın karar kesinleştiğinde resen davacıya iadesine,
Dair ; davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 s. HMK’nın 341. v.d.maddeleri gereğince ( 2 ) hafta içerisinde,İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 29/09/2021

Katip …
e-imza

Hakim …
e-imza