Emsal Mahkeme Kararı İzmir 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/751 E. 2022/165 K. 23.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/163
KARAR NO : 2022/135

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 12/03/2021
KARAR TARİHİ : 16/02/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin, uzun yıllardır hayvancılık sektöründe yer alan, üretim ve danışmanlık hizmetleri veren köklü bir firma olduğunu, 25/02/2021 tarihinde bilgisayarlarında yapmış oldukları inceleme ve araştırma neticesinde 18/02/2021 tarihinde müvekkili şirketin sistem odasında yer alan sunucularına saat 03:00 itibari ile internet üzerinden saldırılar/ataklar düzenlendiğini, bu atakların dilekçe ekinde sunmuş oldukları loglarda görüldüğü üzere müvekkili şirketin verdiği bir güvenli bağlantı protokolü üzerinden yapıldığını, bu olay neticesinde müvekkilinin yedekleme sunucularındaki yedekleri de kriptolanmış ve sunucularının silindiğini, müvekkilimizin işlerini yürüttüğü sistemler ve sistem yedekleri kullanılamaz hale getirilerek kayıtlı verilerin yokedildiğini, müvekkili şirketin tüm sistemini ve sistem yedeklerini yokeden kişi/ler “…@…” isminde bir mail adresi bıraktıklarını, bilgi işlem uzmanı tarafından “…@gmail.com” şeklinde bir mail adresi alınarak bu adresten şüpheli ile mecburen iletişime geçildiğini ve firma verilerini ne şekilde kurtarabileceğinin sorulduğunu, karşı tarafın bu işleme karşılık 15.000 Dolar para istediğini, yıllardan beri sisteme kaydedilen şirket faaliyetlerine, çalışmalarına, şirketin iç işleyişine dair belgelere, diğer firmalarla yürütülen çalışmalara, personel dosyalarına vs. söz konusu hukuka aykırı eylem neticesinde müvekkili şirketin bir erişimi kalmayarak, tüm sistemin, yedekleriyle beraber yok edildiğini, haliyle bu durumun ne yazık ki müvekkili şirketin ticari hayatına son derece olumsuz etkileri ve telafisi güç zararlara sebep olacağını, yaşanan bu durumlar nedeni ile Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu, müvekkili şirketin sistemi ve sistem yedeklerine yönelik yapılan işbu siber saldırı sonucu, müvekkilinin V.U.K. gereği tutmak zorunda olduğu tüm elektronik defter, kayıt ve belgelerin zayi olduğunu, söz konusu bilgisayar kayıtlarının, tüm ticari defter ve kayıtlar ile ticari beratların siber saldırı neticesinde silinip silinmediği ve sair hususları tespit etmek üzere, müvekkili adresinde yer alan bilgisayarlar üzerinden bilirkişi incelemesi yapılmasını, tüm bu açıklanan nedenlerle, müvekkili şirket bilgisayarlarındaki, şirketin kuruluşundan bu yana tutulan tüm sistem ve yedeklerinin siber saldırıya uğraması nedeniyle müvekkilinin elektronik defterleri zayi olduğundan, zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekilinin 02/06/2021 tarihli açıklama dilekçesi ile, 2015-Şubat 2021 (işbu tarihler dolmak üzere) tarih aralığında elektronik ortamda tutmakta olduğu yevmiye defteri, defteri kebir ve beratlarının zayi olduğuna ilişkin beyanda bulunduğu görülmüştür.
Dava, 6102 Sayılı TTK nun 82/7 maddesi uyarıca zayi nedeniyle zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. Maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir” şeklinde yasal düzenleme yer almaktadır.
Mahkememizce deliller toplanılmış, Gelir İdaresi Başkanlığının yazı cevabı dosya içerisine alınmış, e-defter berat çıktıları incelenmiş, Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın …/… soruşturma sayılı dosyası ile …/… soruşturma sayılı dosyalarının birleştirilmesine karar verildiği ve soruşturmanın derdest bulunduğu anlaşılmış, talebe ilişkin davacı şirket koordinatörü, mali işler müdürü ve bilgi işlem sorumlusu imzasıyla tanzim edilen durum tespit tutanağı incelenmiş, İzmir … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …/… esas sayılı dava dosyasının bir örneği Uyap ortamından getirtilmiş, davacı tanığı … dinlenmiş, tanık “Ben davacı şirkette 27/02/2012 tarihinden bu yana ticari koordinatör olarak çalışmaktayım. 18/02/2021 tarihinde sabah şirkete geldiğimizde bilgisayarlarımız üzerinden hiçbir sisteme, internete ve kullandığımız diğer uygulamalara bağlanamadık. Bilgi işlem sorumlusu kontrol ettiğinde ana server üzerindeki tüm dosyaların silinmiş olduğunu bize ifade etti. Şirkete ait bütün muhasebe programları, e defterler, mali olarak tutulan tüm kayıtlar ve üretim dosyaları bilgisayar sistemi üzerinden tutulduğundan hepsinin silinmiş olduğunu anladık. Hatırladığım kadarıyla şirket bu kayıtları 2020 yılından beri e-defter olarak tutmaktadır. Resmi olarak beyan edilen tüm defter ve işler sistem üzerinden bilgisayar ortamında artık tutuluyordu. Bu olaydan bir gün sonra 19/02/2021 tarihinde e mail yoluyla bize ulaşan bir kişi 15.000 USD karşılığında verileri bize geri verebileceğini söyledi. Sistemin kurtarılıp kurtarılamayacağı hususunda bir akredite şirketine müracaat ettik. Ancak DATA Veri Kurtarma Adli Bilişim Laboratuvarı tarafından yapılan inceleme sonucunda dosyaların kurtarılamayacağını bize söyleyerek bu konuda rapor tanzim edildi. Biz bu hususta Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Yapılan yargılama ve dosya içeriğine göre; davacı tarafından davacı şirketin elektronik ortamda tutmuş olduğu yevmiye defteri, defter-i kebir ve beraatlarının kaybolduğundan bahisle zayi olduğu iddiasına ilişkin olarak, dosyaya celp edilen Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığının …/… soruşturma dosyası içeriği, Gelir İdaresi Başkanlığından gelen belgeler, dinlenen tanık anlatımları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, davacı şirketin bilgisayar sistemine yapılan siber saldırı neticesinde dava konusu edilen 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ve Ocak-Şubat 2021 dönemlerine ilişkin elektronik ortamda tutulan yevmiye defteri, defter-i kebir ve beraatlarının zayi olduğu, davacının defter ve belgelerin korunması anlamında gereken özeni göstermesine ve basiretli bir tacir gibi davranmasına rağmen, elektronik ortamında yapılan müdahale sebebiyle işbu defter ve beratların şirketin kontrolü ve iradesi dışında zayi olduğu anlaşılmakla davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.
HÜKÜM : Yukarıda yazılı bulunan gerekçeye göre;
Davanın KABULÜ İLE; davacı şirketin 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ve Ocak-Şubat 2021 dönemlerine ilişkin elektronik ortamda tutulan yevmiye defteri, defter-i kebir ve beraatlarının ZAYİ OLDUĞUNUN TESPİTİNE,
Alınması gerekli 80,70 TL harçtan peşin alınan 59,30 TL nin mahsubu ile bakiye 21,40 TL nin davacıdan alınarak, Hazineye gelir kaydına,
Yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
Artan gider avansının karar kesinleştiğinde re’sen davacıya iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde, mahkememize veya bulunduğu yerde varsa Asliye Ticaret Mahkemesi’ne, yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine verilecek istinaf dilekçesi ile, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde, istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup, usulen anlatıldı. 16/02/2022

Katip …
e-imza

Hakim …
e-imza