Emsal Mahkeme Kararı İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/274 E. 2021/714 K. 08.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/274
KARAR NO : 2021/714

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 16/06/2020
KARAR TARİHİ : 08/10/2021

Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı … vekili 16.06.2020 harç tarihli dava dilekçesinde; İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğünün … … sırasında kayıtlı … Limited Şirketi ünvanlı şirketin ortağı iken şirketteki hissesinin …’a devrettiğini, devrin 24.02.2014 tarihli Bornava … Noterliğinin düzenlediği … numaralı hisse devir sözleşmesiyle yapıldığını, hisse devrine ilişkin kararında şirkette … Karar sayılı kararla alındığını, buna rağmen şirketin pay defterinde bu hisse devri yapılmış olmasına rağmen Ticaret Sicil Müdürlüğüne hisse devrinin bildirilmediğini, halen şirket ortağı olarak görüldüğünü belirterek davalı … aleyhine ticaret sicil kaydının iptali yönünde dava açmıştır.
Davalı … 18.09.2020 tarihli cevap dilekçesinde; …-… sicil numarasına kayıtlı … Limited Şirketi’nin 24.04.2012 tarihinde kurulduğunu, ortaklarının … ve … ve şirket müdürünün … olduğu, 20.02.2014 tarihli 2014/01 tarihli ortaklar kurulu kararı ile …’un hisselerinin tamamının …’a devredilerek ortaklıktan ayrıldığını, şirket müdürü …’un yetkilerinin sona erdirilmesine karar verildiği ve bu kararın İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğünce 21.02.2014 tarihinde tescil ve ilan edildiğini, davacı tarafça sunulan ortaklar kurulu kararı ve hisse devir sözleşmesinde herhangi bir hisse devir tescilinin bulunmadığı, TTK m. 595 gereği sermaye payının devredilebilmesi için hisse devir sözleşmesi, hisse devrinin ortaklar genel kurulunda devredildiğine dair karar ve pay devrinin işlendiği pay defterinin gerektiği, ilgili belgeler ile birlikte gerekli harçlar yatırılarak Ticaret Sicil Yönetmeliğinin m. 22 gereği tescil başvurusunda bulunmaya yetkili kişi / kişiler tarafından (limited şirketlerde şirket müdürü) başvurulması gerektiği, hisse devrinin tescilinin yapılmamış olmasının davacı ile dava dışı şirket, ortakları ve şirket yetkilisi arasındaki ilişkiye ilişkin olduğu, davacı tarafın iddia ettiği hisse devrinin tescilinin yapılmamış olmasından dolayı davalı Müdürlüğün davanın açılmasına sebebiyet veren bir işleminin bulunmadığını ve davalı Müdürlüğe husumet yöneltilemeyeceğini belirterek davanın husumet yönünden reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava; TTK m. 27 ve devamında yer alan Ticaret Sicile Tescil hususlarında ki eksikliklerin giderilmesine ilişkin olarak açılan düzeltme davası niteliğindedir.
Davacı tarafın duruşma gün ve saatini bildiği halde iştirak etmediği, mazeret dilekçesi de göndermediği görülmekle Mahkememiz dosyası 26.05.2021 tarihinde işlemden kaldırılmış ve taraflarca yenilenmemiştir.
HMK 150/1. maddesi gereğince taraflarınca yasal süre içinde yenileninceye kadar taraflarca takip edilmeyen dosyanın 26.05.2021 tarihinde işlemden kaldırılmasına, dosyanın müracaata kaldığı tarihten itibaren üç ay içinde taraflarca yenilenmediğinden HMK 150/5. maddesi gereği açılmamış sayılmasına karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan sebeplerle;
Mahkememize ait iş bu dava dosyası müracaata kaldığı tarihten itibaren üç ay içinde taraflarca yenilenmediğinden ve herhangi bir başvuru yapılmadığından; HMK 150/5. maddesi uyarınca DAVANIN AÇILMAMIŞ SAYILMASINA,
Mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına ,
Harçlar Kanunu gereğince alınması gerekli 59,30 TL harçtan dava açılışında alınan 54,40 TL peşin harcın mahsubu ile eksik alınan 4,90 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Davalı tarafından yargılama gideri olarak yapılan yazışma ve tebligat gideri 58,00 TL’nin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
HMK 333. maddesi gereğince gider avansından artanın karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda ve gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Başkan …
E-İmzalıdır

Üye …
E-İmzalıdır

Üye …
E-İmzalıdır

Katip …
E-İmzalıdır