Emsal Mahkeme Kararı İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/361 E. 2022/1037 K. 09.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/361 Esas
KARAR NO : 2022/1037

DAVA : Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 14/04/2022
KARAR TARİHİ : 09/12/2022
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 09/12/2022

Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizde yapılan yargılaması sonunda dava dosyası ve ekleri incelendi;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili; … Elektrik ile yapılan 09/11/2020-31/03/2022 yıllarını kapsayan elektrik tedarik anlaşması gereği enerji birim bedelinin 485,00 TL/MWh üzerinden anlaşma sağlandığını, 2021 Ağustos fatura döneminde müvekkilin bilgi ve onayı olmadan birim fiyatının 635,00 TL/MWh olarak faturalandırıldığını, 2021 Kasımdan sonra ise hiçbir bildirim ve ihtar olmaksızın Ulusal Tarifeden faturalandırıldığını, davalının sözleşme hükümlerine riayet etmediğini, Arabulucuk aşamasında da anlaşmaya varılamadığını, haksız ve kötü niyetli eylemleri karşısında sözleşme dönemine ait fazladan ödenen fatura, Dağıtım Bedeli, KDV, TRT Payı da hesaplanarak zararın bilirkişi marifetiyle tespiti sonrası talep miktarımızı arttırmak üzere şimdilik 1.000,00 TL’nin her aya ait temerrüt tarihinden işleyecek avans faizi ile birlikte davacıya yükletilmesini, yargılama gideri ile vekalet ücretinin davalı kurum üzerine bırakılmasını talep ve beyan etmiştir.
CEVAP: Davalı vekili; Enerji piyasasında yaşanan olumsuz gelişmeler dolayısıyla 04/08/2021 tarihinde ek protokol akdedildiğini tarafların muvafakati ile 01/09/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arasında 635,00 TL/KWh olarak belirlenip kabul sağlandığını, lakin davacı tarafın daha sonra revize edilen bedeli kabul etmediğini ve karşılığında anlaşmanın fesh edildiğini, nitekim mağduriyet yaratmamak adına tüm iyi niyet ve imkanların kullanıldığını hukuka aykırı davanın reddine karar verilmesini talep ve beyan etmiştir.
KANITLAR:26/09/2022 tarihinde Elektrik Mühendisi …ve Doç. Dr. …’den bilirkişi raporu alınmıştır. EnerjiSa A.Ş. … nolu tesisattaki … Yapı adına olan abonelik bilgilerini gösterir belgeyi celbetmiştir.
Taraflar arasındaki 09/11/2020 tarihli ikili anlaşma;
Davacı … Yapı San. ve Tic. A.Ş. ile … Elektrik Perakende Satış A.Ş. arasında davacının … Mah. … Cad. No:… D. No:… Merkez – Osmaniye adresindeki işyerinde kurulu … tesisat nolu kullanım yeri için 09/11/2020 tarihinde ‘Çift Terimli – Tek Zamanlı O.G. Ticarethane’ abone grubu üzerinden ve 485,00 TL/MWH sabit birim fiyatlı ‘Kurumsal Müşterilere Yönelik İkili Anlaşma’ imzalanmıştır.
Bu sözleşmede … Elektrik Perakende Satış A.Ş. ‘Tedarikçi’, … Yapı San. ve Tic. A.Ş. ise ‘Müşteri’ olarak adlandırılmıştır.
Bu İkili Anlaşmanın dava konusu ile ilgili maddeleri aşağıdadır;
Madde-5) Satış Birim Fiyatı ve fatura Tutarının Hesaplama Yöntemi;
5.1)İş bu sözleşme kapsamında perakende tek zamanlı enerji birim bedeli 485,00 TL/MWh olarak uygulanacaktır.
5.2)Bu bedele, EPDK ve ilgili mevzuat gereğince Müşterinin sorumluluğunda olup ilgili dağıtım/iletim ve/veya ilgili resmi kurum tarafından tedarikçiye fatura edilebilecek bedeller (Dağıtım Bedeli, Enerji Fonu, TRT Payı, Belediye Tüketim Vergisi, KDV ve benzeri mali yükümlülükler) faturaya ilave edilecektir. Mevzuattan kaynaklanacak değişiklikler, Müşterinin faturalarına yansıtılır ve fesih sebebi oluşturmaz.
5.3)Tedarikçi, sözleşmenin kurulmasından sonraki bir tarihte elektrik enerjisi temininde meydana gelecek güçlükler, aksaklıklar, abone grubu değişikliği, üretim ve tedarik maliyetlerinde (doğalgaz fiyatları ve döviz farkındaki artışlar dahil, fakat bununla sınırlı olmamak üzere) ortaya çıkan artışlar, mevzuat değişikliği, mucbir sebep, banka faiz oranlarındaki değişiklik, piyasa koşullarındaki olağanüstü değişiklikler veya mahkeme kararı gibi nedenlerle Müşteriye sözleşmenin 5.1 maddesinde yer alan birim bedel için yeni bir birim bedel teklif edebilir. Müşterinin, bu yeni teklifi 7 takvim günü içerisinde açıkça reddetmemesi halinde, sözleşme yeni birim bedel üzerinden devam eder. Bu taktirde müşteri, teklife konu ayın başından başlamak üzere Tedarikçi tarafından belirlenen yeni birim bedel uygulamasını kabul eder. Müşterinin, Tedarikçinin revize talebini süresi içerisinde açıkça reddetmesi halinde, Tedarikçi sözleşme süresi içerisinde her zaman tazminatsız fesih hakkına haizdir.
5.4)Sözleşme süresi içerisinde, EPDK tarafından ilgili ay için açıklanan YEKDEM birim bedelinin, sözleşme tarihi itibariyle güncel olan ve sözleşmenin sonraki yıla uzaması halinde devam eden yıl başında EPDK tarafından açıklanan ‘öngörülen tahmini’ YEKDEM birim bedellerinden %35 ve daha yüksek oranda artması veya eksilmesi halinde, oluşan ek maliyet veya indirim, ilgili ay için Sözleşmenin 5.1 maddesinde belirtilen sabit birim fiyata yansıtılır. Bu halde, revize bedele ilişkin fark tutarı, Müşterinin tahakkuk edecek ilk faturasına eklenir/faturasından düşülür. İlgili aya ilişkin hesaplanan birim fiyat, aynı tarih için yayımlanan ulusal tarife fiyatını geçemez. İş bu madde kapsamında belirlenen YEKDEM sapma oranından bağımsız olarak Tedarikçinin maliyet kalemlerini gözeterek iş bu sözleşmenin 5.3 maddesini uygulama hakkı her zaman saklıdır.
Madde-9) Sözleşmenin Yürürlüğü ve Süresi;
9.1) Sözleşme, imza edildiği tarihte yürürlüğe girer ve tarafları bağlar. Sözleşmenin süresi, elektrik tedarikinin başladığı tarihten itibaren 15 aydır.
9.2) Taraflardan herhangi biri, Sözleşmenin sona erme tarihinden en az bir ay önce yazılı olarak feshetmediği sürece sözleşme bir kereye mahsus olmak üzere, bir yıl süre ile uzamış sayılır.
Madde-15) Mucbir Sebep;
15.1)Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin ‘Mucbir Sebepler’ başlıklı 35. maddesinde yer verilen durumların ortaya çıkması veya EPDK tarafından mucbir sebep ilanı ve bu halin devamı müddetince Müşteri, Tedarikçinin edimini yerine getirememesinden dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunmayacağı gibi, daha sonra da herhangi bir hak iddia edemez. Mucbir sebep halinin 3 günden fazla sürmesi halinde Tedarikçinin tazminatsız fesih hakkı saklıdır. Müşterinin, mucbir sebep haline dayanabilmesi için, mucbir sebebe ilişkin tüm bilgi ve belgelerin, mucbir sebebin ortaya çıktığı 3 işgünü içerisinde Tedarikçiye sunulması ve bunların Tedarikçi tarafından kabulü şarttır.
Madde-16)Diğer Hükümler;
16.3)Sözleşmenin ekleri ve ileride düzenlenecek Ek Protokoller, Sözleşmenin ayrılmaz birer parçası olup, Sözleşme metninde yer almış gibi hüküm ifade eder.
16.7) Anlaşmazlıkların çözümünde İzmir ve Manisa Arabuluculuk Bürosu, Mahkeme ve İcra Daireleri yetkilidir.
16.9) Sözleşme, ilgili mevzuat gereğince bir ikili anlaşma niteliğinde olup, Müşterinin tüm hakları (ticari seçenekler, muhtemel riskler, mevzuat gerekleri gibi) ve yükümlülükleri ve Sözleşmede yer alan hükümlere ilişkin olarak ileride karşılaşabileceği hususlar hakkında Müşteriye açıkça bilgi verilmiş, bunların içeriğini öğrenme imkanı Tedarikçi tarafından sağlandıktan sonra tarafların rıza ve mutabakatıyla bir nüsha olarak imzalanmış olup, Sözleşmenin bir örneği Müşteriye teslim edilmiştir. Ekler ve daha sonra düzenlenebilecek olan ek protokoller, Sözleşmenin ayrılmaz bir parçasıdır.
Taraflar arasındaki 04/08/2021 tarihli protokol ;
Davacı … Yapı San. ve Tic. A.Ş. ile … Elektrik Perakende Satış A.Ş. arasında 09/11/2020 tarihinde enerji alımı ve satımı konusunda akdedilen İkili Anlaşmaya ek olarak 04/08/2021 tarihinde Protokol (Ek Protokol) düzenlenmiştir.
Bu Ek Protokolün dava konusu ile ilgili maddeleri aşağıdaki gibidir;
Madde-2)
2.1)Taraflar Sözleşme, Ek Protokol ve varsa bu dokümanlara ilave olarak düzenlenmiş diğer dokümanlarda belirlenen perakende tek zamanlı enerji birim bedelinin Temmuz- Ağustos 2021 de sözleşme birim fiyatları üzerinden, 01/09/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arası için 635,00 TL olarak güncellendiğini ve bu şekilde uygulanacağını, tekrar bir revize talebinde bulunulmayacağını, herhangi bir itiraz ileri sürmeksizin kabul, beyan ve taahhüt eder.
2.2)Taraflar Sözleşme, Ek Protokol ve varsa bu dokümanlara ilave olarak düzenlenmiş diğer dokümanlarda belirlenen Sözleşme sona erme (bitiş) tarihinin 31/12/2021 olarak değiştirildiğini, bu şekilde uygulanacağını ve anılı tarihte sözleşmenin sona ereceğini, gayrikabili rücu olarak kabul, beyan ve taahhüt eder.
2.3)Sözleşmenin 9.2 ve 9.3 maddeleri iptal edilmiştir.
3.1)İş bu protokol Sözleşme şartlarına tabi olup, Taraflar arasında daha önce akdedilen Sözleşme, Ek Protokol ve/veya varsa Sözleşme eki olarak akdedilmiş olan protokollerin ayrılmaz bir parçasıdır.
3.2)İş bu Protokol ile Taraflar arasında imzalanan Sözleşme, Ek Protokol ve/veya varsa Sözleşme eki olarak akdedilmiş olan protokollerde düzenlenen hükümler arasında herhangi bir ihtilaf olması halinde, iş bu Protokol hükümleri esas alınacaktır.
Madde-4)
4.1)İş bu protokol, imza tarihinde yürürlüğe girer.
4.2)Taraflar, iş bu protokolün yürürlük tarihinden önceki döneme ilişkin hiçbir talebinin olmadığını ve ilgili dönemde münhasıran yürürlükte olan Sözleşme Hükümlerinin geçerli olduğunu bildiğini, kabul, beyan ve taahhüt eder.
Madde-5)
5.1) Tedarikçi ve müşteri, Sözleşme ve protokolün tüm maddeleri üzerinde müzakere etmişlerdir.
5.2) Tedarikçi, Müşteriye Sözleşme ve Protokolün hüküm ve sonuçları hakkında bilgi vermiştir.
5.3) Müşteri, Sözleşme ve Protokolü okuduğunu, tam olarak anladığını, sonuçlarını bildiğini beyan ve kabul etmiştir.
GEREKÇE:Taraflar arasında akdedilen sözleşmeye aykırılık nedeniyle davacının uğradığı zararın, davacı tarafça fazladan ödenen fark fatura bedellerinin tespiti ile davalıdan temerrüt tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan tahsiline ilişkindir.
Öncelikle taraflar arasında hukuki ilişki olup olmadığı, varsa hukuki ilişkinin niteliğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu sebeble de davacı ve davalının ileri sürmüş olduğu iddialar, vakıalar ve bunları ispat edip etmedikleri ve ispat yükünün kimde olduğu hususuna değinmekte yarar vardır.
HMK. 190. maddesi “İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir. Kanuni bir karineye dayanan taraf, sadece karinenin temelini oluşturan vakıaya ilişkin ispat yükü altındadır. Kanunda öngörülen istisnalar dışında, karşı taraf, kanuni karinenin aksini ispat edebilir.” hükmü mevcuttur.
İleri sürülen bir önermenin doğruluğu hususunda kanaat oluşturmak için bir nedenselliğin ortaya konulması olarak tanımlanabilen ispat, yargılama hukuku açısından dava konusu hakkın ve buna karşı yapılan savunmanın dayandığı vakıaların var olup olmadıkları hakkında mahkemeye kanaat verilmesi işlemidir.
İspatın konusu olan vakıalar, hukuk açısından doğrudan önem taşıyan veya dolaylı olarak önem taşıyan vakıalar olarak ayrılabilir. Hukuk açısından doğrudan önem taşıyan olaylar; hukuken hakların ve hukuksal ilişkilerin doğumu, değişmesi, işlemez duruma gelmesi, doğumunun engellenmesi veya doğduktan sonra düşmesine yol açan olaylardır. Hukuk açısından dolayısıyla önem taşıyan ve “emareler (belirtiler) ” olarak da tanımlanan olaylar ise; hak ve hukuksal ilişkilerde yukarıda belirtilen durumların meydana gelmiş olduğu, kendilerinden olağan yaşam deneyimleri kuralları uyarınca anlaşılabilen, bir başka deyişle bir eylemsel karine bağının kurulmasına olanak veren olaylardır. Emareler, ancak hâkimin delilleri serbestçe değerlendirme (takdir) serbestisinin bulunduğu (HMK. madde 198), bu serbestinin özel kurallar ile sınırlanmamış olduğu (HMK. madde 200 ve 201 gibi) durumlarda ispat konusu olabilir. (Bilge Umar; (1980), İspat Yükü, (2. Baskı), Büyükçekmece, Kazancı Matbaacılık Sanayi. sf. 19.)
İspatın, doğrudan delil göstererek ispat ve dolaylı ispat olarak ayrıma tabi tutulup, dolaylı ispatın emareler ile ispat olarak değerlendirildiği, bu kapsamda emareyi bir delil vasıtası olarak değil, ispata yardımcı, kanuni maddi unsura uymayan yabancı vakıalar olarak nitelendirildiği de görülmektedir.( M. Kamil Yıldırım; (1990), Medeni Usul Hukukunda Delillerin Değerlendirilmesi, İstanbul, Kazancı Kitap Ticaret. sf. 120, 121.)
İspat yükü belli bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediğinin anlaşılamaması, yani olayın ispatsız kalması yüzünden hâkimin aleyhte bir kararıyla karşılaşma tehlikesidir. Bu tanımda asıl davayı kaybetmek tehlikesinden değil, hâkimin aleyhte bir kararı ile karşılaşma tehlikesinden bahsedilmesi dikkate değerdir. Zira yalnızca davanın asıl konusu bakımından değil, aynı zamanda bir ön sorun veya bir ara sorun hakkında da iki tarafın birbirine zıt olarak ileri sürdükleri olayların hiçbirinin ispat edilememesi olasılığı vardır. Bu durunda hâkimin yapacağı iş söz konusu sorun bakımından ispat yükünü taşıyan tarafın, o sorunda ileri sürdüğü istemi reddetmek olacaktır.(Umar; İspat Yükü, sf. 3)
İspat yükü taraflar için bir yükümlülük (mükellefiyet) değil, sadece bir yüktür (külfettir). Taraf kendisi tarafından ispatı gereken bir vakıayı ispat edemezse, karşı taraf (ve mahkeme) onu mutlaka ispat etmesini isteyemez (yükümlülük). Bilâkis kendisine ispat yükü düşen taraf, o vakıayı ispat edememiş sayılır; meselâ, kendisine ispat yükü düşen ve fakat bunu yerine getiremeyen taraf davacı ise, davasını ispat edememiş sayılır ve dava bu nedenle reddedilir.(Kuru; Arslan; Yılmaz; sf. 370.)
Davacı ile davalı … Elektrik ile yapılan 09/11/2020-31/03/2022 yıllarını kapsayan elektrik tedarik anlaşması gereği enerji birim bedelinin 485,00 TL/MWh üzerinden anlaşma sağlandığı, 04/08/2021 tarihinde ek protokol akdedildiğini tarafların muvafakati ile 01/09/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arasında 635,00 TL/KWh olarak belirlendiğine yönelik ek protokol düzenlendiği konusunda bir uyuşmazlık yoktur.
Dosya bilirkişi heyetine tevdii edilmiş ve dosyaya sunulan bilirkişi raporunda ” Davacı … Yapı San. Tic. A.Ş. ile davalı … Elektrik Perakende Satış A.Ş. tarafında davacının arasında davacının … Mah. … Cad. No:… D. No:1 Merkez – Osmaniye adresindeki işyerinde kurulu … tesisat nolu kullanım yeri için 09/11/2020 tarihinde ‘Ticarethane’ abone grubu üzerinden 485,00 TL/MWh sabit birim fiyat üzerinden elektrik enerjisi temini amacıyla ‘Kurumsal Müşterilere Yönelik İkili Anlaşma’ imzalanmıştır. İkili anlaşmaya göre sözleşme süresi 15 ay olup, 01/01/2021 tarihinden itibaren davalı tarafça enerji teminine başlandığı anlaşılmaktadır Dosya içerisindeki faturalar incelendiğinde;
– 189.259,98 TL tutarlı 2021/01 dönem faturasının,
– 177.945,46 TL tutarlı 2021/02 dönem faturasının,
– 216.819,18 TL tutarlı 2021/03 dönem faturasının,
– 194.178,63 TL tutarlı 2021/04 dönem faturasının,
– 227.505,45 TL tutarlı 2021/05 dönem faturasının,
– 437.265,04 TL tutarlı 2021/06 dönem faturasının,
– 688.298,05 TL tutarlı 2021/07 dönem faturasının,
– 676.101,43 TL tutarlı 2021/08 dönem faturasının,
Taraflar arasındaki 09/11/2020 tarihli İkili Anlaşmadaki 485,00 TL/MWh aktif enerji birim fiyatı üzerinden ve diğer bileşenlerin de EPDK tarifelerine uygun olarak tahakkuk ettirildiği görülmektedir. Taraflar arasında 04/08/2021 tarihinde Ek protokol imzalanmış ve bu ek protokole göre 01/09/2021 – 31/12/2021 tarihleri arasında davalı tarafından tedarik edilecek aktif elektrik enerjisinin 635,00 TL/MWh üzerinden sağlanması ve sözleşmenin 31/12/2021 tarihinde sonlanması konusunda anlaşılmıştır.
Yine dosya içerisindeki faturalar incelendiğinde;
– 701.656,10 TL tutarlı 2021/09 dönem faturasının,
– 576.403,24 TL tutarlı 2021/10 dönem faturasının
Taraflar arasında düzenlenen 04/08/2021 tarihli Ek Protokolde belirtilen 635,00 TL/MWh aktif enerji birim fiyatı üzerinden ve diğer bileşenlerin de EPDK tarifelerine uygun olarak tahakkuk ettirildiği tespit edilmiştir.
01/11/2021 tarihinden itibaren … Elektrik Perakende Satış A.Ş. tarafından davacıya elektrik enerjisi tedariği sonlandırıldığından, davacı şirket ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini 2021/11 ve 2021/12 dönemlerinde son kaynak tedariği kapsamında Enerjisa … Elektrik Perakende Satış A.Ş.’den temin etmek zorunda kalmıştır.
… Elektrik Perakende Satış A.Ş. tarafından 04/08/2021 tarihli ek protokole uyulmamış olması sebebiyle, davacının 2021/11 ve 2021/12 dönemlerinde son kaynak tedariği tarifesi üzerinden enerji alması yüzünden fazladan ödemiş olduğu bedel;
2021/11 dönem faturası için ; 170.993,47 TL,
2021/12 dönem faturası için ; 249.724,90 TL,
toplam; 420.718,37 TL olarak hesaplanmıştır.
Davacı şirket ile … Elektrik Perakende Satış A.Ş. arasında ‘iki anlaşma’nın düzenlenmesinden sonra EPİAŞ (Elektrik Piyasaları İşletme A.Ş.) bünyesinde oluşan elektrik enerjisi piyasa takas fiyatlarının (PTF) arttığı doğrudur.
Ancak, davalı şirket piyasa takas fiyatlarının yükseldiğini ve yükselme eğiliminde olduğunu bildiğinden davacı ile 04/08/2021 tarihli Ek Protokolü imzalayarak ikili anlaşmada yazılı olan 485,00 TL/MWh olan aktif elektrik enerjisi satış fiyatını 635,00 TL/MWh olarak güncellemiştir. Bu Ek Protokol sırasında davalı şirketin ek protokole esas olan 01/09/2021 – 31/12/2021 tarihleri arasındaki elektrik fiyatlarında her ne sebeple olursa olsun meydana gelebilecek artışları öngörerek ve gelebilecek maliyet artışlarını yeni revize teklif birim bedeline ekleyerek yeni teklifini sunması gerekmektedir. Kaldı ki ek protokolün kapsadığı toplam süre uzun bir dönem olmayıp 4 ayla sınırlıdır.
Taraflar arasında 04/08/2021 tarihinde Ek Protokol düzenlenerek davalı tarafça yeni revize teklif verilmiş ve bu teklifin 31/12/2021 tarihine kadar geçerli olacağı, bir daha revize teklif verilemeyeceği hususunda anlaşılmış iken, davalı şirketin elektrik enerjisi tedarik edimini yerine getirmemesinin ve davacı tarafa da herhangi bir haber vermeden elektrik enerjisi tedarikini durdurmasının taraflar arasındaki Ek Protokole aykırı olduğu görüşüne varılmıştır.” şeklindedir.
Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkili olduğu şirketin 2022 yılı Ocak-Şubat ve Mart döneminde de davalının taahhüdünü yerine getirmemesi sebebiyle fazladan enerji bedeli ödemek zorunda kaldığını, bu aylar için de alacak talebinde bulunduğu, taraflar arasında düzenlenen 04/08/2021 tarihli ek protokol ile sözleşme döneminin 31/12/2021 tarihinde sona ereceği belirtildiğinden, davacının 2022 yılı Ocak, Şubat, Mart ayları ile ilgili talepleri yerinde görülmemiştir. Davacı vekilinin, müvekkilinin fazladan ödediği elektrik faturaları için her aya ait temerrüt tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile faiz talep ettiği, dosya içerisinde davacı şirketin fazladan ödediği bedeller için davalıya göndermiş olduğu bir ihtar ya da yazı bulunmadığı anlaşılmakla fazladan ödenen enerji bedelinin iadesi için daha önce davacı tarafından davalı şirkete ihtar çekilerek temerrüde düşürülmediği anlaşıldığından dosyaya sunulan ve denetime elverişli bulunan bilirkişi raporu, dava dilekçesi, cevap dilekçesi, taraflar arasında bulunan sözleşme ve ek protokoller dikkate alınarak davanın kısmen kabulü ile davacının dava tarihinden itibaren faiz talebinin tahsil edilmesine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KISMEN KABULÜ ile;
2-420.718,37 TL’nin dava tarihi olan 14/04/2022 tarihinden itibaren avans faizi itibariyle davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
Fazlaya ilişkin taleplerinin REDDİNE,
3-Harçlar Kanunu’na göre alınması gereken 28.739,27 TL nispi ilam harcından, peşin alınan 7.251,7‬0 TL harcın düşülmesi ile kalan 21.487,57 TL karar ve ilam harcının davalıdan alınarak, Hazineye gelir kaydına,
4-Davacının yatırmış olduğu 80,70 TL başvurma harcı, 7.251,7‬0 TL peşin harç, 11,50 TL vekalet suret harcı toplamı olan 7.343,9‬0 TL’nin davalıdan alınarak, davacıya verilmesine,
5-Davacının yapmış olduğu 101,00 TL’si tebligat-posta gideri ve 2.000,00 TL’si bilirkişi ücreti gideri olmak üzere toplam 2.101,00 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak, davacıya verilmesine,
6-Dava şartı arabuluculuk ücreti olan ve 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18/A-13 maddesi uyarınca tarafların anlaşamamaları nedeniyle Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanan 1.560,00 TL’nin davada haksız çıkan davalıdan alınarak HAZİNE’ye gelir kaydına,
7-Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT’ye göre takdir ve tayin edilen 61.900,57 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak, davacıya verilmesine,
8-Taraflaca yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleştiğinde taraflara iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı kararın taraflara tebliğinden itibaren 6100 sayılı yasanın 345. Maddesi uyarınca 2 haftalık kesin süresi içerisinde Bölge İstinaf Mahkemesine başvuru yolunun açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup, usulen anlatıldı. 09/12/2022

Katip …
¸E-imza

Hakim …
¸E-imza