Emsal Mahkeme Kararı İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/309 E. 2022/902 K. 03.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/309 Esas
KARAR NO : 2022/902

DAVA : Alacak (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 01/04/2022
KARAR TARİHİ : 03/11/2022

Yukarıda tarafları yazılı davanın mahkememizde yapılan yargılaması sonunda dava dosyası ve ekleri incelendi;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili; müvekkilinin İzmir İli, … İlçesi, … Mahallesi’nde güneş enerjisi santralinin bulunduğunu, anılan tesise ilişkin olarak davalı şirketle “Lisanssız Elektrik Üreticileri İçin Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması” imzalandığını, 11/03/2021 tarihinde geçici kabulünün yapıldığını ve üretime başladığını, davalı şirketin bütün üreticilerden üretilen her kwh için enerji dağıtım bedeli aldığını, ancak bu enerji dağıtım bedelinin alımında çeşitli ayrımlar olduğunu, üreticinin lisanslı ve lisanssız olup olmadığı, lisanssız ise geçici kabulünün 31/12/2017 tarihinden önce veya sonra yapılmasına göre dağıtım bedelinin değiştiğini, bu dağıtım bedelleri arasında fahiş bir farkın bulunduğunu, lisanslı bir üreticiye göre yaklaşık olarak müvekkilinden 10 kat daha fazla dağıtım bedelinin tahsil edildiğini, bu durumun hukuka aykırı olduğunu, müvekkilinden fazla tahsil edilen bedellerin iadesinin gerektiğini ileri sürerek, şimdilik 10.000,00 TL’nin tahsil edildiği tarihten itibaren işletilecek en yüksek ticari faizi uygulanarak davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:Davalı vekili; husumetin müvekkiline değil …’ya yönetilmesi gerektiğini, idari yargının görevli olduğunu, istemin zamanaşımına uğradığını, davanın belirsiz alacak davası olarak açılamayacağını, dava konusu enerji dağıtım bedellerinin tarifelerinin … tarafından belirlendiğini, müvekkilinin yalnızca bunların uygulayıcısı konumunda olduğunu, müvekkilinin tarifeye uygun şekilde hareket ettiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
KANITLAR:Davalı şirketten İzmir, Manisa ve Ege Dağıtım Bölgesi’nde lisansız elektrik üreticileri için oluşturulmuş olan fiyatı dönüştürülmüş ek maliyet analiz raporları celbedilmiştir.
Davacı vekili 31/10/2022 tarihli dilekçesiyle davadan feragat ettiklerini açıklamış, vekaletnamesinde feragate yetkisinin bulunduğu tespit edilmiştir.
GEREKÇE:Dava, alacağın tahsili istemine ilişkindir.
Feragat, davaya son veren taraf işlemlerindendir. HMK’nın 307. maddesinde düzenlenmiş olan feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.
Feragatin hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılması mümkündür. Ayrıca, kanun yoluna başvurduktan sonra da davadan feragate engel bir durum yoktur.
Feragat, kural olarak tarafların üzerinde tasarruf edebilecekleri davalarda geçerlidir.
Davadan davacı asil feragat edebileceği gibi vekil de feragat beyanında bulunabilir. Ancak, vekilin feragatinin geçerli olabilmesi için, vekaletnamesinde açıkça davadan feragat yetkisinin de bulunması gereklidir.
Somut uyuşmazlıkta dava, borçlu olmadığının tespiti istemine ilişkindir. Anılan dava, davacının üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği dava türlerindendir. Geçerli şekilde davacı vekili 31/10/2022 tarihli dilekçesiyle vekaletnamesindeki yetkiye dayalı olarak davasından feragat etmiştir. Bu durum karşısında, başka bir husus araştırmaya gerek olmaksızın davacının davasının feragat nedeniyle reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu’nun 22. maddesine göre davadan feragat ön inceleme duruşmasından sonra gerçekleştiğinden, karar tarihindeki maktu ve karar ilam harcının 2/3’ü oranına isabet eden ve bu orana isabet edip alınması gereken harç 53,80 TL olduğundan, peşin alınan 170,78 TL harçtan alınması gereken harcın düşülerek fazladan alınan 116,98 TL harcın karar kesinleştiğinde isteği halinde davacı tarafa iadesine,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT’nin hükümleri uyarınca 9.200,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
5-Taraflarca yatırılan gider avansından kullanılmayarak artan kısmın karar kesinleştiğinde taraflara iadesine,
Dair; tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemeleri nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.03/11/2022

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır