Emsal Mahkeme Kararı İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/910 E. 2022/719 K. 08.07.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/910
KARAR NO : 2022/719

DAVA : Banka Dışındaki Diğer Kredi Kuruluşlarına İlişkin Düzenlemelerden Kaynaklanan (İtrazın İptali)
DAVA TARİHİ : 08/12/2021
KARAR TARİHİ : 08/07/2022

Mahkememizde görülen davanın yapılan açık yargılaması sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili bankanın … Torbalı/İzmir Şubesi ile kredi borçlusu … ELEKTRİK MAKİNA OTOMASYON İNŞAAT TAAHHÜT SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ ile müşterek ve müteselsil kefil … arasında genel kredi sözleşmesi akdedildiğini, 19.03.2013 tarihli 46.000,00-TL bedelli Genel Kredi ve Teminat Sözleşmesi (Ford Finans) ve 17.01.2014 tarihli 300.000.TL. Bedelli Bedelli Genel Kredi ve Teminat Sözleşmesi ile kullandırım yapıldığını, kredi sözleşmelerinden kaynaklanan … no.lu 36.546,46-TL. Ticari Kredi Borcu, … no.lu 22.653,05-TL. İskonto kredisi borcu, … no.lu 9.535,38-TL. Borçlu Cari Kredi-TP borcu, … no.lu 2.923,33-TL. Ticari Kredi Borcu,… no.lu 11.286,74-TL. Esnek Ticari Hesap ile ekstre ve komisyon giderlerinden oluşan 28,04-TL. borç olmak üzere toplam 82.973,00-TL.sı borcun ödenmesi için; Beyoğlu … Noterliği’nin 30.09.2016 hesap kat tarihli,03.10.2016 tarih … yevmiye no.lu ihtarnamesinin keşide olunduğunu, ihtara rağmen borcun ödenmemesi üzerine borçlu şirket ve kefil hakkında … no.lu 11.286,74-TL. Esnek Ticari Hesap borcu için İzmir … İcra Müdürlüğü’nün
…/… takip sayılı ilamsız takip dosyası başlatıldığını, Kredi sözleşmelerinden kaynaklanan … no.lu 36,546.46 TL Ticari Kredi Borcu, … no.lu 22,653.05 TL İskonto kredisi borcu, … no.lu 9,535.38 TL Borçlu Cari Kredi-TP borcu, … no.lu 2,923.33 TL Ticari Kredi Borcu, ekstre ve komisyon giderlerinden oluşan 28.04 TL borç olmak üzere toplam 72,976.26 TL’si asıl alacak, işlemiş faiz, BSMV, 278.75 TL İhtarname masrafı olmak üzere toplam 80,545.59 TL Nakit borç ve 3 adet çek garanti bedeli olan 3.870,00-TL.sinin depo edilmesi talebini içeren, İzmir … İcra Müdürlüğü’nün …/… takip sayılı ilamsız takip dosyası ile icra takibine başlanıldığını, tüm borcun teminatı olan rehinli araç için İzmir … İcra Müdürlüğü’nün …/… takip sayılı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibine başlanıldığını, İzmir … İcra Müdürlüğü’nün …/… takip sayılı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibinde, rehinli aracın satıldığı ve ihale bedeli kontrat hesaplarına aktarılarak, borçtan düşüldüğünü, ilgili dosyaya ilişkin, rehin açığı belgesi alındığını, İzmir … İcra Müdürlüğü’nün …/… takip sayılı ilamsız takip dosyasında, takip konusu borcun İzmir Bölge Adliye Mahkemesi … Hukuk Dairesinin 09/12/2020 tarih ve …/… esas, …/…. karar sayılı ilamı ile kaldırılarak, yapılan yeniden yargılama neticesinde İzmir … İcra Hukuk Mahkemesi’nin …/… Esas – …/… Karar sayılı ilam ile, borçluya yapılan tebligatın hatalı olarak geçersiz sayılması sebebiyle, süresinden sonra yapılan itirazın kabul edilmesi neticesinde, haciz talebinin reddine ilişkin memur muamelesine yapılan şikayetin kabulü neticesinde kesinleştiğini, İzmir … İcra Müdürlüğü’nün …/… takip sayılı ilamsız takip dosyasında ise, borçluların süresinden sonra yapmış oldukları itirazlar sebebiyle, yaptıkları memur muamelesi şikayetinin ise maalesef İzmir Bölge Adliye Mahkemesi … Hukuk Dairesinin …/… E. – …/… K. Sayılı kesin karar ile denetimden geçerek kesinleşen, İzmir … İcra Hukuk Mahkemesi’nin …/… Esas, …/… Karar sayılı dosyasında verilen şikayetin reddi kararı ile, borçlular tarafından yapılan itirazların süresinde sayıldığını, mevcut kararlar gereğince 03.06.2021 tarihli tensip kararı ile borçlular hakkında takibin kesin olarak durdurulduğunu, durdurma kararının kendilerine 08.06.2021 tarihinde tebliğ edildiğini, davalı borçluların itirazlarının mesnetsiz olup; kabulünün mümkün olmadığını, zira borca ilişkin yapılan itirazın da tamamen icra takibini geciktirmeye yönelik olduğunu, bu hususun, ekli tebliğ şerhli ihtarnamenin, banka kayıtları ve bu kayıtlar üzerinde yaptırılacak bilirkişi incelemesi neticesinde anlaşılacağını, bu defa, borçluların İzmir … İcra Müdürlüğü’nün
…/… Esas Sayılı dosyasına vaki itirazının iptali ve takibin devamını temin etmek üzere itirazın iptali davası açılmadan önce 6102 Sayılı TTK’nun 5/A maddesi gereğince yasal olarak arabuluculuğa başvurulması zorunluluğu doğduğunu, mevcut uyuşmazlık TTK 4. madde gereğince ticari dava sayıldığını, bu sebeple İzmir Arabuluculuk Bürosuna başvurulduğunu ve …/… Sayılı Arabuluculuk Sonuç Tutanağı gereğince davalılar ile anlaşma sağlanamadığına ilişkin tutanak düzenlendiğini, takip işlemlerine devam edilebilmesi için itirazın iptali için, iş bu davanın açılması zarureti doğduğunu beyan ederek davalıların İzmir … İcra Müdürlüğü’nün …/… takip sayılı dosyasına yaptıkları itirazlarının iptali ile takibin devamına, davalılar aleyhine alacağın % 20’den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılara usulüne uygun tebligatın yapıldığı, cevap vermedikleri duruşmalara iştirak etmedikleri anlaşılmıştır.
Dava; bankacılık işleminden kaynaklı İİK. 67/2 uyarınca açılmış itirazın iptali davasıdır.
Dosya içinde İzmir … İcra Müdürlüğü’nün …/… esas sayılı takip dosyası, taraflar arasındaki genel kredi sözleşmesi, bankadan taksitli kredilere ilişkin detaylı ödeme planı, müşteri hesap özeti, ihtarname getirtilmiştir. Banka bilirkişiden yerinde inceleme yetkisi de verilmek suretiyle karar vermemize dayanak teşkil eden usul, yasa ve mevzuata uygun rapor alınmış, alınan rapor doğrultusunda tüm dosya içeriğiyle birlikte davanın kısmen kabulüne dair karar vermek gerekerek davacı banka … Bankası A.Ş. …/İZMİR Şubesi ile davalı … Elektrik Otomasyon Makine San. Tic. Ltd. Şti arasında 17/01/2014 tarihinde 300.000,00 TL tutarında Genel Kredi Sözleşmesinin imzalandığı, iş bu sözleşmeyi …’in 300.000,00 TL tutarında müteselsil kefil sıfatıyla imzaladığı tespit edilmiştir.
İmzalanan bu sözleşmenin 10.9. Kredinin Müteselsil “Kefalet Karşılığı Kullandırılması ve Müteselsil Kefillerin Sorumluluğu:
“MÜTESELSİL KEFİLLER; BANKA’nın merkez ve tüm Şubelerinde Müşteri lehine açılmış veya açılacak her türlü krediler ile bu kredilere ilişkin olarak doğmuş ve doğacak tüm borç ve taahhütlerinden, mevzuattan kaynaklanan çek garanti tutarlarından (Çek Kanunu uyarınca BANKA nın ödemekle yükümlü olduğu yasal ödeme tutarlarından) ve gerek yalnız olarak, gerekse diğer kişilerle birlikte asaleten veya müteselsil kefil sıfatıyla, krediler sebebiyle doğmuş ve doğacak bütün borçlarından, BANKA’ya karşı, aşağıda her bir MÜTESELSİL KEFİL’in el yazısı ile belirtmiş oldukları kefalet limitlerine kadar; limit arttırımı. halinde ise ilgili limit artırım sayfalarında yazılı tutarlar dahil olmak üzere hesaplanacak toplam tutara kadar, müteselsil kefil sıfatıyla imza tarihinden itibaren 10 yıl süreli olarak sorumlu olduklarını sorumlu oldukları azami miktarı ve kefalet tarihlerini kendi el yazıları la belirtmek suretiyle ve imzalarıyla, TBK’nun ilgili hükümlerine uygun olarak aşağıda kabul etmişlerdir. MÜTESELSIL KEFİLLER, BANKA’ca açılan kredilerden dolayı BANKA’nın riskini karşılamak üzere Müşteri tarafından verilecek ipotekler ile diğer ayni ve şahsi teminatların gerektirdiği bütün vergi, resim ve harçlar ile dava ve takip giderleri ve avukatlık ücretinin vesair masrafların da kefaletleri kapsamında olduğunu kabul, beyan ederler.
MÜTESELSİL KEFİLLER, kefalet limitinin, anaparadan başka ayrıca akdi faizlerini, komisyonlarını, gider vergilerini ve her türlü masraflarını, vekalet ücretlerini, temerrüt faizlerini de TBK’nın 589. maddesinde belirtilen sürelerle sınırlı olmaksızın kapsadığını kabul ve beyan ederler. Akdi faiz ve temerrüt faizinin hesaplanma usulü, ilgili sözleşme maddelerinde kayıtlıdır.
MÜTESELSİL KEFİLLER, kefaletlerine dayalı olarak açılan kredilerin, BANKA tarafından, ayrıca MÜTESELSİL KEFİLLER’in rızasını almaya gerek olmaksızın ve kefalet limiti içerisinde kalmak koşuluyla revolving (dönüşümlü) olarak kullandırılabileceğini kabul ve beyan ederler.
MÜTESELSİL KEFİLLER, BANKA alacağı için işlemiş ve işleyecek faizlerin tamamından, TBK’nın 589. maddesinde belirtilen bir senelikten fazla olsa dahi sorumlu olduklarını kabul ve beyan ederler.
MÜTESELSİL KEFİLLER, Müşteri ‘nin ödemelerini tatil etmesi, iflasa maruz kalması, konkordato mehli alması ya da konkordatosunun tasdik edilmesi veya kredilerin kat’i veya herhangi bir sebeple borcunu ödeme yükümlülüğü doğduğu takdirde, kendilerine ihbarda bulunulması ile borcun kendileri için de muaccel olacağını kabul ve beyan ederler.
MÜTESELSİL KEFİLLER, BANKA’nın rehinlerin satışı cihetine girmesi halinde tahsil edeceği miktarı, Müşteri ‘nin kredi borçlarından istediğine mahsup etmeye yetkisi olduğunu kabul ve beyan ederler.
MÜTESELSİL KEFİLLER, kredinin kefaletlerine dayalı olarak teminat mektubu, dahili veya harici garanti, dahili veya harici kontrgaranti, kabul ve aval kredisi olarak kullandırılması halinde; BANKA’nın dilediği veya muhatap tarafından talep edilecek metni aynen vermeye veya muhatabın talep edeceği bütün şartları kendilerinin muvafakatını aramaksızın teminat mektubu, dahili veya harici garanti, dahili veya harici kontrgaranti, kabul ve aval metinlerine dercetmeye yetkili olduğunu kabul ve beyan ederler. MÜTESELSİL KEFİLLER, BANKA’nın, verdiği ve/veya vereceği teminat mektubu, dahili veya harici garanti, dahili veya harici kontrgaranti kabul ve aval metinlerinde tazmin tarihinden veya tanzim tarihinden veya ilgili sözleşmelere ve mevzuata göre belirlenecek tarihten ödeme tarihine kadar geçecek süre için BANKA faizi, yasal faiz veya diğer bir faiz oranında faiz, cezai şart vesair ödemeyi yüklenmeye yetkili olduğunu kabul ile BANKA’nın bu şekilde yükleneceği tutarın tamamının kefaletlerine dahil olduğunu, Müşteri’nin veya kendilerinin verecekleri talimat veya doğacak alacakları tüm mali hukuki ve hukuki tedbirler sonuçlardan yüzünden da BANKA’nın garanti yükümlülüğünü zamanında yerine getirememesinden doğacak tüm mali ve hukuki sonuçlardan da kefalet limiti ile sınırlı olarak sorumlu ve borçlu olduklarını kabul ve taahhüt eder.
MÜTESELSİL KEFİLLER, borcun tamamı rehinle temin edilmiş olsa dahi, BANKA’nın kendileri hakkında TBK m. 586 ve İİK m.257 uyarınca ihtiyati haciz ve haciz yoluyla takip yapma hakkı bulunduğunu kabul ve beyan ederler. MÜTESELSİL KEFİLLER, işbu Sözleşme kapsamında doğacak borçlar nedeniyle kendilerine karşı BANKA tarafından ihtiyati tedbir veya ihtiyatı haciz kararı talep edilmesi halinde, BANKA’nın bunlar için teminat göstermekten vareste tutulmasını, ancak mahkemelerce teminat istendiğinde diğer bankalardan alınacak teminat mektuplarından doğacak komisyonların da yargılama giderleri kapsamında olacağını ve kendileri tarafından ödeneceğini kabul ederler.
MÜTESELSİL KEFİLLER, BANKA’nın Merkez ve tüm şubelerinde ve depolarında bulunan ve ileride bulunabilecek olan her türlü mevduat, hak, alacak ve kıymetli evrak dahil tüm menkulleri üzerinde, BANKA’nın rehin, virman, takas, hapis ve mahsup hakkının bulunduğunu ve bunların BANKA’ya, BANKA’nın merkez ve tüm Şubelerinde müteselsil kefaletlerine konu olan MÜŞTERİ’nin her türlü kredileri ile bu kredilere ilişkin olarak doğmuş ve doğacak tüm borç ve taahhütlerini karşılayacak miktarının rehinli bulunduğunu; bu Sözleşme’nin Temerrüt maddesinde sayılan hallerden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, BANKA’nın tüm kredi alacaklarının derhal muaccel hale geleceğini ve muaccel olan bu kredi alacaklarının, bu maddede belirtilen mevduat, hak, alacak ve kıymetli evrak dahil tüm menkullerden, BANKA’ca resen, BANKA’nın rehin, virman, takas, hapis ve mahsup haklarına istinaden mahsup edileceğini; bu mahsup işlemi sonrasında dahi halen BANKA’nın tahsil edilmemiş alacaklarının mevcut olması ve Temerrüt maddesindeki hallerden herhangi birinin varlığı durumunda, BANKA’nın hakiye alacaklarının Temerrüt Faizi ile birlikte tahsili için işbu Sözleşme’nin Temerrüt maddesine göre yasal takip yollarına gideceğini kabul, beyan ve taahhüt ederler.
MÜTESELSİL KEFİLLER, yine yukarıdaki paragrafta belirtilen koşulların varlığı halinde, lehine gelecek olan havale tutarlarının BANKA tarafından, adlarına açılacak bir hesaba alacak kaydedilerek BANKA’ya rehinli olarak bloke tutulmasına muvafakat ettiklerini ve BANKA’nın gerek kendileri lehine gelen havale tutarları gerekse BANKA aracılığıyla yapacakları havale tutarları üzerinde rehin, hapis, takas, virman, mahsup hakkı bulunduğunu ve BANKA’nın bu tutarları, yine yukarıda belirtilen koşulların varlığı halinde, kredi borçlarına mahsup etmeye yetkili olduğunu kabul ve beyan ederler. BANKA’nın, işbu maddede – belirtilen haklarını kullanmasına bağlı olarak vadenin bozulması halinde, MÜTESELSİL KEFİLLER’in vade bozulması sebebiyle faiz, kur farkı gibi tutarları talep etmeyeceği hususunda taraflar mutabık kalmışlardır.
Müşteri ile MÜTESELSİL KEFİLLER’in TTK’de düzenlendiği şekilde aynı şirketler topluluğunda bulunmaları halinde, Müşteri ve MÜTESELSİL KEFİLLER, işbu Sözleşme kapsamındaki borçlar ve kefalet sorumluluğu ile ilgili olarak, TTK’nın ilgili maddesi gereğince, yasal süresi içinde ve her halükarda en geç ilgili faaliyet yılı sona ermeden fiilen denkleştirme yapacaklarını; yasal süresi içinde denkleştirme yapılması durumunda buna ilişkin belgeleri BANKA’ya ibraz ve teslim edeceklerini; yasal süresi içinde denkleştirmenin yapılmaması halinde, bu durumun temerrüt sebebi olacağını ve işbu Sözleşme’nin temerrüte ilişkin hükümlerinin haklarında tatbik edileceğini kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.
Bu maddeyi ve sözleşmeyi, müzakere etmek suretiyle menfaatime/mize aykırı olabilecek düzenlemeleri ve sonuçlarını bilerek ve anlayarak kabul ettiğimi/mizi, bu suretle, müteselsil kefil sıfatıyla yükümlülük altına girdiğimizi, ticari kararımın/mızın bu yönde olduğunu kabul ve beyan ederim.” hükmüne yer verildiği tespit edilmiştir.
b. Kullanılan kredinin faiz oranlarının yasa ve mevzuata, bankacılık kanuna uygun olup olmadığı hususu:
Davacı banka … Bankası A.Ş. Torbalı/İZMİR Şubesi ile davalı … Elektrik Otomasyon Makine San. Tic. Ltd. Şti arasında 17/01/2014 tarihinde 300,000.00 TL tutarında Genel Kredi Sözleşmesinde; 11.b Temerrüt Maddesinde; “Müşteri, temerrüt halinde belli vadeli borçlarda bu vade tarihinden, hesap kapatma ihbarı ile muaccel hale gelen hesaplarda hesap kapatma tarihinden, bu sözleşmedeki özel hükümler gereği ihbarsız muaccel hale gelen borçlarda ise bu borcun kendiliğinden muaccel hale geldiği tarihten itibaren bunları Bankaya bu sözleşme koşullarında tamamen geriye ödeyeceği tarihlere kadar geçecek günler için, kullanmış olduğu tüm krediler için, kullanmış olduğu tüm kredilere bankaca uygulanan kredi faiz oranlarından muacceliyet tarihi itibarı ile en yüksek olan faiz oranı bu oranın %50 ve bu temerrüt faizi gider vergisini ayrıca bir ihtar ve merasime hacet kalmaksızın ödeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder. Temerrüt faiz oranının tespitinde TL borç için Müşterinin TL kredilerine uygulanan kredi faiz oranlarının en yüksek olanının %50 fazlası dikkate alınacaktır.” hükmüne yer verildiği tespit edilmiştir.
Davacı Banka’nın, 20/04/2015 tarihinde TCMB’ye gönderdiği “Kredi Yıllık Azami Faiz Oranları Bildirim Formunda” azami faiz oranı %48 olarak belirlendiği, taraflar arasında imzalanan sözleşmeye göre azami temerrüt faiz oranının %72 olabileceği hesap ve tespit edilmiştir.
Davalılar hakkında 03/01/2017 tarihinde İzmir … İcra Müdürlüğü nezdinde …/… sayılı dosya ile açılan takipte temerrüt faizi olarak %36,36 talep edilmiş olup, talep edilen bu oranının, sözleşmeye göre tespit edilen azami temerrüt faizi oranının (%72) altında kalıyor olması nedeniyle, iş bu talep edilen oranın mevcut yasa ve mevzuat ile uyumlu olduğu hesap ve tespit edilmiş olup, takdiri Sayın Mahkeme’nin değerlendirilmesine bırakılmıştır.
Banka alacağı hesaplaması yapılırken 03/01/2017 tarihinde İzmir … İcra Müdürlüğü nezdinde …/… sayılı dosya ile davalılara aleyhine açılan takipte talep edilen temerrüt faizi %36,36 kullanılmıştır.
c. İzmir … İcra Müdürlüğü’nün …/… esas sayılı takip dosyasında davacının kredi sözleşmesinden kaynaklı, asıl alacak, işlemiş temerrüt faizi ve faizin %05 gider vergisi her iki davalı yönünden ayrı ayrı gösterilmesi:
Davalılara/Borçlulara tebligat yapılamamış olması nedeniyle taraflar arasında imzalanan Genel Kredi Sözleşmesinin 13.2.a maddesinde; “Taraflar iş bu sözleşmede yer alan hususların yerine getirilmesi ve gerekli tebligatın yapılabilmesi için bu sözleşmenin ilgili maddelerinde yazılı Türkiye içindeki adreslerini İİK. 21 maddesi ve 148/a maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile kanuni ikametgahlarını kabul ettiklerini, belirtilen yerde adres yazılmaması halinde, Ticaret Sicil dosyalarındaki son adreslerinin veya banka tarafından son olarak hesap özeti gönderilen adreslerinin muhtarlıkça kayıtları bulunmasa bile yasal ikametgahları olduğu bu adreslere gönderilecek tebligatların kendilerine yapılmış sayılacağı, bu sözleşmenin banka dışında kalan taraflara ileride diğer bir kanuni ikametgah belirlemeleri halinde bu yeni adresi derhal noter aracılığı ile taahhütlü olarak telgrafla veya güvenli elektronik imza ile bankaya bildirmeyi, bildirmedikleri takdirde bu sözleşmede yazılı adreslerine gönderilecek her türlü tebligatın bu adreslere ulaştığı tarih de kendilerine tebliğ edilmiş sayılacağını kabul ve taahhüt ederler.” hükmü uyarınca, Sayın Mahkeme tarafından “davalılara/borçlulara tebligat yapıldığı,”, kabul edilmesi durumunda davalı borçlu … Elektrik Mak. Otom. İnş Taah. San. Tic. Ltd. Şti.nin 10/10/2016 tarihinde, davalı borçlu …’in 07/10/2016 tarihinde temerrüde düştüğü mahkememizce kabul edilmiş olup her ne kadar davacı tarafça 3 adet çek sorumluluk tutarının depo edilmesi talep edilmiş ise de ilgili çeklerin zaman aşımına uğraması nedeniyle bu talebin, zaman aşımı nedeniyle reddine, davanın da gerek tüm dosya içeriğinden, gerek banka bilirkişinin usul, yasa ve mevzuata uygun olan raporu da dikkate alınarak kısmen kabulüne dair ve alacak, banka alacağı olup, likit ve hesaplanabilir olduğundan İİK. 67/2 uyarınca %20 icra inkar tazminatının davalılardan alınıp davacıya verilmesine dair mahkememizdeki vicdani kanıyı yansıtan aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM ; Yukarıda yazılı bulunan gerekçeye göre;
Davanın KISMEN KABULÜ ile;
Davalıların İzmir … İcra Müdürlüğü’nün …/… sayılı dosyasında yapmış oldukları İTİRAZIN KISMEN İPTALİ ile;
Davalı borçlu …’in 07/10/2016 tarihinde temerrüte düştüğü kabul edilerek (tahsilde tekerrür olmamak üzere);
71.658,22 TL asıl alacak;
433,05 TL akdi faiz;
6.368,98 TL temerrüt faizi;
340,10 TL faizin %5 gider vergisi olmak üzere;
Toplam 78.800,35 TL’ye yönelik borca itirazının iptaline;
Diğer davalı borçlu … Elektrik Makine Otomobil İnşaat Taah. San. Tic. LTD. ŞTİ. Vekilinin 10/10/2016 tarihinde temerrüte düştüğü kabul edilerek (tahsilde tekerrür olmamak üzere);
71.658,22 TL asıl alacak;
618,64 TL akdi faiz,
6.151,86 TL temerrüt faizi;
338,52 TL faizin %5 gider vergisi olmak üzere;
Toplam 78.767,24 TL’lik borca itirazın iptaline;
Takibin bu miktar üzerinden ve takip talebinde belirtilen koşullarda TAHSİLDE TEKERRÜR OLMAYACAK ŞEKİLDE DEVAMINA;
Davacı vekilinin fazlaya ilişkin talebinin REDDİNE;
3 adet çekten kaynaklı gayri nakit risk sorumluluğunun çeklerin zaman aşımına uğraması nedeni ile bu talebin zaman aşımı nedeni ile REDDİNE;
Davacı bankanın takip tarihinden itibaren 71.658,22 TL’lik asıl alacağa sözleşme hükümleri gereği yıllık %36,36 temerrüt faizi ve faizin %5 gider vergisi uygulama ve isteme yetkisinin bulunduğuna,
Alacak banka alacağı olup likit ve hesaplanabilir olduğundan 79.045,99 TL’nin %20 icra tazminatının her iki davalıdan, 33,11 TL’nin %20 icra inkar tazminatının davalı …’den alınarak davacıya verilmesine,
278,75 TL’lik ihtarname masrafının İcra Müdürlüğü’nce tahsilde tekerrür esas olmamak üzere değerlendirilmesine,
Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 5.382,85 TL harcın peşin olarak alınan 972,79 TL harçtan düşülmesi ile kalan 4.410,06 TL harcın davalılardan (davalı … Elektrik Makine Otomobil İnşaat Taah. San. Tic. LTD. ŞTİ bu tutarın 4.408,21-TL’si ile sınırlı sorumlu olmak üzere) müştereken ve müteselsilen alınarak Hazineye gelir kaydına,
Davacının yatırmış olduğu 59,30 TL’si başvurma harcı, 972,79 TL’si peşin harç, 8,50 TL vekalet suret harcı olmak üzere toplam 1.040,59 TL’nin davalılardan alınarak, davacıya verilmesine,
Davacının yapmış olduğu 348,50 TL’si posta-tebligat gideri ve 750,00 TL’si bilirkişi ücreti olmak üzere toplam 1.098,50 TL yargılama giderinin davanın kabul ve red oranına göre takdiren 1.074,70 TL’sinin davalılardan (davalı … Elektrik Makine Otomobil İnşaat Taah. San. Tic. LTD. ŞTİ bu tutarın 1.074,25-TL’si ile sınırlı sorumlu olmak üzere) müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, kalan kısmının davacı üzerinde bırakılmasına,
Dava şartı arabuluculuk ücreti olan ve 6325 sy Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18/A-13 maddesi uyarınca tarafların anlaşamamaları nedeniyle Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanan 1.320,00 TL’nin davanın kabul- ret oranına göre 1.332,08’TL sinin davalılardan, kalan 27,2 TL’sinin davacıdan alınarak HAZİNE’ye gelir kaydına,
Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT’ye göre takdir ve tayin edilen 11.044,05 TL vekalet ücretinin davalılardan (davalı … Elektrik Makine Otomobil İnşaat Taah. San. Tic. LTD. ŞTİ bu tutarın 11.039,41 TL’si ile sınırlı sorumlu olmak üzere) müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, alınarak, davacıya verilmesine,
Davacı tarafça yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı kararın taraflara tebliğinden itibaren 6100 sayılı yasanın 345. Maddesi uyarınca 2 haftalık kesin süresi içerisinde Bölge İstinaf Mahkemesine başvuru yolunun açık olduğu açıkça okunup usulünce anlatıldı.08/07/2022

Katip …
E-imza

Hakim …
E-imza