Emsal Mahkeme Kararı İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/722 E. 2022/516 K. 31.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/722
KARAR NO : 2022/516

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma)
DAVA TARİHİ : 13/10/2021
KARAR TARİHİ : 31/05/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı taraf vekili dava dilekçesi ile özetle; Davacı …’nın, ortaklığın kuruluş tarihi olan 11/12/2015 tarihinden bu yana … Tic. Ltd. Şti.’nin ortağı olduğunu, davalı …’nın, şirket ortağı ve tek yetkilisi olduğunu, müvekkilinin, ortaklığın başladığı tarihten bugüne kadar şirketin iş ve işleyişiyle ilgili diğer ortaktan bilgi alamadığı gibi, kar dağıtımı yapılmadığını, şirket bilançolarının kendisine gösterilmediğini, ayrıca şirketin sicilde kayıtlı gösterilen adreste faaliyette olmadığını tespit ettiğini, bu nedenle davacı müvekkilinin, T.T.K. gereğince haklı sebeplerle şirketin ortaklığından ayrılmak istediğini, davalı şirketin faaliyet konusundan uzaklaştığını, sürekli zarar ettiğini, malvarlığının israf edildiğini, bu durumun müvekkilinin aile birliğini tehdit eder konuma geldiğini, ayrıca; limited şirketin faaliyetinin tamamen durduğunu, şirketin ticaret sicilde kayıtlı adresinde olmadığını, Limited şirketin ortaklık mevcudunun kalmadığını, şirket ortaklığından ayrılmak isteyen müvekkilinin diğer ortağa bir türlü ulaşamadığını, ortaklar arasındaki güven ilişkisinin sona erdiğini ve sürekli güvensizlik ortamı oluştuğunu, diğer ortağın kendi kusurundan kaynaklı şirketin kuruluş gayesinin gerçekleşmesinde hukuki ve ekonomik imkansızlık meydana geldiğini, şirketin devamlı olarak zarar ettiğini ve kar sağlayamadığını, şirket müdürü olan diğer ortağın şirketi iyi idare edemediğini, açıklamış oldukları nedenlerle; öncelikle Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca müvekkilinin haklı sebeplerle şirket ortaklığından çıkarılmasına karar verilmesini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:Davalıya dava dilekçesi usulüne uygun olarak tebliğ edilmiş, davalı duruşmalara katılmadığı gibi herhangi bir cevap da vermediğinden HMK.nın 128.Maddesi uyarınca davayı inkar ettiği kabul edilerek yargılamaya devam olunmuştur.
DELİLLER VE GEREKÇE:
SGK cevabı : İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Karabağlar Sosyal Güvenlik Merkezinin 01/11/2021 tarihli cevabi yazısından; merkezlerinde … sicilde işlem gören … Dış Ticaret Ltd. Şti. ünvanlı işyeri dosyasının 02.01.2016 tarihinde kanun kapsamına alındığı, 07.11.2018 tarihi itibariyle işçi bildirimi yapmaya son verdiği anlaşılmıştır.
Vergi Dairesi cevabı : İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Gaziemir Vergi Dairesi Müdürlüğünün 01/11/2021 tarihli cevabi yazısından; 11/12/2015 tarihinde … adresinde döşemelik kumaş toptan ve perakende satışı faaliyetine başlamış olup, kayıtlı adreslerde faaliyetine devam ettiğine dair herhangi bir tespit yapılamadığından 213. sayılı VUK ‘nun 160. maddesi gereğince 31/12/2018 tarihi itibariyle resen terk ettirildiği anlaşılmıştır.
Ticaret Sicil Müdürlüğü cevabı: davalı şirkete ait ticaret sicil işlem dosyasının örneği gönderilmiştir.
Dava; Limited Şirket ortaklığından haklı nedenle çıkma davasıdır.
6102 sy TTK’nun 638/2. fıkrasında “Her ortak, haklı sebeplerin varlığında şirketten çıkmasına karar verilmesi için dava açabilir. Mahkeme istem üzerine, dava süresince, davacının ortaklıktan doğan hak ve borçlarından bazılarının veya tümünün dondurulmasına veya davacı ortağın durumunun teminat altına alınması amacıyla diğer önlemlere karar verebilir.” düzenlemesine yer verilmiştir. Haklı sebep kavramı kanunda açıklanmamış, nelerin haklı sebep sayılacağı sayma yöntemi ile belirlenmemiştir. Öğreti ve mahkeme kararlarında haklı sebep, ortaklık sıfatının kazanılması anında geçerli olan kişisel ve maddi şartların ortadan kalkmış olması ve bunun sonucu olarak, ortağın şirkette kalmaya devam etmesinin kendisinden beklenemeyecek hale gelmiş bulunmasını ifade eder. Haklı sebepler ya objektif olarak ortaklar arası ilişkilerde ya da subjektif olarak ortakların şahıslarında meydana gelebilir.
Somut olayda, davalı şirketin üç ortaklı limited şirket olup, ortaklarının davacı ile … ve …olduğu, davacının 11.12.2015 yılında 376 pay ile şirkete kurucu ortak olduğu, davalı şirketin defterleri üzerinde şirketin sicile kayıtlı adresinde faaliyette olmadığı, adresin kapalı olduğu, şirkete TK 35. Maddesine göre tebliğ yapılmasına rağmen defterlerin ibraz edilmemesi ve yerinin bildirilmemesi nedeniyle incelenemediği, şirketin kurulduğu yıldan bu yana hiçbir Genel Kurul toplantısının yapılmadığı, şirket yetkilisine ulaşılamadığı, davacının pay sahibi olmasına rağmen şirket evraklarını inceleyemediği, kendisine şirket yönetimi ve alınan karalar ile ilgili olarak bilgi verilmediği, şirketin 2018 yılından itibaren fiilen faaliyetinin bulunmaması nedeniyle vergi mükellefiyet kaydının resen terk ettirildiği, tüm bu hususlar nedeniyle davacının güven ilişkisinin zedelenmesi karşısında davacı açısından davalı şirketteki ortaklığını devam ettirmesinin kendisinden beklenemeyeceği, davacının şirket ortaklığından çıkma talebinin haklı olduğu anlaşılmakla davacının davalı şirketten çıkma talebinin kabulüne karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının limited şirket ortaklığından çıkma davasının KABULÜNE;
Davacı …’nın (T.C.No:…) İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarasında kayıtlı … Limited Şirketi ortaklığından çıkmasına izin verilmesine,
2-Karar kesinleştiğinde gereği için bir örneğinin İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğüne gönderilmesine,
3-Alınması gereken 80,70 TL nispi harca, peşin alınan TL 59,30 harcın mahsubu ile bakiye 21,40 TL maktu karar ve ilam harcının davalı şirketten alınarak HAZİNE’ye GELİR KAYDINA,
4-Dava tamamen kabul edildiğinden davacı tarafın yaptığı ve karşıladığı, 8,50 TL vekalet suret harcı, 59,30 TL başvuru harcı, 59,30 TL peşin harç, 250,60 TL davetiye ve posta gideri, 101,00 TL tanık ücreti ve talimat posta ücreti olmak üzere toplam 478,70 TL yargılama giderinin davalı taraftan alınarak davacı tarafa verilmesine.
5-HMK.nun 333.maddesi uyarınca davacı tarafından yatırılan gider avansının sarf edilmeyen kısmının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine.
ilişkin, davacı vekilinin vekilinin yüzüne karşı, davalı asilin yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde, mahkememize veya bulunduğu yerde varsa Asliye Ticaret Mahkemesi’ne, yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine verilecek istinaf dilekçesi ile, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde, istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup, usulen anlatıldı. 31/05/2022

Katip … Hakim …
E-imzalıdır E-imza