Emsal Mahkeme Kararı İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/708 E. 2022/195 K. 04.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İZMİR
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/708
KARAR NO : 2022/195

DAVA : Ayni Sermaye Tespiti
DAVA TARİHİ : 11/10/2021
KARAR TARİHİ : 04/03/2022
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 14/03/2022
Mahkememizde görülen davanın yapılan açık yargılaması sonucunda;
İDDİA ;
Davacı vekili dava dilekçesi ile özetle; imar uygulaması sonucu oluşan ve kullanım hakkı Gaziemir Belediyesine ait olan …. Mah. Atatürk Bulv. Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu arkası) 2 adet tenis sahasının işletme hakkının Gaziemir Belediye Meclisi’nin 08/01/2021 tarihli ve 12/2021 sayılı kararı ile 10 yıl süre ile ayni sermaye olarak müvekkiline devredildiğini, bu kararın müvekkili şirket yönetim kurulunun 12/01/2021 tarihli ve 2021/02 sayılı kararıyla uygun bulunduğunu ve hissedarın ayni sermaye koyma isteğinin kabul edildiğini, tenis kortlarının 10 yıl süre ile işletilmek üzere 08/02/2021 tarihli tutanakla müvekkiline teslim edildiğini; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 127. maddesinde; “Kanunda aksine hüküm olmadıkça ticaret şirketlerine sermaye olarak; a) Para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait paylar, b) Fikrî mülkiyet hakları, c) Taşınırlar ve her çeşit taşınmaz, d) Taşınır ve taşınmazların faydalanma ve kullanma hakları, e) Kişisel emek, f) Ticari itibar, g) Ticari işletmeler, h) Haklı olarak kullanılan devredilebilir elektronik ortamlar, alanlar, adlar ve işaretler gibi değerler, i) Maden ruhsatnameleri ve bunun gibi ekonomik değeri olan diğer haklar, j) Devrolunabilen ve nakden değerlendirilebilen her türlü değer, konabilir.” hükmünün yer aldığını, bu kapsamda tenis kortunun yapılarak Belediyece işletilen spor tesislerinin işletme hakkının 10 yıl süre ile müvekkili şirkete ayni sermaye olarak konulduğunu, herhangi bir mülkiyet hakkının devrinin söz konusu olmadığını; Gaziemir Belediyesi müvekkili şirketin % 100 hissedarı olduğundan ayni sermaye geçişi ile hak kaybına uğrama ihtimali olan herhangi bir ortaklarının bulunmadığını, değer tespitinin yapılarak ticaret sicile tescili halinde şirketin sermaye değerinin artacağını belirterek, TTK’nın 343. maddesi gereğince müvekkil şirkete ayni sermaye olarak konulan 2 adet tenis sahasının 10 yıl süre ile işletilmesinin ayni sermayeye esas olacak değerinin bilirkişi raporu ile belirlenmesine karar verilmesini istemiştir.
GEREKÇE ;
Dava; TTK’nın 343. maddesi gereğince ayni sermaye tespiti istemine ilişkindir.
Davacı vekili dava dilekçesi ekinde Gaziemir Belediye Başkanlığı Belediye Meclisi’nin 12/2021 karar numaralı, 08/01/2021 tarihli karar örneğini sunmuştur.
Bu karar incelendiğinde; “Gaziemir Belediyesine ait ……..Gıda San.Tic. AŞ.’nin Belediye hizmet alanları ile ilgili mevzuatlar doğrultusunda faaliyette bulunması için Belediyenin hüküm ve tasarrufunda bulunan … ada … parsel ile…. ada…parsel arasında kalan (… Önü) kamuya terkli alan üzerindeki spor tesislerinin ve 2115 ada 1 parselde bulunan mülkiyeti Belediyeye ait olan (Gazikent Mahallesi Atatürk Bulvarı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu arkası) 2 adet tenis sahasının işletme hakkının 10 yıl süre ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18.maddesinin (i) bendi kapsamında % 100 hissesinin tamamının Belediyeye ait olan ……Org. İnş. Gıda San. Tic. AŞ’ye ayni sermaye olarak konulmasına” oy çokluğu ile karar verildiği görülmüştür.
Mahkememizce dava konusu taşınmazlar başında bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 127. maddesinde; “Kanunda aksine hüküm olmadıkça ticaret şirketlerine sermaye olarak; a) Para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait paylar, b) Fikrî mülkiyet hakları, c) Taşınırlar ve her çeşit taşınmaz, d) Taşınır ve taşınmazların faydalanma ve kullanma hakları, e) Kişisel emek, f) Ticari itibar, g) Ticari işletmeler, h) Haklı olarak kullanılan devredilebilir elektronik ortamlar, alanlar, adlar ve işaretler gibi değerler, i) Maden ruhsatnameleri ve bunun gibi ekonomik değeri olan diğer haklar, j) Devrolunabilen ve nakden değerlendirilebilen her türlü değer, konabilir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Ayni sermaye olarak konabilecek mal varlıkları TTK’nın 342. maddesinin birinci fıkrasında belirtilmiştir. Bu maddede; “Üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar da dâhil, mal varlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir. Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olamaz.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Aynı kanunun 343. maddesinde ise; “Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmelere ve ayınlara, şirket merkezinin bulunacağı yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişilerce değer biçilir. Değerleme raporunda, uygulanan değerleme yönteminin somut olayın özellikleri bakımından herkes için en adil ve uygun seçim olduğu; sermaye olarak konulan alacakların gerçekliğinin, geçerliğinin ve 342. maddeye uygunluğunun belirlendiği, tahsil edilebilirlikleri ile tam değerleri; ayni olarak konulan her varlık karşılığında tahsis edilmesi gereken pay miktarı ile Türk Lirası karşılığı, tatmin edici gerekçelerle ve hesap verme ilkesinin icaplarına göre açıklanır. Bu rapora kurucular (…) ve menfaat sahipleri itiraz edebilir. Mahkemenin onayladığı bilirkişi kararı kesindir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Mahkememizce gayrimenkul değerleme uzmanı bilirkişi görevlendirilerek taşınmazın tapu kayıtları ve takyidatlarının incelenmesiyle davacıya ait dava konusu taşınmazların değerinin ne olduğunun belirlenmesi amacıyla bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır.
Gayrimenkul değerleme uzmanı ….. 25/01/2022 tarihli raporunda özetle; dava konusu 2 adet tenis kortunun tapuda … kayıtlı 6.220,00 m² alanlı “tarla” nitelikli taşınmaz üzerinde yer aldığını, 1 nolu parsel üzerinde dava konusu tenis kortları ile birlikte Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunun ve Köylüm Kafeterya’nın bir kısmının yer aldığını, tenis kortları ile ilgili kat irtifakının tapunun olmaması nedeniyle satış amaçlı piyasaya sürüldüğünde satışının mümkün olacağını, işletme bedeli açısından fili durumda tenis kortlarının spor tesisi olarak işletildiği, bu şekilde kullanılmak ve işletilmek üzere Gaziemir bölgesinde halka hizmet ederken bir yerde de ticari bir kazanç sağlayacağının görüldüğünü, yapılan inceleme, değerlendirme ve piyasa araştırmasına göre; …. Mahallesi (tapuda Atıfbey mahallesi) ….Gaziemir/ İzmir adresinde tapuda …Mahallesi ….. üzerinde (parselin bir kısmında) yer alan 2 adet tenis kortunun dava tarihi itibariyle 10 yıllık işletme bedelinin 1.872.000,00 TL olduğunu bildirmiştir.
Davacı vekili 04/03/2022 tarihli duruşmada; bilirkişi raporuna itirazlarının bulunmadığını bildirmiş, rapora göre karar verilmesini istemiştir.
Bilirkişi raporu, dosyaya sunulan bilgi ve belgelere uygun, hüküm oluşturmaya elverişli bulunmuş, davanın kabulü ile gayrimenkul değerleme uzmanı bilirkişi …… tarafından düzenlenen 25/01/2022 tarihli raporun TTK’nın 343. maddesi uyarınca onaylanmasına ilişkin aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM ; Yukarıda yazılı bulunan gerekçeye göre;
1-Davanın KABULÜ ile;
Gayrimenkul değerleme uzmanı bilirkişi …..tarafından düzenlenen 25/01/2022 tarihli bilirkişi raporunun TTK’nın 343. maddesi uyarınca mahkememizce ONAYLANMASINA,
2-Harçlar Kanunu’na göre alınması gereken 80,70 TL harçtan peşin alınan 59,30 TL harcın düşülmesi ile kalan 21,40 TL harcın davacıdan alınarak, Hazine’ye gelir kaydına,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kesin olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.04/03/2022

Başkan …
¸E-imza
Üye …
¸E-imza
Üye …
¸E-imza
Katip …
¸E-imza