Emsal Mahkeme Kararı İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/59 E. 2022/1088 K. 20.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/59 Esas
KARAR NO : 2022/1088
DAVA : Banka İşlemlerinden Kaynaklanan (İtrazın İptali)
DAVA TARİHİ : 27/01/2021
KARAR TARİHİ : 20/12/2022
KAR.YAZ.TARİH: 21/12/2022

Mahkememizde görülmekte olan Banka Dışındaki Diğer Kredi Kuruluşlarına İlişkin Düzenlemelerden Kaynaklanan (İtrazın İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili; borcun … ile arasındaki kredi kartından kaynaklandığını, kullanılan kredi kartı nedeniyle bankaya borçlu bulunduğunu, borcun ödenmesi için müvekkil banka tarafından temerrüt ve muacceliyet ihbarı ve ihtarname gönderildiğini, davalının borcu ödememesi üzerine ise alacaklı banka tahsilini teminen İzmir 20. İcra Müdürlüğü’nün … Esas sayılı dosyası ile icra takibine başlandığını, ödeme emrinin tebliği üzerine davalı tarafça borca ve faizlerine itiraz edildiğini, davalının borca ve fer’ilerine itirazı haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olduğundan itirazın iptalini ve icra takibinin devamını talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalının cevap dilekçesin sunmadığı görüldü.
KANITLAR: Emekli Bankacı … bilirkişi raporu sunmuştur. …Bankası hesap özetleri celbedilmiştir. İzmir 20. İcra Dairesinden borçluya çıkarılan ödeme emri mazbatası Uyap üzerinden gönderilmiştir.
GEREKÇE:
Dava, kredi kartı sözleşmesinden kaynaklı alacağın tahsili amacıyla başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptali talebine ilişkindir. Uyuşmazlık, banka kredi kartı sözleşmesinden kaynaklanmaktadır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 10/02/2016 gün ve 2014/13-786 Esas – 2016/146 Karar sayılı Kararında özetle; “….Taraflardan birisi tüketici olan ve kredi kartı üyelik sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili olarak görevli mahkemeye ilişkin olarak 28/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 73 ve 83. maddelerinde de düzenlemeler yapılmıştır. 6502 sayılı Kanunun 73/1. maddesine göre; “Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir.”
Aynı Yasanın 83/2. maddesine göre de “Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda düzenleme olması, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu Kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez.” 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 83/2. maddesindeki bu açık düzenleme karşısında 28/05/2014 tarihinden itibaren dava açanın sıfatına (tüketici mi kart çıkaran kuruluş mu olduğu) bakılmaksızın tüketicinin taraf olduğu kredi kartı üyelik sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklara bakma görevi tüketici mahkemesine aittir…” şeklinde 6502 sayılı Yasa’nın yürürlüğe girdiği 28/05/2014 tarihinden itibaren açılan davacının sıfatına (tüketici mi kart çıkaran kuruluş mu olduğu) bakılmaksızın tüketicinin taraf olduğu kredi kartı uyuşmazlıklarına ilişkin davalara bakma görevinin Tüketici Mahkemesine ait olacağı açıkça belirtilmiştir.
Bu itibarla, 28/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un yürürlük tarihinden sonra oluşan tüketicinin taraf olduğu banka kredi kartı uyuşmazlıklarında görevli mahkemenin, 6502 sayılı Kanun’un 3/1-k-l, 73/1, 83/2 ve geçici 1. maddelerinde yer alan hükümler çerçevesinde tüketici mahkemeleri olacağı düzenlenmiştir. Dava tarihi itibariyle 6502 sayılı yasanın yürürlükte olduğu, davalının ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket etmesi nedeniyle tüketici, dava konusu kredi kartı sözleşmesi işleminin de tüketici işlemi sayıldığı, yukarıda belirtilen yasa hükümleri uyarınca davaya bakmakla tüketici mahkemesinin görevli olduğu kanaatiyle görevsizlik kararı vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
1-Davacı tarafından açılan işbu davada Mahkememizin görevli olmadığı, görevli Mahkemenin Tüketici Mahkemeleri olduğu anlaşılmakla HMK.nun 115/2.maddesi uyarınca davanın usulden REDDİNE,
2-Kararın kanun yoluna başvurulmadan kesinleşmesi halinde kesinleşme tarihinden itibaren iki hafta içinde, kanun yoluna başvurulursa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde gönderme talebinde bulunulduğu takdirde dava dosyasının görevli İzmir Tüketici Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
3-HMK.nun 331/2.maddesi uyarınca harç ve yargılama giderlerinin görevli mahkemece hüküm altına alınmasına,
İlişkin, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde, mahkememize veya bulunduğu yerde varsa Asliye Ticaret Mahkemesi’ne, yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine verilecek istinaf dilekçesi ile, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde, istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup, usulen anlatıldı.20/12/2022

Katip
¸e-imzalıdır

Hakim
¸e-imzalıdır