Emsal Mahkeme Kararı İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/637 E. 2021/859 K. 26.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/637
KARAR NO : 2021/859

DAVA : İtirazın İptali (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 06/11/2020
KARAR TARİHİ : 26/10/2021

Mahkememizde görülen İtirazın İptali (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; İcra takip dosyası borçlusu olan davalı şirketin, …/…-…/… nolu Elektrik Piyasası Tedarik Lisansı sahibi tedarik şirketi olduğunu, Elektrik Tedarik şirketlerinin Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğine göre serbest tüketicilerle ikili anlaşma yaparak elektrik enerjisi ve/veya kapasite sağladığını, tedarik şirketlerinin müşterine bu hizmeti verirken dağıtım şirketleriyle imzaladıkları Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması gereğince dağıtım hatlarını kullandıklarını ve bunun karşılığında da dağıtım şirketlerine ‘dağıtım Sistem Kullanım Bedeli’ ödediğini, İzmir ve Manisa illerindeki elektrik dağıtım faaliyetinin 29.05.2013 tarihinde yapılan özelleştirmeden itibaren müvekkil şirket tarafından yerine getirildiğini, elektrik dağıtım faaliyetlerinin de 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından verilen elektrik dağıtım lisansı kapsamında sürdürüldüğünü, bu çerçevede davalı şirket ile özelleştirme tarihi öncesinde yapılan ‘Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması’nın özelleştirme sonrasında da devam ettiğini ve davalı tarafın bu sözleşme ve EPDK’nun vermiş olduğu …/…-…/… nolu lisansa dayanarak … nolu tesisat numarası ile ikili anlaşma yaptığı tüketicilere müvekkil şirkete ait elektrik dağıtım sistemini kullanarak enerji satışı gerçekleştirdiğini, ancak davalı taraf ile yapılan Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşmasının 3-A/1 maddesi gereği ödemesi gereken 2019/9 dönemine ait 23.10.2019 vade tarihli Sistem Kullanım Bedellerini ödemediğini, müvekkili şirketçe davalı tarafa 23.10.2019 vade tarihli Sistem Kullanım Bedeli faturasını ödemesi konusunda 25.10.2019 tarih ve … sayılı yazı ile ihtarda bulunulmasına karşılık herhangi bir ödeme yapılmadığını, bunun üzerine ödenmeyen faturaların tahsili amacıyla İzmir … İcra Müdürlüğünün …/… Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını, davalı tarafın haksız ve kötü niyetli olarak takibe itiraz ettiğini davalı şirketin sistem kullanım bedeli faturalarını ödememeyi alışkanlık haline getirdiğini, müvekkilince davalı tarafa karşı farklı dönemlere ilişkin borçların tahsili amacıyla açılmış icra takipleri bulunduğunu, açıkladığı nedenlerle davalının taşınır ve taşınmaz mal varlığı ile alacaklarının İcra İflas Kanunu Mad.257 gereğince tensiple birlikte ihtiyaten haczine, İzmir … İcra Müdürlüğünün …/… Esas sayılı icra takibine yapılan itirazın iptaline, takibin tüm ferileri ile birlikte devamına ve dava değerinin %20’sinden az olmamak üzere icra inkar tazminatına karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP: Davalı taraf davaya cevap vermemiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dağıtım Anlaşması: Davalı … A.Ş ile …A.Ş. İzmir İl Müdürlüğü arasında 27.07.2011 tarihinde ‘Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması’ imzalanmış, Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşmasının ‘Karşılıklı Yükümlülükler’ başlıklı 3. Maddesinin ‘Mali Yükümlülükler’ başlıklı (A) Maddesinin 1. Bendi,‘1. Dağıtım Sistem Kullanım Fiyatı Üzerinden Hesaplanan Bedellerin Ödenmesi;
‘Kullanıcı, aylık olarak dağıtım sistemi kullanım fiyatı üzerinden tahakkuk ettirilen bedeli Dağıtım Şirketine ödeyecektir. dağıtım şirketi, her türlü vergi ve yükümlülükler de ilave edilmiş olan ayrıntılı ödeme bildirimini, takip eden ayın ilk beş günü içerisinde kullanıcıya gönderecektir. Kullanıcı ödeme bildiriminin tebliğ edildiği günü izleyen 15 gün içerisinde bildirimde yer alan tutarı, Dağıtım Şirketine ödeyecektir. Ödemede gecikilen süre için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51.maddesinde öngörülen gecikme zammı uygulanacaktır.” şeklinde düzenlenmiştir.
Fatura : … AŞ tarafından davalı Kayran adına düzenlenen 30.09.2019 tarihli, 122.211,92 TL. bedelli fatura olduğu anlaşılmıştır.
İcra Dosyası:… A.Ş. tarafından … A.Ş.’ne düzenlenen 23.10.2019 son ödeme tarihli 2019/09 dönem Dağıtım Sistem Kullanım faturasının ödenmemesi üzerine, … A.Ş. tarafından 06.11.2019 tarihinde İzmir … İcra Müdürlüğünün …/… Esas sayılı dosyası ile ilamsız icra takibi başlattığı, asıl alacak olarak , 122.211,92 TL, gecikme Zammı olarak, 1.140,63 TL,G. Zammı KDV’si olarak; 205,31 TL olmak üzere, toplam ; 123.557,86 TL olduğu,. Takibe davalı şirket vekili tarafından 15.11.2019 tarihinde itiraz edildiğinden takibin durdurulmasına karar verilmiştir.
Bilirkişi Raporu: Davalı şirket, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumundan aldığı …/…-…/… nolu Elektrik Piyasası Tedarik Lisansı çerçevesinde yurt içerisindeki ‘serbest tüketici’ niteliğindeki müşterilerle ikili anlaşma yaparak bu müşterilere elektrik enerjisi tedarik etmektedir. Davalı şirket bu tedarik faaliyetini yerine getirirken müşterinin bulunduğu bölgede görevli dağıtım şirketinin elektrik dağıtım sistemini (şebekesini) ve …’In iletim şebekesini kullanarak sattığı enerjiyi müşterisine ulaştırmaktadır.
Bu nedenle davalı … A.Ş ile …A.Ş. İzmir İl Müdürlüğü arasında 27.07.2011 tarihinde ‘Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması’ imzalanmıştır.
Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşmasının ‘Karşılıklı Yükümlülükler’ başlıklı 3. Maddesinin ‘Mali Yükümlülükler’ başlıklı (A) Maddesinin 1. Bendinde;
‘1. Dağıtım Sistem Kullanım Fiyatı Üzerinden Hesaplanan Bedellerin Ödenmesi;
‘Kullanıcı, aylık olarak dağıtım sistemi kullanım fiyatı üzerinden tahakkuk ettirilen bedeli Dağıtım Şirketine ödeyecektir.’ denilmektedir.
Davalı … A.Ş. tarafından … A.Ş.’nin elektrik dağıtım şebekesini kullanarak 2019 yılı Eylül ayında İzmir İlindeki
… ve … tesisat nolu serbest tüketicilere enerji tedariki yapıldığı … A.Ş. tarafından Sayın Mahkemenize gönderilen 01.04.2021 tarih ve … sayılı yazıdan anlaşılmaktadır.
Taraflar arasındaki Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması gereği … A.Ş. tarafından Eylül – 2009 döneminde davalı şirkete düzenlenmesi gereken Dağıtım Sistem Kullanım Bedeli faturası bu tarihte geçerli EPDK tarifelerine göre kontrol amaçlı olarak tekrar hesaplanmış ve davacı tarafından davalı tarafa düzenlenen fatura tutarı olan 122.211,92 TL’nin doğru olduğu tespit edilmiştir. Dosya içerisinde davalı tarafın söz konusu Dağıtım Sistem Kullanım Bedeli faturasını ödediği yönünde bir belge bulunmamaktadır.
Taraflar arasında düzenlenen ‘Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşmasının’ ‘Karşılıklı Yükümlülükler’ başlıklı 3.A maddesinde;
‘‘Ödemede gecikilen süre için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51.maddesinde öngörülen gecikme zammı uygulanacaktır.’ denilmektedir. Yukarıdaki madde de her ne kadar 6183 sayılı Kanunla belirlenen gecikme zammı oranlarının uygulanacağı belirtilmekte ise de, davanın taraflarının her ikisi de tacirdir. Bu nedenle ödenmeyen fatura bedelleri için son ödeme tarihinden itibaren ticari faizi uygulanması gerekeceği kanaatine varılmıştır. 6183 sayılı Yasa ile tespit edilen gecikme zammı oranına göre gecikme faizi hesaplandığında davalının icra takip tarihi itibariyle borcu;Asıl alacak olarak ; 122.211,92 TL, Gecikme zammı olarak; 1.125,02 TL, G. Zammı KDV’si; 202,50 TL,Toplam ; 123.539,44 TL olmaktadır . Ticari faiz oranları uygulandığında davalının icra takip tarihi itibariyle borcu;Asıl alacak olarak; 122.211,92 TL,İşlemiş ticari faiz olarak ; 855,48 TL,İşlemiş faiz KDV’si ; 153,99 TL,Toplam ; 123.221,39 TL olarak mütalaa edilmiştir.
Dava; Dağıtım Sistemi Kullanım Anlaşması kapsamında düzenlenen faturadan kaynaklanan alacağın tahsili için yapılan icra takibine vaki itirazın iptali davasıdır.
Tüm Dosya Kapsamı ve Bilirkişi Raporuna Göre; Davalı şirket, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumundan aldığı …/…-…/… nolu Elektrik Piyasası Tedarik Lisansı çerçevesinde yurt içerisindeki ‘serbest tüketici’ niteliğindeki müşterilerle ikili anlaşma yaparak bu müşterilere elektrik enerjisi tedarik ettiği, davalı şirket bu tedarik faaliyetini yerine getirirken müşterinin bulunduğu bölgede görevli dağıtım şirketinin elektrik dağıtım sistemini (şebekesini) ve …’In iletim şebekesini kullanarak enerjiyi müşterisine ulaştırdığı, davalı şirketin, ikili anlaşma yaptığı serbest tüketicilerden (müşterilerinden) tahsil ettiği faturanın içeriğinde yer alan fatura bileşenlerinin hepsi kendisi tarafından verilen hizmetin karşılığı olmadığı, davalının müşterilerine düzenlediği elektrik faturalarında yer alan sadece aktif enerji bedeli davalı tedarik şirketinin vermiş olduğu hizmetin karşılığı olup, davalı şirket aktif enerji bedeline müşterisi ile anlaştığı oranda tenzilat uygulanabildiği, davalının müşterilerine düzenlediği fatura içeriğinde yer alan faturda, 2016 yılı başından itibaren düzenlenen faturalarda yer alan dağıtım bedeli, reaktif enerji bedeli, güç bedeli gibi kalemler davalı şirketin verdiği hizmetin karşılığı olmadığı, bu nedenle davalı şirketin müşterilerine herhangi bir tenzilat uygulama inisiyatifi olmadığı gibi, tahsil ettiği bu bedelleri ‘Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması’ gereği müşterinin bulunduğu bölgede görevli olan elektrik dağıtım şirketine ödemekle yükümlü olduğu, (Davalıdan … şirketi tarafından tahsil edilen Dağıtım Sistem Kullanım bedeli içerisinde iletim sistemi kullanım bedelinin de bulunduğu, bu bedelin … A.Ş. tarafından iletim hizmetini yerine getiren …’a aktarıldığı,
… A.Ş nin 01.04.2021 tarih ve… sayılı yazısına göre, Davalı … A.Ş. tarafından … A.Ş.’nin elektrik dağıtım şebekesini kullanarak 2019 yılı Eylül ayında İzmir İlindeki … ve … tesisat nolu serbest tüketicilere enerji tedariki yapıldığı, … A.Ş. tarafından davalı … A.Ş.’ye düzenlenmesi gerekn 2019/09 dönem Dağıtım Sistem Kullanım bedeli tutarı 122.211,92 TL olarak hesaplandığı, davacı şirket tarafından hesaplanan fatura tutarının da aynı olduğu, 2019/09 dönem 23.10.2019 son ödeme tarihli ve 122.211,92 TL tutarlı Dağıtım Sistem Kullanım Bedeli faturasının ödenmesi üzerine … A.Ş. tarafından davalıya 25.10.2019 tarih ve … seri nolu yazı gönderilerek, söz konusu faturanın 8 gün içerisinde ödemesi ihtarı yapıldığı, Davalı tarafın söz konusu Dağıtım Sistem Kullanım Bedeli faturasını ödediği yönünde herhangi bir belge bulunmadığı,
Taraflar arasında düzenlenen ‘Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşmasının’ ‘Karşılıklı Yükümlülükler’ başlıklı 3.A maddesinde;‘‘1. Dağıtım Sistem Kullanım Fiyatı Üzerinden Hesaplanan Bedellerin Ödenmesi;‘Kullanıcı, aylık olarak dağıtım sistemi kullanım fiyatı üzerinden tahakkuk ettirilen bedeli Dağıtım Şirketine ödeyecektir. Dağıtım şirketi, her türlü vergi ve yükümlülükler de ilave edilmiş olan ayrıntılı ödeme bildirimini, takip eden ayın ilk beş günü içerisinde kullanıcıya gönderecektir. Kullanıcı ödeme bildiriminin tebliğ edildiği günü izleyen 15 gün içerisinde bildirimde yer alan tutarı, Dağıtım Şirketine ödeyecektir. Ödemede gecikilen süre için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51.maddesinde öngörülen gecikme zammı uygulanacaktır.’ şeklinde düzenlendiği, ancak davanın taraflarının her ikisi tacir olduğu, bu nedenle ödenmeyen fatura bedelleri için son ödeme tarihinden itibaren ticari faizi uygulanması gerekeceği, işlemiş faizin buna göre, 153,99 TL olarak hesaplandığı anlaşılmakla, davacının davasının kısmen kabulüne davacı tarafından icra takibine vaki itirazın sadece 122.211,92-TL’lik asıl alacak asıl alacak ile 153,99-TL gecikme zammı olmak üzere toplam 123.221,39-TL alacak üzerinden takibin devamına, davacı alacağı likit olup davalı itirazında haksız olduğundan İİK.nun 67/2.maddesi uyarınca itiraza uğrayan ve hüküm altına alınan miktar üzerinden %20 icra inkar tazmınatının davalıdan tahsiline karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M :Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın KISMEN KABULÜYLE,
1-Davalının İzmir … İcra Müdürlüğü’nün …/… Esas sayılı takip dosyasına yaptığı itirazın 122.211,92-TL asıl alacak, 855,48-TL işlemiş ticari faiz, 153,99-TL işlemiş faizin KDV’si olmak üzere toplam 123.221,39-TL üzerinden İPTALİ ile takibin asıl alacağı takip talebinde belirtilen şartlar altında DEVAMINA,
2-Hükmolunan alacak miktarı üzerinden %20 oranında hesaplanacak icra inkar tazminatının davalı taraftan alınarak davacı tarafa verilmesine,
3-Fazlaya ilişkin talebin REDDİNE,
4- Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 8.417,25-TL harçtan peşin alınan 1.492,27-TL harcın mahsubu ile bakiye 6.924,98‬-TL harcın davalıdan alınarak HAZİNEYE GELİR OLARAK KAYDINA,
5- Hüküm tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca davacı yararına takdir olunan 15.656,03-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Dava şartı arabuluculuk ücreti olan ve 6325 sy Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18/A-13 maddesi uyarınca tarafların anlaşamamaları nedeniyle Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanan 1.320,00 TL’nin davada haksız çıkan davalıdan alınarak HAZİNE’ye gelir kaydına,
7-Dava kısmen kabul edildiğinden davacı tarafın yaptığı 159,00-TL davetiye ve posta gideri, 600,00-TL bilirkişi ücreti, davacı, dava şartı arabuluculuk görüşmelerinde kendisini vekille temsil ettirdiğinden, arabuluculuk son tutanağının düzenlendiği tarih itibariyle yürürlükte olan AAÜT’ne göre tayin olunan 900,00-TL maktu vekalet ücreti olmak üzere 1.659,00-TL yargılama giderinden davanın kabul oranı nazara alınarak 1.654,48-TL yargılama gideri ile davacı tarafın karşıladığı 54,40-TL başvurma harcı, 1.492,27-TL peşin alınan harç olmak üzere toplam 3.201,15‬-TL’nin davalı taraftan alınarak davacı tarafa verilmesine, davacı tarafın fazladan yaptığı yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
8- Davacı ve davalı yanca yatırılan delil ve gider avansından sarf edilmeyen kısmın karar kesinleştiğinden yatıran tarafa iadesine
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı vekilinin yokluğunda kabul edilen kısım yönünden gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İzmir Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde, istinaf kanun yolu açık olmak üzere, reddedilen miktar yönünden KESİN olmak üzere verilen karar, açıkça okunup, usulen anlatıldı.26/10/2021

Katip …
(e-imzalıdır)

Hakim …
(e-imzalıdır)