Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İZMİR
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2023/374 Esas
KARAR NO : 2023/691
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 08/05/2023
KARAR TARİHİ : 13/10/2023
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından Mahkememize sunulan dava dilekçesinde özetle; davacının keşidecisi … Ve Ticaret Limited Şirketi Olan … Ayrancılar İzmir Şubesi’nin … seri numaralı, keşide yeri İZMİR olan 5.000-TL bedelli çekin yasal hak sahibi olduğu, İşbu çek davacınn rızası hilafına …İZMİR adresinde elinden çıkıp kaybolduğunu, dava konusu çek bugüne dek tüm aramalara rağmen bulunamadığını, ancak çeki eline geçiren kişi/kişilerin, çek karşılığını bankadan tahsil etmesi veya çeki işletmesi tehlikesi halen söz konusu olduğunu belirterek çek hakkında ödeme yasağı konulması yönünde tedbir alınmasına, ödeme yasağının bankaya tebliğine ve dava konusu çekin zayii nedeniyle iptaline karar verilmesinin talep edildiği görülmüştür.
Mahkememizce yapılan inceleme neticesinde dosya kapsamındaki uyuşmazlığın; keşidecisi …Ve Ticaret Limited Şirketi Olan … Ayrancılar İzmir Şubesi’nin … seri numaralı, keşide yeri İZMİR olan 750.000,00 TL bedelli çekin davacı elinde iken zayi olup olmadığı, davacının iş bu zayi nedeni ile iptal davası açmasının hukuki yararının bulunup bulunmadığı hususlarına yönelik yapılacak inceleme neticesi varılacak kanaate esas açılan kıymetli evrak iptaline ilişkin dava olduğu anlaşılmıştır.
Her ne kadar uyuşmazlığın yukarıdaki şekilde oluştuğu anlaşılmakta ise de davacı vekili tarafından sunulan 10/10/2023 tarihli dilekçe ile davadan feragat edildiğinden ve feragatin usulüne uygun yapıldığı anlaşılmakla öncelikli olarak bu kapsamda değerlendirme yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Bilindiği gibi davaya son veren taraf usul işlemleri feragat, kabul ve sulh olmak üzere üçe ayrılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade edebilmesi için karşı tarafın muvafakati gerekmemesine rağmen sulhun hüküm ifade edebilmesi için karşı tarafın muvafakati şarttır. Bunlardan sadece feragat her türlü davada yapılabilmesine rağmen kabul ve sulh üzerinde serbestçe tasarruf edilebilen davalarda mümkündür. Ancak söz konusu üç usulü işlem de hüküm kesinleşene kadar her zaman yapılabilmektedir. Bir davada yapılan feragat beyanının en önemli sonucu hak veya alacak talebinden ileriye etkili olarak ve bir daha talep edilmemek üzere vazgeçilmesidir. Çünkü feragat edilen bir talep ileride yeniden ileri sürülecek olursa kesin hüküm itirazı ile karşılaşılma durumu ortaya çıkabilecektir. Dolayısı ile yapılan feragat beyanının çelişkiye yer bırakmayacak şekilde kayıtsız ve şartsız yapılması gerekmektedir.
Yapılan bu açıklamadan sonra tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; feragatin davacı vekili tarafından süresinde yapıldığı, vekilin feragate yetkili olduğu, söz konusu uyuşmazlığın tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri uyuşmazlıklardan olduğu ve ayrıca feragatin kayıtsız ve şartsız yapıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle 6100 Sayılı HMK’ nın 309. ve devamı maddelerinde, feragatin, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği, feragatin tek taraflı taraf beyan olduğu, davayı bitiren taraf işlemlerinden olduğu ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurduğu belirtildiğinden bu haliyle dava dosyamız açısından yapılan feragat beyanı karşısında feragat nedeniyle davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1- Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
– Dava konusu çeke yönelik verilen tedbir kararının kaldırılmasına, alınan teminatın iadesinin 6100 sayılı HMK’nın 392. maddesindeki şartların gerçekleşmesinden sonra talep halinde değerlendirilmesine, (bu hususta bankaya müzekkere yazılmasına)
2- Karar tarihi itibariyle alınması gereken 269,85 TL harcın evvelce tahsil edilen 179,90 TL harçtan mahsubu ile hazineye irat kaydına, bakiye 89,95 TL harcın DAVACIDAN TAHSİLİ HAZİNEYE İRAD KAYDINA, söz konusu tutar ile ilgili 492 sayılı harçlar kanunu 28. Madde uyarınca kararın tebliğinden itibaren 1 ay içerisinde tahsil harç müzekkeresi düzenlenmesine,
3- Davacı tarafından yatırılan başvuru harcı, yukarıda mahsubuna karar verilen peşin harç ve yatırılan gider avansından kullanılan yargılama giderinin DAVACI ÜZERİNDE BIRAKILMASINA, arta kalan gider avansının 6100 sayılı HMK’nın gider avansı tarifesinin 5.maddesi uyarınca DAVACI TARAFA İADESİNE,
4- Dair yoklukta kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İzmir Bölge Adliye mahkemeleri nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı. 13/10/2023
Katip …
e-imzalıdır
Hakim …
e-imzalıdır