Emsal Mahkeme Kararı İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/765 E. 2022/712 K. 30.09.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/765 Esas
KARAR NO : 2022/712

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 21/09/2022
KARAR TARİHİ : 30/09/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından Mahkememize sunulan … tarihli dava dilekçesinde özetle; taraflarına ait … Sk. …/… … … adresindeki … İNŞAAT TAAHHÜT VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ isimli … ticaret sicil nolu işletmesinin … tarihinde yangın konusu felaketi nedeniyle ticari işletmesinin tüm geçmişe ait 2020 yılına kadar olan evraklarının zayi olduğu, TTK madde 82 (7) numaralı fıkra uyarınca 2020 ve geçmiş yıllara ait tüm defter fatura ve sair belgelerin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesinin talep edildiği görülmüştür.
Mahkememizce davacı yan yönünden … Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmış gelen yazı cevabı dosya arasına alınmıştır.
Dava, Zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Dava konusunun değerlendirilmesine geçmeden evvel şu hususun belirtilmesinde fayda vardır; kesin yetki dava şartlarından olduğundan ve davanın her aşamasında taraflar ileri sürmese bile resen değerlendirilmesi gerektiğinden öncelikle iş bu dava konusu edilen husus bakımından yetki konusunun değerlendirilmesi gerekmiştir.
Bu kapsamda 6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde, tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği düzenlenmiştir. Bu yetki kuralı kamu düzenine dair kesin yetki kuralı olup, davanın her aşamasında ileri sürülebileceği gibi mahkemece re’sen dikkate alınması gerekir.
Dava dilekçesinde davacı şirketin adresi “… Sokak …/… …/… olarak bildirilmiş, … Ticaret Sicil Müdürlüğü cevabi yazısından davacı şirketin ticaret sicile kayıtlı adresinin de yine “… Mah. … … Apt. Blok No: … İç Kapı No:… …” olduğu tespit edilmiştir. Buna göre TTK 82/7 maddesinde belirtilen kesin yetki kuralı sebebiyle mahkememizin yetkili olmadığı, davacı şirketin ticari işletmesinin bulunduğu yer Mahkemesi olan … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kesin yetkili bulunduğu, HMK’nın 114/1-ç ve 115/2. maddeleri gereğince davanın dava şartı noksanlığından usulden reddine karar verilmesi gerektiği anlaşıldığından aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- HMK nın 114/1-ç maddesi ve 115/2 maddesi gereğince davanın dava şartı yokluğundan USULDEN REDDİNE,
– Mahkememizin YETKİSİZLİĞİNE, yetkili mahkemenin … Asliye Ticaret Mahkemesi olduğunun tespitine,
2- Kararın kesinleşmesinden itibaren iki haftalık süre içerisinde davacı tarafça dava dosyasının yetkili mahkemeye gönderilmesi için başvurulması halinde dosyanın … Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine,
3- İki haftalık süre içerisinde başvurulmaması halinde dosyanın ele alınarak davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğinin ihtaratına,
4- Yargılama giderinin yetkili mahkemede nihai kararla takdirine,
5- Dair; davacı tarafın yokluğunda dosya üzerinden verilen gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize yahut başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamını ödemek suretiyle İzmir Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.30/09/2022

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır